Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Levný zdroj za 750 Kč vs. Radeon HD 6950 - bylo nutné volat hasiče?

Námět na test: Kolik takových sestav by pomocí rotopedu s dynamem dokázal pohánět průměrný redaktor diit.cz? Za jak dlouho by blafnul a museli byste sehnat nového?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Řeknu vam to uplně přesně ani jednu, i trenovaný cyklista neda po delší dobu více než 200W

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

staci zapnout rekuperaci energie a pokud cyklista na rotopedu bude brzdit, bude se stale dobijet. jednoduche, efektni, lehce namahave, doporucuji ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě až zbytečně bulvární nadpis.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kvlaita zdroja nieje prehnany parameter. Kvalitnejsi zdroj urcite predlzi zivotnost PC a tiez bezporuchovost.Kvalitnejsi zdroj ta podrzi v krizovejsich situaciach. Dalsia vec je spravne zvoleny zdroj pre dany PC, aj to robi svoje. EC a pdobne zdroje su zarukou, ze dany PC sa pokazi (mali jednu seriu zdrojov, ktore par mesiacov po zaruke odisli). Len v malej casti pripadoch so sebou zoberie aj ine komponenty a vo vynimocnych pripadoch kompletne vsetko.
Prirovnal by som to k autam. Aky je rozdiel medzi Daciou a Volkswagenom? Taky isty rozdiel je medzi neznackovym zdrojom a napr. OEM Seasonicom. Aj Dacia ti moze vydrzat dlho a fungovat spolahlivo ale ten cenovy rozdiel nieje len v znacke a vybave.

Odkedy pouzivame kvalitnejsie zdroje poruchovost zdrojov klesla. Nebola extra vysoka, predsa len kancelarske PC zatazuje zdroj minimalne a ten potom nieco vydrzi. Klesly ale aj samotne problemy s PC a poruchovost ostatnych komponetov v PC.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak já třeba provozuju Radeon HD 6850 spolu s přetaktovaným athlonem II x2 z 2.7 na 3.4GHz a napájím to 300W fortronem:) skutečnou spotřebu bych odhadoval do 200W ale ještě se ji chystám změřit:)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s posledním konstatováním. Když někde vidím test zdroje silnějšího 650W, tak to rovnou přehlížím. Koupil jsem onu zmíněnou 650-ku před lety a pořád s velkou rezervou stačí. Bohužel jen,že nemá větší účinnost. Ale prodávat ho se ztrátou, abych si koupil účinnější zdroj? To prodělám víc na tomhle obchodě, než na elektřině.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz pominu ze ste zbastlili napajeni, protoze tento zdroj neni k napajeni takovych zrudnosti dimenzovan, SS jsou velmi kvalitni zdroje, tak ze i tuto prasarnu zvladnou.Kdyz ste uz chteli otestovat zdroje, ktere stoji par stovek a masove se montuji do "TESCO" PC, meli ste tam zapojit EC nebo nejakou podobnou sracku, to byste teprve videli cmoudiky a jiskerky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že EC kdysi používal OEM Fortrony.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, do casů, ale vždy to tak bylo označeno. Nikdy nedával ale své nálepky na zdroje fortron.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych právě očekával, že čmoudíky se taky konat nebudou. Ona ta spotřeba totiž nijak dramatická nebyla. Každopádně je škoda že něco takového právě neotestovali. V duchu toho nadpisu je bohužel tento jejich test dost nepovedený.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak.. ked uz "prasarny", tak preco nie riadne svinstva :-)
Ukazte tej hrstke BFU, ktori vas urcite tiez citaju, co sa stane, ked do TESCO PC kupia nadupanu grafiku :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

EC by to tiez zvladol, neviem ako dlho ale urcite by tuto zostavu potiahol urcity cas (mesiac,dva,pol roka, rok, tazko u EC povedat). U toho Seasonica odhadujem, ze by to zvladal v pohode aj dlhsiu dobu (vydrzal by pocas celej zaruky).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jedna z vyhod zdroju jako je tenhle je kvalita konstrukce. I kdyz se na nich setrilo, tak streva jsou porad stejne navrzeny, takze pokud odejdou, tak by s sebou nemely vzit vsechny komponenty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemuzu souhlasit, sance ze zdroj sebou vezme i neco dalsiho je hoooodne mala. Ve vyjimecnych pripadech se to ale opravdu stane. Pracuji v kancelarske firme, kde je radove 300PC a nez se preslo na DELLy, dodavala je jedna mistni "rodinna" firma, proste obyc skladacky kde jedine kriterium byla cena. Zdroje byvaly snad vzdycky nejlevnejsi EC. Pod nanosem prachu po par letech jich odesly desitky a pamatuju jednou jedinkrat, sebou zdroj vzal i desku. Nic vic. Nevim jak velky "vzorek" zdroju jste kdo meli moznost pozorovat, ale stojim si za tim, ze kvalita zdroju je z drtive vetsiny prehnany parametr. a premrstena cena... btw, ty delly ve stejnych podminkach odchazeji uplne stejne... ale tam zatim nedoslo nikdy ke zniceni ceokoliv dalsiho. ale i to jednou jiste pride.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, chce si to nejdřív přečíst, s čím nesouhlasíš. Nikdo nepíše o EC šmejdech, ale OEM seasonicích, který jsou opravdu za tu cenu hodně kvalitní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pak si to ale poradne precti ty. ja reagoval na nesmyslne na teorie o niceni komponent pri uziti nekvalitnich zdroj...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

smim se zeptat o jakem kvantu kvalitnich zdroju pises? tedy v jakem mnozstvi se ta kvalita u vas projevila? jak jsem psal, u dellu odchazi stejne, nejsou to jen nejlevnejsi Optiplexy, mame i dost Precisionu a odchazi to v prumeru vsechno stejne.. O zmetkovnich seriich se nebavim, tam je to jasne a muze se stat kazdemu vyrobci. i kdyz by nemelo...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro informaci, tyto zdroje prodává firma Partis a.s., jenž je známá pod názvem EuroCase. Příště bych doporučil se trochu informovat, než začnu mluvit o sračkách...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to, že Partis tady v cz distribuuje Seasonic zdroje nemá s jejich vlastními shity nic společného....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Partis ale není výrobcem zdrojů, žádné "jejich vlastní" shity neprodávají. Pouze jsou některé typy zdrojů některých výrobců označeny logem Eurocase, nic víc, nic míň. Dá se říci pouze to, že stejně jako třeba u HDD se může stát, že se chybou výrobce dostane na trh vadná série výrobků.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Najdi si na SWH test 500W eurocase. Ano, EC rebrandovalo i kvalitní zdroje (např. když ještě fortron za něco stál, tak je). Mimo to měli ale v nabídce i zdroje, který bych nedal do PC ani Tobě :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

C2D E8400, 8GB RAM, 2xHDD, HD4850, DVD, TV-Tuner s EC400W už víc jak 2roky bez problému...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vím jaké zdroje se pod značkou EC prodávají. Říkám pouze, že EC není jejich výrobce a že prodává zdroje různých značek. Některé jsou brandované, některé ne. Poruchovost zdrojů je napříč výrobci dost podobná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S tím zcela souhlasím. Dělal jsem podporu ve firmě, kde bylo kolem 300 desktopů, téměř všechny novější byly Eurocase. Zmetkovitost byla hodně vysoká, kvalitu si zjevně moc nehlídají. Jediné co mohu ocenit, že jen přestaly fungovat krátce po záruce (cca v 20%případů) a nezničily zbytek PC (což se předtím také hodně často u jiných noname zdrojů stávalo). Do některých dražších desktopů jsme koupily drahé samostatné zdroje - odešly i ty. Problém kondenzátorů a vadného elektrolytu prostě postihl celé odvětví IT kolem 1998-2005 bez ohledu na cenu, ale i na dnešní zdroje je třeba si dávat pozor - hlavně na ty co jsou prodávané dohromady v casu (TESCO-PC). Samostatně nakoupené zdroje se zatím zdají být lepší (používám teď zdroje SEASONIC ENERGYKNIGHT SS-350ET), odmítám do zdroje k normálním PC dát více než 1000Kč, zatím se to zdá OK, zdroje jsou tiché zatí spolehlivé za dobrou cenu, ale tak za 10 let provozu budu vědět jk si stojí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nedajte sa odradit blbymi komentarmi. Sledujte citanost clanku a jeho hodnotenie.
Som za to, aby ste isli hlbsie s testovanim.
Pred viac ako rokom som si kupoval zostavu s Core-i7 920, 6GB RAM,... a vtedy este GeForce GTX260 (216 SP). K tomuto som si kupil 850 wattovy corsair zdroj pretoze som mal (a stale mam) v umysle neskor upgradov hlavne grafiku, resp. ich mat v SLI (tomuto je ale silne podmieneny stav mojej penazenky a dychavicnost stavajucej grafiky, ktora stale fici jak hodinky na vsetkom, co jej naservirujem).
Celkom by ma zaujimalo, o kolko som mohol mat lacnejsiu zostavu, keby som setril na zdroji :-)
Ten moj stal (a dodnes tolko stoji) okolo 150 eur (v alze 3700 ceskych korun). Jedna sa o CORSAIR HX850.
Viem, ze by mi bohate stacil polovicny vykon, ale zijem v presvedceni, ze cim menej sa ta vec (zdroj) namaha, tym vyssia efektivita, nizsia realna spotreba, vyssia vydrz... a proste je to lepsie...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poslední odstavec - právě tohle pravda není, ideální zatížení zdroje je někde okolo 50%, v tom stavu má obvykle nejlepší účinnost a přesto zvládá v pohodě. Při 20% zatížení je to málo (klesá účinnost), při vyšším zase roste hluk.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chill Innovation CP-400P3

"Tento zdroj je doslova "hvězdou" celého testu. Ne že by nějak vynikal parametry, ale po 20ti minutách odebírání výkonu 350W shořel. Nechal po sobě pouze výrazný zápach laků a impregnačních hmot."

http://www.svethardware.cz/art_doc-58BA843F7F85B4DCC125717200759786.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EC zdroje tam nemaji dobrej vysledek, jeden nesplnuje ceskou normu a ten druhej vyfukuje 50stupnu horkej vzduch

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejde tady samozřejmě jen o to, jestli ten zdroj prostě odejde, anebo neodejde. Záleží na dalších faktorech, jako je například zvlnění výstupního napětí.

Pokud je zvlnění příliš velké (nad limity krmeného HW),
zdroj tomuto HW celkem úspěšně zkracuje životnost..

jak vydím tu fotku zevnitř, opravdu to vypadá, že tady se bude šetřít mimo jiné i na filtraci... :P

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hm...takze misto 10 let vydrzi HW jen 5? :) Myslim ze ruzne filtrace vzlneni napeti atp. jsou jen marketingove zvasty pro ukojeni PR oddeleni :)

Mozna z toho jde "mene kvalitni" elektrina :))) (za tuhle vetu by me meli postavit ke zdi) ale rozhodne pochybuju ze to ovlivni vyznamne delku zivotnosti HW na takovou uroven aby vubec stalo za to nad ni uvazovat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

až ti nový zdroj od Eurocasu odvaří nějakou část na CPU jak se to kdysi stalo mě, tak takovéhle názory mít nebudeš. Alcapone má pravdu, levnější zdroje mají moc velké výkyvy výstupního napětí a občas se může stát že něco odejde... stejně tak dražší zdroje mají ochrany proti přepětí atd, což taky dokáže zachránit komponenty....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak ... ochrana vystupu je dost dulezita .. onoho casu nam odesli behem jednoho tydne 3 zdroje (stejny pc kupovane v stejny cas). To ze odesel zdroj za par korun zas tak nevadilo jako to ze sebou vzal uplne vsechno .. proste v poslednim okamziku sveho bidneho zivota propustil asi plnych 220 a to sejmulo desku, procak, pameti, grafiku a dokonce i disk (prezila nahodou mechanika) :( ... takze od toho okamziku si radeji priplatim :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jojo, já od té doby co na Athlonu XP barton nefungovalo fsb vyšší než základních 133 taky.... ono i na předchozím zdroji vlastně během pár měsíců poodcházela grafika, zvukovka a o několik měsíců dál jsme měnili i desku.... pak umřel na zdroji větrák, tak se koupil nový i se skříní a už byl cpu v p... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je setrit a setrit. Plati totiz takovej for, ze celkem casto dela 10% ceny soucastek 90% zivotnosti pristroje. Jeden poddimenzovanej tranzistor nebo kondenzator a mas po srande.

Docela me pobavilo jak se pocita zivotnost tranzistoru podle pozadavku armadnich norem. Zacnes myslim na pozadavcich 50V, 0.15A pri 50°C a mam dojem, ze skoncis s tranzistorem 250V, 0.5A, a provozni teplotou do 105°C pokud chces, aby vydrzel 10 let.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Napětí tranzistoru není možné předimenzovat o tolik, protože pak roste neúnosně vnitřní odpor. A maximální teplota přechodu je téměř vždy udávána 150°C.
Nicméně uvedená praxe by vysvětlovala hodně o úspěších hamburgrožroutů v Afghánu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč hned píšete zdroje za 2000+ Kč? 520 W Seasonic S12-II stojí 1500 a bude to stačit na vše s rezervou, možná kromě pár zrůdností jako quad SLI.

Ale to šílenství kolem zdrojů je sranda sledovat. Dřív to bylo "alespoň 600/700 W", dneska "hlavně značkovej Seasonic, Corsair, Enermax, 600/700 W". Sice pořád blbost, pro kupujícího dražší, ale aspoň ho nebude trápit hluk a pravděpodobnost odchodu zdroje do křemíkového nebe bude taky o dost nižší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Clovek hlavne musi vedet, co s tim chce pachat.Znam lidi co maji pC se EC a protoze na tom delaji ucetnictvi a v Excelu + surfuji na netu, EC jim slouzi dlouha leta dobre, protoze ho vytezuji asi na 30% jeho papiroveho vykonu.Ale beda jak nekdo zacne delat z molexu vanocni stromek.Povesi na nej v klidu pres redukci jednu takovou priseru co zere 250W, zepar HDD a nejakej par vetraku.Na druhej molex na stejne vetvi zvesi dallsi redukce a dalsich par serepeticek jako neonove trubice...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ehm - EC může shořet i v PC s účetnictvim. EC a pobobný maj ale tu blbou vlastnost, že s sebou často vezmou i další komponenty.
Samozřejmě, pravděpodobnost je to malá, ale já mám svý data rád. Navíc u některejch levnejch zdrojů s pochybnejma elektrolytama a blbym návrhem je takovýdle selhání ne výjimka, ale v podstatě "nemoc stáří".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

PC zdroje kupuju téměř výhradně o watáži 400W (Seasonic S12II, Fortron BlueStorm). V záplavě všech těch kW svářeček jsem se také kdysi pustil do testu.

Zdroj 420W (S12II), maximální (intel burn test, furmark) odběr kompu (na zásuvce) 430W. Zdroj si tiše mroukal cívkama, PC v testu stabilní po několik hodin.

Standardní maximum (hry) je o 100W níže a standardní odběr (idle) je nějakých 130W (cca 25% výkonu zdroje). Pokud nechci CrossFire, tak jsou výkonnější zdroje než 400W jen vyhozené peníze.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, ideální se považuje zátěž do 60% výkonu zdroje (už kvůli efektivitě). Samozřejmě, stabilní zdroj vydrží i daleko větší overkill, než zkoušel, akorát to zatěžuje kondíky a rychlejc odejde. Jestli máš v zátěži 330W, tak je imho ideální 500W.

A co se týče fortronu, tak už je to nějakej čas, co moc mezi kvalitní zdroje nepatří (např. pravidelně v testech neplní specifikaci ATX).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Účinnost obyč zdrojů je nejlepší v oblasti 70-80% zátěže.. naopak při 20-30% zatížení je účinnost poměrně dost brutální. levný zdroj při 20% zatížení možná víc prožere naprázdno než dodá do pc

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Potěšili jste mne - přesně tenhle zdroj jsem si dal do PC, když mi v půli prosince bouchnul 350 W Fortron. Spotřeba mého pecka je někde kolem 200 W max.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že ten Fortron tam neběžel jen jeden jediný den, takže až tam recenzovaný zdroj ve stejných podmínkách poběží stejně dlouho ... Ačkoli jeden kus může být výkyv oběma směry, takže to vlastně ke srovnání není.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Fortron tam běžel necelé tři roky. Zajímavé, že synovi bouchl ve stejné sestavě stejný Fortron taky po třech letech, jsou to dva týdny.

Fortron evidentně pokročil hodně daleko v konstrukci kurvítek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tiež mám tento zdroj, ale 500 W (stojí len o pivo viac) a beží na ňom GTS 450 a Athlon II X4 640. Zdroj je tichý a nevykazuje žiadne problémy, nemám pocit, že keby že kúpim značkový fortron, mal by som niečo lepšie. Účinnosť je nameraná 80Plus Bronze a cena bola 30 €.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo změřené zvlnění. Osobně shledávám 500W variantu jako produkt s výborným poměrem cena/výkon...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ešte by ste mohli vašu 6950 preflešovať na 6970 a tak zmerať.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zklamán. Bulvární titulek a obsah článku je zhruba stejně hodnotný, tako ten titulek. Zapojili jsme to, a neshořelo to.

Správný test zdroje ukáže naměřená napětí, zvlnění výstupního napětí, stabilitu výstupu při drobných výkyvech napětí v síti, stabilitu při změnách zátěže atd...

Když už nic jiného, tak zvlnění výstupního napětí se docela podepisuje na životnosti elektrolytických kondenzátorů na základních deskách a pod. Společně s nepřesně stabilizovaným výstupním napětím, nebo příliš měkkým výstupem to může mít zásadní vliv na stabilitu PC a jeho celkovou životnost. Zažil jsem napájecí zdroje, které odpravily desku třeba za 1,5 roku provozu, zatímco s kvalitnějším zdrojem i stejná nekvalitní deska vydržela běžet 2x déle.

Takže článek na prd. Naštval mne, lituji času, který jsem strávil čtením a psaním komentáře.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nový majitel, nové nadpisy :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

výborný článek, přesně takový jsem nyní potřeboval. Docela mě mátlo, jak se všude nové komponenty (CPU Sandy Bridge a GK Nv 560) testují na 750W obludách, a nechápal jsem proč, když odběr sestav v load byl pak třeba 290W.
Mám Seasonic S12II-430 ( snad nebude vadit konkurenční test ... http://www.svethardware.cz/art_doc-4BC4D6B744E73473C12571720076B559.html ) a doufám že takovýto PC utáhne (minimalně GK upgraduju z GF9600GT)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Testuje se na obludách jednak kvůli reklamě (ten zdroj jim zpravidla někdo dá za to, aby to do každý recenze napsali), jednak aby se při OC vyloučil vliv zdroje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi některé z vás trochu zklamu, ale počítače dělám už dost dlouho, takže jsem vyzkoušel různé zdroje. Dříve jsem používal EC, před pár lety, když všechny velké firmy stále používaly zdroje EC a levnější, tak jsem přešel na Fortrony. Jejich kvalita se ale postupem času začala radikálně zhoršovat (mnohem více reklamací, zdroje odcházely postupně po 2-3 letech provozu), přešel jsem na Seasonic, u kterého jsem i zůstal. Jelikož byly tyto verze Energy Knight levnější než Seasonic i OEM SS, tak jsem zkusil koupit párkrát i ty, jenomže se mi to nevyplatilo, jelikož už jsem opět některé zdroje musel reklamovat. Takže teď si raději připlatím 100-150Kč a koupím opravdový Seasonic a ne EK, protože co si pamatuju, nereklamoval jsem zatím ani jeden (a to je používám v sestavách už několik let, odhad 50+ zdrojů). Zatím nevím ani o žádném, který by odešel po záruce. Takže SS ano, ale EK ne. Doufám, že SS s kvalitou vydrží...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

I já začínal s EC (které tak cca 6-7 let zpátky nebyly vůbec špatné a do běžných PC bohatě stačily). Ten zlom přišel po P4, na kterýžto EC ještě reagoval "péčtyřkovými" zdroji (které tu jsou v podstatě dodnes, a které jsou už totálně zastaralé a navíc funkčně oholené, hlavně aby cena byla co nejnižší).

Pak jsem dělal taky Fortrony, ale poslední ještě jakžtakž spolehlivé byly typy PNF, "zelené" modely GLN (doufám, že si ta označení pamatuju dobře) už byly celkem kazové a dnešní modely AXP už jsou jen převlečené EC.

Takže jsem cca 2 roky zpět přesedlal na Seasonic a Chieftec, a dělám v drtivé většině s EK (tedy OEM Seasonic - zatím, ťukťuk, žádný problém - prodáno několik desítek kusů různé wattáže od 350W do 500W). Chieftecy dávám do těch nejžravějších sestav, mají obecně velmi tvrdý zdroj, sám mám 500W Chieftec.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokles kvality Fortronů opravdu nastal. U některých začínají odcházet elektrolyty na 3,3V větvi, což se pak projeví i na MB. Ale nedávno mi odešly 2 na kterých žádná vada nebyla vidět, ale jeden vzal sebou i MB.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, kvalita zdrojů jde pomalu dolů. Problém ale není primárně u dovozců, ale u zákazníků. Ti tlačí na cenu, nejvíc se samozřejmě kupuje toho nejlevnějšího. Proto se tlačí na cenu postupně i směrem k výrobci. Kdyby zákazníci chtěli pouze kvalitní zdroje a byli ochotní si připlatit, levné a často méně kvalitní zdroje by se téměř neprodávaly. To je problém i EC, stačí se podívat, jaké zdroje mají v nabídce. V eshopech se ale zdaleka neobjeví vše, co je na trhu k mání.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak teď si trhám vlasy, protože jsem za 7000Kč koupil Enermax 1200W :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak. Neznám moc majitelů Enermaxů co by litovali a pokud sis koupil 1200W PSU na krmení 45W cpu a 50W grafiky, tak jako sorry. ale problém je jinde. Článek například vůbec nezohledňuje dlouhodobé hledisko.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

mas k tomu aj masku a elektrody? To je poriadna zvaracka...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vás ve škole neučily, že zdroj se bere vyšší, tak aby neshořel při startujícím odběru?? Vy nevíte snad, že když zapínáte počítač a startují se všechny ty větráčky,HDD, tak na 1ms je extrémní odběr?? To snad né!! Toto je jen o štěstí co jste udělali, teď jen nabádáte lidi, ať nekupují velké zdroje. Fakt nejhorší článek, snad větší debily ze sebe udělat nemůžete!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I když vulgárně napsáno, tak souhlasím. Zdroj je základ a vysvětlovat pozitiva určitého předimenzování zdroje na IT webu nehodlám. Ještě udělejte článek o olizování kovových předmětů v zimě - k tomuto článku ideální doplněk.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

On to zas tak extrémní odběr už dnes není. Dneska největší zátěž dělá CPU a GPU a zrovna ty při startu moc nesežerou, takže se špička rozloží.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Píšeš úplné nesmysly. Kvalitní zdroj dokáže po zlomky sekund dát i velmi velké proudy úplně bez problémů.

Samozřejmě je nesmysl dávat 350W zdroj do PC s kartou, co sama dokáže špičkově sežrat 300W - tam prostě sebelepší zdroj po pár hodinách/dnech shoří jako papír.

Ale na cca 200W grafiku a běžný "zbytek" PC mi 400W zdroj (já pro jistotu dávám 450W) připadne jako relativně dostačující. Zdroj sice pojede blíže "redzone" než je obvyklé, ale nebude s tím žádný větší problém (opět - pokud je to kvalitní zdroj). Toť má empirie a "selský rozum" podpořený trochou toho elektrovzdělání.

Ono si to stačí nechat spočítat i třeba na PSUcalc:

- schválně jsem si nechal doporučit zdroj pro "megaPC" s nejžravějším AMDčkem a GTX580 - výsledek je minimum 475W (!), pokud si nastavím 90% dlohodobého zatížení a rozumný aging kondíků (30%, což by mělo pokrýt životnost stroje), tak mi doporučuje 617-660W. A to se bavíme o naprostém hiendu (alespoň co se odběru energie týká..:-) - tímto zdravím terroristu :-)). Na běžnou sestavu s pouhou HD6950 pak ta 400W zdrojovna musí stačit naprosto v pohodě (410W při 30% agingu)... Jen tak z legrace jsem nastavil E7200+HD6950+10%aging (zbytek ponechán, tj. 2xHDD, DVD+DVD-R, 2x RAM etc.) a voilá... 347W ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čtu si tady diskuzi a nestačím se divit. Trocha nadsázky v nadpisu a už je z toho bulvár. To snad ne.
Zkušenosti s dimenzováním a provozem PC zdrojů jsou vždy vítané. Za zcela samostatnou kapitolu bych považoval různé kalkulačky pro výpočet potřebného výkonu zdroje, s reálným provozem mají opravdu málo společného.
Volba zdroje a jeho výkonu vždy závisí od zamýšleného užívání PC. I já doporučuji používat kvalitní zdroje s tím, aby max.příkon PC byl někde v oblasti 50-60% výkonu zdroje. Není na škodu se podívat i na grafy hlučnosti, které někteří lepší výrobci zveřejňují.
Byla zde i kritika zapojení napájení grafické karty, dle mého názoru p. Ježek neudělal nic špatného, použil jen redukci z Molexu na PCI-e, která je dodávána přímo s grafickou kartou. Vlastní zkušenost - u R4870-1GB byly tyto redukce dvě, jinak se dodávají celkem standartně s každou GK, včetně nVidia GTX580. Záleží na parametrech zdroje a ostatních komponentech v PC.
Závěrem - p.Ježku, klidně v podobných pokusech pokračujte, jak je vidět, zásuvkový wattmetr zatím běžnou záležitostí není a pro řadu čtenářů může jít o přínosná zjištění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha. Takže kvůli občasnému hraní s např. HD6950 pořídíš >600W zdroj? :-) A přitom to PC pojede 80% času na příkonu okolo 120W..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A aby řeč nestála - na PC s C2Q 9400+HD4890 mi stačila (sice těsně) 500VA UPS (tedy cca 300W), při hraní se ale už se zapojeným 24" LCD monitorem dostávala za hranici možností, takže jsem musel upgradovat na 1500VA ;-) (rezerva i pro druhý PC a Atomový router). Takže řeči o "přetěžování" zdrojů mě fakt neberou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aby 500VA bylo cca 300W, tak bys musel mít zdroj bez PFC. Pokud si měl zdroj bez PFC a upgradoval si kvůli tomu UPS....
Ono kvalitní zatěžovanej zdroj samozřejmě vydrží, ale zaprve je hlučnej (většina zdrojů od 50%zátěže de nahoru s otáčkama), zadruhé se zahřívá a teplo má negativní vliv na život elektrolytů (tušim +10° = polovina životnosti). Vzhledem k tomu, že porucha kondíků je zdaleka nejčastější poruchou zdroje, tak se vyplatí zdroji trochu ulevit + mu nechat prostor na špičky. Rozumný je dimenzovat zdroj na 60% typický zátěže, takže třeba na Tvoji sestavu by byla vhodná 500W. 400W samozřejmě pojede, ale s větší pravděpodobností poruchy.
(a jestli chceš argumentovat, že se Ti zatím nic nestalo, tak zaprve máš UPS = odfiltrování napěťovejch špiček, zadruhý si zopakuj pojem statistika).

Nikdo neříká kupujte megawatový zdroje. Ale rozumně naddimenzovanej zdroj (na PC s GK kvalitní 500W) je rozumný - jak ví každej člověk, co viděl odějít zdroj např. včetně harddisku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. já MÁM 500W zdroj ;-) (navíc celkem kvalitní a dražší Chieftec)

2. přepočet VA W není z mé hlavy, takto to počítá a dimenzuje samotné APC ;-) a opravdu to až tak nezáleží na PFC.. Prostě UPSky mají definováno jak max. VA, tak max. W, viz:

"UPS have both maximum Watt ratings and maximum VA ratings. Neither the Watt nor the VA
rating of a UPS may be exceeded.
It is a de-facto standard in the industry that the Watt rating is approximately 60% of the VA rating for small
UPS systems, this being the typical power factor of common personal computer loads. In some cases,
UPS manufacturers only publish the VA rating of the UPS. For small UPS designed for computer loads,
which have only a VA rating, it is appropriate to assume that the Watt rating of the UPS is 60% of the
published VA rating."

(na straně 4 tohoto dokumentu):
http://www.apcmedia.com/salestools/SADE-5TNQYF_R0_EN.pdf

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo. Víš, co se udává udává pomocí W a VA? Evidentně ne, jinak bys tady netvrdil bludy.
VA je zdánlivý výkon, W činný výkon, VA x cos phi= W, kde phi je fáze proudu a napětí. A to právě upravuje účinník.

Pokud tedy je limit tvý UPS 300W, je to možný, ale neni to daný limitem VA tý UPS. Že to APC tak počítá (aby odůvodnila marketingově zbytečně vysoký VA, jejichž naddimenzace narozdíl od W moc nestojí a možná aby se pojistila proti obskurním zdrojům) na věci nic nemění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

oprava: opravuje účinník = to je účinník a opravuje ho (na skoro 1) aktivní PFC. Pasivní PFC má hodnoty cos phi tuším někde kolem 0.8.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ani ty nemáš pravdu, limit VA u UPS je dán především maximálním proudem, který je schopna dodat a protože, když není ve fázi s napětím tak může být proud vyšší i při stejném činném výkonu a nějaké proudové omezení výstupu být musí. Jinými slovy omezení 500VA znamená, že maximální proud na výstupu bez ohledu na fázi je nějakých 2,2A, pokud by byl ve fázi s napětím tak je to pouze 1,3A protože maximální výkon je 300W

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale ano, vím, jaký je vztah mezi účiníkem (s jedním "n"), zdánlivým a činným výkonem. Nicméně jsem psal o UPS a jejím dimenzování a také o tom, kolik Wattů umí dát jen proto, abych ilustroval, kolik "žere" běžné (dá se říct herní) PC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Trošku problém toho testu je skutečnost, že většina zdrojů během 12 měsíců přijde o cca 20% výkonu, ty levnější i o víc, takže z tohohle šidítka bude po roce zhruba 300W zdroj a pak teprv se začnou dít zajímavé věci ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Trochu problém je, že ač bulvární nadpis, tak vnitřnosti tohoto zdroje jsou na lowend dost dobrý. Takže u tohodle to až tak nehrozí. Tendle zdroj je do kanclsestav dobrou volbou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Podľa mňa, by som kvalitný zdroj moc nepodceňoval. V pomto prípade nejde ani tak o kilowatové výkony ako o kvalitné prevedenie, návrh a súčiastky.

Všetky veci stárnu a týka sa to aj zdrojov, takže rozumná investícia do toho, čo vám napája celý zbytok nikdy nie je zbytočná.

Takže pokiaľ lacnejší, tak s rozumom a hlavne vedomím, že viem čo kupujem...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

moje skúsenosti z 10r. servisnej praxe pre koncových zákazníkov:
-lacné zdroje eurocase a spol papierovo 300W - 400W:
hromadné umieranie po cca 2r-3r prevádzky a búrkach.
zapojenie výkonnejšej grafickej im rozhodne na životnosti nepridalo
Vždy sa po pár mesiacoch servisovania sa nazbieralo niekoľko desiatok kilogramov kovošrotu :)
-trochu drahšie zroje napr Fortron ATX-300PNR a vyššie:
minimum úmrtí na "starobu" a búrky
obyčajné 400W a 500W fortrony použité k výkonnejším grafikám takisto bez problémov

jedna výnimka: séria forton Blue Storm 400W a 500W dodávaná 2007-2008 z cca 20 predaných bolo 8 RMA

kvalitnejší "značkový" zdroj, nie nutne predimenzovaný - výrazne menšia pravdepodobnosť zdochnutia a

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj Vsem. S timto vytazkem z vety nemuzu nez jen nesouhlasit :o) cituji "jistě jich většina (těch skutečně "noname") během pár hodin "blafne" ". To by musela shoret pomalu kazda domacnost na svete ne kazdy ma na drahe zdroje. Mluvim ze zkusenosti jakoz to IT technik.... Prosim priste vazte skladbu vet toto by mohlo vznudit paniku mezi nezkusenymi uzivateli ze pokud nemaji znackovy zdroj tak vyhori!!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S autorem článku musím v zásadě souhlasit, též se mi honba za nadimenzovanými zdroji zdá být zbytečná. Pokud si člověk dá pozor jaké komponenty má v PC kolek žerou dohromady a koupí kvalitní zdroj (klidně OEM) tomu odpovídajícím výkonem, tak se může vykašlat předražené a výkonově nadimenzované zdroje. Vždy mne udivují "zasvěcené" komentáře zvládne tento zdroj tuto a tuto kartu a odpověď skoro vždy jak z reklamy, kup si super drahý zdroj se super výkonem a je to v pohodě :-).
Rozhodně nechci povzbuzovat lidi ke koupi šmejdů a poddimenzovaných zdrojů, ale spíše to myslím jako zamyšlení nad honbou za Watty.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

fakta sestava I. již 3roku: Power-Hedy 400W (čili obyč), Allandale Core (pův 2.2Ghz) 2.7Ghz, RAM 1Ghz (pův 400Mhz) na 500Mhz, Radeon 3850 taktnutej 15%, dva HDD, 2x 120cm Fan, 1x80 Fan, 2x DVD/CD
fakta sestava II. již 2roky: Power-Sesonic 400W, Phenom II 4x core 3Ghz, Radeon HD 4870, 1x HDD, 1x DVD/CD, 3x120cm Fan, 1x80cm Fan pozn. žádné občasné hraní, ale hraní plus v době zapnutého PC nepřetržitě home výpočty v folding@home a BOINC atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.