Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kubuntu 15.10 telegraficky

Nechápu ty distribuce, zkoušel jsem ubuntu, to bylo nenažrané a nevím proč, ale fungovalo daleko hůř než windowsy, 7 jsou na mojí plečku moc náročné a tak zůstávám u XP, chtěl bych zkusit jiný Os nicméně nehodlák kvůli tomu kupovat HW když mi zatím dostačuje, takže ksakru proč tu je tak málo OS a proč jsou ty novější jak želé, né vážně, měl jsem půjčený moderní i5 strojek s W8.1 a celý se to chovalo tak divně, jako želé, měkce, odezvy děsný, celkový chování OS a nových programů děsná bída, jedu na letitých XP s prvním dvoujádrem, vše 32bit, na co kliknu, to tam okamžitě je, je to takové tvrdé, nepoddajné, mám pocit, že jakoby na betonovém mostě ale u nových systémů jakoby stojím na dlouhém provazovém mostě, u linuxu je ten pocit ještě horší, nezapomenu na ubuntu, kde bylo napsáno - Alt-x minimalizování okna, zmáčknu Alt-x okno se začalo přesouvat, jakoby jedna ruka nevěděla co dělá ta druhá, mám z IT celkový dojem, če cím novější to je, tím nedotaženější SW prostředky jsou, jak je možný, že před 10-lety na obstyrožitní PII chodili XP rychleji jak W10 na nejmodernějším stroji? (neporovnávám nějaký to SSD a pod, ale celkové chování systémů... Linux je jen taková hračka, zatím se mi nikdy nedařilo na něm jakkoliv normálně žít, vždy to bylo přežívání (neumím a nechci se učit konzolové pitomosti, to bylo za doby DOSu, ty jsou už dávno pryč, to do systému pro běžného uživatele nepatří)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

"jedu na letitých XP s prvním dvoujádrem, vše 32bit"

To hodně vysvětluje. Na takový HW nepatří Ubuntu ani W7, buď nechat XP nebo něco s LXDE prostředím. Nabízí se samozřejmě Lubuntu.

"měl jsem půjčený moderní i5 strojek s W8.1"

Taky bohužel neni i5 jako i5. Desktopový čtyrjádro s SSD a dedikovanou grafikou je někde jinde, než úspornej dvoujádrovej ultrabook s 5400rpm diskem a Intel HD Accelerator.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Proc by tam nemely patrit W7 nebo Ubuntu? Chodi to na tom perfektne.

Jen je potreba se vzdat utkvele predstavy ze prvni C2D je vykonem na urovni 386........

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, první C2D na ty systémy stačí. Ale C2D nebyla první dvoujádra. Ještě před tím tu byly dual P4 a Athlony 64X2. A samozřejmě je potřeba také patřičně velká RAM, jinak W7 nepoběží, ale uswapují se k smrti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na první dvoujádra bych se nebál dát s klidem Win10. Samozřejmě RAM min. 2 či 4 GB (podle edice - x86/x64 - i když s těma x64 může být problém s nedostatečnou instrukční sadou) a SSD. A pohlídat si, aby grafika měla aspoň Vistí ovladače (např. integrovaný Intely 900 a nižší jsou vopruz, je nutné dát XP ovladače, není to ideální, ale furt lepší než MS Basic Display Adapter Driver, kdy je to líné jak veš a je lepší tam vrazit nějakou dedikovanou grafiku).

Teď řeším problém, kdy na notebooku s Pentiem M 1,6 GHz a 2 GB RAM nejsem schopen uspokojivě rozchodit žádný Linux, a to kvůli grafice: Mobility Radeon 9600 Pro (RV350/M10) a displeji: 15" LCD 1400×1050. Tohle rozlišení tradiční radeon driver prostě nenabídne, zatímco VESA driver ano (ale VESA u mě = MS basic Display Adapter Driver, jen v linuxovém podání). fglrx z repozitáře už tenhle čip nepodporuje, takže to nejede, starší, co jsem zkoušel googlit, do novějších *bunťáků narvat už nejde a s Gallium on RV350 kravne grafika ve 3D aplikacích jako např. Stellarium (terén je těžce schodovitý ;). Oproti tomu je stav, kdy tam dám sedmičky a z katalogu MS update stáhnu a nainstaluju driver a všechno jede jak víno úplně krásný, jenže ty sedmy jsou už kvůli aktualizacím zpropadeně tlustý a jen samotné vyhledávání (tedy nepočítám následnou instalaci) aktualizací vytíží CPU na 100 % na 2 a 3/4 hodiny (a bez aktualizací - to tam klidně můžu nechat ty XPčka, že ;). Ideálně by se mi líbilo rozjet tam fglrx. Distro je mi v zásadě jedno, ale kernel musí umět akceptovat forcepae (Red Hatí distra na to kašlou a nefungujou). Mám vyzkoušeno, že Parted Magic s tím funguje (s radeon driverem umí nativních 1400×1050), ale to není až tak úplně to distro, které bych chtěl, aby na tom noťasu bylo ;).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

P4 dual bych radši vynechal. To byl spíš přímotop, výkon nic moc.
Podobný ntb používala sestra. XP jsem tam nechal, jen jsem zapnul POSReady.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Který notebook má konfiguraci podobnou P4 dual? :)
Jinak já už na netburstím dvoujádru tohle dělal. Když se tam dá SSD a dostatek RAM, jde to. Je to podobné jako s původním Atomem, jen to výrazně víc žere :).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zjevně jsem to málo oddělil, ta poznámka o ntb se samozřejmě týkala toho dál zmiňovaného Pentia M 1,6 GHz :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

JJ, souhlas... Ja jsem ted na ebay narazil na strarsi ThinkPady X220, coz je 12.5" model z roku 2011 se skvelou klavesnici v konfiguraci i5 2520m (Sandy bridge na 2.5GHz, turbo az 3.2GHz, hyperthreading), 4GB ram (Dual channel 2x2GB), 320GB 7200 ot. disk a Windows 7 Pro licence. Koupil jsem dva, jeden prodava za £141 coz je paradnich cca 5200kc za vykonne ctyr-vlaknove dvoujadro, u ktereho byla puvodni porizovaci cena kolem £700. Upgradnul jsem oba mSATA SSDcky, 128GB za £35 (read/write cca 250MB/s protoze je to na SATA II pri pouziti mSATA, jinak SATA III pri pouziti 2.5" disku) a upgradnul na 64 bit Windows 10 Pro a sviha to stejne dobre jako muj desktop s i5 4670k s SSD. Za tu cenu je to bezkonkurencni stroj s nejlepsi klavesnici co jsem kdy mel moznost pouzivat, desktop nevyjimaje. Nove 6. clankove aftermarket baterky jsou levne - £10 a vydrzi zhruba 5-6 hodin.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co to mas za stroj(CPU, RAM, HDD)? Prve dvojjadro moze znamenat Pentium D, Athlon X, procesor z rady Core,...
Skusat najnovsie Ubuntu na starom stroji nieje dobry napad. Necudujem sa, ze ti fungovalo zle, ubuntu nieje stavane na stare stroje. Na stary stroj si daj nieco s lahsim grafickym prostredim. Ak chces *buntu, tak skus Lubuntu alebo Xubuntu, popripade inu distribuciu s lahsim grafickym prostredim.
Mas mylnu predstavu o Linuxe, ked si si myslel, ze hocijaky linux ti bude bezat rychlo na tvojom starom PC. To iste plati aj pre windows, na starom stroji ti jednoducho nebudu dobre fungovat.
Linux nieje len hracka, len je potrebne sa na to triezvo pozriet. Sila linuxu je v jeho rozmanitosti a linux nieje len Ubuntu.
Ukaz mi to pentium II na ktorom dobre chodili XP. Pentium II koncilo na 450MHz a v dobe vydania XP to uz boli zatarale CPU. Na ziadnom Pentiu II nebezia/nebezali windows XP dobre. Vyskusaj si to. Ak nemas take Pentium, rad ti ho darujem.

Fakt ma zaujima, co to mas za PC.

Preber sa, napisal si tu kopu nezmyslov.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co to proboha plácáte? Pokud máte starý hardware, tak nepoužívejte náročná grafická rozhraní jako Unity, Ubuntu s LXDE funguje docela dobře i na Rasbperry Pi 2.

A s tím Pentium 2 Windows XP jste asi vtipálek, ne? Na Pentium 2 se dělalo nejrychlejší 500mhz a i na tam běžely Windows XP žalostně, rozumně běžel Windows XP až tak od 1Ghz výše. A jestli myslíte jako nejmodernější stroj první generaci i5, tak to se nedivím, že Vám to přijde pomalé. Pokud srovnáváte top procesor jedné doby, tak ho prosím srovnávejte s top procesorem jiné doby. i3, i5 a i7 nejsou označení procesorové architektury, jako bylo například Pentium, ale je to označení výkonu v řadě. Intel vydal od dob Core 2 Duo celkem již šest procesorových architektur - Nehalem, Sandy Bridge, Ivy Bridge, Haswell, Broadwell a Skylake, Srovnávat i5 Nehalem s i5 Broadwell je jako srovnávat 486 s Pentiem 4.

Linux není žádná hračka, ale systém na práci, chcete nějakou klikačku, tak Vás nikdo nenutí používat Linux, ale nejefektivnější práce byla, je a bude v terminálu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Srovnávat i5 Nehalem s i5 Broadwell je jako srovnávat 486 s Pentiem 4." To rozhodně není pravda, obzvlášť ne z hlediska běhu OS. Rozdíl bude tak jako mezi Pentiem 90 a Pentiem 166 a to té novější i5 ještě fandím.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl surového výkonu není tak vysoký, to máte pravdu. Ale surový výkon není všechno, co dělá počítač. Pokud vezmu v úvahu jen surová data, tak je to trojnásobný výkon na watt pro Broadwell:
(Nehalem) Intel Core i5 750 - 3 730 bodů, TDP 95W
(Broadwell) Intel Core i5-5675C @ 3.10GHz - 8 064 bodů, TDP 65W

Narozdíl od Nehalemu, má ale Broadwell výkonou integrovanou grafiku, pokročilé instrukční sady atd. Technologicky a celkovou přidanou hodnotou je to možná i mnohem větší skok než z 486 na Pentium 4.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Výkon na watt samozřejmě vyšší je, ale to se na běhu OS neprojeví. Rozšíření instrukční sady také ne, OS běží na čemkoliv od C2D výš. Technologicky mi to naopak přijde jako velmi pomalá evoluce, zatímco změny mezi 486, P1, P2+P3 a P4 byly značné a rozdíl ve výkonu také (až na P4).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nedalo mi to, abych nereagoval.
Připomínám, že tu nechci dělat flame na windows potažmo linux. Malé entrée:

V neznámé malinké firmě používají jakýsi CNC nástroj (tuším, že "vysekávačka"). Výkresy si připravují na PC. Momentálně kreslili na vyřazeném PC - PIII 450 MHz, 128 mb sdram a tuším riva TNT2 m64... běhal na tom jakýsi windows xp. Na prohlížení www stránek to moc nebylo, ale požadovaný jednoduchý kreslící program v tom běhal pěkně. Chlapík, co na tom kreslil, však kdesi dostal hw komponenty mnohem "novější" a rozhodl se, že PIII nahradí. Tak jsem poskládal komponenty - tuším že athlon s jedním jádrem, 2x512 MB DDR1 grafika ati 3450? nepamatuju si. Na pc byly nainstalovány opět windows XP.

Po nějakém čase se ke mě dostala zpětně infromace, že nakonec firma ke kreslení používá opět starý PC s PIII 450MHz (měli ho ve skříni jako rezervu) jednodušše proto, že "novější stroj" byl pomalejší než původní. Prý byl takový pružný (asi to co píše Martynko - želé).

Vzpomínám si, že ta PIII opravdu běhala jaksi "tvrdě-rychle-nabeton" člověk kliknul a vyskočil okamžitě průzkumník vše doprovázeno zvukem "příklepové vrtačky" linoucím se z pevného disku v bedně. Asi to tedy nebyl jen můj pocit.
Neměl jsem čas se v tom nějak šťourat, takže nemám informace co tam bylo za disky - určitě původní jak v PIII tak v tom athlonu. Jednalo se o PC, na kterém chtěli hned "vyrábět levněji", takže na nějaké benšmarky a diagnostiku prostě nebyl čas.

Jeden by si řekl, proč vedení firmy nekoupí pořádné PC (jde přeci o zisk že). No nakonec se vedení k podobnému kroku rozhodlo: že zaměstnanci pořídí notebook (asi aby si mohl práci nosit domů cojávím). Takže sháněli noťas do 20k. Chtěli na tom kreslit v solid edge. Upozornil jsem, že na kreslení je mnohem lepší klasické PC a bude i svižnější. Ne, nechť jim poradím s výběrem notebooku (rozhodovali se mezi HP a Lenovo http://www.czc.cz/lenovo-thinkpad-e550-cerna/170846/produkt). Nakonec pořídili Lenovo (tuším že s dvoujádrovým i5 broadwell či co). Ve firmě nekreslí žádné složité sestavy, pouze jednoduché dílce - ohyby plechů, rozviny. Chlapík ze solidedge jim to tam nainstaloval, prý jim musel xnásobně snížit nějaké hondoty při vykreslování modelu, páč to bylo nepoužitelné. Ten co na tom kreslí mi nakonec řekl, že "proč jsem jim poradil takovej notas, kdyz tam vsechno tak trvá".

Vzpomínám si, jak jsem si na VŠ tehdá pořídil notebook s jednojádrovým celeronem 1,7 GHz a 512MB ramm a integr. grafikou, kreslil jsem na tom v tehdy nejnovejším autocadu archit. a archicadu, sketchupu, dělal jsem modely ulic, návrhy domů (archicad) atd. Ano v perspektivě se to sekalo, ale šlo to upravit a pracovat s tím. Nicméně, tady mají problém udělat jeden ohyb plechu ve 3D. A to je notebook rok 2015. Že by byl SW tak nenažraný?

Nicméně vidím, že tady je bohatě mínusováno, ale že by to někdo zdůvodnil nebo vyvrátil logickým argumentem... Mohl by mi někdo objasnit, proč "staré je lepší než nové"? Též mě napadl vliv šetřících funkcí. Jsem obyčejný uživatel, rád bych pochopil fungování věcí.

Jinak co se týče ubuntu resp. kubuntu, mám dvoujádrové pentium haswell a "mám pocit", že je to taktak s výkonem procesoru (grafiky), 8GB ramm, integr. grafiku, klasický plotnový disk ve 14.04.

Na druhém disku mám manjáro xfce a to běhá svižněji.

Windows 10 jsem zkoušel v TP a na klasickém disku - šílenost, instalaci nových buildů jsem pak už nechával běžet přes noc, protože to nebylo k tomu. Takže jsem to nakonec smazal, přiznám se že jsem líný si dojít koupit SSD jen proto, že to systém vyžaduje aby mohl "normálně" fungovat.

No už je to víc jak rok, možná 2, co doma funguji pouze na ubuntu/manjáro. Žena si taky zvykla. Teamviewer tam běhá pěkně, takže se můžu připojit na pracovní PC s win a dělat vše co je třeba. Používání ubuntu mě naučilo novému poznatku: není třeba se hrabat v něčem, co funguje.
Takže raději vezmu hardtail a jedu do přírody.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je tim, ze vetsina lidi (i tech co se tim zivi) neumi ani zakladni optimalizace. Dohaneji to vselijakymi pochybnymi utilitkami to je tak vse. A nesmyslnym vypinanim vseho mozneho. O chybne zvolenych HW komponentach nemluve.

Je az komicke kolik clovek potka linych Core i7 sestav. Uz jen pouhe prenastaveni BIOSu/UEFI muze dost pomoct.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

S tym mozem len suhlasit. Co som ja uz videl za rozne lenive zostavy.

to Jiri K:
Bez detailov je to tvoje entree len zbytocnym kalenim vody. Za normalnych okolnosti musi byt Athlon s 1 GB DDR o dost vykonnejsi ako PIII 450Mhz a 128 MB SDRAM. Ak by si sa v tom vrtal, tak by zisitl, kde bol problem.
Tie tvoje pribehy su len ukazkou diletanskeho pristupu k PC, nic viacej.

V PC HW v ziadnom pripade stare nieje lepsie ako nove. Pozor ale na vynimku menom Atom. Novy Atom nieje lepsi ako stare plnohodnotne CPU.

K tomu tvojmu notebooku. Ber fakt, ze tvoje vtedajsie vnimanie vykonu PC bolo ine ako teraz. Ak by si dnes skusil pouzivat ten tvoj stary notebook(v povodnej konfiguracii HW a SW), tak by si to vnimal inac a mal by si pocit, ze ti seka ovela viacej. Ber to tak ako keby si porovnaval pocit z jazdy pred 20 rokmi na Skode 120 a pocit jazdy napriklad na aktualnej trojvalcovej Fabii. Mal by si pocit, ze ta skodovka 120 jazdila lepsie. Pritom je to len pocit, lebo dnesne hocijake auto je ovela zivsie ako stara skoda 120, to len ta Fabia na dnesnu dobu je leniva a Skoda 120 v tej dobe naopak nebola leniva.

Mam este stary PC s Tualatin Celeronom 1,3GHz, 756 MB RAM a starym 80GB diskom. Ked som ho pouzivla ako hlavny stroj, tak sa mi zdal, ze bezi v pohode. Dnes, ak ho zapnem, tak sa mi zda strasne lenivy a to ho pouzivam na tie iste veci, s tymi istymi verziami programov. Mam aj starsie PC a skusal som aj winXP na starom PIII s roznym mnozstvom RAM a ver mi, ze by si to nechcel pouzivat. Na take stroje patri win98, ktory na takychto strojoch bezi vyborne.
Dnes to kazi aj SW, ktory za starych cias museli viacej optimalizovat. Dnes na to casto s*ru a vydavaju sa take zmetky, ze je to az strach.

Za moju celu historiu, co robim vaznejsie s PC(niekedy od roku 1999) som pekne videl ako vykon PC rastol. Ludi,ktory by naozaj rozumeli PC som videl velmi, velmi malo. Diletantov kopu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ok, myslis si, ze bych se poustel do skladani pc kdybych vedel, ze nebude vykonnejsi nez jeho predchudce? Vzdyt za normalnich okolnosti...

Jak jsem napsal, jsem obycejny uzivatel. Slozil jsem to jen proto, ze jsem jel zrovna kolem. Mohli si zaplatit odbornika. Nevim jestli nazyvas muj pristup diletantsky - ja si to o sobe nemyslim :) vzdyt "Bez detailov je to len zbytocnym..."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tym diletantom som nemyslel teba ale tych ludi, co rozhodli o vymene toho PC a o kupe toho notebooku.
Ak to tak vyznelo, tak prepac.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi jim poradil na Solid Edge notebook s integrovanou grafikou a divis se ze jim to nevyhovuje ?

Tak to maji pravdu - poradil jsi jim opravdu spatne. Na tom Intelu nikdy zadny 3D CAD nebude fungovat spravne, ten vykon grafiky na to nestaci.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No já jim radil desktop, ale neuspěl jsem. Vybrali si dva notebooky, tak jsem jim doporucil ten co byl mel vydrzet pracovni podminky. Konfigurace byla stejna.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsi "jsem obycejny uzivatel" ... pak se ptam na zaklade ceho radis.
Neumis si predstavit kolik takovych pseudoodborniku co radi i ve velkych firmach celofiremni strategie je. Ty skody jsou znacne, ale ticho po pesine ... .

U nas se kupuji celofiremne standardizovane pocitace jejichz vykon nedosahuje ani zlomku meho 6 let stareho pracovniho PC a pritom stoji vic nez stal tehdy ten muj. Proste nekdo to tak poradil ... .

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Líbí se mi jak obhajujete člověka, který si nenechal poradit desktop a notebook, který jsem mu rozmlouval si nakonec koupil... Víte co, příště jim nechám váš ctěný kontakt, abyste jim to přijeli zdarma poskládat a nainstalovat :) Tady totiž neplatí ani ono "pracuji do výše svého platu". Jinak s lidma z firmy se znám dlouho, takže to byl jeden z důvodů proč se ptali mě :) Zajímalo by mě, jestli lidi kteří "radí" ostatním s výběrem elektroniky musí mít na to nějaký certifikát? Z tvýho komentáře to tak trochu zavání.

Na základě čeho radím? a proč tě to zajímá? S prominutím, já lidem do výběru počítače/elektroniky obecně nemluvím. Mají pocit, že když si umím postavit, nainstalovat a opravit PC, že tomu rozumím víc než oni, cojávím?

Ty nemáš pocit, že pojišťovací agent rozumí nakládání s penězi více než ty? Pokud ne, tak jsi ten jeden z mála šťastných lidí, kteří o ty peníze pak nepřijdou...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

On má svým způsobem ale pravdu, pokud byste jim chtěl poradit správně, tak byste jim řekl, že ani jeden stroj nemá smysl kupovat, protože to bude k ničemu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takto s Vámi plně souhlasím.

Diskutér před Vámi však není plně obeznámen s věcí - a ani být nemůže. Nemá smysl vytahovat to, že ředitelem oné firmy může být můj otec a na počítači může pracovat můj bratr (a doma by se na tom koukal třebas na filmy že...)... Oni by si snadno mohli vybrat jakýsi levný notas v akci z letáku v poštovní schránce... (a tak by to asi opravdu dopadlo).

Nebylo to podstatné.

Víceméně jsem jim řekl, to co jsem už tady psal - sám mám "pracovní" PC v práci, takže vím že je opravdu rozdíl když se dělá na nějaké plečce.

Už to nechme stranou.

Spíše je s podivem reakce některých v diskuzi pod článkem. Scénka s koupí notebooku je prostě pro náš národ asi jaksi typická - všichni moudří a všichni dřistají. Kdybych to tu nepopsal, tak můj příspěvek zůstane bez komentáře. Mimo jiné jsem si z této diskuze odnesl to, že kdyby se každý staral pouze o to své a nešťoural se v problémech ostatních, bylo by nám všem lépe. To není mířeno na Vás :) Konstruktivní kritiku beru.

Pěkný den.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Je to velice jednoduche. Pokud by nekdo s timhle dotazem za mnou prisel odpovedel bych nasledovne:

Ani jedno z reseni pro dany ucelneni pouzitelne. Muzu navrhnout jine reseni, ktere bude odpovidajici. Pokud by byla jakakoliv snaha o domluvu reseni neuspesna, tak bych proste jen oznamil, ze za pripadne problemy nebudu nest zadnou odpovednost a odmitam je resit. Ono to docela casto funguje a vede k oboustrane spokojenosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Martynko:
Že by druhej "Thomas":
http://www.zive.cz/poradna/kubuntu---elementary-os-zkusenosti/sc-20-cq-5...
Obsahem by to zhruba odpovídalo. Za 5 minut odzkoušet "jadernou elektrárnu" a pak na dalších 5 let ji hanit :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

tiez som rozmyslal cim to je mozno tym ze najnovsie procaky maju vseliake setriace rezimi a podtaktovania a nez sa rozbehnu na svoj standardny vykon tak je tam citit nejaky lag ;) tieto funkcie sa daju pravdepodobne vypnut v biose. Ja mam konkretne core i5, 12GBram, ssd samsung120GB windows 10 no a posledny build za moc nestoji nejako sa to spomalilo po kliku na start skoro 2 sekundy nez sa objavi okno ale toto je asi problem aktualneho buildu starsi chodil dobre a nejake lagy som nepozoroval.
Ale inak prechod z windows7 na 8 a10 bol citelny narast rychlosti.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Nejen v Biosu, muzes si taky napriklad natvrdo nastavit v power managmentu windows, ze minimalni 'vykon' procesoru je 100%. Ruzni vyrobci zakladnich desek maji vetsinou i softwarove utilitky pro windows.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.