Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Longhorn bude modulární

Longhorn logo
Windows XP existuje v nepřeberném množství verzí (funkční, jazykové atd), kdy každá je unikátní a je obrovský problém říci, co se mezi jednotlivými verzemi liší. Naproti tomu Longhorn bude mít jakousi základní část, která bude na všech počítačích stejná a k tomu budou mít jednotlivé verze různé další přidané moduly. Jaké to bude mít výhody? Jak to bude fungovat?

Windows XP nyní existuje v několika základních verzích. Asi byste sami dokázali říct, že jde o Windows XP Home, Windows XP Professional, Tablet PC, Windows XP Media Center a k tomu ještě připočítejme 64bitové verze (zatím jen pro Itanium, ale později i pro AMD64). Jenže to stále není vše. Výrobci počítačů dostávají drobet jiné Windows, než jaké můžete najít v krabicových verzích. Navíc si je mohou upravovat tak, aby jim co nejvíce vyhovovaly a mnozí vlastně vytvářejí unikátní verzi windows pro každý typ počítače, který nabízí.

Pro takové množství verzí je velmi obtížné například vydávat Service Packy tak, aby nikdy nic nepoškodily (také se to Microsoftu úplně nedaří). To je jeden z hlavních důvodů, proč nyní Microsoft přichází s myšlenkou modulárního systému. Základem bude jádro systému, které bude na všech počítačích stejné a bude zvládat zhruba 95 % klíčových funkcí. K němu budou přibalovány různé moduly podle aktuálních potřeb trhu.

Ony moduly budou moci být přidávány i ubírány pomocí nového správce Component Management Interface (CMI). Ten by snad měl být přímo součástí nových Windows a tak prakticky každý uživatel bude moci si přidat či ubrat nějaký ten modul z již nainstalovaného a funkčního systému. Bude tak moci přidat například podporu dalšího jazyka.

U jazyků se drobet zastavím. V současné době na vás mohou Windows XP i Windows 2000 mluvit česky dvěma způsoby. První je v plně lokalizované verzi, která vždy a všude mluví česky. Druhá je v možnosti si nainstalovat anglickou jazykovou verzi a do ní potom český MUI (Multi-Lingual User Interface - vícejazyčné uživatelské rozhraní). Takové Windows zůstávají nadále anglickými, ale na některé uživatele mohou mluvit česky. Takovýchto MUI si můžete do počítače nainstalovat více a tak na jednoho uživatele může systém promlouvat česky, na někoho jiného anglicky a na třetího třeba německy. Jestli se vám tato možnost líbí a chtěli byste ji využívat, tak máte asi smůlu, protože Microsoft ji nabízí pouze pro velké nadnárodní korporace, kde je běžné, že lidé z různých zemí pracují v zahraničí. Takový uživatel z Číny pak může mít svá čínsky mluvící Windows ať už je v Americe, nebo třeba u nás, stačí totiž, aby mu byl do Windows nainstalován čínský MUI.

Od Longhornu se tato dvojí možnost pomine. Onen základ systému bude patrně obsahovat veškeré texty v angličtině (možná dokonce i angličtina bude jako modul a základ bude zcela bezjazykový). České krabicové Windows potom budou obsahovat minimálně základ a k tomu český jazykový modul. Stejně tak bude možné tento jazykový modul doinstalovat kupříkladu na Windows prodávané v Číně.

Výhody tohoto modulárního systému mohou být na všech stranách. Uživatelé budou moci v případě potřeby nějaký ten modul doinstalovat (otázka je, jetli bude přístupný). Výrobci budou moci přidávat různé moduly na základě toho, na jakém hardware systém poběží. A Microsoft bude při tvorbě Service Packů opravovat chyby v základní části systému, u které se bude moci spolehnout, že je na všech instalacích stejná. Mimo to bude samozřejmě muset vydávat odděleně opravy pro jednotlivé moduly.

Například v případě jazykových verzí bude možné, aby byl jeden Service Pack pro všechny jazykové mutace (protože vylepší jen ten základ systému, který je u všech stejný). Pokud se ale v Service Packu objeví nějaké nové texty, pak by tyto nové texty na uživatele nemluvily v jeho rodné řeči, ale anglicky. To napraví příslušný Service Pack pro jazykový modul. Jenže, stejně jako nyní, budou asi lokalizace vznikat postupně, takže kdo bude mít zájem, bude si moci nainstalovat Service Pack základu s tím, že až vyjde Service Pack pro jeho jazykový modul, tak si ho doinstaluje. Výsledkem bude možnost mít co nejdříve zazáplatované díry a chyby v systému.

O dva odstavce výše jsem úmyslně použil slovo „mohou“. Modulární přístup opravdu může být úžasným zjednodušením, ale na druhé straně také zesložitěním. Pokud by se totiž Microsoftu nepovedlo jednotlivé moduly od sebe oddělit tak, aby se navzájem vůbec neovlivňovaly, může být výsledek i mnohem tragičtější, nežli současný stav. Jak to nakonec dopadne, to záleží jen a pouze na Microsoftu.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Longhorn bude modulární

Žádné komentáře.