Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Revoluce nebo evoluce? Linux odteď nerozběháte na starých 386 a některých 486/586

Hnidopich si myslí, že spíš než "Linux odteď nerozběháte..." mělo být "Poslední linux nerozběháte..." ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Slza zatlačena! Ačkoliv je to již osm let co jsem naposledy bootoval Linux na čisté 386, tenkrát ještě aktuální Debian.

Teď mám jednu pěknou 486, která bude dělat paralelní printserver pro jehličkovku, ale jinak už je to pryč. Tím padl asi poslední moderní free unix klon, který na 386 (teoreticky) běžel...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

přiznám se že jsem to nesledoval, nebo možná nechápu co přesně myslíš slovy "free unix klon", ale co freeebsd, openbsd, netbsd?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NetBSD a pokud vím i ostatní mají jako minimum 486. Na webu je sice řečeno i386, ale už v poznámce k danému release je psáno, že se tím myslí 486 (někdy od verze NetBSD 4, cca 2007, pokud si takhle rychle vybavuju).

Oni tam bylo zmatků vícero, např. uváděli 8MB minimum RAM, ale to platilo až pro běžící systém, pro boot to chtělo alespoň 27MB. Řešil jsem to na oficálním IRC kanálu, nakonec problém vyřešili změnou minimálních požadavků :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to abych pomalu začal přemýšlet o upgrade. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To by mě teda vážně zajímalo jestli někdo takto vybavený počítač dnes stále ještě provozuje. Mimochodem, vzpomínám si, a to není ani tak dávno, kdy jsem četl o firmě, která má stále v chodu několik Commodore VC-20 (osmibiťák, předchůdce slavné C64). Prý to řídilo logiku jezdících schodů a protože to roky fungovalo bezchybně, tak nikdo necítil potřebu to měnit. :o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Treba hodne modelu miniPC postavenych na bazi SoC Vortex. Je to sikovny kus HW s malym prikonem, ktery staci na spoustu uloh- napr. mail/fax/server....
:-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se ještě dá pochopit, ale postupný přechod 32bit distribucí na pae kernel to tedy ne. Ten ukrojil z množiny podporovaných cpu mnohem víc.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych, ze vetsina distribuci ma PAE kernel jako alternativu, ne jako povinnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aneb jinými slovy, zmizela podpora strojů co nemaj x87, ala FPU. Poslední windows co bez FPU nabootovaly byly win95. Tím bych se moc neznepokojval, stroje bez FPU jsou neúnosně slow i jako retro, kor když tam může sedět DXko ve stejnym boardu co to bude stále dávat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A k cemu potrebuje kernel FP operace? :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je tam toho, Windows 8 nepodporuje omnoho novšie procesory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:o) Co vím tak před 2 roky jsem viděl na jedné slezině k opravě Atari Falcon, který řídil něco v nejmenované ocelárně. Mam dojem že přímo vysoké pece. Opravil se zdroj a jede se vesele dále. Také proč když to přes 15 let jede a upgrade na nový systém by byl cca za 1M :o)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby Falcon, to bylo čisté ST1040 (ByteFest 2010?)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Musim se sverit, ze jsem alergicky na vazbu "Revoluce nebo evoluce", prosim, zkuste ji priste vynechat. Navic zde to revoluce s velkou jistotou neni - temer nikoho se to nedotkne, spise bych pouzil "konec jedne ery" :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Včera kamarádka vyřadila PC s 2x Pentium III procesory. Ubuntu 12.10 na tom běželo opravdu hodně pomalu, grafická karta nevykreslovala ikonky. Teď má i5-3330.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nebude to tím, že ubuntu 12.10 běží pomalu skoro všude? Poslední dobou je to bída, aby mi to obstojně běželo na Via Nano @1.6 musel jsem klesnout až k LXDE :). Naopak mám doma na výstavce zmiňovaný 2x PIII @600 a @1000 s 1GB ram - a hádejte jaký systém na tom běží daleko lépe než kterékoli Ubuntu dvou posledních let? Nic menšího než Windows 7, na video z Youtubu to nemá, ale net si na tom prohlédnu, hudbu poslechnu, dokument napíšu :).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No Fedora uz nekolik let podporuje jen i586 ;-)) ... pokud ne i686 ;-))

Novy kernel bezi svizne i na slabem CPU, dokonce rychleji nez treba 2.0 ci 2.2 ;-))
ja na 386 naposled pouzival 2.4 ... pak jsem vse slabe vyhodil, neb to zabira misto ... mam jeste nejakou VIA s RHEL a do NASu budu kupovat MiniITX s AMD

Cena P3 a novejsi v Bazaru je okolo 2.000 ... takze ani na router uz se nevyplati kupovat neco slabsiho, mnozi sundaji ventilatory a podtaktuji a je vymalovano, nebo kupuji router boardy.

Tedy zmrvenoi i386 jiz podporovat netreba, stejne tak v kompilaci zakazuji mat. koprocesor a misto toho pouzivam SSE ... narust vykonu je znacny ;-))

Ale treba ARM ma porad FPU.

Pro me za me, na 32bit musi stacit 2.6 kernel 3.x uz bych pro x86 klidne podporoval jen x86_64, vse ostatni je zbytecne, max jeste i686 at se da na 64bit stroj nainstalovat i 32bit OS, rekneme si na rovinu, ze pricene serveru lide s upgradem oracle casto upfraduji HW se SW, tedy novou verzi Oracle na novou verzi linuxu s novym HW ;-))) .... a pokud by menili jen HW, tak tam prenesou stavajici linux s 2.6 kernelem.

Tedy ja bych rezal jeste vice ;-)) preci jen 32bit x86 je mrtva a i386 je tak leda zpomalovac, AMD cpu uz ji stejne jen emuluji, kdyz aplikaci zkompilujete min pro i686, zacnete ziskavat vyhody RISC CPU, jako zpracovani instrukci mimo poradi, delky instrukci jsou vetsinou stejne, az na vyjimky atd. atd ... popravde me tam ta kompatibilita uz hezky sr*

Jeste jsem byl nestastny, ze zmizela distribuze amd64 a byla nahrazene smejdem pro intel, ale v RH mi tvrdili, ze binarky jsou jakesy 2jite, tedy ze v glibc s LD je mechanizmus, ktery pusti tu ci onu cast a ze to tak kompiluji .... protoze jak znamo, AMD ma i 64bit instrukce a kompilaci na AMD ziskate program, ktery nejde spustit na x86_64 od intelu ... naopak to ovsem plati, nebot intel neni 64bit CPU, ale ma jen 64bit adresaci, tedy jen podmnozina AMD ;-)))

Skoda ze AMD neoprasi celou Alphu 20xxx ... myslim ze jen zvednuti frekvence disky novym tech. by tenhle CPU vysvihlo na nejvykonnejsi CPU na svete ;-)))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč dáváte k článku fotografii ožralého individua? Oči mu svítí jako halogeny a ještě má před sebou další flašku piva. Styďte se.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nebudte zahledeny jen do serveru! Linux se pouziva i v embedded zarizenich, kde ho bezne nevidite. A tam bohate staci naky procesor na urovni 386 (vyrabi se samozrejme modernejsi technologii, jako low power). V praci sme pouzili nekolik takovych miniPC s Vortex 86 (v podstate naspeedovana 486SX), tak by me zajimalo, jesi se toho tato zmena tyka, ale jesi chapu dobre, tak ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.