Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lisa Su: Rok 2022 bude o zvyšování kapacit, Zen 4 a cloudu

O tom, že by se AMD hodily větší výrobní kapacity, aby nemuselo prioritizovat produkty s vyšší marží není, jak je vidět, žádná diskuse. ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale AMD vyššie kapacity pre rok 2022 (asi o 47% vyššie ako malo v rolku 2021) má, stačí sa pohrabať v
https://ir.amd.com/sec-filings

V súvislosti s tým, že v Číne váhali s udelením povolenia s akvizíciou Xilinx-u príliš dlho, tak im vypršal súhlas v USA museli požiadať o súhlas znova (ale našťastie v skrátenom konaní). Konanie končí súhlasom, ak AMD ani Xilinx-u nebude doručené do 9.2.2021 17:59 poštou ani elektronicky do el.schránky zamietavé stanovisko alebo žiadosť o doplnenie.
Keďže minimálne dva pracovné dni pred emisiou účastín (germanizmom akcií) a spojenie je robené novou emisiou musia byť burzovej komisii doručené transakčné dokumenty, kde sa firma odhaľuje do detailov, tak sa od včera dozvedáme všeličo o AMD

FORM 8-K
CURRENT REPORT
January 27, 2022

On January 27, 2022, Advanced Micro Devices, Inc., (“AMD”) and Xilinx, Inc. (“Xilinx”) received clearance from the National Anti-Monopoly Policy Bureau of the State Administration for Market Regulation of the People’s Republic of China

On January 10, 2022, in connection with the proposed Merger, AMD refiled its Premerger Notification and Report Form (the “Notification”) with the Federal Trade Commission (the “FTC”) and the Department of Justice (the “DOJ”) under the Hart-Scott-Rodino Antitrust Improvements Act of 1976, as amended (the “HSR Act”). The Notification was made prior to the one-year expiration of the previous HSR Act notification. The waiting period under the HSR Act, which began upon refiling the Notification, will expire at 11:59 pm, Eastern Time, on February 9, 2022, unless AMD and Xilinx receive early termination or AMD or Xilinx receives a request for additional information that would extend the waiting period.
https://ir.amd.com/sec-filings/content/0000002488-22-000009/amd-20220127...

Ten, 118 stranový Predemisný audit
https://ir.amd.com/sec-filings/content/0000002488-22-000016/0000002488-2...
je studnicou dát, aj keď sa len preletí

Prepaid long-term supply agreements
25.12.2021 $ 916 million
26.12.2020 $ 0

Čiže len na rezervačných poplatkoch na výrobné kapacity použiteľné v budúcnosti AMD zaplatilo 916 mil USD.

Work in process
25.12.2021 1,676 mil.USD
26.12.2020 1,139 mil. USD
Finished goods
25.12.2021 197 mil. USD
26.12.2020 167 mil. USD

T.j. navyše oproti roku 2021 má AMD rozrobené výrobky za 537 mil. USD a na sklade má nayvše výrobky za 30 mil. USD. To nárast produkcie v roku 2022 o 47% oproti roku 2021 a dodávok o 43%

Pomerne veľkú časť asi obetujú Xilinx-u

Feb 2, 202
"We believe AMD will use their most recent supply chain agreements to procure the wafers Xilinx so desperately needs," Rolland said. "We note 70+ week lead times for many XLNX products, a condition that AMD supply should help alleviate to provide a high-value source of upside."
https://www.morningstar.com/news/marketwatch/20220202467/after-a-slamdun...

February 3, 2022
“AMD has been extremely proactive in both working with and financing a lot of their supply chain partners here,” said Christopher Rolland, Susquehanna International Group senior equity analyst for semiconductors, in a recent interview with Yahoo Finance Live. So they are in better shape than many of their counterparts. We do think they are ultimately going to be successful in that quest.”
https://finance.yahoo.com/news/amd-in-better-shape-than-counterparts-sem...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD bude pro rok 2022 a další roky jen představovat, ale ne vyrábět, ale ne prodávat, poněvadž nebude mít kde, zbavit se vlastních továren, byla největší chyba a teď to AMD pohřbí.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Nezbavit se vlastních továren by AMD pohřbilo už tak do roku 2015.
(Navíc i kdyby to nějakým zázrakem finančně ustáli, ty továrny by dneska byly spíš koule na noze.)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tipnem si, ze ak by sa krivka nakladov TSMC prelozila cez krivku prijmov AMD v case stavebnych strojov, tak by naklady na vyvoj a vybavenie fabrik v tej dobe prekrocili prijmy, uvery aj vlastny zvysny majetok firmy. Takze by sme sa o nejakej AMD v 2022 s vlastnymi fabrikami ani nemohli bavit, pac by ziadne AMD neexistovalo.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

K čemu by AMD byly továrny, které neudrží tempo rozvoje s ostatními (GF)? Pokročilé výroby dnes vyžadují roční investice v desítkách mld US$, což se při obratech v jednotkách mldUS$/Y dost těžko realizuje. Ani bohatý Intel nezvládl za několik let přechod z vlastních 14nm na 10nm a dnes si rezervuje nejpokročilejší výrobu u třetí strany (TMSC). AMD patrně nikdy v historii s vlastními továrnami nezažilo takový růst (relativní+absolutní) jako od roku 2017 (spoléhajíc se takřka jen na TMSC/GF).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Odpovím ve stejné trollštině:

Intel bude pro rok 2022 a další roky jen představovat, ale ne vyrábět a ne prodávat, poněvadž nebude mít jak, zůstat u vlastních továren byla největší chyba, a teď to Intel pohřbí.

Jen jsem povylepšil čárky v souvětí, doporučuju místo trapného nevtipného trollení otevřít učebnici jazyka.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ponechať si továrne by AMD zabilo

IBM nabídla GlobalFoundries své továrny s miliardou dolarů navrch
7. 8. 2014
Provoz je silně ztrátový, ročně na něm IBM prodělá kolem $1,5 miliardy. Je proto ochotna továrnu přenechat společnosti GlobalFoundries ještě s doplatkem $1 miliardu dolarů pouze s podmínkou, že pro ni GlobalFoundries bude vyrábět procesory.
https://diit.cz/clanek/ibm-nabidka-tovaren-globalfoundries

IBM k továrnám přihodí ještě $2 miliardy navrch
29. 9. 2014
https://diit.cz/clanek/ibm-globalfoundries-tovarny-2-miliardy

IBM se dohodla s GlobalFoundries na částce $1,5 miliardy
20. 10. 2014
https://diit.cz/clanek/ibm-globalfoundries-vyrobni-kapacity-15-miliardy

Výrobců křemíkových čipů ubývá, i těch schopných
1. 12. 2014
https://diit.cz/clanek/vyrobcu-kremikovych-cipu-ubyva

Aspoň jednu high end továreň malo v roku 2002 25 firiem, v roku 2014 ostali 4.
https://diit.cz/sites/default/files/intel_chart_number_of_players_with_a...

z nich to Global Foundries (bývalé továrne AMd + nejaké dokúpenia) to vzdala, Intel a Samsung svoje továrne dotujú z iných príjmoch, lebo ich chcú mať, a jediná TSMC na výrobe čipov zarába.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Samsung ani Intel určite továrne "nedotujú", resp.nerozumiem čo si tým pojmom chcel povedať. Intel má stále slušné marže, ale v súčasnosti sa to začína prejavovať na nižších maržiach oproti minulosti. Intel obrovským spôsobom investuje do nových kapacít a vývoja, ale väčšina z jeho produktov, okrem alder lake, nie je v súčasnosti veľmi konkurencieschopná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samsung ako konglomerát (vyrába všetko od skrutky po námorné lode, od čipov cez telefóny po satelity) chce mať výrobné továrne, ktoré využívajú jeho iné časti a tak továrne na čipy si drží napriek ich stratovosti. Dáva im to výhodu istej nezávislosti. Identicky Intel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenom tak ze zvědavosti - u Samsungu je ztrátová výroba čipů jako celek nebo jenom zákaznická divize? (osobně si myslím, že minimálně RAM/flash část v plusu být musí)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oficiálne je Samsung ziskový.
https://news.samsung.com/global/samsung-electronics-announces-fourth-qua...

Ale v polovodičovom priemysle nemôže byť zisková firma s hrubou maržou nižšou ako 40% a čistou maržou pod 20%, a Samsung vykazuje maržu 18%, čo je podozrivé

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmmm, kdyz je provoz pro IBM ztratovy, proc by mel zazracne byt ziskovy pod GF?
Nebo ma IBM zakazano nabizet volne kapacity sve tovarny na trhu?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Veď práve, každý výrobca high tech čipov na wafer-och okrem TSMC je stratový..
IBM nemohlo robiť voľný trh, lebo tam bola aj vojenská výroba. A tak mu každého odberateľa muselo schváliť Ministerstvo obrany USA

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otazkou je, kolik vyprodukovany mm2 jejich waferu stal (a s jakou uspesnosti)? Dokud wafery realizujete v procesorech za x000 US$ (IBM Power) je to asi vcelku jedno. Ne az tak, kdyz se potrebujete dostat na řád 0,15US$/mm2 a při ve velkych objemech.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Crha, jste to vy?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To že se AMD zbavilo továren byl bohužel nevyhnutelný krok. Jeho nevyhnutelnost byla díky předešlým chybám společnosti které vedly k tomu, že tyto továrny byly ztrátové a AMD je nebylo schopné utáhnout. K tomu stavu nemalou měrou přispěl i Intel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD má s GloFo smlouvu na odběr. Takže to není úplné zbavení se. A čas ukázal že to byl dobrý krok pro AMD.
Chyba byla GloFo prodat muslimákům. Mají z ní dojnou krávu. Žádné investice do vývoje. Celý trh vede jediná firna = TSMC. Hrozí že tu bude monopol. A skončí v čínských rukách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak dobrý krok to byl je těžké říci. Víte kdyby AMD nekoupilo ATI tak možná má funkční továrny ale ne svoje grafické chipy. To je hodně možností jak to mohlo dopadnout ale jistotu nemáte žádnou. Ať tak nebo tak hlavně, že to AMD přežilo. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>zvyšování kapacit

Vzhľadom na stav veci

Fri 4 Feb 2022 // 03:40 UTC

Chip shortages are so bad that customers are willing to sign multiyear non-cancellable, non-returnable (NCNR) contracts to secure supplies, according to semiconductor supplier NXP.
https://www.theregister.com/2022/02/04/nxp_chip_deals/

V tom vie najlepšie "chodiť" AMD, ktoré tak funguje spolu s Global foundries (pôvodne Foundry corporation) skoro 13 rokov

This WAFER SUPPLY AGREEMENT (this “Agreement”) is made this 2nd day of March, 2009, (the “Effective Date”), by and among (i) Advanced Micro Devices, Inc., a Delaware corporation (“AMD”)

“AMD MPU Specific Fixed Cost” shall mean all AMD MPU Specific [****] actually incurred during a Period, other than the AMD MPU Specific [****]. For the avoidance of doubt and notwithstanding anything to the contrary, AMD MPU Specific Fixed Cost shall include, and AMD shall pay, [****] for the [****] existing on the Effective Date (which shall be [****] in [****] and [****] in [****]) and [****] for the [****] to be put in [****] to [****] AMD MPU Product [****], and agreed to by the parties, pursuant to Sections 2.2 and 5.1 that have not been recouped by the applicable FoundryCo Manufacturing Entities.

Start date for a Product order, then AMD agrees to pay FoundryCo all verified, reasonable out-of-pocket costs, per a mutually-agreed scrap calculation as further described in Exhibit F, for raw materials and work in process incurred by FoundryCo for the ordered Products under the cancelled purchase order, provided that such raw materials and work in process may not be reasonably used by FoundryCo in fulfilling subsequent purchase orders.
https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/2488/000119312509046101/dex105.htm

Malta, New York December 23, 2021– GlobalFoundries Inc. (Nasdaq: GFS) (GF), a global leader in feature-rich semiconductor manufacturing, today announced that it hasagreed to amend its Wafer Supply Agreement (WSA) with AMD to increase the volume of chips GF will supply as well as extend the terms of the agreement to secure supply through 2025
https://gf.com/press-release/globalfoundries-announces-extension-amd-waf...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.