Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lisa Su: Standardizované propojení čipletů je cesta k dalšímu zvýšení efektivity

už je to dlouho aby u mě článek zde budil takové rozpaky... Co tím chce vlastně autor říci? Přijde mi to jako bezmyšlenková adorace AMD ikdyž vlastně není moc co prezentovat. Ale jako připomínka že tento formát je starší než CES proč ne, jen ten oslí můstek je zvláštní.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Predstava, ze se budou cele portfolio cpu od zakladnich po nejvykonejsi serverove sestavovat jen ze 4 ruznych cipu na spolecne podlozce se jeste pred 5 lety jevilo jako nesmyslne a intel se skladani cipu verejne posmival.

Dnes se zase zda byt nepredstavitelne, ze se cele zarizeni bude sestavovat misto z karet strkanych do konektoru sbernice jen z cipu od ruznych vyrobcu spojenych v pouzdru pres standardizovane rozhrani. Ale to, ze se vetsina funkci zakladni desky pc tvorene spoustou pouzder na velkem tistaku nacpe do procesoru, vypadalo pred lety taky jako bohapuste fantazirovani.

Ale chapu, ze to, co lidem se znalostmi a odvahou divat se dal, nez na spicku sveho nosu, jevi jako uzitecne, se nekterym jinym, mene obdarenym, muze zdat jako pitomost a adorovani.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Jaké adorování AMD? Intel na tom maká taky. A že o tom přednášela Lisa Su? Inu, AMD je v čipletové technologii o dva parníky před ostatními firmami.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Obávam sa, že dva parníky v 2,5D/3D aj 2D packaging-u je príliš málo na demoštráciu náskoku AMd vo vývoji. Možno dokonca Interposer vo Fiji bol čipletový a ten začala AMD vyvíjať najneskôr v januári=lednu 2007 a SW podporu pred 3D packaging majú až dnes

GPU Fiji: 596 mm², interposer: 1011 mm² a 8,5 roku práce navrch
18. 6. 2015
Zelená část je více-méně jen oporou, mechanickou součástí, jakýmsi pouzdrem červené (křemíkové) části, která obstarává spojení mezi jádrem a HBM pamětmi. Křemíková část, která spoje realizuje, je zřetelně menší než oněch 1011 mm² (celá plocha podložky). Jaké rozměry tato klíčová část má, není možné z dostupných snímků přesně určit. Je totiž možné (a podle některých názorů i velmi pravděpodobné), že křemíková část ve skutečnosti není jedna, ale dvě,

Zde je ovšem otázkou, zda je za současného stavu výroby levnější vyrobit dvě menší křemíkové části (jak je ilustrováno na obrázku výše) a jejich vzájemnou pozici přesně zarovnat, nebo použít jeden větší křemíkový monolit.
https://diit.cz/clanek/amd-fiji-rozmery-jadra

Beta BIOS Lets You Prioritize CCDs on AMD's 7000X3D CPUs
published about 12 hours ago
These settings include a number of different algorithm conditions and actions that can trigger the correct CCD core. HXL notes that, since these settings are built into the BIOS, they are OS agnostic. (core Flex)
https://www.tomshardware.com/news/bios-tweak-ccd-priority

Motherboard Vendors Roll Out AGESA 1.0.0.5 BIOS Firmware, Support For AMD Ryzen 7000 X3D CPUs
Feb 21, 2023 08:04 AM EST
and adds support for the Core Flex feature for AMD Ryzen 7000 X3D CPUs.
https://wccftech.com/motherboard-vendors-roll-out-agesa-1-0-0-5-bios-fir...

MSI Rolls Out AGESA 1.0.0.5c BIOS For Its X670 & B650 Motherboards, Enables Support For AMD Ryzen 9 7950X3D & 7900X3D CPUs
Feb 22, 2023 12:02 AM EST
https://wccftech.com/msi-rolls-out-agesa-1-0-0-5c-bios-for-its-x670-b650...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze je to reakce No-X na to, jak Intel posledni dobu vali. Takova jeho 'damage control pro akcionare AMD'.
Jediny ty jsi to ale rozpoznal.
;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na přelomu 80' a 90' let byl rozmach koprocesorů. Postupem času se buď integrovali do CPU (Matematické) nebo se umístili na kartu. (Grafické, zvukové)
Pod pojmem akcelerátor si představím právě grafickou kartu. Takže to je snaha opět(Spíš stále) integrovat do CPU co muselo být na kartě.
Což je logické protože to má výhody a dnešní technologie (zmenšování tranzistorů) to umožňuje.

Nebo se pojmen akcelerátor v tomto článku myslí něco pro AI nebo šifrování nebo FPGA?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cílem je používat standardizované akcelerátory a komunikační rozhraní ku prospěchu všem (jak výrobcům HW, vývojářům SW, tak uživatelům). Něco, co běží dekády u výrobních procesů, kde probíhá skvělá spolupráce od začátku (výroba křemíkového ingotu) až do konce (výroba čipů na mašinách od ASML, testování) na mezinárodní úrovni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na mašinách od asml se nic nevyrábí, je to pouze součást mašiny co to vyrábí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

" Krom úspory časové vyzdvihla Su úsporu energetickou, která může v maximu ušetřit i více než 85 % energetických nároků potřebných pro přenos a zpracování hlavním jádrem čipu (akcelerátoru)."
A kolik jsou ty energetické nároky na přenosy? Bez nějakého kontextu je to pro mě jako neznalého jen plácnutí čísla. Může to být 85% z 30W nebo taky jen z 0,1 W...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Peter Fodrek | před 21 hodinami

už pred 11 rokmi som publikoval článok, kde je ukázané, že dostať dáta do GPGPU a výsledky z GPGPU trvalo na mojej zostave 1348x násobok času spracovania tých dát v GPGPU.
https://diit.cz/clanek/david-wang-amd-jsou-lepsi-zpusoby-herniho-vyuziti...

Ak spotreba prenosových liniek je 1/10 spotreby spracovania tak je na prenos dát v CPU a mimo CPU 135x vyššia ako spotreba na výpočet v akcelerátore a asi 13-14 vyššia ako spotreba na výpočet v CPU.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tady je vidět, jaký jsou v AMD machři na procesory a vše okolo nich. Za to v grafikách zaostávají. Radeon Technologies Group by podle mě mělo AMD prodat Intelu, aby byla aspoň nějaká konkurence k NVidii.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

tak kdo je schopnej radeon dostat ze sr**ek je právě amd, která sama byla na dně intel je zatím stále potápějící se titanik a amd teď finance má

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

naco chces konkurenciu k nvidii, ked kupujes nvidiu?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Aby si ji mohl koupit levněji ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

davam ti + za sarkasmus :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale vďaka synergii niečo vyvinú v GPU divízii (čipletové riešenie interposera vo Fiji), kde sa to vyvíja ľahšie a použijú to ako čiplety v CPU divízii, kde sa to presadí a potom sa nájde spôsob ako to backportovať do GPU.

A predajom GPU divízie by AMD stratilo tú synergiou, ktorú posilňujú vďaka Xilinx-u a Pensando-u. Využívať tú synergiu je stratégiou AMD.... Áno divízia GPU dáva viac ako si berie zo synergie... zatiaľ.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nebýt Radeonů tak dnes nemáme Ryzeny. V době kdy neměli pořádné procesory, držela grafická divize firmu nad vodou. A jejich zakázková produkce znamená, že obsadili většinu konzolového trhu. Takže tak černě bych to s GPU divizi neviděl. Škoda tě chyby v návrhu čipu letošní generace. Mohlo to být zajímavější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To by už bolo až nebezpečné
Intel Slashes Quarterly Dividend by 66%
Wed, February 22, 2023

ntel on Wednesday said it is slashing its dividend by about two-thirds as the chip maker seeks to cut $3 billion in costs this year. The Santa Clara, Calif., company said it is lowering its quarterly payout by nearly 66%, to 12.5 cents from 36.5 cents, as the board adjusts its capital-allocation strategy amid economic uncertainty.
https://finance.yahoo.com/m/5fafc0c8-4c46-3c09-b2e7-c390cb28075d/intel-s...

Reuters
Chipmaker Intel to lower quarterly dividend to conserve cash
https://finance.yahoo.com/news/intel-lower-quarterly-dividend-conserve-1...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesouvisející tapetování. Mluví se o AMD. A navíc o tom, že GPU podrželo firmu pro následný vývoj CPU. Tvoje tapeta je jen o dividendách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebezepečné by to bolo. Lebo už teraz Intel šetrí, aby mal na vývoj produktov pre rok 2028, a AMD nesmie rásť nad svoje možnosti, lebo to rozbije trh

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Efektiva tady, efektivita támhle, efektivita ve spojení, efektivita v čipletech.. proč jsou teda jejich grafické karty tak neefektivní oproti NVidii? :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.