Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k LiFePO4 - akumulátorový zázrak míří i do tužkových baterek!

"Nárazově jsou schopny dodat proud odpovídající až 10násobku své kapacity." - to jsou teda zase perly! V čem ten proud měříte, ve Wh nebo Ah? ROFLMAO.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

bezne sa to takto formuluje, jednoducho prud 10C
ja by som na lifepo4 presedlal, ale ked mi dobre sluzia 14500 a 18650 lico s dvojnasobnou kapacitou (napr panasonic ncr18650a ma az 3100mah pri 3.7v nominalnom napati), tak okrem bezpecnosti nevidim dovod

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kapacita je v Ah, proud v A, desetinásobek je snad jasný. 10 C je bežná terminologie u akumulátorů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak kapacita by měla být ve Wh. V Ah je to takový hezký marketingový trik, když k tomu nedodají křivku napětí, ale budiž. Ovšem vyvozovat z kapacity typický vybíjecí proud a z něj pak maximální, to už je opravdu nad moje chápání.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Těmhle bateriím to ale z marketingového pohledu spíše škodí. 600mAh @ 3,2V by odpovídalo 1600mAh @ 1,2V. (přibližně samozřejmě, záleží to na vybíjecí křivce)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, že kapacita se uvádí v Ah proto, že je výrobcem daná podle proudu násobku jedné kapacity (tj. 1C) za určitou dobu. Třeba pro bezúdržbové olověné aku je standard udávat kapacitu při 20 hodinách vybíjení, což je 0,05 C. Z toho si snadno spočítáš vybíjecí proud. Pokud nemá zařízení zabudovaný měnič napětí, tak jde zároveň o spotřebu celé elektroniky bez ohledu na to kolik se ztratí ve stabilizátoru či procesoru (tedy s klesajícím napětím je odběr proudu stejný, ale příkon se s časem mění).

Wh je tedy jen násobkem střední hodnoty napětí, které je dané pro každou technologii, tedy 3,2 V pro LiFePO4 a udávané kapacitě v Ah. Samozřejmě to platí jen pro daný vybíjecí proud a dané konečné napětí, které je stejně pro velkou část produktů příliš malé. Příklad: moje myš Logitech hlásí vybité baterie, když klesnou na něco pod 1,1 V místo obvyklých 0,9 či 0,8 V vybíjecího napětí pro různé AA technologie. Tímto způsobem může zůstat podstatná část kapacity nevyužita bez ohledu na to, v jakých jednotkách je uvedena.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tedy zjednodušeně řečeno, Ah je údaj jasně specifikovaný výrobcem, který je právě nezávislý na křivce napětí během vybíjení. Spíš bych za marketingový trik označil srovnávání Wh při různých napětích, typech a vybíjecích proudech článků.

Je pravda, že pro moderní přístroje s měničem napětí, který se snaží efektivně využít pokles napětí při vybíjení a nemá konstatní spotřebu proudu (typicky notebook) se to nehodí, ale to je na jinou diskuzi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Modeláři to například chápou. Ale každý nemůže mít takový přehled, což vás omlouvá. Ona ta Wh taky není žádná sláva, pokud není známo napětí, typ, počet a vybíjecí proud článků.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Wh furt lepší než když někdo uvádí či srovnává kapacitu v Ah a neuvede nominální napětí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No ona se obvykle srovnává Ah kapacita v rámci jednoho konstrukčního typu zdroje energie, např. AA, C,... Porovnávat baterky do foťáku s X Wh s akubagem v traktoru s Y Wh může vypadat zajímavě, ale to je asi tak všechno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nízká kapacita AA článků by se dala dohnat paralelním spojením... stačilo by jen předrátovat prostor na baterie. Zkoušel jste to někdo?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To zni jako plan :), misto dvou hluhych by se pouzily 4 zapojene seriovo paralelne :) - jedna za 3$ http://www.dealextreme.com/p/14500-rechargeable-lithium-lifepo4-battery-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno kurde verte dealu :)) ale tak mozna za zkousku by to stalo... premyslim o nejakem udelatku kteremu risknu vlozit tuhle baterecku do utrob :))) s jednou fake :) mozna ovladace k wiicku :D kterym dela problem nizsi voltaz :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se obecně nedoporučuje, akumulátory nejsou nikdy zcela přesně stejné, následkem toho jsou vyrovnávací proudy. Tedy když je jedna strana "slabší", ta "silnější" ji dobíjí ze své zásoby. Následkem je nízká účinnost, zahřívání i ve vypnutém stavu a celkové snížení kapacity. Pokud je napětí akumulátorů dostatečně vysoké, jdou paralelní aku oddělit diodami, ovšem je na nich ztráta cca 0,7V, což zase není nic skvělého v uvažovaném případě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

At zijou Kirchhoffovy zakony... jeste ted po letech mi z nich beha mraz po zadech :)))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak pořídit diody s úbytkem pod 0.3V není žádný problém.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tady by ani zadne jine nemely smysl, ale i 0.2V je v techto pripadech mooooc...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A jak to jako zapojíte? Dyť to bude vždy průchozí jednou stranou takže když se to zrovna sejde že jedna bude horší tak bude problém. Pochopím to u velkých bloků jako je třeba v notebooku kde jsou vyvedeny i mezičlánkové spoje ale tam se to taky nedělá :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo takhle. A nabíjet venku. To by mohlo fungovat. A nebo raději použít měnič s více vstupy :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dvě paralelní dvojice v sérii by dávaly těch 6V, to je jako 4 x 1.5V klasika, to mi přijde v pohodě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale mohl by je uz vyrobce dodavat sparovane propojene kablikem. Do mnoha zarizeni by to slo. S tim, ze by rovnou cepicka jednoho a prdelka druheho clanku byly plastove...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

dokud je VA charakteristika monotónní, dá se paralelní zapojení použít víceméně bez problémů

prakticky máš dneska v každém notebooku 6 článků sdrátovaných jako 3s2p (tzn. série tří paralelních párů)

paralelě spojené páry li-ion se vůči nabíjení i vybíjení chovají identicky jako jeden článek
sériově zapojené li-ion můžeš používat jenom s balancerem napětí

u niklových chemií se sériové spojení bez balanceru ochcávalo přes toleranci přebíjení... to si u klasických li-ion dovolit nemůžeš (bum, plamínky) a dneska už ty balancery stojí pár halířů, takže předpokládám, že se budou používat i u těch nových, tolerantnějších lithiových

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

v seznamu baterií chybí alkalické Ikea s bezkonkurenční cenou 3,90 Kč/Ks, které se podle mých zkušeností můžou směle rovnat běžným alkalickým bateriím (Energizer apod.), s touto cenou se snad ani nabíjecí kupovat nevyplatí...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Alkalických hnojů se dá koupit celá řada, jejich hlavní problém je, že pokaždé je to sázka do loterie. Jsou strašně nevyrovnané.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle ale není ten případ, chce si to vyzkoušet a vzít především v úvahu cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je nějaký pokus o reklamu, nebo jen přehnané nadšení z možná někdy do budoucna lepší technologie ?

Ti z vás, kteří do foťáků strkají AA baterie, jistě vědí, že nejvhodnější ... - jsou Nimh ! - zcela jednoznačně a bez debaty ;) mimo problému v opravdu nízkých teplotách nic použitelnějšího prostě není. Poklesová křivka je také velmi podobná uváděné - tedy říct, že 600mAh těchto odpovídá 2000mAh Nimh je blábol. Nedávno na některém z konkurenčních webů chválili i li-on/pol pro nimh - prý až 3x vyšší kapacita na stejnou velikost - a realita ? absolutně shodná velikost, pomalejší a složitější nabíjení, vyšší cena...

stále se všude objevují informace o nových typech baterií - a kde nic tu nic, bojím se, že za 10 let pořád bude výhodnější používat nimh...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

do fotaku a pod to zatim az tak moc horke asi nebude, ale jako "zasobnik" "zelene energie" pro "islands" to vypada zajimave, jen ty ceny....
http://www.i4wifi.cz/baterie-a-nabijeni-prumyslove-lfp-baterie_c590.html

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když se bavíme o velmi nízkých teplotách ... začátkem července jsem jel na dovolenou ... do Tater ... zrovna jsme chytli čerstvý sníh, takže jsem toho na jedné tůře moc nevyfotil :) Naštěstí se pak oteplilo :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tato baterie není nijak nová, je známá už dávno, jen jí ve většině zemí nešlo legálně vyrábět a prodávat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když jsme u těch novinek a ekologie, tak autor opoměl i jiné novinky, např. NiZn akumulátory:
http://www.powergenix.com/?q=products
http://www.conrad.de/ce/de/product/252000

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nejvic se mi libi jak kazdy mudruje a obhajuje urcity typ akumulatoru nebo premysli nad nemozne neakceptovatelnimi kombinacemi.
Na tyhle akumulatori nema zadny komercne prodavany produkt a pokud se vyrobci zreknou nejakeho percenta marze, mohli by uz o rok nebo dva ovladnout trh. Kdyz se podivame na zlozeni, zjistime ze maji opravdu nizke vyrobni naklady.
Osobne se velice tesim a moc dekuju autorovi za tenhle clanek. Cetl sjem o nich uz mnohokrat a nikde nebylo zduraznene zadne minus. Jenom jsem cekal az budou komercne dostupne a konecne se to rozbiha.
Tak chvala Green produktum :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prave cina je tehle baterek plna :) zase si rikam ze by je nemuseli odrbavat na kvalite :) pri tom slozeni :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bych docela pochyboval, v Číně odrbou skoro všechno, i kdyby to měl být kus plastu - teda za podmínky, že na tu kvalitu někdo externě nedohlíží :) Osobně bych spíš počkal, až se toho chytně někdo ze "značkových" výrobců.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A co říkáte na akumulátory Li-Pol? Ty jsou běžně k dostání už několik let, i když je fakt, že jsou hodně drahé. V čem konkrétně by měly být LiFePO4 lepší než Li-Poly?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevýhodou těchto akumulátorů je nutnost používání elektronické ochrany jednotlivých článků při nabíjení a vybíjení. Při jejich nabíjení a vybíjení nesmí být překročeny výrobcem stanovené hodnoty, v opačném případě dojde k poškození článků. Toto poškození je ve většině případů nevratné a proto je při nabíjení Li-Pol akumulátorů třeba používat pouze nabíječe, které jsou pro tyto články určené.
Jednou z nevýhod těchto akumulátorů je jejich křehkost a „zranitelnost“. Obal článku je tvořen kovovou fólií, která je minimálně mechanicky odolná a při jejím poškození hrozí nebezpečí požáru a poškození zdraví.

Funkčnost těchto akumulátorů je, co se týče provozních teplot, množství cyklů, vybíjecích a nabíjecích napětí, obdobná jako u akumulátorů Li–Ion.
Což znamená ze se nemužou s těmito članky porovnávat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A to neni vše jelikož tyhle články jsou pouze lepším bratříčkem Li-lon, nikoli jejich Evoluce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už jste slyšel o hardcase lipolkách?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mě se třeba zamlouvala kombinace Zn+Ag ale asi je to tůze drahé :-(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V jednoduchosti je krása. To mluvi za vše :) LiFePO4 :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se za trochu OT, ale když je tady řeč o akumulátorech... Netušíte někdo, jestli se vyrábí/dají někde (kde?) sehnat NiFe akumulátory? Prý se dřív používaly hlavně v armádě, měly sice docela nízkou energetickou hustotu, ale zase údajně byly "k neutahání" - snášely hluboké vybití a velký počet nabíjecích cyklů, aspoň co jsem teda o nich slyšel/dočetl se.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jsem cetl tak na tomhle principu se zakladali vyskumi pro LiFePO4.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslel ze LiFe clanek ma napeti 3.2V. Nechapu jak z toho teda udelaji AA baterku ktera ma mit 1.5V.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Normalne ho rozpuli ne? Ale musi to byt podel. Napric by to nefungovalo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt to tam pisou: Daji k tomu kus dratu v AA obalu a budou to prodavat jako dvojici AA baterek v serii. Rozdil mezi 3.2V a 1.5V*2=3V vetsina pristroju snese.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a kdyz potrebuju jenom 1x1,5V?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vezmes si kudlu a tu baterii přesně uprostře přeřízneš. Ještě nějaké otázky ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud potrebujes jen 1.5V tak si koupis uhlosalmiakozinek AA/AAA z Bateria Slany a nebudes resit ani "rechergeable" AAA/AA, ktere maj cca 1,2V /...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Doporučí mi někdo tužky do vysílaček? Používám je na lyžích a ty nabíjecí co tam jsou od výroby jsou po jednom dni mrtvý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Po precteni clanku tam najdete opis i dnes pristupnych akumulatoru tak si vyberte :) Prozatim se musite uspokojit snima :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nimh nesnáší zimu. takže asi doporučím ty nenabíjecí lithiovky. s těmi mám osobně vynikající zkušenost, ale je pravdou, že to časem leze do peněz :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kde se to dá koupit?
- Dávno už přemýšlím proč neexistuje Lionka ve tvaru monočlánku. Ano, protože Lionka má 3.7V, ale proč to sakra někdo nevymyslí...
- Takže už se těším. Spousta věcí jako dálkové ovladače a klávesnice mají velmi malý odběr, akumulátory se obvykle samovybijí dřív než zařízení proud sežere.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

10440 (AAA)
14500 (AA)
22500 (C)
32600 (D)
najvacsi vyvoj je ale pri 18650, ktore dosahuju najvacsiu energeticku hustotu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Li-ion/poly existuje ve formě AA (14500) už delší dobu, k sehnání je třeba na eBay či DX. Používají se třeba do LED svítilen. Co jsem zatím viděl, tak je jejich kapacita menší než u klasických Ni-MH aku, takže krom aplikací, kde jsou potřeba velké proudy, to není moc lákavé.

Na dlouholetou výdrž jsou stále nejlepší primární články, tedy dnes asi ty Lithiové.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale ani ty akuše z aukra opravdu mají těch 4900 mAh ... akorát všechny 4 dohromady - každý 1200 + 100 dělá ten futrál :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Začátek je špatně formulován lifepo určitě proti ultimate lithium AA nejde dále. Jediné, v čem jde dále, je dobíjení, ale to je asi každému jasné :) Těm lithiovkám taky nehrozí vznícení, dodávají obří proudy, vydrží nabité 15 let a pracují až do -40 a ne jen do -20 co si pamatuju specifikace - ale pravda že to už by asi zamrzl foťák :) Mimochodem dřív jsem je bral za dobré ceny ze zahraničí na Ebay, dají se koupit teď někde v EU, bohužel kvůli těm daním?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Do 22€ to máš stále bez daně, za to se dá pořídit 10 ks 18650 LiFePO4. Co jsem se díval, tak AA/14500 jsou o něco dražší, ale třeba dvě sady po 4 ks Tenergy se dají sehnat pod tímto limitem (z USA).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na Tenergy pozor, mají dost kolísavou kvalitu. Někdy jsou super a někdy jsou na zašlapání. Taky v podstatě přebalují Čínu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak stimhle nelze souhlasit, dalsim plusem je napriklad pouziti levnych kovu a je toho mnohem vice. Klasicke Li-lon akumulatori jsou velice dobre ale tohle je jeste o krok dale.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale já jsem nemluvil o li-ion, ale o lithiových AA (Energizer Ultimate Lithium). Proti těm lifepo asi nenabídnou nic navíc, naopak... kromě možnosti dobíjení, heh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mit tak par desitek metru nanosolaru / www.nanosolar.com / na strese baraku+cca 36-72V/100-50Ah LiFePO4, tak na cca 90% nebudu potrebovat CEZ....
zatim financne nerentabilni, ale za par let to mozna uz bude realne.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všichni co brečíte nad samovibíjením NiMh. Kupte si VARTA Ready2Use. Od té doby co je mám ve foťáku baterie neřeším. Prostě vezmu foťák, třeba po půl roce odstávky a jdu fotit. Namrskám s 2100mAh víc fotek než se všema Sanio/Enelopama 2700mAh dohromady. A hlavně kdykoli! Prodává se několik typů a já mám ty bez těch obrázků, co určujou na co to je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tahle diskuse neni na propagovani produktu .... Shodou okolnosti mam prave tyhle baterie doma, jsou stejne kvality jako napriklad Energizer.
Tady ale jde o zcela novy typ akumulatoru ktery je navic vice mene ekologicky a mohlo by to znamenat velke plus pro nasi maticku zemi :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si s vaším nadšením pro ekologii trochu nesouhlasit. Tam, kde by dodnes mohl fungovat NiCd aku, se mezitím několikrát obrátí NiMhy, jejichž výroba zatíží prostředí možná více než samotné kadmium. Jediné akumulátory, které přežijí vše, byly téměř legendární Cadnicy od Sanyo. Je to něco podobného, jako "ekologické" bezolovnaté pájení. Pokud se vám zdá, že se spotřebka v poslední době mnohem častěji se.e, tak se nedivte. Takže opět, co je ekologické na tom, že se díky tomu zkracuje životní cyklus výrobků. Proč myslíte, že má automobilový a zdravotnický průmysl na toto vyjímky - používá stále olovnaté pájky?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jo je pravda, že můj příspěvek je OT a za to se omlouvám. Ale chtěl jsem jen pomoci lidem, co s výběrem aku mají problém. Holt takovou zkušenost mám a vyzkoušel jsem opravdu všechny možné baterie (GP, Sanio, Panasonic, Enelop, Varta) a jedině Varta R2U fungují tak jak chci. Mám je už 3 roky a pořád jedou na 100%. Je ale taky pravda, že mám kvalitní nabíječku a že vždy před nabitím dám vybíjení. Také nabíjecí proud mám nastaven jen na 250mA. Takže žádné rychlo nabíjení a podobné nesmysly.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

VARTA Ready2Use a Eneloop (ja nyni pouzivam radeji GP Recyko) jsou stejna technologie. A Eneloopy byly prvni. I Eneloopy maji uz ver. 2, ktera je s ostatnimi srovnatelna, jen jsou dost drahe.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lithium Raven
vyzkoušené používám jako záložní k nabíjecím

narazil jsem na charakteristiky vybíjení
http://shop.emos.cz/dokumenty/chci-info-baterie
úplně na konci

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby chtěl někdo otestovat LiFePo4 tužkové AA baterie v praxi, tak je můžete objednat třeba tady - cena za 2ks je 180kč (doprava zdarma).

http://viewitem.eim.ebay.cz/214500-32V-LiFePO4-AA-Size-Rechargeabe-Batte...

Je to sice levná čína, ale za zkoušku by to v tomto případě možná stálo. Nabíječku lze na eBay pořídit za cca 250kč.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No v článku čtu jak je ta technologie bezpečná atd a v tom odkaze.
"CAUTION: when working with LiFePO4 cells, they are very sensitive to charging characteristics and may explode if mis-handled.
User should have enough knowledge on LiFePO4 rechargeable batteries in charging, discharging, and assembly before use.
Put the batteries in fire-proof container
Do not put batteries on wood surface or carpet when charging
Never leave battery un-attended when charging "

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle aktualizace usuzuji, ze je to proste prilis dobry vyrobek na to aby se prodaval, cili bezne dostupnosti se nedockame. Jinak to vypada velice lakave.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu je to velice kvalitni a byl bych docela rad kdyby se vyrobci chytili za provaz. Osobne hlavne fandim Panasonicu :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Neobjevil nekdo na internetu test tech levnych cinskych? Kus tam vychazi cca na 60kc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mas jasne zduraznene ze tyhle akumulatori by se meli drzet od lektroniky na mile daleko, jestli chces aby ta elektronika prezila.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Docela se divím, že ani v článku a ani v diskuzi nepadla zmínka o využití nanotechnologií a uhlíkových nanotrubiček v akumulátorech. Tož čtěte. :)

Nanotrubičky vylepšují baterie
http://vtm.zive.cz/aktuality/nanotrubicky-vylepsuji-baterie

Nano pavučina pro zvýšení výdrže baterií
http://vtm.zive.cz/aktuality/nano-pavucina-pro-zvyseni-vydrze-baterii

Magnetické baterie
http://vtm.zive.cz/clanek/magneticke-baterie

Ohledně nanotechnologií a solárních článků je na VTM víc čtení, vybírám tyto.

Ani foton nazmar
http://vtm.zive.cz/aktuality/ani-foton-nazmar

Superefektivní solární články z uhlíkových nanotrubiček
http://vtm.zive.cz/aktuality/superefektivni-solarni-clanky-z-uhlikovych-...

Osobně velké naděje vkládám do superkapacitorů. Myslím, že jsem někde zahlédl i možné využití GRAFENu.

Mikro superkapacitory
http://vtm.zive.cz/aktuality/mikro-superkapacitory

O nadějném GRAFENu ještě trochu víc.

Grafen: zázračná forma uhlíku překvapuje
http://vtm.zive.cz/grafen-zazracna-forma-uhliku-prekvapuje

Nakonec docela pěkný delší článek o problematice skladování energie.

Hledá se kýbl na elektřinu
http://vtm.zive.cz/clanek/hleda-se-kybl-na-elektrinu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DuckDaffy, přijde ti slušné nám tady v diskusi takto masivně linkovat konkurenční web, zvláště když my sami píšeme o grafenu (i jiném) ve velkém a velmi podrobně? upřímně já osobně mám hodně velké cukání tenhle tvůj příspěvek zablokovat, ale protože nad tím nepanuje v redakci shoda, tak jen upozornění pro ostatní:

nemám(e) nic proti tomu, když v diskusích odkazujete na jiné weby, které doplňují dané téma, ale to co zde předvedl DuckDaffy je ukázkové honění návštěvnosti cizího webu.

pro ostatní zájemce třeba o ten o grafen: my sami tu máme jeden hezký tag: http://www.diit.cz/clanky/tag/grafen/813

pro zájemce o použití nanotrubiček v bateriích, i to jsme psali: http://www.diit.cz/clanek/liion-baterie-s-desetinasobnou-kapacitou-od-mi...

a tak bych mohl pokračovat, obecně stačí sledovat naši rubriku "Technologie", případně pokud něco zajímavého mineme, stačínapsat libovolnéhu z redaktorů a pokud shledáme téma zajímavým, rádi se jej chopíme.

to DuckDaffy: na příští takovýhle post honící návštěvnost cizího webu, když my sami o tématech píšeme, už budu reagovat "přísněji". jistě mě chápeš.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Milý Davide,

musím se přiznat, že zrovna tento typ reakce mě opravdu položil...
Na váš cdr.cz server chodím snad 10 let, mám to tu rád, ale poté, co jste změnili redakční systém přispívám do diskuzí jen velmi málo.

Zrovna v tomto případě mi téma přišlo natolik zajímavé, ale neúplné, že jsem se chtěl o své know-how nabyté jinde podělit. Akumulátorům a jejich fungováním se zabývám mnoho let a snažím se držet si přehled. Stejně tak u LED nebo SSD.

Protože mám ve svých záložkéch poměrně přehledně dělená témata a články, které mě kdy zaujaly, prošel jsem si je a vytáhl ty, které se týkaly zdejšího tématu, tj. akumulátorům, výrobě a skladování energie a nanotechnologiím.
Je těch článků možná víc, _uznávám_, ale cítil jsem, že by to _jinak nebylo úplné_, posuď sám. Třeba ten poslední je velmi zajímavý.

Nemohu za to, že jsem Tebou jmenovaný článek nečetl, nejsem dokonalý. Vzpomněl jsem si pouze na ty "konkurenční", kde jsem jich k tématu četl výrazně víc a rozhodl jsem se o ně podělit. Pokládám je za povedené, srozumitelné a hodné doporučení.

Nezlob se na mě, ale s daným webem nemám, kromě toho, že ho čtu, naprosto nic společného a děsí mě představa, že jsem nařčen z toho, že se jim snad snažím zvyšovat návštěvnost!
Jedině snad, ano, budu-li to brát z pohledu kvality, rád doporučím číkoliv články komukoliv, koho by mohly zajímat. Viz ono známé "dobré zboží se prodává samo". A věř, že doporučuji i vaše články.

Není náhodou princip sdílení informací a know-how napříč celým internetem právě to, co je jeho smyslem?
Tady si na konkurenci nehraju a ani nechci hrát, promiň, přijde mi to zvrácené...

Pokud máte až takový problém s "konkurencí", obávám se, že je něco špatně...
A smazání mého příspěvku bych opravdu nepochopil a nerozdýchal...

Respektuji, že zde ke grafenu píšete, máte tu TAG a povedené články, já zde ale TAGy nepoužívám.
Ten váš článek, který jmenuješ, jsem opravdu nečetl a v záložkách jej nemám, přidám si jej.

Jinak téma věda, technika a technologie sleduji primárně jinde než tady, např. osel.cz nebo VTM.
Zdejší zaměření je zase jiné a beru to jako zajímavý doplněk jmenovaných. Podle mého názoru se profilujete jinak, je ale cítit postupná proměna.

Mimochodem, VTM čtu dlouhá léta, mám přečtená i čísla cca od roku 1960, které odebíral děda a pak i taťka, jako malý jsem tyhle čísla doslova hltal a mám tak k VTM takřka nostalgický vztah. Krátce po revoluci se mi nějak vytratili a objevil jsem je až nedávno a hned jsem nadšeně přečetl snad několik stovek jejich článků.
Možná máš nakonec pravdu, nevědomky jim "honím" návštěvnost, snad už alespoň chápeš proč.
Omlouvám se.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nerdospělá technologie? Problém je úplně jinde, jde o další z mnoha případů zneužívání patentů. Někdo držel patent na danou sloučeninu a potom žaloval firmy které tyto baterie chtěly vyrábět, přestože sám výroby není schopný. Patent byl před několika lety soudem zrušen.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

(bohužel se to prý týká jen Evropy, v USA patent dál platí, proto taky zřejmě zmíněná firma končí s výrobou.)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nikde jsem nezahlédl info, že tyhle lifepo4 tužkovky budou potřebovat také speciální nabíječku s jiným napětím na článek, kterou jsem mimochodem nikde nenašel, existují pouze modelářské verze s konektory na akupacky, a jejich cena minochodem není zrovna lidová.

Takže nakonec článek trochu rozvířil debaty kolem barerií, akumulátorů, ale dlouho očekávané novinky stále ani v dohledu :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, našel jsem, že už s tím lifepo4 jde nastartovat auto nebo motorka, startovací proud je neuvěřitelnej 200a až 1200a. A ta výdrž je taky mazec proti olověným, no a o co jim jde závodníkům je hlavně váha takže při 600A startovacího proudu váha je 2kg. http://zavodni-baterie.cz/index.php?sidx=0&catg=0&br=&search=RBC600
to asi bude dobrý i pro letadlo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

LiFePo je super, ale je nutné články kombinovat s BMS http://shop.enstore.cz/index.php?route=product/category&path=71 , jinak hrozí nevratné poškození akumulátorů, které nejsou vůbec levné. Tak nevím, jak to půjde rozměrově skloubit, nicméně pokud by se to podařilo, tak by to byly věčné baterie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.