Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

LG přislíbila patch řešící input lag 4k HDR OLED televizorů

Skyrimspecial 006
Očekávané se stane realitou, jihokorejský OLED specialista ohlásil přípravu firmwarů, které v jeho televizorech odstraní příliš velký input lag při použití HDR.

Věc je reakcí na petici, kterou se řešení problému domáhalo nezanedbatelné množství aktuálně zhruba 2600 majitelů LG TV s podporou HDR. Ve zkratce lze říci, že LG slibuje řešení v nejkratším možném čase. Inženýři ve firmě momentálně pracují na nových firmwarech pro již existující televizory.

Zájemci o nákup některé HDR televize z nabídky pro příští rok mohou LG do svého výběru zahrnout, firma současně dodává, že modelová řada pro rok 2017 patrně dostane speciální režim HDR Gaming (ještě je to zjevně ve stádiu zvažování jak konkrétně tohle implementovat).

Připomeňme totiž, že příliš velký input lag v tomto případě znamená zpoždění obrazu při zobrazení na TV až o ~70 ms, což u filmů či televizního vysílání či Youtube nijak zásadně nevadí, ale při hraní her už to člověk registruje jako určité zpoždění hry na příkazy z klávesnice/myši/ovladače.

LG to tentokrát schytala zejména za své hi-endové FullHD/4k OLED TV s podporou HDR? které mají hodně vysokou cenu. Příchod herních konzolí s podporou HDR (Xbox One S, Playstation 4 Pro) vytáhl problém s input lagem na světlo. Stejný problém řešil i Samsung či Sony, kteří srazili input lag dostatečně pod 50ms hranici, která bývá považována za bezpečnou z hlediska vnímání tohoto fenoménu. Běžné TV, které takové věci vůbec neřeší, mívají input lag i kolem 100 ms.

Vypadá to, že LG bude muset problém řešit i u LCD TV, kde například model UH6500 vykazuje v HDR input lag až 130 ms a tak už běží podepisování další petice.

Tagy: 
LG, OLED, HDR, 4k
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku LG přislíbila patch řešící input lag 4k HDR OLED televizorů

Čtvrtek, 24 Listopad 2016 - 16:22 | Hrdina | Pro mě spíš fascinace, že to jde řešit softwarově...
Čtvrtek, 24 Listopad 2016 - 15:42 | Zenith | Hmm, krásná čásla, já jako někdo kdo nedovede...
Čtvrtek, 24 Listopad 2016 - 12:49 | Gembler | Pche, 70ms je úplný nic. Takovej Philips by mohl...

Zobrazit diskusi