Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k JEDEC standardizoval LPDDR5X: zrychlují na 8533 Mb/s

Kolik mají CPU v mobilech typicky cache? Nikdy jsem tento údaj nečetl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jake a jaky soc.

M1 coz sice vylozene neni.mobil.ale.tablet a vychazi z mobiloveho A14 ma 64+128kb L1 ( i strukcni a data) u uspornych a 128+192kb L1 pro vykonna. L2 je 4MB pro usporny cluster 12MB pro vykonny cluster. L3 se nepouziva ma k dispozici celou unified memory

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A pro A14 je 8MB L2 pro dve performance jadra. 4MB pro usporna a uvadi se jeste 16 MB L2 coby system cache. Dohromady 32MB L2. A14 a M1 ma stejnou mikroarchitektoru jader. Kdyby apple neoddelil cislovani pro mac cipy mohla byt M1 pojmenovana jako A14X ktera by smerovala do tabletu.
Pri prepoctu na jad4o u vykonnych jader ma L1 vyssi nez treba Zen3 a L2 je 8x vetsi v A14 a 6x vetsi v M1. U uspornych jader ma po prepocru na jadro mensi L1 o tretinu a 2x vetsi L2

Vyhoda je ze vsechny jadra v clusteru vidi do cele L1 i L2 cache kdezto v desktopu ma kazde jadro vlastni, U toho mobilniho SoC tak neni treba prenaset data mezi cache pokud s temi daty potrebuje pracovat jine jadro v clusteru coz znamena mene rezii s prenasenim dat mezi cache pro ruzna jadra a take usetri kapacitu cache protoze data staci mit ulozene jednou a dostanou se k tomu vsechna jadra v clusteru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

njn je vidět, kde je to těžiště vývoje a kde jsou peníze

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tím to není - je to hlavně tím, že mobilní RAM jsou pájené na plošňáku a jsou tak 1cm od CPU (a navíc je tam podstatně užší sběrnice). Ukočírovat řádově delší a složitější sběrnici v PC (nedejbože se dvěma konektory) je prostě náročnější.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zas tak uzsi zbernice tam neni - jedno LPDDR5 pouzdro ma 64bit, tj. ekvivalent DIMM / SODIMM z PC sveta.

Pokud je pouzdreni jako PoP, tak to sedi rovnou na cpu a spoje tam prakticky nejsou - obe pouzdra (cpu+ram) jsou spojeny primo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RAM byva casto soucasti SoC, 1cm vedle jsou pak cipy pro uloziste dat.

Vtipne, byt mimo tema pak je ze treba pajene pameti a disky u laptopu kriklounum vadi, ale v mobilu pajena ram a uloziste nijak nevadi, pritom mobil muze leckdy stat vice nez laptop.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To není vtipné, ale přirozené. Čím větší zařízení, tím je technicky schůdnější používat řešení, která zabírají více místa - nepájené ram, nepájené ssd. nepájená dedikovaná grafika k základní desce atd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja neviem, ci ste niekedy videli rozobraty moderny laptop. Miesta v nom teda na rozdavanie nie je. Kazdy by rad velku vydrz na baterku a super vykon, takze valnu vacsinu vnutorneho objemu tela laptopu zabera baterka, potom strukturalne komponenty a maticna doska s konektormi, heatsinkami a ventilatormi sa krci niekde na kraji pri pante vo forme niekolko cm uzkeho pruzka plosneho spoja.

So SO-DIMM modulmi je ten problem, ze vyzaduju pomerne velku montaznu hlbku. Potom je bud potrebne pouzit konektor, ktory umoznuje montaz na okraj plosneho spoja, alebo hrubsie telo. Prve znamena obetovat dalsich par cm2 plochy notebooku, druhe zvysenie montaznej hlbky. M.2 slot je na tom lepsie, pretoze cela montazna vyska M.2 karty bez chladica je cca taka velka, ako je vyska medzery medzi plosnym spojom maticnej dosky a plosnym sposojom SO-DIMM pamate. Preto moze byt vymenitelny M.2 disk aj tam, kde su pamate napevno.

(napr. moja maticna doska v PC ma jeden M.2 slot na spodnej strane a disk sa tam vojde aj ked mam len nizke standy)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, lidem se vnucují kurvítkovsky tenké notebooky a to dost průhledným způsobem - jiný nelze koupit. Chci notebook s uživatelsky vyměnitelným akumulátorem na jeden čudlík jako to bylo dřív, je to možné?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bude asi plakanim na zlom hrobe, vsak? Pozrel som si ponuku SOHO laptopov so 4GB RAM a pri defaultnom triedeni mi na prve miesto hodilo HP 255 G7. U toho laptopu su upgradovatelne ako RAM (SO-DIMM DDR4), tak storage (M.2) a je mozne vymenit aj baterku. Vsetky 3 komponenty su pod jednym spolocnym krytom. Jedna sa o laptop s cenovkou 430 E. Takze to asi nebude o tom, ze by to kupit neslo.

edit: A s Lenovom je stale mozne mat baterku vycvaknutelnu stlacenim zapadky. Dokonca sa stale daju dostat aj oversize baterie s vacsou vydrzou, ktore z laptopu vytrcaju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za tip, i když to není nic moc výběr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To malo skor znamenat, ze mi trvalo asi 45 sekund aj s povolovanim javascriptu, nez som nasiel upgradovatelny laptop. Bol to prvy v ponuke, ktory na mna vyskocil. Takze ich asi budu tri prdele ;)

Poziadavku na baterku, ktoru ide vycvaknut a zalozit povazujem v dnesnej dobe za znacne niche (a svojim sposobom zbytocnu, vid dalej). Maloktory, ak vobec niektory x86 laptop dokaze preckat v spanku vybratie a zalozenie druhej baterky, takze nieco ako vymena baterky "v poli" prakticky neprichadza v uvahu (posledny stroj u ktoreho som to videl bol PowerBook G4). Nehovoriac o tom, ze bude znacny problem zohnat externu nabijacku laptopovych baterii.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pokud chcete profesionalni zarizeni tak se podivejte na Panasonic Toughbook
https://business.panasonic.cz/odolna-vypocetni-technika/sortiment-vyrobk
u nich vymenite vsechno a temer vse je modularni

pokud Vam staci indie startup tak napr. https://frame.work/ , https://www.youtube.com/watch?v=0rkTgPt3M4k
vymenit lze hodne, ale ne vse je modularni a plytva to mistem (typicky i/o modul pouze 1 port misto 2)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to uplne to same.

1: argumet. Nestaci, navysim. V mobilu to nejde nikomu nevadi.

2: kdyz to umre, vymenim a funfuje dal. V mobilu to nejde a nikdo to neresi.

3:Oprava vadnych soucastek nebo upgrade vsak mozna je - vymena logic boardu. Argumet ze je mobil levnejsi taky neuspeje. Spousty laptopu jsou levnejsi nez mobily.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já vím. Koupím PC, vyndám grafiku a zbytek zahodím... nikdo nic neřeší.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jirka to je volovina. DRAM na SoC nebyva, maximalne mas stovky kB SRAM na ucely early bootu, kym sa natrenuje DRAM kontroller a zdeteguju pamate no a samozrejme cache v radoch jednotiek, max. desiatok MB (ta ale vacsinou nie je priamo pristupna). Dokonca ani M1 DRAM nema priamo v SoC, ale je iba pod spolocnym puzdrom ako separatny cip(let). Dovodov na to je hned niekolko. Najma DRAM sa zdaleka nevyraba takymi procesmi, ako logika. Nie je to potrebne, pretoze DRAM zo zmensovania procesu nema taky uzitok, cize by ju to zbytocne predrazovalo. Dalej by to znamenalo pre kazdu moznu kapacitu RAM navrhnut zvlast cip, co celu zabavu dost intenzivne predrazi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tady treba clanek o A5 ktery ma v sobe 512MB https://www.neowin.net/news/guide-to-smartphone-hardware-37-memory-and-s...

ma ram nad/pod sebou - pouziva package on package metodu. Sice není primo vevnitr ale jsou primo spajene vzdalenost bude daleko mensi mozna 1mm fakticky na desce.vidis jesno pouzdro

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Brání vůbec něco výrobcům MB pro PC uvést model s podporoou LPDDR5(X)? Teda krom ceny samotné a s ní spojené nižší poptávky po takovém modelu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne dnes asi neexistence/nedostupnost CPU co to vubec umi a pak pameti v "klasickem" (ne PoP pouzdre).

LPDDR4 se bezne pouziva/lo (apple, lenovo x1, hp 360, ...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak už bylo psané, u NB tomu technicky nic moc nebrání (jedině to, že momentálně nejsou CPU co LPDDR5 podporujou), notebooky s LPDDR4 se vyrábí. U stolních MB tomu brání dvě věci - u LPDDR jsou nutné CPU i RAM pájené na desce, sloty/sockety nesmí být, takže díky pudu sebezáchovy se do toho žádný výrobce moc nehrne (nerozšiřitelné MB mají mizivé prodeje) a s tím související věc - nutnost použití notebookových CPU protože desktopové nebývají v potřebném provedení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.