Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

L3 cache Zen 5 bude mít kompletně novou strukturu, L2 může doznat zvětšení

Zdá se, že L3 cache Zen 5 by mohla doznat nejvýraznějšího přepracování od první generace Zen. Zacílí na snížení mezijádrových latencí…

L1 cache

Zen 5 bude po dvou generacích opět novou architekturou, která nevychází z předchozího produktu, ale vznikla „na zelené louce“. Již poměrně dlouho se objevují zprávy o tom, že se velkých změn dočkají cache. Je prakticky potvrzeno, že dojde ke zvýšení kapacity L1, jen není jasné, kolik navíc dostane datová a kolik instrukční cache. Několik posledních generací mělo od každé 32 kB, tedy celkem 64 kB a prozatím víme, že Zen 5 bude disponovat 80 kB celkem (na jádro).

L2 cache

Asi nejméně je situace jasná co do L2 cache. Současný Zen 4 má 1MB L2 cache (na jádro), což je dvojnásobek oproti Zen 3. AMD má aktuálně testovat vliv 2MB a 3MB L2 cache, ovšem není jisté, jestli se tyto testy týkají Zen 5 nebo další generace. Zvětšení L2 cache na 2 MB má mít za následek 4% zvýšení IPC, zvětšení na 3 MB až 7% zvýšení. Obojí se ale týká vícejádrové zátěže, v případě zátěže jednoho jádra není výkon kapacitou limitován a přínos je jen kosmetický.

Je pravdou, že již dříve se objevily zvěsti o tom, že by Zen 5 mohl kapacitu L2 cache zvýšit, ale přinejmenším vzorek, který má mít AMD v laboratoři již od první poloviny dubna, ji zvětšenou nemá. Vzhledem k tomu, že ke zvětšení (0,5 → 1 MB) došlo již se Zen 4 a s ohledem na to, že 3nm proces (který by požadavky větší cache na křemík kompenzoval) Zen 5 příliš nevyužije, by nebylo překvapivé, pokud by si AMD větší L2 ponechala až pro Zen 6, případně jen pro segmenty, kde by byl dopad citelný.

L3 cache

Od počátku se objevovala informace, že kapacita L3 cache zůstane beze změny, ale nějaká významná novinka se chystá. Dřívější informace o tom, že AMD zvažuje oddělení L3 cache od základního čipletu, se zatím nepotvrzuje, ale dozvídáme se o výrazné změně ve struktuře cache. Zatímco od první generace Zenu se podoba L3 nijak zásadně neměnila a pouze došlo ke zvětšení kapacity (Zen 2) a následně ke sloučení dvou 16MB oddílů do jednoho 32MB (Zen 3), Zen 5 má upravit samotnou strukturu. V plánu je tzv. ladder (žebříkový) design, jehož cílem má být snížení latencí mezi jednotlivými jádry oproti prstencové sběrnici.

Vydání Zen 5 se chystá na rok 2024. S ohledem na zvěsti o vydání nových APU kolem pololetí nebo nedlouho poté, by mohlo jít o druhý kvartál, tedy jaro.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku L3 cache Zen 5 bude mít kompletně novou strukturu, L2 může doznat zvětšení

Pátek, 28 Duben 2023 - 10:56 | del42sa | https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-...
Pátek, 28 Duben 2023 - 09:41 | del42sa | https://www.youtube.com/watch?v=m3rnGE6rP9E neřká...
Čtvrtek, 27 Duben 2023 - 19:20 | Butrus Butrus | "Zatímco od první Zenu se podoba L3 nijak...

Zobrazit diskusi