Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Letmý náhled na Gigabyte TouchBIOS

Položka "EFI boot" skutečně znamená EFI/UEFI. Desky Intel mají EFI už řadu let, stejně jako řada počítačů či notebooků od různých velkých výrobců. Pouze bulvární pseudo-novináři na to dodnes nepřišli a krmí své čtenáře hovadinama.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Začneme velice jednoduchou otázkou: Mají desky Gigabyte s "Hybrid EFI" skutečně EFI (UEFI), nebo ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mají EFI/UEFI.

Použiju-li vaši terminilogii, kterou mám velice rád, "hybrid EFI" je "marketingový krasožvást". Dlouhé roky má EFI textové rozhraní na pohled nerozeznatelné od BIOSu, aniž by to bulvární It magazny registrovaly. Teprve v momentě kdy ASUS, MSI a Gigabyte jsou situací na trhu s HDD v podstatě donuceni zbavit se BIOSu a nahradit jej jiným firmwarem (UEFI), objevují se tyto bizarní omalovánky a nesmyslná marketingová hesla. Mohu se jen domnívat, že nesmysl "hybrid-uefi" je jen důsledkem reklamy spojující UEFI s GUI - tedy že ten kdo nemá GUI nemá pravé UEFI ale jakýsi hybrid.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Další velice jednoduchá otázka navazující na odpověď v úvodu (zbytek ignoruju, nezajímá mě to): Podle čeho se to spolehlivě pozná?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pozná se to spolehlivě podle kódu firmwaru desky, způsobem jakým inicializuje a pracuje s hardwarem, atd... :-)

Pro nás ostatní obyčejné uživatele je zde jednoduchý indetifikátor - položka "EFI boot". Pokud je nastavena na "disabled", EFI bootuje v legacy modu imitujicim BIOS.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, já jsem spíš myslel, jestli se to dá něčím softwarově detekovat. O jisté snaze vím, ale zda je spolehlivá, to si netroufám tvrdit.

Jinak desky Gigabyte s Hybrid EFI nemají přímo položku "EFI Boot", mají to zvláštně ukryté v Advanced setupu. Tam je položka "CD/DVD Boot Option", která má možnosti NON-EFI, EFI a Auto. Všechny (U)EFI, které jsem dosud viděl (i textové), měly alespoň možnost při bootu vybírat z toho, co už měly zapsáno v (U)EFI Boot Manageru, v případě Windows to byla položka "Windows Boot Manager". Desky Gigabyte s (U)EFI nic takového nemají. Už jsem také zaregistroval zmínky některých lidí, kteří do kódu firmwaru vidí víc než my "obyčejní smrtelníci", že prý BIOS desek Gigabyte s Hybrid EFI moc jako EFI nevypadá (co se týče právě toho kódu). Mohou se samozřejmě plést.

Na mě Gigabytí Hybrid EFI působí po všech stránkách podobně jako Wine v Linuxu: umí to spouštět Windowsové aplikace, ale Windows to není. A opravdu se neorientuji podle toho, zda je rozhraní textové, nebo omalovánkové. Osobně se ale přikláním k tomu, že Gigabyte Hybrid EFI prostě JE (U)EFI, byť hodně ořezané (s minimálním množstvím modulů - chce se mi říci "menším množstvím, než je zdrávo").

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na to vám odpovím zcela jednoduše:

1) BIOS pracuje v 16bit modu CPU s 1MB adresovatelne paměti. Jak na to chcete naroubovat UEFI aplikaci zajišťující boot, pracující v 32/64bit long-mode? Takovou aplikaci (EFI booloader) v BIOSu prostě nespustíte a bez ní zase nenabootujete systém očekávající zavádění z EFI. Celé je to naprostý nesmysl!

2) Postačí vám, když vás odkážu na příslušné vyjádření Gigabytu, kde pod tlakem recenzenta, co se nenechal opít rohlíkem přiznávají, jak to vlastně je?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kludne hod to vyjadrenie gigabyte. Zaujimava diskusia, palec hore.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad 1) - to mi rozhodně smysl dává (tedy jako to vaše vyjádření).
ad 2) - postačí, stejně jsem chtěl udělat něco podobného ;).

Každopádně díky za plodnou debatu (k tomuhle jsem si zhruba vždycky představoval, že by měly sloužit diskuze pod články).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ad 2) Cituji reprodukované vyjádření Gigabyte publikované na Anandtechu:

"...This is due to, as Gigabyte explained, that their board is actually UEFI, but without a proper GUI interface like other boards. They've used the old BIOS-style interface for now, as after years of plugging away they believe it's quick, stable and recognisable for consumers to understand. So underneath, it's truly 64-bit, meaning 2.2TB+ partition support is possible, and could also suggest that a new GUI is coming in the future...."

Jinými slovy, jejich firmware je UEFI, s klasickým textovým rozhraním, které používali i u BIOSu. Nyní jen nahrazují text inteface za GUI interface.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Díky.

Teď už mi jen zůstává utajeno, proč tedy v Gigabytu do té doby mlžili, co je k tomu vedlo.

Zároveň bych se rád svěřil s tím, jak mi vadí nazývání současných (U)EFI slovem "BIOS", a to přímo od samotných výrobců (Gigabyte TouchBIOS, MSI ClickBIOS, ASUS GUI BIOS). Jakoby se báli to slovo BIOS opustit a normálně lidsky vysvětlit, že to není BIOS, ale EFI. Důvod nechápu. Stejně to, s čím uživatel řádově "jednou za desku" přijde do styku, když si nastavuje nový komp, je "setup" ;). To ale zase nejspíš vychází z toho, že běžný uživatel má za setup instalátor aplikace ;).

No nic, nebudu řešit nesmrtelnost chrousta :). Každopádně současný EFI u Gigabytu je hroznej sprsk, neobtěžovali se to vůbec dotáhnout k inteligentní použitelnosti. Doufám, že "TouchBIOS" bude co do EFI použitelnější (zbytek je mi šumák, tak často do setupu nechodím, abych lamentoval nad změnou UI).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jsem se vám snažil vysvětlit hned na začátku, ale vyjádřil jste se v tom smyslu, že vás to nezajímá. Takový Intel používá EFI na všech základních deskách už hodně dlouho (wikipedia říká chipset Intel 945G), ale stále jej obecně označuje jako "BIOS". Totéž se týká výrobců počítačů typu HP a některých jeho modelů. Odhaduji, že jistý vliv na to má fakt, že jejich cílový zákazník pochází z konzervativního corporate segmentu, a tak používají konzistentní terminologii.

Pak tady máme výrobce konzumního hardware jako je ASUS, Gigabyte a MSI, jejichž produkty nejen vizuálně, ale nyní i softwarově připomínají kolotočářský kýč. Základní desky mají naprosto nesmyslný design, jehož primárním cílem je vypadat dobře, neboť vzhled prodává. Zkuste si produkty ASUS, MSI a Gigabyte srovnat s deskami Intel, Tyan nebo Supermicro. Že jsou ty druhé kvalitnější a používají se v mnohem náročnějších řešeních se snad nemusíme přít. S tím EFI je to stejné. Marketing prostě rozhodne, jaké heslo bude nejlépe prodávat. Nijak to nevybočuje ze zaběhlé praxe marketingových nesmyslů v IT :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, to mi bylo jasné, že za tím je marketing. Mě by jen zajímalo, kterého marketingového borce napadlo, že "BIOS" se prodává lépe než "EFI". Já bych to naopak viděl tak, že bych raději přišel s "novým" slovem a dělal, že "naše desky nemají zastaralý BIOS, ale nové UEFI" (tam by marketing takticky mlčel o tom, jak staré vlastně EFI je a od kterých dob už se používá). Prostě mám pocit, že když už ten "prd leštili", zapomněli využít toho, že má jiné jméno.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

njn, Hybrid je prostě marketingově in... nejmenovaná automobilka např. "zneužívá" pojmu hybrid... neboť v jejím pojetí se nejedná o hybridní pohon (jak všichni očekávají)... ale o to, že má hybridní karoserii hliník-ocel... kam to spěje :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak kde elektromobilem bude nazýváno auto s elektrickým stahováním oken.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Parada bude to klikani mysou bez podpory klavesnice, to asi hodne lidi vyhodi ten kram ven oknem.Taky orientace v tom paskvilu bude vyborna.Doted at ste vlezli na jakoukoliv sumku, byl BIOS prakticky stejny jako u novych desek, nebo velmi podobny, takze se v nem clovek rychle zorientoval.S tim je ted konec, ted to bude kazda ves jina pes.Chudaci ti kteri budou muset kazdy den nastavovat parametry v milionech ruznych barvickama a klikatkama oplyvajicich rozhranich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas že to alespoň z obrázků vypadá jako krok zpět, ale možná to jde naruku rozšíření dotykových obrazovek, aby pak bylo možné bios nastavovat přes dotykáč, bez myši i bez klávesnice.

Alespoň mě tak ty gigantické ovládací prvky připadají.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Podobně jako v mnoha jiných oblastech a činnostech preferuji i v tomto případě klasiku, tedy normální bios.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Posuzuju podle intelu a asusu - EFI mají, asus i grafický rozhraní, ale v obou případech lze nastavovat víceméně normálním způsobem s tím, že oblast nastavení nevybírám na nejvyšší úrovni biosu, ale pohybem do strany, jakoby po záložkách. Nastavitelnost u intelu odpovídá obecně intelu, a u toho asusu je to o kousek grafičtější nez býval klasický bios, ale není to tak, že by se všechno klikalo myší, byť i to je možný. Je to čistě o tom, jaký ovládací rozhraní tomu výrobce desky udělá - může být plně textový a může být plně grafický. Věřím, že ti soudní dají volbu (asus má grafický basic settings, a víceméně textový advanced mode).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.