Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Levný zdroj za 750 Kč vs. GeForce GTX 560 Ti - i napodruhé bez hasičů?

+1 za medián :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu někomu připadá překvapující, že zdroj, který má zvládnout na 12V větvi 360W utáhne PC s maximální spotřebou 225W ? ;o)
ten graf se mi nechce přeměřovat, ale nezdá se mi, že by se na šíři stránky vešla stupnice do zmiňovaných 40dBa. Stejně tak mi rozdíl délky sloupců poměrně nepřijde odpovídající.
No ale lepší, než nějaká kachna :o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

:) Minimum je 31.8 jak píšou...

Jinak doma již dlouhodobě provozuju zdroj 450W 85+ Forton (nevím přesně kterej, ale byl docela drahej ~2k) a při maximální naměřené spotřebě celé sestavy pod 300W jsem nikdy neměl problém, ani nebyl zdroj "nejhlučnější" z celého PC...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to celý IMHO zbytečný, rozdíl je cca 2dB (AMD-nV), které lidské ucho nebude vnímat jinak než jako téměř stejný hluk. A vzhledem k tomu, že když je PC v plné zátěži tak tam stejně běží nějaká hra nebo film (takže hlasitost zvuků z beden je vyšší než ruch z pc), je zbytečné dělat v tom rozdíl. Jiná situace je samozřejmě PC v ložnici, spící přítelkyně a sluchátka, ale tam už bude vadit i ten klidový hluk :-). Samozřejmě, že 50dB už by bylo moc, ale pokud je hluk řekněme pod 42dB nemůže to ničemu vadit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V tiché místnosti považuji 30dB za hranici snesitelnosti. A čím méně, tím lépe.

Samozřejmě, každý člověk má jinak citlivý sluch ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nie som si istý, so zvukom nerobím, ale viem toľko, že dB je logaritmická jednotka. Takže rozdiel hlasitosti 2 dB je približne 1,6-násobný rozdiel výkonu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Decibel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

náš graf je z dBA přepočítáván automaticky na "akustický tlak", který více odpovídá lidské fyziologii než dBA. Takto hlučnost udáváme už několik let, ale jak to tak vypadá, tuto poznámku ke grafu asi opět přidáme. Ostatně kdokoli kdo se podívá do zdrojáku stránky, tak tam metodu výpočtu grafu najde, je napsán v javascriptu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja som reagoval na DAUTFG - amatérsky sa mi zdá, že rozdiel 2 dB nemusí byť len tak niečo zanedbateľné, ako píše vo svojej reakcii. Vôbec som nenarážal na graf. (Navyše viem, ako rôzne sa dá s grafmi kúzliť) :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takze by som nemal mat ziadne obavy ci troj(?) rocny Fortron FSP400-60GLN utiahne napriklad radeon 5770 (momentalne taha x1950gt)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud k tomu nemáš P4 Prescott přetaktovaný na 4GHz, tak se bát nemusíš :-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

momentalne tam mam 65w x2 4800+ ktory planujem trochu nazhavit ked spravim upgrade.

Ja som si to myslel ze to nemoze byt problem kedze samotna x1950 ma dost velku spotrebu v zatazi ale ked som prezrel nejake fora tak uz som si taky isty nebol.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nebude mit ta 1950 nakonec vyssi spotrebu nez 5770 ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady jde videt jek si nVidia priohyba udavanou spotrebu.
Skutecna spotreba spis sedi k udavane spotrebe u GTX 570

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě trpíš fanATIckou slepotou, protože ten graf je spotřeba celého pc. Takže samotná kerta se v pohodě do těch 170W vejde

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jenom to ukazuje jak nVidia sve TDP prikrasluje oproti konkurenci ktera tento udaj uvadi pravdive :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono s tema zdrojema je to takovy...
Jsou 2 pohledy, a oba jsou spravne, presto ze si naprosto odporuji:-)
Pohled 1: Nejlepsi je mit poradny zdroj. Dobra ucinnost, naddimenzovany, aby utahl i neco navic pri pripadnem upgradu. Idealne od dobre znacky, aby neodesel za rok. CEna bude vysoka, ale stoji to za to (muj pripad v soucasne dobe, kdy mam v PC zdroj za asi 4 tisice)
Pohled 2: Stejne to Pc sezere mozna 300W maximalne, a to jeste ve spickach. Mam doma herni grafiku, ta si vezme 150W, zbytek kompu ani ne 100, tak co to hrotit. Staci zdroj za 5 stovek, mozna se to posere, tak jako se muze posrat cokoliv, ale kdyz to clovek koupi nikoliv zrovna od rakosniku, tak to pravdepodobne normalne vydrzi. Na co cpat tisice do zdroje.. (Pohled meho kamose, co mu odesel v hernim Pc zdroj, ptal se mne, jestli nemam neco na pujceni, tak jsem mu dal nejaky stary 300W, ale docela bytelny, dokud si nekoupi novy. Uz ho tam ma asi rok a nejak zapomel, ze novy chce kupovat, vse funguje a nema problem)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Za nějakou pětistovku jsem koupil Trus(t) 550W s reálným výkonem cca 300W. Jede 5 let :-). Jednu dobu na něm viselo 8 HDD, P4 3,06GHz, 3GB RAM a 1950 ATI. A jel furt, tak 8-10 hodin denně.
Takže je to i trochu o štěstí, ale je zbytečné kupovat elektrárny za 4 tisíce, kvalitní zdroj se určitě vejde do 2 litříků.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Těch pohledů je více ...

Zažil jsem třeba 400W zdroj Eurocase (nějaký s těch starších nablýskaných, co si hrají na "lepší" ... modelové číslo si nepamatuju), který nebyl schopen utáhnout PC s odběrem okolo 200 - 250W. PC s ním bylo nestabilní. 350W Fortron neměl problém. A tento Eurocase s jiným méně žravým PC (asi 80W) taky neměl problém.

Tipuju, že problém byl v nedostatečné filtraci výstupních napětí. Při větším odběru nestačila kapacita filtračních kondenzátorů a výstupní napětí mohlo být zvlněné, či jinak zašuměné. Žádný problém s chlazením, nebo poklesem napětí jsem nezjistil.

Takový zdroj je po delší době provozu spolehlivým kurvítkem, které odpraví základní desku a někdy i další komponenty. Resp. Kombinace takového levného zdroje a levné základní desky s elektrolytickými kondenzátory má obvykle životnost max 2 - 3 roky. Tak akorát na záruku.

Takže levný zdroj asi ano. Ale opatrně. Nestabilita PC, občasné restarty, občasný BSOD ... to může mít hodně různé příčiny. Když testy paměti, chlazení, HDD projdou, tak hledám ve zdroji a dost často jeho výměna řeší problém. Levné PC s levným zdrojem může znamenat roky poklidného provozu, ale taky hledání duchů a problémů, které nemusely být.

Drahý zdroj od dobrého výrobce je asi taky ok, ale pořád zůstává otázka, jestli to není přehnané a kde je ta správná hranice, kdy už to jsou vyhozené peníze...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kupovat levné neznačkové zdroje je pěkně o hubu, člověk nikdy neví, co se během zátěže stane a popř. co s sebou zdroj vezme.
Dneska jsem po delší době zjistil, že v relativně nových školních počítačích jsou zdroje od Hedy. Nejdřív jsem se skoro zděsil, co takový zdroj dělá v kombinaci s Lynnfieldem, ale jelikož "hlavní správce" je naprostý v.l, který si ani neumí pořádně poradit s IS, tak mně už ani nepřekvapují neustálé BSOD, zamrzávání a nefunkčnost školních počítačů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.