Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Legendární superpočítač Aurora navzdory příslibu 2,4 TFLOPS nepřekonal Frontier

To je vseobecny problem, jakykoli akcelerator bude vzdy energeticky efektivnejsi nez univerzalneji programovatelne reseni. Univerzalnejsi reseni nabizi nizsi naroky na vyvojare obsluhujici hw. To je duvod proc spotrebitelsky trh stoji vyhradne na univerzalnich reseni. Ikdyz bych si dovolil rici, ze amd zen tihne k takovemu malemu akceleratoru uz od prvniho zen jadra.

V konzumu jsou absolutne opacne potreby nez na trhu superpocitacu. To je duvod, proc amd neni procesorovy leader pro retail a s architekturou zen jen tak nebude. Architektura zen vznikla reverse engineeringem serverovych aplikaci, kde se nejcasteji pouziva java a .net, a pouziva se uplne vsude threadpool navrhovy vzor. AMD zen je tedy zjednodusene receno opet takovy superpocitacovy akcelerator jednoho nejoblibenejsiho programovaciho stylu z mnoha softwarovych aplikaci.

To je dobre mit na vedomi pri koupi pocitace s amd. A to je duvod proc pri stejnem benchmarku je a vzdy bude amd energeticky efektivnejsi oproti intelu. Vyvijet univerzalnejsi reseni stoji vice casu, penez, zase mate na druhou stranu nizsi naklady a pozadavky na obsluhu.

AMD zen narazi na zakladni architektonicky problem, kdy na jeden pametovy kanal je nalepen blok 8 procesorovych jader. Pak to funguje jako superakcelerator threadpoolu, ale pri beznem uzivani to nemusi byt az tak ruzove, to zalezi na kombinaci aplikaci, ktere mate aktualne spusteny. Vsechny procesorove bloky sdileji stejny io ciplet s jednim pametovym radicem.

Apple to vzal od piky, kazdy procesorovy blok ma vlastni pametovy radic. Je to to same co intel s odstranenymi nedostatky. Energetickou neefektivitu odstranili pouzitim armu. Takze nespokojeni zakaznici intelu by mohli najit to co hledaji prave u apple nez amd.

Intel dela v podstate kaskadove bloky, ktere z neznamych duvodu sdileji stejny pametovy radic stejne jako amd. Drzi se starych osvedcenych konvenci.

Amd ma v podstate zafacovany algoritmus "jednoho nejspravnejsiho reseni" primo v zakladnim navrhu cipu a nejde to odstranit. Nikdy jsem nepracoval na zenu takze nevim. Ale logicky to musi akcelerovat predevsim nez beznou cinnost ulohy jako beh kompilatoru, webova aplikace, enkodovani videa, pocitacive hry apod. specializovane ulohy.

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

"Nikdy jsem na Zenu nepracoval... " To stačilo a mohl sis odpustit tenhle zdlouhavý a nic neříkající monolog.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Cetl jsem realne feedbacky komunity na reddit a jinych forech. Mam tedy nejake informace z pohledu vetsiho mnozstvi uzivatelu architektury zen vcetne jejich nedostatku. Mozna si nekdy ZEN poridim jen tak pro porovnani. Nicmene AMD je docela dost velky luxus, do ktereho neplanuji v teto chvili investovat, protoze nemam finance navic.

AMD ZEN je jako sperk, chytlavy, nakazlivy a nuti vas si jej koupit. Pokud jej chcete, kupte si jej, nekritizujte vsak ty, kteri vas nazor nesdili. Problem je v tom, ze AMD ZEN je spis umely diamant nez prirodni. Ucite je stalo obrovske mnozstvi usili vypidlat si tu svoji byznys architekturu, ja to nikomu neberu, nicmene jejich reseni neni naprosto univerzalni a pro vsechny pripady uziti.

Soustavne se kolem ZENU pohybuje komunita psychousu jako MASINA a spol., kteri neztrpi protinazor a je hned zle, pokud reknete neco jinak nez si tito lide predstavuji.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

"Nicmene AMD je docela dost velky luxus, do ktereho neplanuji v teto chvili investovat, protoze nemam finance navic."
- je to velky luxus v porovnani s cim? Ano AMD CPU zdrazily (stejne tak Intel a novy Apple). Ale oproti novym radam Intelu, nebo Apple (ani nevim, zda muzete koupit samostatne Apple CPU) jsou srovnatelne drahe. Oproti Intelu zerou mene pri stejnem vykonu. Moc nechapu Vasi logiku

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Tam žádná logika není. To je holt to vzdělání získané čtením diskusí. :)

Neříkám, že v diskusi nelze vyčíst něčí zkušenost a poučit se z toho. Ale o to co tady g6free píše jsou totální bláboly a slátaniny.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To jsou takove slataniny, ze to spis bude AI...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to je stara dobra NS. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako slohove cviceni na tema CPU dobry, akorat je to bez jakychkoliv navaznosti na realitu.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel sloh mi nikdy nesel, patrne jste se pomylil realitou vy nez ja.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

".. sloh mi nikdy nesel .."
To je vidět. Většina lidí nepotřebuje téměř celou stranu "argumentů" aby světu sdělila, že si užívá ten "Úžasný pocit" práce na CPU značky Intel.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Vam nejde nejen sloh, logika, srovnavani infa, ale pouzivate i chybne slova, neumite je spravne napsat, atd.. T
Tak divnyho bota vidim poprve

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Reknu to na rovinu architektura AMD Ryzen 9 7950X je pekna BLBOST a marketingovy PODVOD na spotrebitele. Ja to nepovazuji z hlediska produktu za poctivy procesor urceny pro konzumni trh.

Vzali dva 8-jadrove bloky z EPYCU, k tomu nacpali IO ciplet opet z epycu a mame vystarano. Takze tenhle akcelerator threadpoolu mi umi fyzicky obstarat pouze 2 threadpooly, z cehoz mi vychazi kontinualni beh pouze 2 uloh, kdy kazda vezme 8 procesorovych jader. To je skvele reseni pro akceleraci pocitacovych her, enkodovani videa, ale to je asi tak vsechno.

Ja jejich ryzen povazu za sprosty podvod na zakaznika a tento procesor proste neuznavam. Funguji nyni na intelu, pokud mi prestane intel vyhovovat, prejdu na apple.

Pozor ja jsem take jeden cas propadl marketingove hypemanii kolem jader AMD ZEN. Uz ten nazev muze budit v cloveku hype a mit okultni tendence k vytvareni maniakalnich psychopatickych fanousku. AMD maji skvely chytlavy a nakazlivy marketing, ktery se zakaznikovi zahryzava do hlavy.

Chtel jsem si poridit Epyc Milan jako pracovni workstation. Nicmene, poradne jsem si prostudoval historii procesorove architektury zen a zacal jsem zjistovat spoustu veci okolo, ktere se v marketingovych materialech neuvadi. Napriklad je to marketingovy tah AMD na prebrani trhu zakazniku uzivajicich webove servery. Tomu do posledniho putniku odpovida navrh ZEN1 - je to skutecne akcelerator threadpoolu a ringbufferu.

K tomu, abych procesor efektivne uzivil jsem se zacal zajimat, jak vlastne AMD urcuje strategii vypnutych/ vadnych jader a dospel jsem k zaveru, ze pro mne jako programatora ma smysl pouze amd milan s 64 jadry (8 bloku jader) nebo threadripper s 32 jadry (4 bloky jader), protoze tam maji nacpane velke mnoztvi jader na jeden pametovy kanal a tyto bloky CPU. Tedy abych mohl najednou spustit najednou alespon 4 threadpooly kontinualne.

Nakonec jsem plany na porizeni epycu zahodil a poridil zatim i7-12700H. Proceror od intelu mi subjektivne prisel o neco univerzalnejsi pres uvadene nevyhody jako nizsi vykon v pocitacovych hrach a vyssi energeticka efektivita.

Nyni vim, ze pokud budu chtit upgradovat, poridim si Apple M3 Ultra, nebot odstranili energeticky neduh intelovske architektury a take odstranili problemy s lepenim 8 a vice jader na jeden pametovy kanal. Pritom zachovali univerzalnost procesoru.

Nezlobte se, AMD ryzen fakt ne. Ja vim, maji lepsi benchmarky ve hrach a podobnych ulohach, ale ja ten threadpoolovej akcelerator proste nemusim. Prijde mi to jako prilis jednostranne uziti.

Vemte v potaz realnou aplikaci. Threadpool u superpocitace nebo serveru potrebuje skutecne nejmene 8 jader na kanal, protoze se vice pocita a mene pracuje. Threadpool v pracovni stanici spotrebuje malokdy vice nez 1-2 jadra na kanal, protoze se vice pracuje nez pocita. Zde je uplne obraceny princip uziti.

Kult psychotiku zen fanatiku, necht mi udeli nejmene -32 zapodrnych bodu, predem dekuji.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Zase slohové cvičení úplně o ničem? :D Tvoje představa a realita se jaksi těžce rozchází a vychází z toho potom, že meleš úplné nesmysly. A ikdyž se tady na spoustě věci lidi neshodnou, jsem rád, že se shodnou , že jsi úplně mimo a řádně tvůj "přínosný" komentář ohodnotí :D

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem sociolog. Neoblbuji sve okoli sociologii. Nesnazim se zivit jako inzenyr a poskytovat sociologicke poradenstvi. Mate jeste nejake dotazy?

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

GPT6Free? Zkus placenou, treba bude davat vetsi smysl...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

je zajímavé, jak tenhle obor jednou za čas vynese na světlo boží nějakého proroka, který ukazuje lidem tu jedinou správnou cestu. A je fuk jestli se jmenuje Stach, Obr, Crha, 6xALU, Redmax, JirkaK. Téměř vždy to je generátor nesmyslů. Nicméně to "Nakonec jsem plany na porizeni epycu zahodil a poridil zatim i7-12700H" mě fakt úplně rozbilo :-D

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Ale ano rozmazleni smradi jsou v kazde casti spolecnosti, ja vam to nevytykam.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

A to (tentokrát) zapomenul (explicitně) zmínit, že je to i7 12700H v ntb.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

..se 14 jadry .. konkurence Epycu jako vysita ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

co presne znamena, ze sa pracuje a nepocita? ako sa prejavuje superiorita Intelu? lebo v podstate vsetky testy, ci uz synteticke, alebo realne, architekturu AMD ukazuju vykonovo minimalne ako porovnatelnu s Intelom a co sa energetickej ucinnosti Intel v podstate vzdy prekonava

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Začínáš připomínat 6xALU. :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Je pekne mat nazor, kazdy z nas ma. Ja dostavam minuska za to, ze mi vyhovuje viac apple Mx nez AMD/Intel (robi veci, ktore ako programator potrebujem ovela rychlejsie + ziadne trapenie sa s winom). Ale zaroven pouzivam AMD ako gaming platformu (GPU mam ale od NV, tam sa AMD nechyta).

Rozdiel je, ze ja tie svoje nazory viem niecim potvrdit (clanok, test, video, hocico). Ty si tu vypustil nieco, co asi ani nie je mozne, resp lahko dohladatelne.

Vsetky mozne testy, ktore mame, ci uz syntetika, nejake speci zamerane testy pod linuxom, hry, rendering, atd atd. Vsade vyhrava AMD nad Intelom s 2x mensou spotrebou (niekde dokonca aj viac).

Tu sa naskytne otazka: preco, ak je ten CPU taky omyl, taky neduh, tak zle navrhnuty, taky odpad, preco je teda vykonnejsi po vsetkych smeroch nez dokonalo navrhnuty Intel CPU?

Ak existuje clanok, ktory potvrdi tvoje tvrdenia (alebo seria clankov), rad si ich precitam a tipujem, ze aj ludia na tomto serveri

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Za mě by jablečňák udělal líp, kdyby se dohod s AMD a udělali jim nějakej custom čip na míru. Ale což, možná časem z toho Mx něco bude, ale zatím to moc slavně nevypadá. Mnoho drahýho křemíku a nic moc z toho :D Ale aspoň to nežere i trávu u cesty jako Intel...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Mnoho drahýho křemíku a nic moc z toho" nieco z coho vychadzas? :)

napr v Passmarku (co jest bench podla tunajsich relevantny, kedze Geek vraj nie je benchmark podla nich) je M3 na vrchole rebricka v single core :) ano multicore sa tazsie porovnava
https://www.cpubenchmark.net/singleThread.html

Cinenbench 2024 ma tiez pekne vysledky pre M3 Max
https://laptopmedia.com/news/cinebench-2024-apple-m3-max-breaks-records-...

Dalsie vysledky tu
https://www.cpu-monkey.com/en/cpu_benchmark-cinebench_2024_single_core
https://www.cpu-monkey.com/en/cpu_benchmark-cinebench_2024_multi_core

Na mobilny chip su to velmi dobre vysledky

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A kolikrat vic na to potrebuje kremiku? O tom byla rec.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ano podme porovnavat obyc cpu so SoC :D gratulujem

chapem, proste tu neznesiete, ked vam agenda nejde ;) vysledky neklamu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik "kremiku" zabere CPU AS a nejakeho vykonem stovnatelneho CPU od AMD?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Netusim, ty vies? Pokial viem, na M3 to zatial nik nerobil, ale mozno mas ty info :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. porovnavat obyc cpu so SoC .."
A ještě miřekněte, který z nich je ten obyč. CPU?
Ryzen, čipletový i monolitický, lze použít bez čipsetu jako SoC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze ten ryzek ma porovnatelnu gpu, neural engine, media enginy, display controllers (pre 5 monitory), 512bitovy memory controller, podporu usb4/thunderbolt 4. K tomu rozne napatove obvody, secure enclave a co ja viem co este?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Apple je SOC, AMD může být SOC i samostatný CPU nebo APU. A to proto, že u PC je možnost docela volných konfigurací, což Apple neumožňuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nekluckuj, Mx su SoC od vyroby, ziadne AMD CPU/APU nie je SoC od vyroby a teda moje tvrdenie plati, nemozes porovnavat pocet tranzistorov v obycajnom CPU (amd) a SoC (napr tie od Applu)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Technicky to je SOC do patice, protože by bylo schopno fungovat jen s připojenou RAM a SSD. Chipset jen expanduje počet PCie a USB, ale USB i SATA už jsou integrované najdu schéma desky, z toho je to patrné. Zbytek už je jen otázka pouzdření.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidis, technicky to mozes tak nazvat, ale nie je to to iste, inak by sme vsetko volali SoC, coz nevolame

Drzme sa toho co pozname a vieme ako funguje. Nekluckujme a nevytvarajme nove pojmy, len aby sme obhajili meno firmy, ktora je tu preferovana

Stale plati, SoC !== CPU

Pri apple SoC mas k tomu este aj doplnkove funkcionality

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A díval ses na to schéma? Výraz SOC je daleko starší, než to co teď vyrábí Apple.

Zde obecný popis výrazu: Systém na čipu (anglicky system on chip, zkratkou SoC) je integrovaný obvod, který zahrnuje všechny součásti počítače nebo jiného elektronického systému do jediného čipu. Může zahrnovat digitální, analogové a smíšené obvody, a často také rádiové obvody - vše na jednom čipu. Tyto systémy jsou velmi časté v mobilní elektronice díky jejich malé spotřebě energie.[1] Typické využití je v oblasti vestavěných systémů.

Neurčuje co přesně musí obsahovat. Kdo si tu vymýšlí výrazy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozeral som ten obr, mas pocit, ze ten cpu obsahuje aj to co je v cipsete? Neobsahuje. Mas pocit, ze ten cpu obsahuje aj vykonnu gpu? Neural enginy a pod?

Apple to vola SoC, maju dovod na to, preco to volaju soc. AMD svoje CPU nevolaju SoC a asi maju na to dovod.

Preco si myslis, ze vies viac ako oni?

Stale plati, ze poctom tr sa porovnat nedaju a je jedno s akou blbostou prides. Ak mas relevantny zdroj co tvoje tvrdenie podporuje, sem s nim. Ale tipujem, ze to ostane ako pri tom poctu tr pre 1 AS core vs 1 zen core, teda ziadna odpoved ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto je schéma s CPU, který grafické jádro obsahuje. APU které AMD taky vyrábí má omezenější konfiguraci procesoru na 8 jader (zatím), ale na grafice si v klidu zahrajete. A protože pro periferie už v zásadě nic dalšího není třeba (jen jich zapojíte méně) splňuje to schopnost fungovat samostatně. Já neporovnávám Apple a PC v tomto směru. Já pouze ukazuji, že jde o SOC. S ohledem na to, že i mobilní procesory jsou SOC, je ta definice hodně široká. Teoreticky nejvýkonnější SOC je jedna z variant AMD Instinct MI300, s 3 chiplety GPU akcelerátoru a 24 jádry ZEN 4 a 128 GB HBM 3. Kdyby AMD chtěla, udělá workstation nebo herní dělo komplet jako SOC, mají vše potřebné. Ale PC svět má rád variabilitu konfigurací. Proto neprodává tak málo variant jako Apple.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidis, ale ani mobilne apu od AMD aj ked su podarene, nemaju taky vykon/watt (a celkovo vykon) ako tie od applu, nemaju neuralku (uvidime ako ten novy phoenix alebo ako sa to ma volat) a celkovo nie su tak komplikovane a komplexne nez tie od applu (Mx maju dokonca integrovany wlan)

Preto sa to porovnavat neda a na to narazam. Lebo tu ti typek napise, ze perf/kremik je des a hroza a pritom nema ziadne relevantne info.

Cize, az bude v x86 svete cip porovnatelny s mx family (co do features, komplexnosti), potom sa mozeme bavit na temu vykon/kremik

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na "perf/kremik" jsem ale nereagoval. Jen na definici SOC, tak se uklidni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD ale nema SoC, ziaden ich produkt pre consumera nie je oznaceny ako SoC, ziaden z ich produktov nie je tak komplexny ako Mx family. Tak skludni hormon a ozvi sa az budu mat

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Že tomu tak neříkají, neznamená absolutně nic. A znovu, trpělivý jsem, ale ne až tak moc. Apple nevytvořili definici SoC, takže podle Apple Mx není možné porovnávat, co se do definice SoC vejde a co ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ked to tak nevolaju, asi maju na to dovod :D a je jedno s akou blbostou prides, nevolaju to tak kebo asi to nesplna definiciu SoC.

Opat a raz, vedia lepsie nez my. A je jedno co povie nejaky Kutil z hornej dolnej

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Patrně jim to je úplně jedno. SoC dělají do konzolí a v embedded segmentu. Znovu opakuji pro méně chápavé. PC a Apple Mac jsou odlišné světy. Příplatky za RAM nebo SSD u Apple běžné, mimo třídu "luxusních značek" zákazník PC neakceptuje. Stejně tak si chce sám nakonfigurovat stroj, nebo si aspoň vybrat sestavu, která mu sedí. To Apple neumožňuje. Pro ten počet variací by museli dělat u AMD daleko víc variant. Jen nějak neví proč, zákazník si sám zvolí CPU či APU, čipovou sadu, RAM, SSD, případně samotnou grafiku a klidně hromadu dalších věcí. Proto AMD vůbec neřeší název. A to jsem zapomněl na NTB, tam už snad s označením SoC souhlasíš, je připájené na desce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Ked to tak nevolaju, asi maju na to dovod .."
Anebo nemají důvod to nazývat jinak.
Po technické stránce to je SoC, je možné ho jako SoC použít a taky se tak i v některých případech používá.
"..a je jedno s akou blbostou prides .."

Já ti psal, abys využil svého práva mlčet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. ani mobilne apu od AMD aj ked su podarene, nemaju taky vykon/watt (a celkovo vykon) ako tie od applu .."
Richie Rich aka 6 ALU aka Son-of-a-bit velmi rád poukazuje na výkon Apple silcon, ARM obecně a od tohoto týdne i RISC-V výsledky v Geekbench 6.

Aktuální situace je:
M3 Max dorovává Oryon v ST (3270 bodů)
Vzorky Zen5 dosáhli 3400 (ntb 45W) resp. 3500 (desktop 170W) (*)
Na M4 a Oryon 2 budou muset inženýři zapracovat, aby nezůstaly ve stínu té prehistorické x86.

(*) Uvedené hodnoty jsou TDP, ne příkon při testu.

".. ze perf/kremik je des a hroza a pritom nema ziadne relevantne info .."
Apple relevantní info neposkytuje. Ale dostatečně relevantní info lze získat jinde.
Při větší ploše dražšího křemíku dává stejný nebo horší výkon.
S počtem tranzistorů je to to samé v lehce duhovém.

".. az bude v x86 svete cip porovnatelny s mx family (co do features, komplexnosti), potom sa mozeme bavit na temu vykon/kremik .."
Proč zase motáš nějakou abstraktní komplexnost do poměru výkon/plocha?
Fíčura, která má dopad na výkon je zohledněna v poměru výkon/plocha.
Fíčura, která nemá dopad na výkon je pro poměr výkon/plocha irelevantní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vidim, ze zas si ides svoje a absolutne nepremyslas nad tym co pisem, len si tam hadzes svoje domienky

"Richie Rich aka 6 ALU aka Son-of-a-bit"

To si seba opisal?

"M3 Max dorovává Oryon v ST (3270 bodů)
Vzorky Zen5 dosáhli 3400 (ntb 45W) resp. 3500 (desktop 170W)"

Zen5 ani oryon este nie su vonku, takze porovnanie nemozne. Zaroven, tieto tvoje cisla dosiahli pri akej spotrebe? M3 to da pri 5W na jadro (resp okolo 4.5W)

"aby nezůstaly ve stínu té prehistorické x86"

Kde pisem, ze x86 je prehistoricke? :D

"Proč zase motáš nějakou abstraktní komplexnost do poměru výkon/plocha?"

Nezacal to nahodou typek hore motat, ked porovnaval vykon za kremik? :D ani netusis na co odpisujes

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když na to přijde první ARM je z roku 1984, x86 z roku 1978. To není moc velký rozdíl. Obě architektury od té doby hodně přibraly a něco shodily.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a hadam to niekde riesim? opat sa vyhybas priamej odpovedi, co ine cakat od teba

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je mi, víš kde, že se ti odpověď nelíbí. Podal jsem ji několikrát. Toto jsem napsal jen jako zajímavost pro ty co tvrdí, jak je ARM pokročilý a x86 zastaralý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme do diskusie, kde to nikto ani neriesil :D ale krasne si odignoroval vysledky 1 jadra ak prislo na spotrebu :D hlavne, ze si zaflexoval s nepotvrdenymi vysledkami Zen 5 a oryonu

skoda slova na teba

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možná si pleteš odpovědi více lidí. Mi dva jsme se bavili o definici SoC. Znovu si to přečti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ah sorry, moja chyba

uz sa mi tu zacinate prelinat :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

I mě se to někdy stává.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. uz sa mi tu zacinate prelinat .."
Malá cache.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ostatně co jsou AMD čipy pro Sony, MS a další výrobce konzolí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. mas pocit, ze ten cpu obsahuje aj to co je v cipsete? .."
The X570 chipset is a repurposed Matisse/Vermeer IO die made using a 14 nm process.
V tomto případě naprosto přesně.
U ostatních čipsetů ta shoda není tak úplná.
Čipset není nutnou podmínkou fungování, pouze rozšižuje konektivitu.

Využij svého práva mlčet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přímo z patice CPU jdou samozřejmě PCIe, USB a SPI - tedy HD Audio, jediné co tam není jsou SATA, ale ty už dnes používá menšina a třeba v NTB už není třeba vůbec. Takže bez chipsetu by ten CPU/APU fungovat mohl. Chipset jen přidává další možnosti. V počítačích ve stylu Apple by chipset ty procesory vůbec nepotřebovaly a to z nich SoC dělá. To bys mohl třeba říct, že vějakém telefonu není SoC, protože používá třeba modem v podobě dalšího čipu na desce. Podívej se čistě na definici SoC a nesrovnávej neustále s Apple Mx.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mohl bych nalikovat zapojení Ryzen CPU/APU.
Mohl bych dát i linka na nějaké ty desky bez čipletu.
Ale ne kvůli někomu, kdo pořád mele to samé jak flašinet a nechce uznat, že plácnul blbost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. ziadne AMD CPU/APU nie je SoC od vyroby a teda moje tvrdenie plati .."
Ryzen je možné použí jako SoC. A taky se tak i používá.

Může se ti to nelíbit, můžeš s tím nesouhlasit, ale to je asi tak vše, co s tím můžeš.
Tímto tvé tvrzení.
Neural engine není povinou částí SoC, ani růzené jiné akcelerátory, (de)šifrovače, en/de-kodéry a dokonca ani iGPU není povinné. A paměť taky ne.
Všechna APU, RYzeny 7000 (mimo 7500F) mají i to iGPU kdyby ti na něma tak záleželo.
7840HS a 7940HS mají i nějaké AI bloky.

Měl by ses občas podívat i na věci mimo svou bublinu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha takže od toho, co se dává do ultra low power notebooků, embedded procesory (včetně EPYC) a především speciálních na míru dělaných SoC do konzolí, existují varianty do patice? To musí být silný matroš, prober se.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vlákno začalo otázkou, zda je Ryzen SoC, nebo není.
O patici řeč nebyla.

Ale, že jste to Vy
https://www.asrock.com/nettop/AMD/DeskMini%20A300%20Series/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

g6free To s dělením paměťových kanálů platilo pro první generace. Všechny další už mají centrální chiplet, který obsahuje řadič RAM a PCIe a k němu jsou připojeny procesorové chiplety. To co jsi napsal svědčí o tom, že ses podíval na schéma první generace ale od té doby už ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak už někteří psali - pěkný sloh.
Ještě bych poprosil o fakta - nějaký odkaz na recenze potvrzující co píšete?
Jaký je váš use-case že by vám Zen nefungoval - jaké aplikace používáte?
Fakta bych prosil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemohl by tenhle pomatený arogantní generátor slovního salátu dostat ban?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Intel – Váš leader na poli přímotopů.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

intel neni muj leader miky piky

To co dela amd je dobre v serverovem segmentu, ale na beznem pc nemuzete mit vice jak 16 jader. Osvedcene principy z teorie superpocitacu jsou neefektivni na konzumnim trhu.

Jasne to dokazuje apple. Je neschopnosti managmentu intelu, ze nezvladnou lepe ridit vyvoj a jsou tam kde jsou.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Kdo říkal, že nemůžeme mít více jak 16 jader? Ani bych se nedivil, kdyby v příští generaci přišlo 24 jader...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

AMD lisa su minuly rok sdelila, ze do cenovky konzumu neni mozne vice jak 16 jader dostat a ze problem konzumu vyresili 2 ciplety z epicu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

A včem je 16 jader AMD horších než 24 jader Intel?
Obojí dívá 32 vláken. Zatím.

A když už si to nakousnul
V čem je 14 jader i7 12700H lepších než 16 jader Ryzen 9 7945HX?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To jsou takove cancy..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nic takovyho nerekli.. proc si vymejslis??

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty si čo za dement ?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumím jazyku tvého kmene... Btw. já bych na PC uživil klidně mnohem víc jader než kolik mám teď (16/32) a nic neobyčejného na svém počítači nemám...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co je jako konzumni trh? Nic takoveho neexistuje. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

G6free sleduji tyto články a musím uznat že ty si opravdu solidní ocas….
Dostáváš pod každým článkem několik mínusu tak by bylo vhodné se zamyslet co píšeš ….

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

To je spis kultovni psychofanatismus kolem jednoho produktu.

Mel bych podle vas byt vice PR a sledovat spolecenske tendence a temi uzkostlive ridit?

Jak vsak nejsem sociolog, ja jsem technik. A v okamziku, kdy sociolog zacne kecat technikovi do prace, nemusi to dobre dopadnout. Predstavte si stavbu mostu, coz je technicka zalezitost, do jehoz konstrukce zacne kecat sociolog. Most proste spadne, tohle se stane. A je mozne, ze tohle je i problem, ktery muze stat za tehcnologickym propadem Intelu posledni doby.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

".. Jak vsak nejsem sociolog, ja jsem technik.."
".. Nesnazim se zivit jako inzenyr .."

Tento chatbot dává nekonzistní odpovědi.
Autor by ho měl ještě nekolik let trénovat, než ho vypustí do toho zlého světa ovládaného AMD.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je tohle budoucntost AI, tak potes koste :))
Blbe na tom ale je, ze tyhle debilni GPT programy zaserou postupne cely digitalni prostor...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

"Predstavte si stavbu mostu, coz je technicka zalezitost, do jehoz konstrukce zacne kecat sociolog."
Třeba do toho jak má být ten most veliký a kde ho má postavit aby měl smysl tj. ne někde mimo trasu kudy chodí lidi a zbytečn moc veliký či moc malý?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Před dávnými, dávnými časy ... možná ještě před tím, než internet dorazil do českých luhů a hajů (tak po mně nechtejte link) ... kdesi na západ od Aše postavili sídliště. Oni sice použili termín "obytný komplex" nebo jinou megacool alternativu, ale na tom nezáleží.
V rámci toho sídlište neuděli žádné chodníky. Jen trávník.
Po několika měsícíhc vyhodnotili, kde jsou nejvíce prošlapané cestičky a dodělali chodníky podle nich.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To se nedelalo jen tam. A castecne se to dela i nyni. Pri rekonstrukcich prostrenstvi se nepouzivane chodniky zrusi a kde je vyslapana trava se udelaji nove chodniky. Lide samozrejme vedi nejlepe, kudy chteji chodit, to vetsinou od stolu nikdo nevymysli..... Navic se to postupem let muze menit....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

g6free takže žádný technik si asi PC s AMD CPU nekoupí. Co dodat, to je na intenzivní léčení. Problém s využitím více než 32 threadů je primárně způsoben schedulerem Windows. Ten základní se chová hůř než ten z WS a server edicí. Nejlépe svou práci ale zvládá ten v Linuxu nebo BSD. To je obecně známý fakt. Takže úplně stejný problém budou mít i Xeony pod Windows.

A k těm údajným benchmarkům. To si přece každý majitel ZEN může ověřit. Je jedno zda je o testy nebo reálné aplikace. A taková věc se při množství prodaných kusů prostě ví a to je ta nejlepší reklama, ostatně AMD moc marketing nedělá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak to porovnám s Frontier, tak menší výkon, ale väčšia spotreba. Ešteže tá Aurora zase nezačala útokom na Zimný palác.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Posledny vystrel z Aurory :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

.. a pak přišla změna paradigmy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A ze se Paradigmatik uz dlouho neozval... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Četl jsem paraplegik. :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak ostatni ledva vytlacia 30MW a pride Intel a bum rovno 60MW. To hned vidiet, kto je najvyskonejsi ...
Teraz vazne. Ako dalsi velmi smutny pribeh od Intelu. Predpokladam, ze s ich technologiou uz nikto stavat superpocitac na dlhu dobu nebude

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

2,4TFLOPS? Dyť to má i moje integrovaná grafika... Nemělo v tom nadpisu být EFLOPS?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak to, že nepřekonal? Spotřebu má vyšší, takže překonal!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jak to nepřekonal?
Modrá stáj v tom má jasno:
Žebříček TOP500 superpočítačů se mění, Aurora brzy převezme první místo.(*)
https://pctuning.cz/article/zebricek-top500-superpocitacu-se-meni
Pro jistotu tam ten žebříček z Top-500 nedali. Aby se ultrafans nedělalo littl šoufl.

Pokud to rozšíření na plánovaný výkon 2 ExaFlops bude trvat jen polovinu doby na dodávku stávající konfigurace, tak to možná nestihne.

(*) První místo ve spotřebě už má.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nějak jim uniklo, že předpoklad a realita jsou rozdílné věci. Kromě toho u něčeho tak složitého jako superpočítač se uvádí dva výsledky, kontinuální a špičkový. Když je tak daleko od předpokladu i ten špičkový, mají hodně velký problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rmax - Rpeak - max/peak
1194 - 1680 - 71% - Frontier - Epyc + MI250
. 585 - 1059 - 55% - Aurora . - Xeon + Intel GPU
. 561 - . 847 - 66% - Eagle ... - Xeon + H100
. 442 - . 537 - 82% - Fugaku . - Arm A64FX
. 379 - . 531 - 71% - LUMI .... - Epyc + MI250

Vypadá to tak, že budou muset ještě trochu ladit.
Možná trochu víc.

Taky nevylučuji možnost, že těch inzerovaných 2,4 ExaFlops bude nakone jen Rpeak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fukagu je na tom dobře díky tomu, že jde jen o CPU s výkonnými vektory. A nemá běžné DDR jen HBM. A Tofu interconnect taky dost pomáhá. Superpočítač jen z MI300A APU by na tom mohl být podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimalo by me, odkud pochazi tech 2.4 ExaFlops. Mozna to byl jen odhad, nez masiny postavili. Na https://www.top500.org/lists/top500/2023/11/ vidim neco jineho:

System . Cores ........ Rmax (PFlop/s) . Rpeak (PFlop/s) . Power (kW)
--------------------------------------------------------------------------------------------
Frontier . 8,699,904 . 1,194.00 ............ 1,679.82 ............. 22,703
Aurora ... 4,742,808 . 585.34 ............... 1,059.33 ............. 24,687

Podle testu LINPACK (Rmax) je Aurora 2x pomalejsi, nez Frontier. Ale take ma 2x mene jader, takze to odpovida. Co neodpovida, je prikon, ktery je stejny, a ne 2x mensi. Nebo je to "vykon teplarny"? To nepisou.

Myslim, ze zakaznik by byl s Aurorou spokojen, kdyby cena odpovidala jadrum, byla taky 2x nizsi, coz presne nevime. Odhady na netu jsou Frontier $600M, Aurora $500M, takze Aurora 2x levnejsi asi nebude.

Auroru zas tak spatne nevidim. Vykonem na jadro jsou masiny srovnatelne, s Intelem to holt vic zere a je to drazsi. Intel nemuze z Aurory udelat takovy trhak, jak mozna chtel, ale co, jsou druzi, to neni spatne. A ten, kdo planuje vypocty s ohledem na pocet jader, bude spokojen, pokud stoji pronajem jadro-hodiny na obou masinach stejne. Coz taky nevime.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty procesory mají na starosti krmení a další zpracování dat pro akcelerátory v případě AMD MI300 nebo starší MI250 a ty jsou řádově výkonnější než CPU. Taky je na CPU naprostá většina RAM a probíhá přes ně a síťové prvky komunikace jednotlivých uzlů.

A těch 2,4 exa je odhad špičky. Takže Intel to slušně podělal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebuďte zlí na grafomany. Kupte jim treba vitaminy. Politujte. Soudny chápe ze nema smysl reagovat. To se tyka u vecnych putek jablicka nejablicka. Proste nekdo ma rad blondyny tak mu milovnik brunet tezko vysvetli ze tmavovkaska ma lepsi...xxxdu.. kazdy ať si uzije tu svou..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.