Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mageia 4.1 záplatuje Heartbleed Bug i chybu v kernelu

Tvůrci forku původní Mandrivy se rozhodli vydat nové instalační obrazy, které reflektují dvě kritické bezpečnostní chyby poslední doby. Mageia 4.1 je tu.

Nejde o nějaké nové vydání, spíše takový „Service Pack“, jehož cílem je nabízet instalační obrazy se záplatou na Heartbleed Bug (tedy s opravenou verzí OpenSSL) a záplatou na díru v syslinuxu, která konkrétně v případě Mageiy znemožňovala korektní běh instalace na některých starších počítačích.

Spolu s tím vším pak přicházejí i aktualizované verze všech nástrojů či programů, například kernel je ve verzi 3.12.21 a je zde i aktuální FireFox či LibreOffice. Po nainstalování se systém stále tváří jako Mageia 4, označení 4.1 je skutečně pouze kosmetické. Pokud tedy Mageiu 4 používáte, nemusíte nijak řešit reinstall, vše vám již přiteklo či přiteče skrze standardní aktualizace systému. Toto vydání je primárně cíleno na aktualizace starších verzí, tedy zejména Mageiy 3, které končí v listopadu tohoto roku podpora. Update z Mageia 3 na Mageia 4.1 je jednou z věcí, kterou tým důkladně otestoval, mechanismy by tak měly fungovat bez chyb.

Ke stažení:

  • Mageia 4.1 pro x86, amd64 / instalační i live CD

Tvůrci také vzkazují, že i přes ticho, které si procesy kolem přípravy této verze a také přípravy pátého vydání, se právě na tom druhém jmenovaném usilovně pracuje a Alpha 1 verze se dočkáme podle plánu už příští měsíc. Vydání Mageia 5 je plánováno na prosinec 2014.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mageia 4.1 záplatuje Heartbleed Bug i chybu v kernelu

Úterý, 24 Červen 2014 - 10:26 | šarik | Leda by tak. Je-li to instalačka o nic nejde v...
Úterý, 24 Červen 2014 - 08:06 | David Ježek | Nikoli, Heartbleed byl v Mageie záplatován ihned...
Pondělí, 23 Červen 2014 - 21:49 | šarik | Mám tomu rozumět tak, že Heartbleed Bug...

Zobrazit diskusi