Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lepší fotky z mobilu díky RGBW od Sony?

Další příklad toho, jak patenty brzdí vývoj?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ta myšlenka je ještě mnohem starší, zcela běžně se používala i u kamer barevné TV v jejich začátcích. Ovšem po zlepšení kvality elektronek, posléze čipů se od těchto metod upustilo.
Existuje ještě další modifikace - zelená se vynechá zcela a snímá se jen R,B a Y, což by šlo použít i tady. Ona totiž ta bílá nikdy není pixel s vynechaným filtrem, jak je zde psáno (to by se nedalo dál zpracovat), ale pixel s barevným filtrem W, který je rozšířením Y. Dosáhne se tak větší čb citlivosti, ale díky nutným přepočtům i většího šumu v barvě a menší kvality barevného podání.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si to nepletu s něčím jiným (ale mám dojem, že se to skutečně týkalo řešení Kodaku), tak ty panchromatické buňky neměly nést žádný filtr, aby byly citlivé i na infračervenou složku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Není zcela přesné, že Bayerova maska odfiltruje 2/3 jasové informace. Pomineme-li tedy zmíněný, ale těžko vyčíslitelný efekt vlastních filtrů (který může být kladný i záporný), tak jas se z RGB počítá nejčastěji jako
Y = 0,299R + 0,114B + 0,587G.
Standardní čtveřice Bayerova snímače pak při jednotkovém jasu na každou plošku získá 1,587 podíl ze 4. Tj. ztráta jasu je cca 60 %, což je o něco lepší výsledek než 2/3.
Změna jedné zelené za nefiltrovanou barvu zlepší jas na 2, tj. zlepšení oproti Bayesovi o 26 % na úkor přesnosti nejviditelnější zelené složky... Uvidíme na reálné výsledky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.