Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Levná BD-R s malým ale

Jestli me neklame pamet, anorganicka zaznamova vrstva mela byt tahakem k BR-D, protoze ma byt trvanlivejsi, neni to tak? Pokud ano, to ale v nadpisu znamena, "Levna BD-R, ale nevydrzi o moc dele nez DVD-R za 5.50,-"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No takže to bude stejná sračka jako DVDčka - Naštěstí mne ani nenapadne na takováto pochybná média něco zálohovat. Jako na přenos dat dobrý, ale záloha nikdy více. 150 nečitelnejch DVDček nebo čitelných do polovičky mi docela stačilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A je to tu! Zas doplatime na "masy" a ich dopyt po mediach za co najnizsiu cenu bez ohladu na dosledky. Logickym dosledkom organickej vrstvy potom bude, ze sice media budu lacne, vsetci sa z toho budu tesit, a ze za par rokov z toho media nic neprecitaju, lebo ta organicka hmota zhnila! :-E

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xox: Pro výrobce je to také krásné, dyť za několik měsíců (let možná) si bude muset člověk danou věc na médiu znova koupit nebo vypálit kvůli vyhnití starého média - tak jako tak na tom vydělají

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vrata: Ne, že bys neměl pravdu, ale neházej výrobce do jednoho pytle.
Ale v té souvislosti me zajímá, co asi říkali ve starověku, když Mezopotámci uviděli první papyry z Egypta. Fuj! To nechci, dyť to v ohni shoří!
P.S. Znalcům histori se omlouvám ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

má vůbec cenu požívat DVD a BR D když vše po čase stejně zmizí, mám zkušenosti ať se značkovými tak i neznačkovými médii vše je to na jedno brdo, něco vodejde dříve něco později není lepší větší ikdyž dražší pevný disk? laik

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2laik: Disk ti chcipne uplne stejne, navic je citlivej na elmag pole. Ne ze by placky nebyly, ale je v tom precijen rozdil par radu. Za tech 100 let co se vymejslej vsemozny media se stejne nevymyslelo nic spolehlivejsiho, nez papir. Ten je navic proverenej - pri trose rozumnyho zachazeni vydrzi stovky ale i tisice let.

Vem si, ze dneska se eliminujou pata radice na MB. Predstav si, ze mas nekde v trezoru hromadku 100MB velkejch disku s archivem. I kdyz na nich ty data vydrzej, mozna 30, mozna 50 let, tak za 5-10let nebudes mit na cem to precist a za 50let uz ani nikdo nebude vedet, jak to funguje.

To je docela zoufaly, kdyz si predstavis, kolik informaci ziskavame z pisemnosti starych i nekolik tisic let. Da se z nich dozvedet jaky bylo pocasi, urody, kdo kdy vladnul, kde se valcilo, ... za 100 let nebudou nasi potomci schopni zjistit, co se delo pred 100lety, nebude totiz existovat zadny zaznam. Za 1000let (pokud se teda lidsvo zatim nevyvrazdi) si budou potomci nejspis myslet, ze po dvou svetovych valkach nastala doba temna, jelikoz zacalo velmi rychle ubyvat pisemnych zprav.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jjjj - budu mat google cache :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

martin: Nejsem historik, ale jsem si jisty ze nejpalcivejsi nevyhodou papyru proti pergamenu, o hlinenych destickach nemluve, nebyla nizka odolnost proti ohni, ale nizka odolnost proti vlhkosti a tim napriklad i bahnu. Papir to pak moc nevylepsil, ale narozdil od papyru z nej sli delat knihy (papyrus se lame) a samozrejme byl levnejsi ...

Vubec, snizovani zivotnosti zaznamu neni nic noveho. Priznejme si, ze nejodolnejsi zaznamy jsou ty vytesane do kamene ... od te doby kazda technologie ma trvanlivost nizsi.

laik & jjjjj: Hlavni vyhodou moderni doby je fakt, ze veskere informace se digitalizuji a ukladaji digitalne. Udelat kopii obrazu namalovaneho na platne je tezke, dlouho trva a kopie nikdy neni tak dobra jako original. Knihy sice obsahuji digitalni informaci (text), ale opisovani knih dalo taky peknou fusku. Zatimco kdyz potrebujes udelat kopii dnes, treba kopii CD na DVD, mas to za 10 minut ... takze zadne "po druhe svetove doba temna". Mozna, ze se za 1000 let z roku 2010 nezachova jediny kus papiru, o jinych mediich nemluve, ale zato takovy projekt Gutenberg (nebo jak se bude za 100 let az vyprsi autorska prava jmenovat) bude z te doby obsahovat komplet archiv literarni produkce, v databazi Klementina budou kazdodenni namerene hodnoty z celeho roku, v archivu ceske televize komplet zaznam projevu politiku (i kdyz zjistit kdo vladnul bude tezsi :-)) ... jenom to proste bude dvousta digitalni kopie.

Archelogove budoucnosti se nebudou prohrabovat hlinou. Budou se prohrabovat horama dat a hledat mezi nimi ty uzitecne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jediny problem je vcas zjistit kdy kopirovat. V tehle souvislosti bych se zminil o tom, ze mam program (z vetsi casti napsany spoluzakem) pro pocitani Reed-Solomon samoopravnych kodu ze sady souboru. Pri aplikaci na CD image to znamena, ze k napriklad 20 datovym CD dopoctete napriklad 4 se samoopravnymi kody. Potom az za X let zjistite, ze z tech 24 CD jde precist jen 20, jedno kterych, muzete ta 4 zbyla dopocitat. (Pokud jich pujde precist jen 19, tak mate porad smulu :-( ). Mel by o takovy program nekdo zajem ? Predem varuji, ze se ovlada z prikazove radky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cesta do pekel, stejně jako s cd-r a následně dvd. Mé první "zlaté" cd-r (za 150kč)ještě ze školní let dodnes bez problému fungují (10 let) předloňské už při čtení dost vázne.Jednoznačný důvod-levná záznamová vrstva.Ideální by bylo, kdyby se daly koupit média,klidně 10x dražší, které ale skutečně vydrží. Mám pocit, že dne se cena určuje jen podle pochybné značky, stejně to všichni bouchají někde v indii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jjjjj: Jen pro informaci, počet písemných záznamů neklesá. Všichni si mysleli, že s digitalizací se papír stane archaickým médiem. Místo toho papír zlevnil a tak se na něj tiskne každá kravina. Pro budoucí generace je jediný problém, že ty informace pro ně nebudou mít moc velkou hodnotu.
Mimochodem jsem slyšel, že někde objevili strašnou spoustu starověkých hliněných destiček. Tak se zaradovali, jaký našli poklad starověké literatury... a když se konečně podařilo rozluštit to písmo, zjistili, že jsou to stohy účetních záznamů :o)

Jinak ono se řekne, že papír má trvanlivost. Nojo, jenže taky jakou hustotu informací? Kdybych bral pro jednoduchost text v kódování UTF-16, na jedno (74min) CD se vejde nějakých 216000 normostran. Vytisknout totéž na A4 oboustranně, dostanu zhruba půl tuny papíru.
Dneska se holt při uchování informací nesází na trvanlivost média, ale na jejich snadnou replikaci, tj. udělám větší počet kopií a před skončením životnosti média kopie obnovím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro dokreslení mého předchozího příspěvku, že se dnes spoléhá spíš na obnovování kopií, než na životnost média:
drg: 'Mé první "zlaté" cd-r (za 150kč)ještě ze školní let dodnes bez problému fungují (10 let) předloňské už při čtení dost vázne.'
To sice jo, jenže uchování toho CD tak, že si každé dva roky koupím médium za 7Kč a prostě to překopíruju, by za těch 10 let vyšlo celkem na 35Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Joker:
Tvoje teorie je v pořádku, až na jednu maličkost. S rostoucim počtem médií klesá chuť je obnovovat. Takže tvoje nejstarší archivy budou už pěkně prořídlé. Otázka je zda, tvůj podled na důležitost/nedůležitost je spravný v daném okmžiku, kdy k selekci dojde. O tomto problému se zmiňoval už Assimov v jeho díle o Robotech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naith: Jaky rostouci pocet medii ? Rust bude velikost ukladanych dat, ale pocet medii vubec nemusi ... na DVD se vejde 6 CD, na bluray 5 DVD ... a s rostouci kapacitou media a tim rostoucim poctem ruznych souboru bude klesat ochota vubec se zabyvat nejakym trizenim. Pokud soucasny trend vydrzi, tak nekdy za 1000 let proste vezmou placky s napisy "2000-2010", "2010-2017" a "2017-2022", vysmahnou to dohromady na nove medium a oznaci "2000-2022" ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.