Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Linuxová distribuce Mageia 2 je tu, podívejme se na novinky

Please note that there is a problem with notebooks using Intel, AMD/ATI and nVidia graphic cards.

Tahle věta opravdu nedává moc navybranou co použít. No uvidíme až se to nainstaluje :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na windows bylo vždy kritizované, že si nemůžete při instalaci vybrat, jaké komponenty se nainstalují.......ale proč to nejde při instalaci nových linuxových distribucí ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože to, co je na Windows kritizované, slaví úspěchy? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prdlačky. Je to snaha vyjít vstříc začátečníkům znající jen windows, aby rychle nainstalovali a až pak řešili co a jak. Jedním příkazem lze ODEBRAT/přidat komponentu/program. Existují HowTo jak to udělat rychle, rychleji než na windows. Např. pro desktop
http://www.howtoforge.com/the-perfect-desktop-ubuntu-12.04-lts-precise-p...
nebo podobně pro server
http://www.howtoforge.com/perfect-server-ubuntu-12.04-lts-apache2-bind-d...

Díky modularitě už pak není problém ZBAVIT SE všeho co nechcete. Zkuste to bez posmívání se na windows, pak se zde můžete podělit jak na to, už se těším na jednoduchý nápod bez externích programů pochybné kvality (např. jak se zbavit Asijských fontů, nepotřebných ovladačů apod).

Náročnost na místo je navíc poloviční s podobnou funkcionalitou jako u win, v době SSD disků ceněná vlastnost.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dříve bývala v instalačkách možnost zvolit komponenty (a nebo přeskočit a instalovat nějakou předpřipravenou konfiguraci). Proč s každou instalací musím instalovat např. open office nebo gipm, resp. pak trávit více času s odebírání nepotřebných součástí (a milionu knihoven nainstalovaných s nimi), než s vlastní instalací systému ?

Další kapitolou samo pro sebe je vnucené unity, když jsem se ho posledně pokusil odebrat, Xka už nenaběhli. Uniti byl vlastně důvod, proč jsem skončil s ubuntu.

No a s těma ovladačema jste dosti přestřelil, ve windows jen leží na disku, kdežto v distribučním jádře můžou být zakompilovány a stojí zdroje (ale proti tomuto nic, je to pochopitelné, spíše bych ocenil v tomto směru opravdovou modularitu a stabilitu rozhraní, aby se vždy nemusel modul kompilovat na danou konfiguraci, ale byl v binárním tvaru přenositelný).

Já nejsem žádný systémový fundamentalista, aktivně používám jak win tak linux, příležitostně i macOS, zaujatý nejsem proti ničemu. Ale dost mi vadí, když se za jednu věc kritizuje, a pak se udělá to samé.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chcete minimální instalaci a instalovat jen to co chcete, lze snadno např. https://help.ubuntu.com/community/Installation/MinimalCD
a jak to vypadá http://www.youtube.com/watch?v=Qu2RKoXgxrc

Unity není tak špatný, rozhodně lepší než Metro.
Unity šlo vypnout v ccsm a pak odinstalovat. Šlo to určitě v 11.10.

Nepřestřelil. Nemám tiskárnu HP, odeberu hplib, mám AMD Radeon, odeberu všechny ovladače krom Vesa a Radeon. Ve windows se můžu akorát dívat na bordel v adresářích. Ty fonty jsem uvedl záměrně, sežerou až 2GB dat na disku (info z vlite).

Ještě k instalačce. LiveCD můžete použít na záchranu dat, omezeně na práci a hledání informací na internetu. Instalačka windows je jednoučelová záležitost se třemi okny (a můžete jít na kafe). Vyjímečnš využijete ještě mbrfix.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pod článkem o Mageie řešit chyby / problémy Ubuntu mi přijde divné.

Ale k věci. Je třeba rozlišovat instalační média. Z výše popsaných důvodů (mj. nováčci či pohodlnost) je tu několik druhů instalačních médií u většiny distribucí. Pokud chceš vybírat konkrétní SW, není dobré zvolit pro instalaci živou distribuci, protože zde to z principu nelze. Od toho tu je instalační DVD. A pokud se nepletu (používám jinou distribuci), existuje i u Mageii "klasická 100MB instalačka" s možností výběru naprosto všeho. Nehlídám každé vydání každého distra, ale minimálně Mageia, Debian, OpenSUSE toto nabízí.

"No a s těma ovladačema jste dosti přestřelil, ve windows jen leží na disku, kdežto v distribučním jádře můžou být zakompilovány a stojí zdroje..."

Pokud budeš instalovat z DVD, budou instalovány ovladače pro tvůj HW na základě detekce. Pokud budeš instalovat živou distribuci, myslím, že zrovna u Mageii se tě po instalaci zeptá, zda-li chceš odstranit nepoužívané ovladače.
Každopádně i když budou "ležet na disku", nebudou zaváděny = při instalaci probíhá detekce HW a pokud HW není v PC, modul není zapsán v modprobe.conf / modprobe.preload, tedy není zaváděn.

"...spíše bych ocenil v tomto směru opravdovou modularitu a stabilitu rozhraní, aby se vždy nemusel modul kompilovat na danou konfiguraci, ale byl v binárním tvaru přenositelný)."

K tomuto jen dodám, že je potřeba si uvědomit, že v linuxových distribucích není jedna verze grafického serveru, mesa, jádra atd. Proto je naopak sestavení modulu na místě. Ve Windows máš "ovladač" pro konkrétní verzi Windows, protože zde se verze jádra atd. nemění.

Nějak jsem se rozepsal. Chtěl jsem jen dojít k tomu, že než se soustředit na jednu distribuci (ne úplně ideální) a podle ní hodnotit "Linux", je podle mne férovější kouknout co které distro nabízí a vybrat si podle svých požadavků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ některé linuxy mají pocit, že každý uživatel potřebuje 3 textové editory a 10 video přehrávačů + tunu dalších zbytečností jako když si koupíte notebook s předinstalovaným sw od výrobce :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.