Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lisa Su: Máme nejlepší procesorové inženýry na světě, Zen 3 letos vydáme

A není to málo Liso Suovičová?
Jediné co by mělo větší váhu by bylo rozšiřování portfolia. Intel a Nvidia se smějou a ARM se chystá na expanzi.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

ARM chysta expanzi? Prosimte kde?

Apple pouzije CPU vychazejici z ARMu ve svych strojich, ale to bude na ukor Intelu, takze se to nijak nedotkne AMD a Inteluv usmev se konat nebude :-)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

- ARM je skoro všude a většina světa si ujíždí na konzumu obsahu a nenáročných úkonech, takže má ARM našlápnuto obsadit částečně i zbytek trhu, kde dominuje x86 ;)
- určitě sis všiml, že i velké firmy se začínají pomalu orientovat na ARM a jestli si někdo koupí nějakou placku s ARMem a nekoupí něco s x86, tak to bude s velkou pravděpodobností i na úkor AMD :)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

"takže má ARM našlápnuto obsadit částečně i zbytek trhu, kde dominuje x86 ;"
.. jeste ti v te jednoduche rovnici ale chybi ta podstatna vec..ze "nekdo" bude muset ty 'ARM PC' zacit vyrabet a "nekdo" bude muset prepsat pro ty neexistujici "arm pc" taky SW. A oboji musi davat firmam ekon.smysl, protoze jinak je jednodussi zustat u x86.
Coz jsou 2 celkem stezejni predpoklady, ktere nadsenci ARM dobyti severniho polu vesele ignoruji.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Snad se mýlíte.
Microsoft portuje widle na ARM, to je velmi důležitý krok. Spousta softwaru na ARM už je a spousta softwaru to nemusí řešit, stejně dneska většina věcí běží ve webovém prohlížeči. A ty pro ARM dávno portované jsou.
Problém je s hrami a profesionálními aplikacemi. Tam holt x86 bude zatím dominovat dál.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Takze vlastne rikas, ze web, a v nejake omezene mire office programy budou "drajvovat" tu expanzi ARMu?

Takze ty absolutne lowend kancelarske sunty? To asi AMD netrapi :D

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Máš idiotské představy. Intel a AMD ten lowend z nějakého důvodu nabízí. Pokud by to nemělo smysl, tak by to dlouhodobě nedělali. Docvaklo?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se potvrdi Van Gogh jako low TDP chip, tak tady zacne i AMD byt vic aktivni. Mohli by konecne vystipat i soucasnou generaci Intel Goldmont plus jadry a posunout vykon dal i tady.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jenze prave AMD lowend je i obstojne zelizko na nenarocne hrani a ma i slusny vicejadrovy vykon.

ARMu, kteremu povetsinou multithread vykon tezce chybi a graficky zvlada obstarat akorat telefony a jejich potreby, neni konkurence pro low-end AMDcka. To je proste ultra-low end.

Idiotska je predstava, ze ARM bude stat obstojne oproti 15W-25W lowendu AMD nebo Intelu. ARM je dobry pro zarizeni do 10W. Jenze i v notasech uz neuzijes tech 20% vydrze navic nevyuzijes (kdyz uz tedka mas nekolik hodin) ale tech 40% vykonu navic vyuzijes.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

„ARM je dobry pro zarizeni do 10W."

Jdi tahat kačera...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mas vice prikladu, ze by se to dalo brat jako fakt? Jedna vlastovka ktera je urcena pro specificke cloud reseni se neda pocitat :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je neznáš, tak jsem se trefil - jdi tahat kačera.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Heh, tak to je klasicka odpoved lidi, kteri nemaji argumenty :-)

Kdybys o necem vedel, hodil bys linky :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, spousta veci dneska bezi ve webovem prohlizeci. Tato cast pobezi i na tech ARMkach. Ale i pokud vezmete extrem, ze by to cele bezelo na webech a nikdo zadne stand alone aplikace nepouzival, tak porad se firmam jako Dell, HP, Lenovo musi vubec vyplatit, zacit nejake PC (notebooky) na bazi ARM delat. Pro firemni sferu to zatim delat nebudou, protoze firmy v prve vlne masove nikam prechazet nebudou a za druhe, zase tam pro ne musi byt ekonomicky stimul..musi to byt levnejsi nez co nabidne x86. A to "levnejsi reseni" musi byt i pro koncaky, kteri si to koupi na Alze. Nic jineho zajimaveho totiz to ARM reseni nenabidne. Vydrz baterky 20h je sice pekne, ale to je zajimave jen pro malou cast spektra uzivatelu. A pokud nebudou mir OEM vyrobci zaruceny odbyt, nebudou to ani vyrabet.
A tady je ten zakopany pes. Jak to chcete udelat ekonomicky zajimave, kdyz dneska koupite notas s win10 za 5k? Ta cena toho celkoveho reseni nejde stlacit do nekonecna, protoze v ni hraji roli i ostatni komponenty. Krome toho jak Intel, tak AMD, muze cenu svych APU/SOC prizpusobit, tak aby se Dellu, HP, atd nevyplatilo na ARM zacit prevadet vyrobu.
Podle mne je notebookovy trh tak saturovany diky PC s Intel a AMD, ze aby se tam vecpal dalsi hrac, je hodne tezke.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna vcera testovali "ARM PC" od Huawei. Mozna spis by se dalo rict "ARM plecku" za 1000$
https://wccftech.com/huawei-7nm-kunpeng-920-cpu-for-chinese-desktop-pcs-...
Tohle nema sanci se nikde jinde, krome uzkeho okruhu treba cinskych statnich firem, vojenskych firem, atd. uchytit.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

a) podle čeho soudíš, že je to plečka ?
b) plno lidí má doma ještě horší stroj s x86(i víc jak dekádu) a zbytek činností jim pokryje ARM :)
c) soudit podle "prvních vlaštovek" hmm ;)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

"a) podle čeho soudíš, že je to plečka ?"
.. podle vykonu a katastrofalniho pomeru vykon/cena, ktery to ma
"b) plno lidí má doma ještě horší stroj s x86(i víc jak dekádu) a zbytek činností jim pokryje ARM :)"
..a smysl komentare vzhledem k predchozimu prispevku je jaky? To ze maji lidi doma mobil s ARM a nebo ARM v telce? Hmmm?
"c) soudit podle "prvních vlaštovek" hmm ;)"
.. hmmm.. no mozna, kdyz by jsi se nad tim ARM hypem zamyslel dyl jak pul vteriny..... ono totiz uz nekolik let nic jineho nez ty "vlastovky" nejsou a to slibovane "ARM jaro" porad ne a ne dorazit :D

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

- podle čeho jsi to usoudil podle blendru ? podle výkon/cena ? takže i ta 9900k je potom plečka ;)
- to už teď je ARM skoro všude a x86 v mnoha domácnostech jen dožívá a ano i ta telka pokryje jistý základ (prohlížeč, YT, NETFLIX atd. atd.)
- Jaro už tu dávno je a teď se jen čeká na část trhu, která skomírá

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Hele, sorry, ale na takovy blby komentare si najdi nekoho jineho.....treba manzelku ;)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

:) protože víš, že mám pravdu jen si to nechceš připustit :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

" protože víš, že mám pravdu jen si to nechceš připustit :)"
.. bohuzel pravdu nemas a argumentace s nekym, kdo dokolecka pouziva ohrany pseudo-argumenty je ztrata casu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"ohrany pseudo-argumenty je ztrata casu :)"

ty sis začal ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv, ja jsem ti napsal celkem logicke ekonomicke duvody, proc neni moc pravdepodobne, ze se ARM v blizke dobe rozsiri do PC sveta. Ty akorat trolis zpetne aniz to mas podlozene necim, co ma hlavu a patu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to jsi určitě nenapsal ;)
citace:
"Hele, sorry, ale na takovy blby komentare si najdi nekoho jineho.....treba manzelku ;)"

ARM už x86 nahradil, protože lidé nepotřebují tak "robustní" HW a rozšíří i v segmentu, kde dominuje klasický desktop ..

ARM přístroje už teď nabízí v malé krabičce 8k kameru, 5G, Wifi, BT, display atd. + celý svůj život v kostce (účet apple, google, MS) >> potřebují ty masy něco víc ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne..muj prvni komentar na tvuj post byl o ekonomickem modelu, proc neni v soucasnosti pravdepodobne, ze se ARM do PC rozsiri..chtelo by se to kouknout trochu nahoru.

"ARM už x86 nahradil, protože lidé nepotřebují tak "robustní" HW a rozšíří i v segmentu, kde dominuje klasický desktop .."
.. Ne, ARM nenahradil x86, to je nesmysl. ARM prevzal X86 cast trhu, ktera dava pro jeho pouziti smysl. Klasicky desktop je davno neco jineho, nez co bylo driv. Dneska je "klasicky desktop" nahrazen vetsinou notebooky a kde neni potreba notebook, nastupuji mobily/tablety s ARM. Presto klasicky desktop stale je a jeste par let s nami zustane. To stejne jeste ve vetsi mire plati pro notebooky.
"ARM přístroje už teď nabízí v malé krabičce 8k kameru, 5G, Wifi, BT, display atd. + celý svůj život v kostce (účet apple, google, MS) >> potřebují ty masy něco víc ?"
.. samozrejme ze potrebuji neco vic. Opet vyberes si jen cast uzivatelskych scenaru a tvrdis, ze to pokryva vsechno. Neni to pravda. Zkus si na mobilu napsat diplomku nebo vyplnit blbou excelovou tabulku, napsat dopis, vyplnit slozitejsi formular, pozuivat to pro studijni ucely, pracovni, i atd. V momente, kdy potrebujes aktivne s necim pracovat a nebyt jen tupy konzument obsahu, tak nastupuji (v dnesni dobe) notebooky. Jejich pouziti pro dany ucel dava smysl. Mobil/tablet ma svuj smysl pouziti, notebook/desktop zase svuj. Psat ze masy nepotrebuji nic vic nez 6'' a 10'' zarizeni nebo netflix na TV neni pravda a ARM v noteboocich/desktopech v dnesni dobe prakticky neexistuje a je dost ekonomickych duvodu se domnivat, ze v blizke budoucnosti ani existovat nebude.
Proto je nesmysl psat neco o tom, ze ARM nahradilo x86. Nenahradilo, pouze se uplatnilo tam, kde to pro zarizenich ve kterych je, dava smysl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nenahradil, ale převzal trh ..všechno.. ty potřebuješ.. všechny případy co jsi popsal a dle tebe se neobejdou bez NTB/Desktopu jsou v podstatě minoritou ... :) >> znám pár studentů, kteří se zmohli jen na slaboučký atom apod.(to je doslova bolest v zadku) a šlo to :) >> vážně věříš, že současný i budoucí ARM tohle nepřekoná, i když vidíš, že už je tenhle milník dávno překonaný ? :D

uf :) ty už plácáš páte přes deváté a podsouváš mi něco co jsem ani nenapsal .. btw i dobře placení profesionálové pracují na tabletech >> ty žiješ v bublině a nevidíš ani za roh :) a nakonec jsi potrvdil to o čem jsem psal :))))

"v dnesni dobe prakticky neexistuje a je dost ekonomickych duvodu se domnivat, ze v blizke budoucnosti ani existovat nebudou."
- to jako vážně ? co bereš za matroš ?:D takže konkureční prostředí a OEM trh x86 se stovkami milionů kusů ročně není dostatečná motivace ? :)

-asi žiješ v pravěku, ale nechci ti úplně kazit radost, ale už pěkných pár let zpět jsem na mobilu pracoval s myší a klavesnicí(ještě před Continuum, DeX apod.) a jednodušší práce vč. tabulek v pohodě (jasně první problém pří něčem náročnějším nedostatek výkonu, ale na mobil s minimální spotřebou pochopitelné a pak limity samotných app, ale na základní věci naprosto v pohodě ...word, excel, mail atd.) ...a to bylo před lety a od té doby se výkon ARM zařízení dost posunul a teď to samé vyrob na HP procesu s vyšším power limitem a netvrď mi, že to nebude stačit, když lidem stačili na tebou zmíněné scénáře ještě horší "strojky" :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dobry, zkusil jsem s tebou normalne diskutovat, ale z tebe nic kloudneho nevyleze.
Na ty tvoje fanaticky sragory se mi uz odepisovat fakt nechce..stacili mi tady diskuse s tvym fanatickym 'bratrem' SupeRxALU.
Najdi si jineho pitomce, ktery ti na ty kokotiny bude odpovidat..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

užij si své zaslepenosti ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

napodobne..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"- podle čeho jsi to usoudil podle blendru ? podle výkon/cena ? takže i ta 9900k je potom plečka ;) "

No pokud nějaký 7nm ARM za 1000$ drtivě prohraje nad Intelím čtyřjádrem s 4 roky starou architekturou ( Moje i5-8250 v T480 dává v Linuxu a macOS kolem 8 minut ), tak ano je to plečka. Za stejné peníze můžeš mít r5 3600 nebo i r7 3700X, a to bude pro ten ARM úplná poprava.

"- to už teď je ARM skoro všude a x86 v mnoha domácnostech jen dožívá"

Jako, že jsou domácnosti, které mají jenom telefony, televize a tablety? Nemají konzole, PC, atd.?

" a ano i ta telka pokryje jistý základ (prohlížeč, YT, NETFLIX atd. ) "

Neznám jediného člověka, co by vyhledával na televizi ( WUT? Kdo by se takle sebepoškozoval )

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

- v čem drtivě prohraje >> blender je ukazatel základních potřeb uživatele ? a ve srovnání bylo 8C Intelu (9900k)

- ano i takové domácnosti existují (vlastně znám jednoho co má PS3, ale tam není x86 CPU ;) ) >> pro ty natvrdlejší mají letité x86 neznamená, že nemají nic :D

-a zase si vytrhneš jen to co se hodí ;) YT, HBO, NETFLIX, IPTV přes televizi úplně v pohodě .

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jses mimo.

- Prohrava to v Blenderu, neni zadny duvod verit, ze to bude skvele v ostatnich aplikacich.

- Zamysli se... ty rikas, ze to ma vykon, jako X let stare x86 plecky v domacnostech. Jenze pokud tem lidem staci tenhle vykon, expanze ARMu se konat nebude, pac zustanou u tech svych plecek. A jestli budou chtit obmenit, tak budou stat pred rozhodnutim jestli ARM se stejnym vykonem co maji tedka, nebo obejtuji par watiku (coz nespozoruji) a budou mit nekolikanasobne vetsi vykon a budou moci na tom stroji provozovat uplne nove veci. UX jim proste vyrazne stoupne.

- Znam spoustu lidi s "smartTV" ale nikdo to nepouziva na vic, jak telku s obcasnym pustenim nejake te apky. Pouzivat to jako cokoli jineho je tezce neefektivni a frustrujici.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

- Kunpeng 920 nevíme nic bližšího a dělají se závěry ;)

- jestli má 8C KP 3.3x horší výkon jak nenažraná 9900K (btw 64C verze KP má TDP 180W) >> porovnat si to s intelem, tak jen 3.3x menší výkon v blendru je nepodstatný + většina věcí se stejně řeší akceleračními obvody >> btw dodnes mají lidé stroje i s cca 10x horším výkonem + zastaralé periferie a pořád to kupovivu stačí ..

- budíček ! expanze ARMu už dávno proběhla a teď zbývá už jen ten zbytek, kde se objevují první vlaštovky .. a co udělají až jim ta plečka umře a nebo nepřehraje něco na YT apod.? btw na co jim ten výkon bude, když jim stačí základ + podpora moderních formátů ? >> jaké nové věci >> i nový FB, YT, NETFLIX atd. ? :D :D no dobrá ... chápej to tak, že většina konzumního světa má aktuálně PC jen ze setrvačnosti a pouští PC vyjímečně jen na nějaké blbinky a zbytek času pracují s ARM přístroji :) však už ani bankovnictví neřeším na desktopu, protože je to zbytečně komplikované/zdlouhavé :) (sám bych se desktopu nevzdal, ale vnímám jak se mění svět okolo a ač s tím nejsem úplně spokojen, tak nebudu dělat, že nevidím jak se znatelně stírají rozdíly... )

- no vidíš ..co potřebuji na YT, streamovací služby/IP TV apod. ? Dle tebe asi plnotučné PC, tak to ti tleskám :D :D btw na mé 4k HDR TV nemám problém, že by bylo něco neefektivní/frustrující .. sice nevím jak se chovají levné modely, ale má TV funguje normálně .. a na zbytek bohatě stačí telefon/tablet apod.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jasne, lidi co maji doma dekadu stary stroj s x86 budou kupovat drahy ARMy vykonove konkurujici x86 lowendu misto toho aby si koupili novej x86 lowend valcujici ty nejvykonejsi ARMy ... tezce pochybuju, na telefonu prd udelas a na notebooku s ARM zas nebudes mit programy ktery meli na tom dekadu starym stroji, ti urcite budou chtit objevovat svet linuxu a ARMu ...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

"The narrator states that the best place for this desktop is in the office and only for light office work." - tak třeba podle toho, že to sami přiznali? Je to plečka, co se hodí jenom na LEHKOU kancelářskou práci. Přepočítat nějakou větší tabuli v excelu na tom bude utrpení.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

> Microsoft portuje widle na ARM

Neportuje, on uz je na ARMu davno ma, i mel. Nekolikrat, ruzne verze.

> dneska většina věcí běží ve webovém prohlížeči
> Problém je s hrami a profesionálními aplikacemi. Tam holt x86 bude zatím dominovat dál.

Cili jste vlastne popsal soucasny stav. S cimz souhlasim. Je tedy otazka, o jake "expanzi" mluvi puvodni koment. V mobilech/tabletech je ARM "expandovan" na maximum a v desktopu se (i dle vasich slov) zadna expanze konat nebude. U Applu ano ale to je spis vyjimka, protoze Apple ma ve svem ekosystemu totalni kontrolu a co rekne to bude. V serverech se neco deje, ale zatim to na ultra mega expanzi nevypada.

K tem serverum - ano, velke firmy jako Amazon si navrhnou vlastni procak a dava jim to i financne smysl. Realna konkurence ale zacne az bude mozne koupit 1S/2S fyzicke servery do firem, s cenou +- jako x86, a plnou software podporou. Presne o tehle "expanzi" slysime uz tak 5+ let a zatim nic moc teda. Nakonec to prijde, ale tohle je beh na dlouhe trate. Takze comment "ARM chysta expanzi" je cira blbost. ARM ani zadnou expanzi chystat nemuze, protoze nic nevyrabi.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft se pokousi o pouzitelny windows na arm opakovane. A opakovane to na necem dojede. Ty aktualni jsou zatim nejlepsi pokus.
Ale:
1 ) Strasne omezena podpora arm hardware. Oficialne snad jen par SOC od Qualcommu. Coz je pri velikosti arm sveta strasne malo.
2 ) Tragicka podpora vyvojaru. Konecne jdou vyvijet i nativni armovsky WinAPI desktopovy aplikace. Problem je, ze ja jako vyvojar k armovskym desktopovym windows 10 nemam v ramci visual studio subscribtion pristup. A koupit si patricny (a ne zrovna levny) zarizeni s patricnou licenci armovsky win 10 se mi jako open source vyvojari s 0 poctem arm uzivatelu nikdy nevyplati.
No a argumentace, ze dneska vetsina veci bezi v prohlizeci. To samy by sem moh pouzit jako argument, ze uz je cas se zbavit windows a prejit na nejaky opravdovy operacni system co nema kazdy mesic pri updatech sebevrazedny sklony. No to se taky nedeje... a tak jak to neplati pro zmenu os, tak stejne to bohuzel nevyjde u nejakeho vetsiho prechodu na arm.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD robí ARM-ové CPU
https://www.anandtech.com/show/7990/amd-announces-k12-core-custom-64bit-...

a možno má Skybridge

AMD's Project SkyBridge Unifies x86 And 64-bit ARM

AMD looks to merge its x86 and ARM designs via Project SkyBridge that utilizes a common on-chip fabric.
May 05, 2014
https://www.electronicdesign.com/technologies/microprocessors/article/21...

a vlastník časti AMD (max 20%) je 40%vlastníkom ARM a 100% Global foundries

Intel sa vracia k strongARM-u

A AMD má najrýchlešiu grafiku pre ARM

AMD GPU pro Samsung je 2,5× rychlejší než Snapdragon 865
4. 5. 2020

Samsung si RDNA licencoval v červnu 2019, nyní existuje funkční vzorek a telefony touto architekturou vybavené by měly být k dostání v roce 2021. Začátkem srpna 2019 zveřejnil Samsung termín „zhruba za dva roky“, takže půjde plus mínus o třetí kvartál příštího roku.
https://diit.cz/clanek/amd-gpu-pro-samsung-je-rychlejsi-nez-snapdragon

Samsung si licencoval grafickou architekturu RDNA od AMD
4. 6. 2019
https://diit.cz/clanek/samsung-si-licencoval-grafickou-architekturu-rdna...

Samsung kapituloval. Končí s vývojem vlastních mobilních procesorů
5.11.2019
https://www.cnews.cz/samsung-konec-vyvoje-vlastnich-cpu-exynos

Ale grafiky budú, a kto vyvinie Samsungu CPU, možno aj AMD

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To už je ARM skoro rozpůlený, že 40% má už někdo jiný než Japíci?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pardon preklep 25% Ale to už bolo dávno

SoftBank to sell 25% of Arm to Saudi-backed fund
Son puts stake worth $8bn in UK’s largest tech company into $100bn Vision Fund
March 8 2017

Japan’s SoftBank is set to sell a roughly $8bn stake in Arm, the UK chip designer it purchased only six months ago, placing 25 per cent of Britain’s largest technology company into a new, Saudi-backed $100bn investment fund.

The decision was made as the SoftBank-led fund looks to hit its fundraising goals and secure the backing of Mubadala, the Abu Dhabi state-backed investment group, which wanted the fund to own a portion of Arm, said two people close to the situation.
https://www.ft.com/content/e4fe85cc-037e-11e7-ace0-1ce02ef0def9

Mubadala prodala jednu část AMD, jen aby výhodněji koupila jinou
10. 3. 2017
Součástí těchto smluv je záruka ze strany AMD, že Mubadala může kdykoli - nejpozději však do 29. února 2020 - od AMD koupit 75 milionů akcií za $5,98 kus.
https://diit.cz/clanek/mubadala-prodala-akcie-amd-pro-nakup-jinych

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velke firmy?

Ale kde to beres? Velke kancelarske firmy mozna, ale velke firmy jako obecne rozhodne ne. Ty co nabizi cloud reseni to stejne vyviji na normalnich vykonnych x86 a predpokladaji, ze poskytovatel cloudu to ma posefovane a je jim jedno, na jakem hardware to skutecne bezi.

A ty firmy, co nabizi profesionalni aplikace potrebuji vykon. A tam se ARM fakt jeste nechyta.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo tyhle zprávy o konci x86 a jak údajně klesají počty prodaného hw, to je zhruba něco jako 500letý sucho nebo 1000letá říše strejdy Adolfa. Kecy, demence a lži.. :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

V serverech.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

v serverech? To leda pro nějaké specifické užití. Ale pro podnikové servery je to nesmysl. Tam ještě dlouho bude vládnout x86-64.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

tady ta ALU vestirna je jeden a ten samej? nebo je ta nemoc nakazliva a sesli se tu 3-4 ruzne pripady? :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

"je jeden a ten samej?"
.. bud se mnozej a nebo je to nakazlive ;)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

... kladou vajíčka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hlavne se ukazuje, ze vykonny ARMy nejsou levny .. Samsung odstupuje od pouziti Snapdragonu 875 kvuli cene .. tolik k te nahrade x86 za hubicku ..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A vůbec na to nemá vliv cena výrobního procesu (ten nejdražší) a všechny ty věci (5G atd.) co x86 v sobě vůbec nemají nebo jsou na základní desce, která stojí další prachy:).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"A vůbec na to nemá vliv cena výrobního procesu (ten nejdražší)"

Když použijou levnější, tak z toho taky nakonec tolik nevyždímají. Takže to pak sice bude ARM, ale ne výkonný ARM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že ty nejvýkonnější ARMy na 5 nm nejsou. Ten jeho příklad nebyl vhodný, protože z něj nelze vyvodit, co konstatoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ty nejvýkonnější ARMy na 5 nm nejsou"

Cože? :-p

https://www.notebookcheck.net/TSMC-already-sampling-Apple-s-5-nm-A14-Bio...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak :D a trošku připomeň co ten Snap 875 narozdíl od x86 CPU umí ;) kdybys tápal, tak jukni sem a to se jedná o starší generaci ;) https://www.qualcomm.com/system/files/document/files/prod_brief_qcom_sd8...

dotaz >> na kolik by vyšel x86 PC s podobnou funkčností i spotřebou ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Úúúžasné! A k čemu mi polovina z těch věcí v desktopu bude? Budou tam stejně zbytečný jako je v mnoha případech zbytečná igpu v intelích cpu. "... na kolik by vyšel x86 PC s podobnou funkčností i spotřebou ?..." zajímavý dotaz, stejně relevantní, jako kdybych se ptal, na kterým mobilu si zahraju třeba RDR2 na max. nastavení. Jenže taková ptákovina mne nenapadne, protože nemohu jednoduše srovnávat platformy, z nichž každá má svoje specifické využití.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz to tady tak ctu, tak zlaty AMD Ultra fans proti totalnim manijakum fandicim ARM. ;-)

Nic proti ARM, do telefonu i do televize je spica, ale pececko chci s hutnym AMD procesorem x86.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ARM vytváří lepší konkurenční prostředí než x86 licence, kde je konkurence asi jako mezi Škodou a Das Autem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že si většina výrobců licencuje jádra od ARMu, tak nevím, jaká konkurence by tam měla být. AMD procesory mají s Intelem společnou jen instrukční sadu, a to ještě ne úplně.
Kromě toho většina těch top výrobců svoje procesory ani samostatně neprodává.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, vzdyt ja proti ARMu nic nemam, jenom me fascinuje ta vira, jak vsichni masove zahodi tuny softwaru a pobezi na ARM, kde nic neni. Nepocitam mobily a tablety, do tech je ARM idealni, ale ono i tady moc zarizeni s vic nez jen jednoduchym Androidem, abys pohledal.

Verim teda, ze za 10 let tu priznivci ARM budou snit presne jako dnes, pokud je to do te doby neprejde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...a v ARMových licencích je konkurence nulová, protože ARM je jediný, kdo je poskytuje. Tak jaké "lepší konkurenční prostředí"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smarja nehadejte se jako malý děti. Historie se opakuje, stačí se podívat do historie samotného ARMu na jeho začátek v podobě Acorn archimedes. Dále zde byly další architektury a např. cpu powerPC, o kterých se také říkalo, že vše ostatní rozdrti. ARM je v něčem super. Nehodí se na vše. Je to jiná cpu architektura. A budoucnost určitě má. Ale tvrdit tady, že AMD s Intelem nemají šanci a jak ARM všechno drtí je detinske. Oni všichni ti inženýři v Intelu a AMD jsou asi debilove. Jenom tady v diskuzi jsou geniove fakt :-).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.