Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Laserdisc, analogová nostalgie

sranda : )

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo, ten LD-RW si pamatuju z planetaria v Boulderu (Colorado). Z mistniho Narodniho oceanografickeho a atmosferickeho uradu (NOAA) si tam nosili simulace klimatu a promitali si to na kopuli :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ja si zase LD pamatuju ze 17.11.1989 (jojo, kdyz v Praze bili studenty), kdyz z nich hral prazsky DJ Pepa Sramek v Brne v Semilassu na videodiskotece... ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

parada ! O Lasedisky jsem se trosku zajimal a nasel par zajimavosti, ale diky za clanek !
Ted jeste konecne neco o PowerDrive nebo PhaseDrive nebo proste teda PD :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je mazec!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Z nejmladších nejsem, ale tohle šlo nějak úplně mimo mě. Ikdyž mi je název Laserdisc povědomej, nikdy jsem se s ním nesetkal...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Diky za tento clanek

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem to viděl ! Strýc mé ženy tohle zařízení měl okolo r. 1992 ( bydlel v tehdejším Západním Berlíně ). Koukal jsem na to v úžasu - laserové elpíčko !! Ale stěžoval si, že nabídka titulů je velmi malá. Hrálo to pěkně, vypadalo to elegantně a pro nás z Východu to bylo jak z jiného světa. Děkuji chlapcům z CDR.CZ za hezký článek !

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co si vzpomínám, tak ty LD měly díky své velikosti na okrajích disku docela pěkné vibrace a to i při svých "nativních" otáčkách. Při představě rychloposuvu na CLV to muselo mít solidní motor.
Každopádně bylo na obalu, stejně jako u gramodesek, spousta místa na graficky poutavý design. Takový malý plakát. Měly LD jen ten zasouvací obal jako u LP nebo i nějaký ten booklet?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Perfektní článek, díky.
 
Připojuji se ke kolegovi níže - ještě něco o formátu PD pliz.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Super článek, zaplnil mi mezery ve vzdělání i znalostech!!! Díky a je tak dál ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>> kecup, nedelak:
Mno, PD média a mechaniky (oboje funkční) se mi doma už nějaký ten pátek válí (už to bude dobrý rok, možná dva), ale na sepsání hezkého retro článečku nějak nezbývá čas. Pokusím se v průběhu tohoto roku něco sesmolit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mam doma prehravac laser discu :) pouzivam ho na CD je to krasa...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Fakt moc prima článek.................

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

..svého času jsem prodával v shopu s největším výběrem LaserDisků v ČR - byla to paráda koukat počátkem devadesátých let na filmy a muziku v prostorovém zvuku :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Diky za skvely clanek, moc se mi libil. Jen tak dal!

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Alan:

Nektere jen zasouvací obaly, některé docela pěkné booklety, hlavně ty dvoudisky měly celou prostřední dvoustranu a i nějaké vložené věci.

Vibrace zalezely na provedeni mechaniky a rovnomernosti tloustky disku. Dobre disky + tento prehravac = minimalni az nulove vibrace.

Igracek:

Co je to zac? Ja bych to mozna koupil, tahle CLD-D515 mne mozna brzy opusti.

Mccali+Anders+X22+Kecup+Pike: Dekuji za uznani, preci jen to s tim CDR serverem zkusim :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim,Laserdisc si taky pamatuju... Kdysi jme tohle prodavali, vzpominam si na Terminatora 2. Byla to parada, na platne v poslechove mistnosti...
zatlacuju slzu :-)
 
Shaquille

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný článek! Líbilo!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jeste jsem si vzpomnel, ze se ten disk musel dokonce v prubehu filmu otacet... Kapacita asi nebyla uplne nejvyssi... :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Moc hezký článek, jen houštěji a větší kapky.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nedavno jsem byl v Nemecku v Hanoveru a tam v jednom Karaoke baru dones pouzivaji Laser Disk na pousteni kilput - tedy pouze pisnicek bez spivani ale s textem. Koukal jsem nejdrive divne na ta velka CD. Pak jsem si pokecal s DJ a on proste rekl to je Laser Disk. LD se stale pouziva. Jen nevim kde do toho bere ty nove pisnicky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

..objednávali jsme je ve Státech a jezdili k nám lidi z celé ČR i ze Slovenska. Měli jsme katalog - když přišly novinky, byla to bomba. Koukal jsem v poslechové místnosti na Depeche Mode - 101 live a připadal si jako živě v Pasadeně u Los Angeles na koncertu. Ta mašinka byla tuším Pioneer, pak přišel i jeden, který uměl LaserDisc a DVD dohromady - to byla revoluce :-) Obrazově slušné, ale disky měly spoustu vad (asi z natáčení) - zákazníci pořád chtěli něco měnit - prý že ve 23 minutě a 15 vteřině je lupanec a chtějí jiný kus atd :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný článek. Myslím že takovéhle retro výlety by mohli být častější. Jen věřím že jsou náročnější jak recenze nových mechanik. Ale jak bylo správně napsáno, DVD šlape na paty už modrý laser, zatímco Laserdisky kralovali delší dobu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moc jste me s clankem potesili. Preci jen jsem toho tolik nevedel a rad jsem si zavzpominal, jak treba v Bontonlandu na Vaclavaku meli nadherne vypravene laserdisky. Skoda preskoda, ze se DVDcka neprodavaji v obalech velikosti LP, bylo by to mnohem hezci... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Shaquille -

1) T2 jo to bylo genialni vydani, videl jsem CAV verzi na 3 discich!
2) ano muselo se to otacet viz obsah clanku

Karaya -

To bylo u Holesovicke trznice nebo studio v Belgicke?

Pajik -

Recenze jsou myslim narocnejsi nez tyhle oddechove clanky. Alespon pokud mohu mluvit za sebe. Ale diky za uznani :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Ja vim ze PD mas doma. Teda doufam, ze tam furt mas i tu moji :-)
Az budes chtit psat clanek, pridam ti jeste Panasonic LF-D101 - snad druhej typ komercni DVD vypalovacky na svete (pali jen na PD a 2,6GB DVD-RAM).
 
Mimochodem PD se taky jeste pouziva. Treba se na nej zalohuje nejmenovane callcentrum nejmenovaneho telefeniho operatora.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

panove asi ste i spletli datum dnes je brezen a ne prvniho aprila takove blbosti by snad nikdo neuveril .. jeste jak to ma trapne zaprasene aby to vypadalo verohodne .. si to mohl aspon utrit ne :)) .. a ze prej ta vypalovacka je jeho sen .. spis nocni mura ne .. 20 minut zaznamu to je tak o nervy.Nigdy opakuji NIGDY sem o nake take kravine neslysel ... den nezavyslosti na takem taliri to je LOL radsi tady napiste clanek vo tom proc sou dvouvrstve dvd media tak stale drahe .nazdar

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

kwon:
to vis, hajzlove z cdr serveru donutili dirmy Panasonic a Pioneer, aby jen pro ne zmanipuloval svetove weby pro jejich aprilovej zertik. A to tisteni falesnejch manualu taky urcite nebylo zadarmo...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

qwon: tvuj otec a matka udelali nekde chybu..asi vim kde ale nebudu to ventilovat.Mozna meli nastipat metr dreva,aspon by se ohrali.Takle cela jejich snaha vysla naprazdno...to posledni slovo ma ve tvem pripade jeste jeden vyznam,tykajici se tve lebky

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

TO MIRECEK
je to pionner, typ nevim , ale myslim si ze je to na jedne te fotce k clanku

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mam namet pro dalsi clanek.
Jednou jsem si dal praci a shanel informace o prvnich CD-ROM mechanikach vubec. Mel jsem ulozeny obrazky prvniho Philipse, Pioneeru, NECu a podobne, ty jejich designy staly za to. Ted do nemuzu najit, ale nasel jsem alespon specifikace prvni CD-ROM od Sony, typ CDU-1:
http://www.google.com/groups?hl=cs&lr=&safe=off&selm=9074%40...
je to ze zacatku roku 1985. Full seek 1,5s, vaha 3kg, cetlo disky 540MB (to jsou stare 63min co jsem jikdy nevidel?), data rate 150kb/s a burst rate 600kb/s...
To je masakr.
 

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

:TO Qwon:- hey body come to Perth mate,we` ll take you into the bush.All aussies,tassies and kiwies wil "LOL "(guess u funny bunny and no clue )when taipan will bite ur ass. Nevim frajere jsi pekny ubozak tak prosim nepouzivej nase zkratky typu LOL radeji zacni mit respect z lidi co pro tebe delaji neco zadarmo.myslim ze si zakomplexovany Cech ktery cely zivot sedi na zadku a pomlouva v  lidi.a prosim radeji zacni psat cesky a nauc se chovat(nejsem Tvuj babysitter) ale napadat lidi a pomlouvat pres diskuzi myslim ze si astral hero( spis pero).kdyz mas problem proc si to s nima nevyridis na ferovku osobne?! dam ti odpoved:jsi ubozak ktery sve kompexy resi pres diskuze.NO nic Cd serveru se omlouvam ze sem pisu neco co se netyka vaseho clanku(btw.-byl celkem zajimavy) no a i kdyz vetsinu roku travim v Perth(coz asi mr.Qwon stejne nema clue kde to je) tak mam Vas server hned jako 3. mezi oblibenymi polozkami.proc v Australii nenanjdete skoro zadne lidi(pokud teda zrovna to neni nejaky cech typu Qwon ) kteri se nenapadji nepomlouvaji atd....no worries.Take care CD R server and keep going:-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nedelak+Mirza+MT:
Jen ho nechte, Qwona, on se vytrestal sam svym pristupem k veci a pravopisnymi chybami. Jedine v cem mu musim dat zapravdu je v tom, ze ty věci mám některý fakt zaprášený. Ale to je prechodny problem, sousedi predelavaji byt a hrozne se vsude kolem prasi.

Nedelak:
Jo ty stare CD-ROM asi nejsou spatny napad, tak to prober s Martinem, WIFTem, nebo tak nejak, mohu pridat i svou troskou do mlyna (napr. 2,5 rychlostni mechanika NEC s caddy nosicem - to asi taky Qwon nikdy nevidel :-))

Igracek:
No, jestli je to ta sama 515ka (ta na tech obrazcich je samozrejme ta moje vlastni), bylo by to dobre, alespon bych mel 2ks, jeden jako zdroj nahradnich dilu. Je ta Tvoje plne funkcni? Je to verze s RF out nebo bez RF out? Kolik bys za to chtel. Kdyztak pipni na PM.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Díky za osvěžení paměti , dneska jsem o pár let omládl :-)). Kdysi jsem o tom četl článek v časopisu - Technický magazín nebo jak se to jmenovalo a tenkrát jsem na to koukal jak na technologii z jiné planety.
Moc pěkná článek !

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nedelak: Diky, ale toto už jsme dělali, dokonce formou receze a velké soutěže.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá práce. Před nějakým tím rokem jsem viděl v Dataartu LD přehrávač za výprodejovou cenu asi kolem 4 tisíc a říkal jsem si, zda takovouhle kuriozitou neoblažit svoji HIFI domácnost. Už jenom z toho důvodu, že s videoformátem používajícím média velikosti LP se nejspíš do budoucna vůbec nesetkáme (se současnými technologiemi optického záznamu by však mohlo jít o médium s celkem úctyhodnou kapacitou:-). Celkem by mě zájímaly i ty mašinky s mechanickým záznamem videa (systém ?TELDEC?), už jenom něco takovýho vymyslet a sestrojit musela být celkem frajeřinka (i když tudy cesta rozhodně nevede:-). Přeju hodně zdaru a nadšení při psaní podobných článků.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

martin:
Ja vim, ale ja to myslel trochu jinak. Ne vzit co lidi poslou, ale zjistit opravdu neco o historii prvnich CD-ROM mechanik (a stejne tak o PD), napsat zname parametry, fotky a podobne. A myslim tim mechaniky tak z let 1985-89. Opravdovou historii z 80-tych let.
Navic nebyl s tou soutezi tenkrat malicko problemek ? Ja ted nevidim vysledky, ale neuznali jste tenkrat toho NECa jako rok 1984 (coz na nem byl rok normy), zatimco podle FCC ID kodu byl myslim z roku 1991 nebo 1992 ?
 
Jinak sorry vsem za moje casty preklepy, ale na natural klavesnici s holandskym potiskem fakt neumim psat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nedelak: No počkej, ale tam sou CD-ROMky ještě starší a sou tam i měřený. Fotky tam máš taky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

s profesionalnim laser diskem jsem pracoval na nove a bylo to velice dumyslne avsak poruchove zarizeni od fy. pioneer. pamatuji se ze jsme velice casto rozebirali cartrige a myli na zachode medium...a pak cekali jestli se chytne.stroj sam vazil tak osmdesat kilo a museli ho nosit ctyri chlapy. myslim si ze v te dobe to bylo jednoznacne nejlepsi stroj na prehravani kratkych jinglu a tvorbu playlistu. prestal se pouzivat az s nastupem harddiskovych zaznamu profile.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kolem roku 1990 jsem ve škole viděl v počítači 1x rychlostní Mitsumi CD-ROM. Takový jak se to celý vysunulo a nadzvedl se poklop a tam se pak strčilo CDčko. Taky mazec...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za pěkný článek o LASERDISKU :-) Musel jsem při čtení článku zámáčknout slzu v oku :-)My ho měli kdysi dávno u nás na prodejně a k tomu pár disků na prezentaci domácího kina( Sony MDP-850 ). Žádný obchodní trhák to nebyl, tuším že se jeden prodal a druhý skončil nevalně v nějaké tombole či co(možná, že ještě někde dosluhuje jako neforemný CD přehravač), však se není co divit, před deseti lety stával cca 30.000.-Kč a krmivo do něj bylo docela drahé cca 1200-2000.-Kč a dalo se málo kde koupit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PetrD: Ta co se vysouval celej vnitrek a odklapel poklop byla Mitsumi LU-005:
Mitsumi LU005 CD-ROM drive-350ms access time-150kb data transfer rate-32kb buffer-multisession Photo CD compatibleale ta je novejsi, tak prelom 1992/1993

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mitsumi 005 jsem měl asi před 10 lety, byl to můj první stroj CD. Šuplík se vytahoval ručně. Dal jsem za to tehdy 5 500 bez DPH a byl jsem nadšený, co mám za dělo. Tehdy jsem dělal něco se shareware programy a když jsem si sehnal sbírku na lisovaném CD za 3 000, byl jsem king. Vzápětí se objevil dvojrychlostí superstroj za asi 8 000, pak to bylo v akci za 4 990 a já jsem byl nešťastný, že to nemám. První 4násobné mechaniky Pioneer stály přes 50 000 (opravdu 50 tisíc), ale rychle šla cena dolů.
Taky si vzpomínám na první nabídku DVD vypalovačky (zcela určitě Pioneer), byl to ještě ceník zasílaný faxem - cena 750 000 Kč a prázdné nosiče (určitě to bylo méně než 4,7 GB) 2 500 Kč. Paráda, co? To bylo v době, kdy nikdo neměl potuchy o DVD filmech a DVD přehrávačích, natož o vypalovačce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Peky007:

No já mám tohle LaserDrive médium, co je v článku na obrázku právě z Novy. Nebyl jsi to náhodou Ty, kdo mi ho věnoval? Narážím na to, že bych byl rád kdyby mi na to někdo věnoval ještě ten rekordér :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jiri:
to uz je asi vic nez 10 let. Mam PC-magazine z roku 1994 s testem CD-ROM, zvukovek a multimedialnich kitu a nejdrazsi ze vsech je SCSI CD-ROM Pioneer myslim za 25000, pak 4x NEC a Toshiba. Ostatni bylo vetsinou 2x, neco SCSI, neco AT-BUS a par dneska uz uplne zapomenuty "standardy" jako Philips LMSI CM206(?) s 16pin (nebo 20pin?) kabelem (prej snad sbernice pouzivala SERIOVOU komunikaci, takovy predchudce SATA) nebo multikeploidni MediaVision.
Moje prvni CD-ROMka byla Matsushita (Creative, oem Panasonic) asi v zari roku 1995 a ta uz byla ATAPI a 4x speed. A stala asi 5000.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nedelak: Jo jo, me rodiče tehdá koupili na Vánoce 3x rychostní Mitsumi (novinku) za bratru 7500,- Kč a hned po Vánocích přišli do prodejny 4x rychlostní. Ale stejně jsem měl široko daleko nejrychlejší CD-ROMku :-) A ten pocit, když mi CD verze Duny 1 v setupu napsala (po otestování rychlosti CD-ROM) "Whoaw, you have a super drive here!" Jo, to byl pocit...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to mirecek // to medium neni ode mne...bohuzel oba stroje co jsme tam meli zkoncily v besede a vybaveni se pred rokem balikove prodalo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Martin:
Nejsou. Vsechny vase jsou az tak 1990/1991 (chicony, toshiba i philips) a ja mluvim o letech 1985-88. Treba jako ta uplne prvni Sony CDU-01, o ktere se toho ale moc najit neda. Ale koho zajima alespon prvni CD-ROM Philips CM-100 s genialnim designem, obrazek skoro dole na tehle strance: http://www.trygve.com/hardweird.html .
Mimochodem kdyz jsem se snazil zjistit co nejstarsi vyrobenou vypalovacku, nasel jsem vas Philips (PC 6000 USD+1500 USD za sw), starsi Philips palici jen na 63min CD-R, pak nejakou Sony a JVC Personal RomMaker za pohopouhych 12000 USD. Takze u vypalovacek nic nenamitam.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jiri: Jo jeste ten Pioneer asi palil na 3,9GB DVD-R nebo ne ? Nikdy jsem to nevidel, ale puvodni DVD-R mely 3,9GB a az pak to zvedli na 4,7GB stejne jako DVD-RAM z 2,6GB na 4,7GB. Navic to si byly DVD-R FOR AUTHORING ne ? Mam doma jedno prazdne DVD-R for Authoring, ale uz je 4,7GB. Zadna DVDRW ho nenacte ani jako blank, proste asi nezaostri.
WIFTe cum na tohle !!!!!
co rikas na tohle, neshanel jsi to tenkrat ?
: My Chinon-431 that I purchased from Xetec has an internal 40-pin connector: too.  Externally, it uses a DB-25 connector to tie to my SCSI port.: I am working on tracing the wiring, and will post it when I have checked: it (I'm making a 50-pin to 40-pin converter for a second 431 I picked: up cheap).
Chinon 40pin.                   SCSI 50pin.  1                               1  2                               2  3                               3  .                               .  .                               . 17                              17 18                              18 23                              31 24                              32 25                              35 26                              36 27                              37  .                               .  .                               . 39                              49 40                              50
 
takze pajku do ruky a ne ze tu chikonku nerozjedes !!! :-)))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chlapi, myslím, že jste konečně kápli na autora s velkým A. Bylo pro mne opravdovým potěšením přečíst na webu po dlouhé době opravdu kultivovaně a fundovaně napsaný článek, který nebyl prošpikován nesmysly, pravopisnými chybami a samolibým ignoranstvím. Jen tak dál!!!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Článek je naprostá bonba!!!
Tímto autorovi srdečně děkuji.
S pozdravem Marek Bubník

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, skutečně krásné vzpomínání.
LD jsem před mnoha lety dokonce vlastnil, mněl jsem spolu s kamarádem i docela slušný výběr převážně hudebních disků, ovšem doba šla dál a i díky financím jsem tento stroj předal právě tomu kámošovi. Kde je nyní ...
Ale i první CD stroje byly tehdy velice zajímavé. Možní si někdo i vzpomene, že i u nás se začal vyrábět na Slovensku (stál ~500.000,-), (fotky a data byly uveřejněny v tehdejším časopise Sdělovací Technika), měli jsme vzorek ve výzkumáku. Byl to zázrak.
Díky za vzpomínku, obraz z LD byl na tu dobu skutečně fascinující ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezké počteníčko. Koukal jsem že na americkym Amazonu maj ještě pár kousků z druhý ruky za skutečně lidovou cenu (fungl novej přehravač k tomu)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

peknej clanek, dik .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezký téma i hezky napsáno na 1*.Éru LD pamatuju ikdyž jen mlhavě a ani jsem ho na živo nikdy neviděl.Díky za prima článek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mirecek: S tou náročností jsem to myslel spíš tak sehnat tyhle starý věci, sehnat k nim dostatek informací..... Novou mechaniku vám půjčí nějaký ten počítačový obchod, ale takovýhle starý věci se shánějí hůř. Pěkný den a další takové fajn články.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

k mt: tak ty jsi MEGA LOL. nechces se jeste vic vyrvat ve svem nekonecnem blabolu.reknu ti novinku neplakej prosim..jezisek neexistuje

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

k mireckovy : promin nic proti tobe ale to se ti tam tak krute rychle prasi ze nez to stacis od utreni vyfotit tak se to zaprasi nebo si tak pomali fotograf ze si nestihas ani holit fusi?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Narozdíl od DVD a Video CD neobsahuje laserdisk komprimovaný videostream, ale nekomprimovaný videosignál v příslušné TV normě." Tato veta je tak trochu nezmysel. Videosignal v normach PAL/NTSC/SECAM je vlastne tiez urcity typ komprimacie vytvoreny pre analogovy typ signalu. - je definovane pasmo, do ktoreho je potrebne vsetko "vtesnat". Preto kvalita kompozitnych TV signalov (PAL/NTSC) je nezrovnatelna v porovnani so zlozkovym prenosom (YUV, RGB).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

rayrebel:
1) Mel by sis ujasnit rozdil mezi pojmy "digitalni ztratova komprese" a "sirka pasma".
2) Dale bychom mohli diskutovat na tema rozdilu nezbytne sirky pasma u tebou zminovaneho YPbCr a RGB. V neposledni rade take jak "siroky" signal se vejde na LD ve srovnani s VHS, co se deje s jasovymi a barvonosnymi slozkami na magnetickem pasku a na LD, dale jak se chova MPEG2Video dekoder u DVD vs. hloubka prevodniku a prevzorkovani signalu. Tuto diskusi ovsem nehodlam otevirat protoze nepatri ke clanku.

qwon:
ano

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mirecek
1) Robil som technika v TV 6 rokov a to o com tu pises bol moj denny chleba :)
2) presne ako pises, o tychto veciach by sa dalo dlho diskutovat, ale nic to nemeni na podstate veci - PAL/NTSC/SECAM je forma "stratovej komprimacie" analogoveho TV signalu. Ak mas zaujem, zajdi po informacie k najlepsim na svete v oblasti digitalneho spracovania TV signalu, na stranky firmy QUANTEL (www.quantel.com). Vydavaju spickove publikacie o tejto problematike a tiez som mal moznost s nimi spolupracovat pri implementacii ich rieseni u nas.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Super clanek. Sice jsem se tak trochu urazil ze jsem byl oznacen za pametnika a nepatrim do mlade generace ale jinak super. jako dneska si pamatuju kdyz jsem na tuhle hracku slintal ale penize na ni nemel...a ted je z toho stara kuriozita....asi jsem uz vazne stary :-) podobne clanky by se vazne mohly objevovat casteji, clovek si rad pripomene co bylo a ti co to nepamatujou si alespon uvedomi ze hodne veci co jim ted reklamy predhazujou jako strasne "cool" a "free" nejnovejsi vynalez je jen drobna obmena neceho co uz tu davno bylo ...pamatuje nekdo z vas neuspech siemensu s barevnym mobilem? ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

LiX: No já pamatuju, jak PC výrobu Siemens zachránila Škodovka, když to tam nasunuly pro celou fabriku hned jak se němec zabydlel. Pane, to byly stoje 386SX ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

> rayrebel: Píšeš: "Narozdíl od DVD a Video CD neobsahuje laserdisk komprimovaný videostream, ale nekomprimovaný videosignál v příslušné TV normě." Tato veta je tak trochu nezmysel. Videosignal v normach PAL/NTSC/SECAM je vlastne tiez urcity typ komprimacie vytvoreny pre analogovy typ signalu."
Tato věta rozhodně není nesmysl. Videosignál v normách PAL/NTSC/SECAM samozřejmě přenáší omezenou informaci o obraze (musel se vejít do stávající šířky pásma, defakto jsou kolorovány jen větší plochy, detaily jsou jenom v jasové složce), ale jako takový je to videosignál v nějaké normě, a tento videosignál jako takový už není na LD komprimován... Ta věta by byla nesmyslem, kdyby tento videosignál byl ještě navíc nějak omezen na LD, a to není...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Některé tituly na LD jsou k dostani ještě dnes v pražském Hifi Storu na Příkopě za výprodejovou cenu 300 Kč/ks. Většinou v NTSC, filmy (ovšem bez dabingu) i hudební. Za 95 Kč je k dostání pár PALových titulů klasiky v Levných knihách na Václaváku. V Bontonlandu na Václaváku je už definitivně doprodali. Často si je prodavači dodnes pletou s LP deskami. Jednou jsem tak koupil v areálu brněnského Shopping Parku LD Michaela Jacksona - Greatest Hits za 30 Kč. Přehrávače LD Sony jsou k dostání v P-audiu na Husitské 30 na Praze 3 (ÚAN Florenc).  Takže kdo to chcete zkusit, směle do toho! LD z 90. let už dosáhly takové dokonalosti, že hrají často mnohem lépe než lecjaké DVD. Nehledě na to, že často jsou starší DVD tituly pouhými kopiemi z LD, navíc degradovanými MPEG2 komprimací. Ale pozor! Nevhodné skladovací či manipulační podmínky mohou způsobit tzv. "LD hnilobu". Jsou známy případy hlavně z USA, kde LD jsou stále velmi rozšířeny, kdy od okrajů se začínaly rozlézat hnědé skvrny, až LD ztratily svou odrazivost. Jinak je to naprostá radost a estetická záležitost - LD se vyráběly ve zlatém nebo stříbrném provedení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kanady
Ja naraz na nezmyselnost zrovnania, ktore zvadza k tomu, ze DVD je zle, lebo tam je stratovo komprimovany videostream a LD je lepsie, lebo tam je nekomprimovany TV signal v norme PAL/NTSC. Toto hodnotenie je nespravne, lebo mpeg2 stream pre DVD sa negeneruje zo TV signalu v tychto normach, ale zdrojom byva zlozkovy signal v plnej kvalite (prevzorkovanie 444). Strata informacie nastava v oboch pripadoch.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim vespolek,
jsem nadsen timto clankem. Sam jsem sberatelem techto historickych technologii a kazda zminka na ceskem webu me potesi. O LD, a videodisky obecne, jsem se zacal zajimat az v dobe jejich "smrti", v dobe rozmachu DVD, a to proto, ze mnoho hudebnich titulu jsem nemohl na DVD sehnat a zjistil jsem pri tom, ze existuji na tomto exotickem mediu. Sehnal jsem pak par disku pres inzerat, pak prvni prehravac a jiz z toho byl konicek. Navic jsem se zacal zajimat o dalsi formaty, ktere  vypadaly jste vice neuveritelne, nez samotny laserdisc.
 
Dovolim si poznamku, v clanku je par nepresnosti, MCA uvedla disk ve stejnem roce jako Philips, dokonce mely jiz hotove disky (Philips jen sklenenou), to vedlo k jejich spojeni a spolecnem vyvoji. Tesne pred uvedenim disku na trh MCA "ojebala" Philipse a osulila normu pri vyrobe disku (dane asi i bordelarskym pristupem amiku, nemysim obecne!!!, pouze v tovarne na vyrobu disku) a spojila se s Pioneerem. Ve finale to bylo tak, ze prehravac Philips (Magnavox) mel potize s prehranim "nenormovanych" MCA disku, kdezto Pioneer to zvladal v pohode. Nakonec vsak Pioneer stejne vyuzil neschopnosti tvurcu a celou technologii odkoupil, a udrzoval pri zivote, pripadne provadel jeji reinkarnaci, za coz je ho nutne pochvalit. Philips se pak orientoval na EU trh. Neni to asi uplne presne, ale berte to jen tak pro dokresleni politiky techto spolecnosti (jak to vidime i dnes v podobe zabomysich valek o ruzne typy medii). Ceho si v clanku cenim, to je vzpomenuti opravdoveho vynalezce videodisku pana Gregga, Philips i MCA totiz techlogii ziskali ruznymi zpusoby primo od nej, jako know-how prevzatych firem. Upresnim jen, ze "novodobeho" vynaleze, protoze prvnim byl asi pan Baird a jeho pokusy se zaznamem na desku ve tricatych letech minuleho stoleti. At to autor nebere jako vytku, to se chci jen jako stary jesita pochlubit informacemi nacerpanych z netu a starych tiskovin :-)
 
Co se tyka vinylovych formatu, tak ne vsechny byly tak hrozne, jak pise autor. CED fungoval komercne nekolik let, dokonce i v evrope (UK), disk vydrzel mnohem vice prehrani nez pocet "prstu jedne ruky".  Japonsky system VHD dokonce ani v drazce "neryl". A navic nabidnul nefalsovany 3-D obraz, zalozeny na polarizacnich brylych, zadna barevna sklicka. Nekdo tu vzpominal Teldec Ted, ten take fungoval, omezujici vsak byla doba jedne desky (10 minut), ale hodil se treba pro vyukove ucely, a hlavne to bylo v roce 1975!!!!. Kazdopadne jsou to zajimave veci, zastupce  CED a TeD formatu doma mam, ted pracuji na sehnani VHD pristroje, pak prijdou na radu dalsi veci, treba se i mne splni sen a poridim si ted LaserDisc rekorder.
 
Pomucka pro zajemce, nejlepsi studnici vedomosti je eBay! Najdete tam pristroje, ktere nenajdete ani na webech zabyvajich se touto tematikou (napr. www.laserdiscarchive.co.uk), casto s kvalitnimi fotografiemi a technickymi detaily. Navic si to muzete i koupit :-)
 
A nakonec, jiz nejakou dobu se chystam nafotit neco z me pidisbirky, pripadne vytvorit nejaky webik o teto technologii. To se mi zatim z casovych a "lenostnich" duvodu nepovedlo, takze kdo ma zajem, muze alespon juknou na http://elde.album.cz/ced/, tam mam par fotek meho CED prehravace, kdyz bude zajem, tak pridam dalsi.
 
Vzkaz autorovi: Pokud bude mit autor zajem, tak uvitam nejakou soukromou zanicenou debatu, a hlavne sdileni zkusenosti :-), pripadne i "HW a SW".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to Jouda: Bohuzel, mam obavu, ze "LD hnilobe" se neda predejit vhodnym skladovanim. Jedna se o oxidaci lepidla, kterym byly lepeny disky lepeny. Jedna se o nezvratny proces, ktery dokaze pravdepodobne medium uplne znicit. Mam doma najeke tituly, ktere jsou timto postizeny, zatim vsechny hraji, nikdo vsak nevi jak dlouho jeste. Jinak ale vhodne skladovani je urcite zakladem pro dlouhou zivotnost sbirky, to plati media obecne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to rayrebel: Jsi chytry jak radio! V TV pracovalo a pracuje fura lidi, ktery nic nevi. Proc si tedy takovy clanek nenapsal ty? Asi proto,ze umis hlavne kritizovat. Navic nemas pravdu. A i kdybys ji mel, tak po bitve je...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nastvany
Ospravedlnujem sa, ak moj prispevok vyznel ako pohrdanie voci celemu clanku. Naopak, clanok povazujem za velmi zaujimavy. Moj prispevok sa tykal len ten jednej zalezitosti ohladom zrovnania LD vs DVD. Inak autora clanku aj tvorcov CDR povazujem za jednych z mala tych, ktori svojej praci na slovenskom i ceskom IT webe rozumeju.

BTW: Ja som vo svojom prispevku uviedol argumenty pre svoje tvrdenie ale povedat "nemas pravdu a aj keby si ju mal tak ..." - to je podla mna, a teraz sa prosim ta nenastvi este viac, pomerne hlupy sposob argumentacie. Ak sa podla teba mylim, prosim, uved rozumny argument v com.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim, pokud nekoho zaujala tato technologie, pak mohu nabidnout tyto prehravace:
 
  Pioneer CLD-2950
 ve sve dobe evropsky top-model, prekonany pozdeji pouze legendarnim CLD-925 a kombinacemi DVD/LD (DVL-909 a 919). Obrazove dokonce DVL modely prevysoval (mohu predvest ve srovnani s DVL-919). Vyhravava samozrejme i ve srovnani s top prehravaci jinych znacek (napr. Sony MDP-850), ktere prevysuje hlavne po obrazove strance a i kvalitou zpracobvani (priznivci znacky Sony prominou, ale v oblasti LD byl kralem Pioneer). Samozrejme toto plati jen pro PAL/NTSC prehravace, v US a Japonsku exitovaly prehravace vyssich trid, ale bohuzel pouze pro disky v norme NTSC.
 
Philips CDV-496
prehravac normy PAL, robustni konstrukce, solidni vystupy (vcetne RGB a dig. audia), nevyhodou je absence dalkoveho ovladace.
 
Samsung DV-530K
prehravac normy NTSC (prehrava i na PAL TV), vystupy chudsi (pouze kompozitni video a stereo analog), obraz slusny, bohate karaoke moznosti, diky tomu i moznost prehravani CD-G, zanovni pristroj v kopletnim baleni.
 
No a samozrejme i disky - film i hudba
 
Blizsi udaje, fotografie pripadne seznam disku poskytnu na mail, ale pouze vaznym zajemcum.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ELDE: beru, napis na email.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela sok. Ale clanek je vyborne napsany, autor ma pochvalu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

elde prosim o kontakt, prisel jsem o nej, potrebuji nejake fotografie CED a nabizim spolupraci

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Díky za článek! Dostal jsem se k němu díky wikipedii, kde je odkaz. :-))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.