Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

LG koupila WebOS od HP, zamíří do Smart TV (aktualizováno)

lg-oled-televize
Krátce se na CNETu objevil článek informující o prodeji systému WebOS firmě LG. Následně byl stažen, ale co jednou internet uchvátí, to již v Googlově cache zůstane...

O zájmu LG o WebOS se vědělo již dříve. Nyní tedy údajně systém koupila a plánuje jej používat ve svých smart TV. To je samo o sobě zajímavý skok ze smartphonově-tabletového světa, kam jej původně Hewlett-Packard cílil.

Stalo se před rokem:

LG samozřejmě (případným) nákupem získává kompletní zdrojové kódy systému, veškerou dokumentaci a nějaké ty inženýry, kteří na systému pracovali pod HP. To je logické, vždyť WebOS zakládá na linuxovém kernelu, jehož GPLv2 licence podmiňuje veřejnou povahu veškerého kódu. I samotný WebOS je nyní open-source pod Apache licencí. Aktuálně je na světě trojková řada systému a pro ní je k dispozici přes 10 tisíc aplikací. To ale LG příliš nemusí zajímat, na smart TV je obvyklé dostupné omezené spektrum aplikací typu přehrávače YouTube, klient pro Netflix, samotný webový prohlížeč a podobně.

Nejsou známy žádné podrobnosti o uzavření tohoto obchodu, ani cena, za kterou WebOS LG od HP koupila.

Aktualizace 27.2.2013:

LG a HP včera vydaly oficiální tiskovou zprávu, která výše uvedené potvrzuje. LG tímto získává celý WebOS od HP a použije jej ve svých smart TV. Vedle samotného operačního systému a veškeré dokumentace získává od HP též licence na všechny technologie ve WebOS, ke kterým HP drží patenty, včetně těch pocházejících ještě od Palmu. Vedle WebOS se též bavíme o projektu Enyo (open-source JavaScriptový framework pro mobilní aplikace). HP si nadále podrží vlastnictví zmíněných patentů a nadále bude podporovat uživatele a zákazníky Palmu. Finanční detaily smlouvy zveřejněny nebyly.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku LG koupila WebOS od HP, zamíří do Smart TV (aktualizováno)

Úterý, 26 Únor 2013 - 13:57 | corwin78 | Hmm, tak uvidíme, jestli třeba LG nezkusí WebOS i...

Zobrazit diskusi