Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

LG o budoucnosti OLED, plus náhled na modely pro rok 2016

OLED panely všude. I tam, kde byste je nejen nečekali, ale možná ani nechtěli. LG na OLED tlačí plnou silou a nejnovější vývoj v ohebnosti mu dává do rukou munici.

No, trochu to umírněme. Společnost LG.Display se pochlubila s tím, co chystá pro příští rok a také pro bližší či vzdálenější budoucnost. Pomalu můžete popustit uzdu své fantasii a představit si, kam všude lze použít displej, který je ohebný a má tloušťku hluboko pod centimetr.

Pro nadcházející roky máme očekávat postupné zlevňování OLED produktů (zejména TV, jak se dá předpokládat), a to poměrně výrazné. Můžeme se těšit na průhledné OLED displeje, které by výhledově mohly sloužit v automobilech, či třeba obecně v použití pro „rozšířenou realitu“. V husté zástavbě mohou tyto průhledné OLED panely posloužit jako výhled z „okna“, stejně tak si budeme moci v obýváku dát na zeď více než 100palcovou 8k televizi (a koukat na mega-kostičky „Ordinace“ v anamorfním 720×576 MPEG-2 o nízkém datovém toku :-).

Co se týče televizorů, LG stále hledá cesty, jak učinit obrazovku odolnější a vyřešit problém, že stále potřebuje připojení kabeláží. Aktuální prototypy už mají vše přesunuté do externího boxu (asi podobně jako TV od Xiaomi). Současná ve firmě dostupná generace OLED TV s úhlopříčkou 55 palců má hmotnost lehce přes 2 kg, na trhu by se měla objevit v posledním čtvrtletí 2016, pokud vše půjde podle plánu.

Nesmíme opomenout ani oboustranné OLED displeje, o kterých jsme již informovali, stejně jako výrazně ohebné displeje. Ohebnost samotného OLED displeje je již dnes výborná, limit výsledného produktu je dán spíše omezenou ohebností okolní elektroniky a podpůrných prvků. LG předpokládá, že do dvou až tří let problémy vyřeší a nabídne plně srolovatelné OLED displeje.

Příští rok hned v lednu se můžeme těšit na spoustu věcí, údajně včetně více než 110palcového prototypu OLED displeje (v současné době LG končí na 77 palcích). Firma s produkty pro příští rok zaměří pozornost vedle obligátního 4k také na HDR, širší barevný gamut a také prý můžeme očekávat razantní nárůst maximálního jasu panelů (téměř dvojnásobný). Lze tedy očekávat že OLED od LG příští rok dosáhne u komerčních produktů na hodnoty jasu kolem 600 až 800 cd/m². Za pokračujícím růstem jasů OLED panelů stojí rozhodnutí, kdy LG v posledním roce změnilo složení organických materiálů umožňujících vyšší jasy. Dle zástupců firmy by již dnes bylo možné dosahovat jasu až 1000 cd/m², ale za cenu neadekvátně vyšších výrobních nákladů.

Širší barevný gamut nebude jen standardních Rec.709, ani pro 4k HDR využívaný, ani DCI-P3, LG chce dosáhnout na Rec.2020. Aktuální generace OLED panelů dosahuje zhurba 90% pokrytí DCI-P3, s příští se chce firma dostat na 99% pokrytí. Kdy dojde na Rec.2020, není v tuto chvíli jasné.

Tagy: 
LG, OLED, HDR, 8k

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku LG o budoucnosti OLED, plus náhled na modely pro rok 2016

Středa, 4 Listopad 2015 - 21:02 | corwin78 | Už aby tu byly velké OLED televize za rozumnou...
Středa, 4 Listopad 2015 - 19:40 | HKMaly | No trimetrovou televizi ktera NENI ohebna do...

Zobrazit diskusi