Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kryptománie znamenala pro výrobce grafických karet více než dvojnásobné příjmy

Takze vrahom je zahradnik a Satoshi Nakamoto je Jensen Huang. No jo, korporat si vzdy najde cesticku ako maximalizovat zisk a nacpat consumerom co najviac produktov. Nepredavaju sa auta? Srotovne. Nepredavaju sa GK? Bitcoin. Bitcoin netazitelny a nova generacia GK na obzore? Len si preboha nekupujte tie stare krapy z bazaru, pokazia sa Vam. Kupte si novu GK. :) Lebo ak sa nam nebude darit, hadajte kto zaplati nas bailout.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

BTC nevznikol, aby sa GK predávali viac. Neskutočné čo ľudia spoja dokopy, resp. medzi čím vidia kauzalitu. To len výrobcovia GK využili situáciu. A BTW, keby bol len BTC, kvôli nemu by sa GK nepredavali.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak kvoli comu BTC vznikol? Niekto investoval tisice clovekohodin a statisice vlastnych dolarov do vytvorenia protokolu a softveru aby sa zvysilo blaho ludstva?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Oficiálny dôvod je decentralizovaná mena. Či Nakamoto dúfal, že na slabom PC vytvorí tisíce BTC, keď sa po čase zvýši náročnosť, tak to iní nebudú môcť tak ľahko docieliť a od neho si kúpia BTC za rádovo viac peňazí než ho stála elektrina a on tak zbohatne, to nevieme. Niečo mu vadilo na bankových transakciách, tak prišiel s riešim (neriešim či dobrým).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Teraz uz vieme ze oficialny dovod sa nenaplnil. BTC sa nepouziva ako mena a na nakupovanie, len na "investovanie". Prva penazenka ktora vznikla a zalozil ju Nakamoto ma milion BTC = 1/21 vsetkych BTC. Penazenky su anonymne, t.j. Nakamoto ma pravdepodobne ovela viac penazeniek s ovela vacsou sumou. Zlozitost tazenia casom rastie exponencialne, takze na zaciatku naozaj bolo mozne vytazit vela BTC na par PC/GK. Potom bolo treba zacat vyplacat inych tazicov - takze autor tohto scamu/resp. burzy museli mat pripravenu peknu kopku vlastnych penazi. Neskor si ludia zacali kupovat BTC sami ako "investiciu", takze kasino sa mohlo pekne rozbehnut - s tym ze vacsinu "zetonov" si niekto vopred natazil. Klasicka pyramida. Aj tam plati, ze ludia na vrchu pyramidy (early adopters) maju najviac vyhod, a ostatni uz len doplacaju.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tezba bitcoinu tak jak ji vytvoril a pouzival Satoshi Nakamoto probihala vyhradne na cpu a na tom i vytezil jeho bitcoiny. Slozitost tezeni bitcoinu neroste s casem. Algoritmus bitcoinu prepocitava obtiznost podle vykonu site. Kdyz zitra polovina tezaru vypne sve ASICy, tak obtiznost pri pristim prepoctu klesne na polovinu. Tezba bitcoinu na grafikach probihala priblizne v letech 2011 az 2013. Nastup ASICu v roce 2013 udelal tezbu bitcoinu na grafikach naprosto nerentabilni. A od te doby se na tom nic nezmenilo. Prvni realnou hodnotu bitcoinu proti fiatu urcili v kvetnu 2010 dve pizzy koupene za 10 000 bitcoinu. Zadna kopa penezi od autora toho "scamu" tam neni...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"BTC sa nepouziva ako mena a na nakupovanie, len na "investovanie"." <= To je naprostá pravda a pro mě hlavní důvod proč na rozdíl od jiných jsem ke kryptoměnám skeptický. Jejich cena roste (rostla) toho důvodu, že na tom chce (chtěl) každý vydělat. To nemá s přijetím těchto alternativních měn mnoho společného - vesměs se nepoužívají k původně zamýšlenému účelu. Zda "komoditní spekulace" napomáhá přijetí? Tím si nejsem úplně jistý ...

"Tezba bitcoinu na grafikach probihala priblizne v letech 2011 az 2013. Nastup ASICu v roce 2013 udelal tezbu bitcoinu na grafikach naprosto nerentabilni." <= Proto tu byly přes rok ceny grafických karet na dvoj či trojnásobným cenám oproti původním doporučeným cenám? Kde se tedy stala chyba, nebo co mi uniká?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Protože se na nich těžily jiné měny jako Ethereum, které na ASIC nejde těžit a které díky BTC rostly taky na ceně...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ako písal Tom - o alternatívnych kryptomenách si nepočul?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vím o nich. Pravda je, že původní větu jsem špatně vstřebal a za bitcoin si dosadil kryptoměny, což byla chyba. Také je fakt, že nemám přehled o tom jaká kryptoměna se na čem vyplatí těžit. Tohle jsem zanedbal a nachytali jste mě. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože se těžily jiné měny a BTC se používal na jejich zaplacení/vypořádání. To je celkem v přímém rozporu vůči tvrzení "BTC se nepoužívá ako mena" ... :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To bezesporu, jen netušm zda to je nějaký signifikantní objem. Každopádně je to stále součástí toho kryptosvěta, který s tím reálným mnoho společného nemá s výjimkou lidí, kteří tomu věří. Já nemám pochybností o tom, že je to budoucnost a že blockchain najde mnoho využití, jen si nejsem úplně jistý, že kryptoměny jak je nyní známe jsou tou budoucností.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrejme ti unika ze krome Bitcoinu jsou tu dalsi tisice coinu. Grafiky nad 4 GB tezili prevazne Ethereum. Grafiky do 4 GB vetsinou Ravencoin. Pripadne cokoliv jineho, co davalo ekonomicky smysl. Je spousta webu kde si tezar zada co ma za grafiku a vypadne mu seznam kryptomen co se na ni daji tezit vcetne odhadu kolik to (ne)vydela. Napriklad https://whattomine.com

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To, že sa našli špekulanti nie je chyba kryptomien. Špekuluje sa niekedy aj s webovým adresami = bol web založený kvôli špekulantom? Kryptomeny neobhajujem, ale neplatí, že výhody majú len early adopters. Síce majú ich najväčšie, ale ktokoľvek kúpil BTC za menej ako 20.000 USD, je stale v pluse. Ostatní sú v strate, ale to je problém chamtivosti, nie kryptomien.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Oficiální důvod, nebo také jako vábnička, byla decentralizovaná měna a virtuální Nakamoto.
Neoficiální, skutečný důvod, je pád dolaru a nastolení Gileádu, bohaté vrstvy nadlidí, nad zákonem.
Jinak je to samozřejmě klasické letadlo. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a to brečeli výrobci, že za msrp od nvidie se to vyrobit nedá :D
doufám, že jim shnijou na skladě všechny ty karty

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Výrobci nebrečeli. Tohle je vynález markeťáků na všetečné otázky „proč je to tak drahé“, spíš je to problém těch, co jim to žerou a papouškují to dál.

Když řeknu, že MSRP jsou vypočítané tak, aby se to za ty prachy dalo prodávat se ziskem a fakt to není nutné dotovat, tak mě tady diskutující vždycky vymínuskují do pekel. :D

Už z toho, že někdo dá na kartu o litr dražší chladič a deset RGB ledek a chce za ni o tři tisíce víc, se dá vytušit, jak se to s tím brečením výrobců, jak na tom strašně prodělávají, ve skutečnosti má.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak s cenama které u poslední řady gk předvedli žádné překvapení.
Těžaři zkoupí všechno na čem se dá těžit i za ceny 2-3x nad msrp.
Ale jak přestanou těžaři zkupovat vše na trhu gk tak už slyším jak nv kvičí že mají propad v ziscích a jak musí zvednout ceny aby byla schopna vyvíjet nové generace gk.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Číňani, klasika. Na většině fotek farem s regálama plnýma grafik jsou krámy od Gainwardu a Palitu, TUL se s tím ani necrcá a dává na karty rovnou dual BIOSy na mining, museli to hrnout rovnou do farem po kamionech. :D

Fakt by mě zajímalo, proč jim Nvidia nepřiškrtila dodávky, když zrovna u nich se dá asi nejhůř ohlídat, kde ty karty skončí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

odpověď je jednoduchá: prodeje GPU. Proč škrtit, když berou?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Protože tím přicházejí o hráče, kteří je živí po většinu času, kdy je kryptobublina splasklá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a ty si myslis ze nvidii zajimaj hraci ? zajima ji zisk :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

nebuď tak naivní, kam by asi hráči šli? Maximálně k AMD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kam teďka jdou, když jsou k dispozici? je to jednoduchý, spousta lidí zjistila, že to co maj jim stačí jenom si nekoupí 4k monitor, nebo koupili konzoli nebo cokoliv jinyho prostě se nějak zařídili a jejich návyk pravidelného upgradu PC je ta tam k tomu si přibal nasrání z posledních dvou let nebo 4 když započítáš turing s rdna 1, že se nepohla cena/výkon ani o píď a máš z toho slušnou krizi GPU u hráčů, stejně jako si kupuješ cpu jednou za 4-5 let tak interval upgradu grafiky se taky prodlouží o rok dva

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to taky není žádná novinka. Já už v podstatě 3. rok nemám problém s RX5600XT, dokonce bych řekl, že z nových her není vůbec co hrát - poslední tragický omyl byl BF2042.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomu sa hovorí krátkozraké videnie. Veľa ľudí tak funguje (a tým pádom aj firmy). Alebo sa spoliehali na to, že keď nebudú ťažiari, budú (zase) hráči.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> proč jim Nvidia nepřiškrtila dodávky

Ver tomu, ze AMD i Nvidia maji sve priority nastaveny spravne. AMD ma prioritu serverove CPU, CDNA akceleratory a pak vyrobky pro plebs; Nvidia napodobne: profi karty, vypocetni akceleratory, AI akceleratory, a az pak karty pro plebs. Jestli uz ty GK pro plebs skonci u plebs nebo v mining farme je jim sumafuk, zisk z toho maji stejny (a podstatne mensi nez z "enterprise" produktu).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>AMD ma prioritu serverove CPU

Presne tak, Ak AMD neklesá počet predných kusov server CPU aj keď má ASP (priemernú predajnú cenu) o 40% vyššiu ako Intel, tak po zdražení Intelu o 10-20% sa AMD oplatí dať všetko do server CPU

AMD Stock Is a Buy, Analyst Says. It’s Gaining Market Share Against Intel.

July 14, 2022 10:38 am ET

Rasgon noted AMD’s server processors’ higher performance and how they command an average 40% higher price over Intel’s products. He calls AMD his favorite idea and rates it as Outperform.
https://www.barrons.com/articles/amd-stock-is-a-buy-51657809508?siteid=y...

To je krásne AMD má 16% predaných kusov x86 CPU pre server-e

ale 21.05% obratu za tie CPU

(0.16*1.4)/(0.16*1.4+0.84)= 0.2105

O to, čudesnejšie je, že AMD zvyšuje podiel na trhu podľa počtu predaných kusov resp. AMD podiel na trhu v počte predaných kusoiv neklesá

AMD v roce 2024 získá 18 % z trhu serverů, ARM procesory 10 %
před 3 dny
Analýza předpokládá, že podíl AMD na trhu serverů
do konce roku 2024 stoupne na 18 %.
v roce 2020, kdy AMD dosáhla 10,1 %.
Pro rok 2023 máme očekávat podíl 16,3 %
https://diit.cz/clanek/amd-v-roce-2024-ziska-18-z-trhu-serveru-arm-proce...

Noční můra Briana Krzanicha realitou: AMD dosáhla 16% podílu v serverech
28. 9. 2021
Neboť podle analytické společnosti Omdia dosáhla 16% podílu, který již o procento překonává 15% hranici, pod kterou chtěl Intel AMD udrže
https://diit.cz/clanek/nocni-mura-briana-krzanicha-realitou-amd-dosahla-...

Intel plans chip price hikes due to 'inflationary pressures'
Customers to start paying more for CPUs, chipsets and other products from October
Thu 14 Jul 2022
The price increases could reportedly range from single-digit percentages to, in some cases, more than 10-20 percent. However, plans have not been finalized, we were told.
https://www.theregister.com/2022/07/14/intel_plans_price_hikes_for/?td=r...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To vypadá na podzimní upgrade GPU za rozumné ceny!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem udělal upgrade z 5700XT na 6700XT za 3,5 litru v lednu, což mi přišlo taky za rozumnou cenu :D

Akorát ten těžař, co si ode mě tu 5700XT koupil za 20k asi skončil v mínusu :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no a nakoniec im aj hráči budú dobrý...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Moc to nekoresponduje s odhady, že kryptoletadlo spolklo cca 1/3 výroby karet. Tohle vypadá na 2/3 nebo i víc.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.