Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Malá verze APU Phoenix kombinuje velká (Zen 4) a malá (Zen 4c) jádra

Jadra Zen4C maju polovicnu velkost ako Zen4, ale je treba povedat ze jadra Zen maju polovicnu velkost ako P-jadra Intel kóóóóóóre v Raptore 13000.

Suma sumarum: Zen4C ma 1/4 velkosti P-jadra Intel kóóóóóóre v Raptore 13000, pricom IPC toho Zen4C je menšie o mozno 10% a frekvencie su max. mozno 4,2 GHz u Zen4C vs. max. 5,8 GHz u Raptora. To je 32% rozdiel (27% alebo 38%, podla toho ci sa pozerame z pohladu Intelu alebo AMD, priemer je 32%). To je mame o 45% pomalsie jadro (1,45-nasobne pomalsie jadro, tak nech nezereme 1,5-nasobne pomalsie jadro), ALE (!!!!!) na 4-nasobne mensej ploche. Spotrebu radsej ani nespominam...

Modelova situacia pre multiT vykon a jednotkovu plochu P-jadra Intel kóóóóóóre v Raptore 13000:
- Intel vykon P-kóre 13000 = 1x
- AMD vykon Zen4C: 4x(1/1,5) = 2,6-2,7x
(t.j. na tej istej ploche min 2 a pol krat vacsi multiT vyklon)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spotreba Zen4C sa da odhadnut z ECO modu 7950X:
7950X v zaklade ma v Blenderi 5.1GHz, 95°C, 230W, energeticka efektivita 26.4Wh.
7950X 65W ECO mode ma 4.05GHz, 40°C, 88W, energeticka efektivita 11.8Wh (2.24x uspornejsi).
https://www.youtube.com/watch?v=W6aKQ-eBFk0

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo, pokial kremik neni nasponovany na krv a netecie z neho pot na hranici jeho moznosti (tak ako to pri vlajkovych lodiach desktopu byva), tak efektivita (pomer vykon/spotreba) stupa:

1,5x menej vykonny a 2,24x uspornejsi, logika vravi ze pomer vykon/spotreba by sa potom zlepsil 2,24/1,5 = 1,5, teda o cca 50%, co je teda dost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cele to srovnani nesedi. Urcite neni vhodne srovnavat Zen 4c s intel P jadrama. To by bylo vhodne pro srovnani se Zen 4 (bez C). Kdyz uz, tak srovnavat s E jadrama, ktere behaji na podobnych frekvencich.

Zen 4 jsem nasel ze by mel mit 3.84mm2. Golden Cove P ma mit 2x tolik. Zen 4c polovinu. E jadra jsou 1/4 od P jader.

Vychazi to tedy, ze Zen4c a intel E jadra jsou ~ stejne velka.
Ano, Intel P jadra budou oproti Zen 4c, ktery neni relevantni srovnani, o cca polovinu vykonejsi.
Stejne tak by se dalo (stejne spatne) rici, ze Zen 4 (bez C) je o polovinu vykonejsi, nez intel E jadra.

Co je ale dulezite, je celkove srovnani MT vykonu, kde si dovoluji tvrdit, ze 2 x Zen4 + 4x Zen 4c budou vice nez srovnatelne s Intel mobilnim resenim.

Co se spotreby tyce, tak tam je tolik faktoru, ze se neodvazuji hadat. Rozhodne bych nebral jako zaklad 7950X, ktere ma chipletove IOD takrka o spotrebe celeho Phoenix pointu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

az na to ze intel ma tych malych jadier 8 a nemusi platit TSMC za litografiu, takze predpokladam ze az tak ho netrapi cena kremiku

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jediný rozdíl pro intel je:
+ nemusí platit zisk TSMC
- musí odepisovat investice do fabů

...a to jako zásadní výhru nevidím.

Takže i pro intel platí, že "size matters" - už jen pro to, že z jednoho waferu vyrobí méně čipů a ještě s větší chybovostí, tudíž jednotková cena bude jasně vyšší proti menším čipům.

Na rozdíl od "paradigmových blouznivců" si myslím, že ta pravá změna paradigmatu za posledních 10 let byla v čipletech, ne v konceptu big-little.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nekonečný vlhký sen o graficky výkonném APU... podívejte se na 6000 řadu. Snesu kde co, ale tohle je už trapnost. Nejlevnější NTB za 27tis s 680M Učkovou řadou, mITX desky neexistují (celkově), barebone jen z Čajny za 18tisíc+. A až se to všechno otestuje, zjistí se že to má výkon 6500XT s téměř identickou spotřebou, jen s rozdílem že pod chladičem CPU v "jednom" křemíku. Pff...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A aký to ma mať výkon pri zdieľanej Ram-ke? Integrovaná grafika narazí na Ram-ku, tu proste končí a nejde to ojebabrať. Predstav si diskrétnu grafiku 512SP s DDR5 ramkami cca 6000Mhz na 128bit... Ak to nechápeš, tak smola, čakaj ďalej.... Mám Ryzen 5-2400G a je to bomba....

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 5 5600G je ted za 140€ coz je naprosto suprova cena, vezmes laciny AM4 board, pridas 16GB(2x8) RAM, NVMe, starou kysnu, zdroj a jedes, intel tu nema co nabidnout.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To nerozporuji. Jenže to má s 4400MHz DDR4 grafický výkon jako trochu rychlejší RX550 128bit. A při měření spotřeby zjistíš, že je výhodnější tam dát tu RX550. Měl jsem to tu na stole přesně v téhle konfiguraci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RX550 má jádro na 14nm, mi neříkej že má stejný poměr spotřeba/výkon(včetně spotřeby VRAM) jako o generaci novější architektura na 7nm.
Mi to nějak nehraje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

za 27k uz mam 5600h + 3060, a to je opat uplne inde

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ano, ale i spotřeba bude "jinde."
Kouzlo APU tkví v malé spotřebě, takže smysl to dává v maloobjemových desktopech a zejména pak v mobilním segmentu. Nahrazovat tím diskrétní modulární desktop opravdu smysl nedává.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, tak na nové APU sa teším. Hlavne som zvedavý na grafický výkon. Mohlo by to mať pozitívny vplyv na vývoj grafického lowendu. Už by to chcelo rozumne výkonnú, nenažranú grafickú kartu za rozumnú cenu. Ale to by som chcel asi veľa (výkon aspoň 6600 (XT), spotrebu okolo 100W a cenu okolo 200€)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- výkon aspoň 6600 (XT) - není problém
- spotrebu okolo 100W - není problém
- a cenu okolo 200€ - ".. Ale to by som chcel asi veľa .." - to tada opravdu chceš hodně muziky za opravdu málo peněz. Možná tak 400€. Ale spíš více.
Levně už bylo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, ako sa vraví, za peníze v praze dúm... Viem, že dnes sa dá kúpiť RX6600 za cca 300€ a stiahnuť mu spotrebu na 100W. Ale bavíme sa o tom, že dnešný lowend za 200€ je moc osekaný, má veľkú spotrebu a APU mu šliape na päty. Nové APU by mohlo posunúť hranice lowendu v zmysle ako som popísal, pretože 400€ nepovažujem za lowend ani omylom, aj 200€ je dosť, ak si uvedomím že za 500€ mám Xbox s celkovou spotrebou 200W a na fullHD sa dá hrať v pohode. Dnešné grafiky sú proste drahé a nenažrané, takže neberiem argument levně už bylo...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„- výkon aspoň 6600 (XT) - není problém“

Pokud na tom iGPU Phoenix bude jako Navi 31, tak bude velký úspěch i dosažení výkonu 6500 XT.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sheduler M$ je už přizpůsoben k tomu, aby rozpoznával preferovaná jádra s lepším taktem.
AMD řešení snad nebude trpět neduhy intelecího řešení (pomalá komunikace mezi jádry).
Mělo by to fungovat dobře.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Áno už teraz AMD označuje dve najrýchejšie jadrá v procesore, aby windows pri single-core a dual-core vyťažení, ich presúval na ne, tak nevidím problém v tom, keď bude mierna zmena a bude mať procesor kde sú 2x jadrá s 5.5Ghz + 4jadrá s 4Ghz (a menšou L2 cache). Dá sa to krásne sledovať v Ryzen Master, ako tie priorizované jadrá, sú stále v záťaži a ostatok je nevyťažený a uspáva sa.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, jak by se tom mělo chovat v okamžiku, kdy preferuju co nejmenší spotřebu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budete to posuzovat podle max P (W) nebo Consumed energy for job (J = W * s)?
Intel svého času zavedl turbo boost nad běžnou frekvenci krátkodobým zvýšením power limitu (to nešťastné PL2 a Tau).
Probuzené jádro zkrátka něco žere. Takže z hlediska celkové spotřeby energie (J) často vyjde lépe ten úkol rychle zpracovat a jádro následně co nejrychlej "zkrotit" (nejlépe zase uspat).

Nečekám nějak extra výrazný rozdíl mezi efektivitou 4 a 4c při nízkých taktech (aka těch 1000+ vláken Windows vyžadujících 0.01% výkonu 1 jádra).

Bude zajímavé sledovat jaké frekvence (aka kolik šťávy) dostanou ta 2 Zen 4 jádra, pokud se CPU zatíží na limit spotřeby.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>>Nečekám nějak extra výrazný rozdíl mezi efektivitou 4 a 4c při nízkých taktech<<
Dvojnásobná plocha křemíku si nevyhnutelně vezme víc. Dvojnásobek to asi nebude, ale to asi bude souviset s tou efektivitou. Pokud bude úloha náročná na velikost cache, tak nejspíš budou velká jádra efektivnější, jinak, vzhledem ke stejné architektuře, budou jednoznačně efektivnější menší jádrá.
Příklad - pokud budu v textovém editoru, tak asi budu preferovat 4c jádra, pokud budu kompilovat tak asi plná jádra.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud budeš v textovém editoru, tak ti bude jedno na kterém jádru běžíš.
Na stejném taktu budou mít stejnou spotřebu a stejný výkon. (Velikost cache můžeme zanedbat).
" Dvojnásobná plocha křemíku si vezme víc"
Ne. Jedná se o "dark silikon" tedy křemík který nic nežere. Jen absorbuje teplo z okolních tranzistorů.
Cache sice něco navíc vezme, ale rozdíl může být tak malý, že ho vyrovná rychlejší dokončení úlohy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když preferuješ co nejmenší spotřebu, tak to většinou oznámíš systému zapnutím úsporného režimu. A ten vypne turbo.
Pak budou takty všech jader stejné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to vyzerá, že AMD to bude mať jednoduchšie, už len z dôvodu, že jadrá budú výkonovo podobné, frekvenčne zrejme identické, takže aj zlá práca scheduleru nebude mať taký vplyv ako pri inteli, kde je rozdiel medzi jadrami značný. A ešte je možnosť, že si to AMD ošéfuje tak, aby mali výkonné jadrá vždy prioritu, veď 2 jadrá aj pri plnom výkone budú mať aj tak spotrebu, ktorá zrejme v pohode vojde do 28W. Až pri potrebe viacej ako 2 jadier začne pridávať tie horšie, aby sa zabezpečil maximálny MT výkon....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

".. jadrá budú výkonovo podobné, frekvenčne zrejme identické .."

Zen 4 jádra by neměla mít problém dosáhnout 5.5GHz v ST zátěži.
4c jádra jen do 4.0 (4.1) GHz.

I při stejném taktu budou mít 4c o něco nižší výkon (menší cache a "redukce" některých částí). Odhadem 90-95%. V extrémních situacích (ty "plošnou optimalizací postižené funkce") i 60% nebo méně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"redukce nekterých časti"....redukovať sa bude L2 cache (o polovicu na úroveň Zen3) a kremík, ktorý sa staral o lepšie chladenie v rámci čipu (aby neboli výpočtové časti, tak tesne pri sebe)....nakoľko znížia takty k 4Ghz, tak aj pri zvýšenej hustote by nemal nastať problém....osobne očakávam, že zmenšením L2 cache sa zníži IPC o 3-5% a ostatok urobí frekvencia....netreba zabúdať na fakt,že HT na týchto jadrách ostáva (navyše aj AVX 512), čiže to bude mať 6jadier/12 vlákien a nie po "Intelácky" 6jadier/8vlákien. Navyše to bude mať vyšší MT výkon ako čisté 4jadro/8vlákno s neredukovanou verziou ZEN4, ale plocha bude cca rovnaká.

Úplne najzaujímavejšiu informáciou ale bude, ako je to napojené na L3 cache....či nebude náhodou zdieľaný nejaký cca 16-32MB kus L3 cache pre 2×Zen4 + 4×Zen4c + IGP RDNA3.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

edit: sorry zle som to prečítal, myslel som, že celý procesor bude frekvenčne osekaný, keďže to má byť pre lacný segment, ale ak bude frekvenčný rozdiel medzi plnými a osekanými jadrami, tak zostáva len to riešenie, že AMD v mikrokóde CPU zabezpečí, aby prioritne bežali plnotučné jadrá a tie pomalé prdky sa budú zapájať až pri požiadavke na MT výkon. Samozrejme predpoklad je, že tie 2 jadrá vojdú do požadovanej spotreby, čiže do 28W. A pri idle záťaži môžu byť takisto aktívne tie plné jadrá, ak budú mať dobre odladené úsporné režimy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš to bude podobně nesmysné jako u Intelu, ale je to móda, tak aspoň to AMD navrhla nějak ta důstojně.
Zajímavější si myslim, že by byl mobilní procesor s pouze Zen 4c.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hypotetické (zatím) 4C/8T Zen 4c CPU by mělo lepší výkon, odezvu i spotřebu než představené (zetím nedodané) 8C/8T Alder Lake - N (pouze "efektivní" jádra).

V ST bude jistě pomalejší než 12xxx/13xxx. Ovšem v MT by mohlo být porovnatelné s 2P+6E modely Intelu. Hlavně když se uplatní limity napájení.

Uvicíme, co vypadne z praktických testů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já to jako nesmysl nevidím. Zen4 a 4c se liší jen frekvencí a velikostí cache, takže pokud pro určité typy úloh jako je CB koncept více slabších jader funguje, nevidím důvod pro nenavýšení počtu jader (a u AMD to na zvýšení reálně vypadá) takové řešení nenabídnout.
Už dávněji jsem psal, že AMD koncept big-little pojme úplně jinak, a že to bude dávat smysl. Žádné nesmyslné přepínání jader jako u ARMu, žádné nesmyslné mixování tlustých jader s atomy jako u Intelu s dopadem do instrukční sady, ale racionální využití silných stránek modulárního konceptu AMD a výhod efektivního Zenu. AMD totiž neřeší primárně spotřebu (ta je +/- dobrá už nyní), ale hlavně řeší plochu a poměr plocha/výkon a sekundárně druhý problém, což je ST výkon, ve kterém byl Zen vždy trochu slabší. Pro specializované aplikace (mobilní segment, servery) to vypadá jako hodně dobré řešení.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je praktická, potřebuješ tam, kde se ti hodí mít multivláknový výkon jádro Zen4 nebo jádra Zen 4c?

Já si myslím, že Zen 4 a Zen 4c se moc potkávat nebudou, takže buď potřebuješ pouze Zen 4 nebo ti stačí pouze Zen 4c.
Idea AMD není špatná, ale reálně si myslim, že procesor Zen4 + Zen4c nebude okrajovou záležitostí jen tehdy nebude-li existovat procesor založený pouze na Zen 4c.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a to je právě to, oč tu běží. Existují aplikace (např. ty renderovací jako CB), kde je klíčový počet jader, nezáleží na cache a až tak ne na frekvenci. Prostě vysoce paralelizovatelné úlohy, kde probíhá spíše proudové zpracování dat. A pak dává smysl nahradit např. 4C/8T Zen4 stejnou plochou křemíku s 8C/16T Zen4c - náklady budou stejné, nebo možná trochu nižší, výkon v takto definované úloze však teoreticky až 2x (200%) lepší, protože při globálním zatížení všech jader nemůžeš počítat u Zen4 s plným power budgetem, který je limitován celkovým TDP.
Samozřejmě existují i (náročné) aplikace, které běží jen v jednom threadu, nebo mají omezený počet threadů (např. na 4-8) - tam tento přístup výkon nepřinese.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořád jsi tím ale nevysvětlil, k čemu tam budou dobré ty Zen 4 jádra? Zen 4c plně rozumím, jsou aplikace, kde cache je mnohem menší výhoda než víc jader, takže procesor tvořen pouze ze Zen 4c dává naprosto perfektní smysl, ale k čemu tam budou ty 2 jádra Zen 4? Na běh OS? Vážně je OS tak rozežraný, že potřebuje velká jádra s velkou cache?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

na ST úlohy. Je to procesor do notebooků apod., tam se na ST hraje. Pokud by to měl být CPU do serverů (např. jako webserver), tak tam by zase dávalo smysl osadit co nejvíce jader, a tedy mít vše jen zen4c.
Něco jako "jádro na běh OS" neexistuje. U preemptivních OS sice má jádro neustále kontrolu, ale to neznamená, že se neustále vykonává na nějakém jádře kód vlastního jádra (konkrétně scheduler). To obstarává vlastní HW, nikoli SW. A OS/jádro je málokdy ten nejnáročnější proces v počítači, spíše platí, že bývá ten nejméně náročný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bomba bude když na to položí 3D V-cache.
Penalizace poloviční cache bude vymazána.
Jo zvedne to cenu a tohle je evidentně produkt kde jde především o cenu.
Takže to nevznikne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevěřte tomu, že se 3D V-cache bude dávat na nejlevnější mobilní procesory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A najednou je "x86 big.LITTLE" v pořádku. Šak to říkám furt, že i tahle cesta dává smysl, jen ji holt někdo musel začít prošlapávat první.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Lenže u AMD to nieje big.LITTLE....tu sa jedná o rovnaké jadrá Zen4, len sa líšia veľkosťou L2 cache a maximálnej povolenej frekvencii. Stále to má HT, AVX-512, stále má zdieľanú iba L3 cache (a nie aj L2 cache ako u jadier Gracemont). Podobnosť s Alder Lake/Raptor Lake nepripadá do úvahy. Keby použili kombináciu jadier Zen4 a Zen3, tak by sa o tom dalo hovoriť, ale takto isto nie.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Podobnosť s Alder Lake/Raptor Lake nepripadá do úvahy. Keby použili kombináciu jadier Zen4 a Zen3, tak by sa o tom dalo hovoriť, ale takto isto nie"

ani kdyby použili kombinaci ZEN4 a ZEN3, tak by to pořád byla kombinace dvou velkých jader a nikoliv big-little

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

áno, vo svojej dobe sa považovali za veľké jadrá, ale mali by medzi sebou výkonnostný aj plošný rozdiel a chýba podpora AVX-512 u Zen3...a navyše Zen 3 na 5nm je už malé jadro :), takže by sa to dalo prirovnať k modelu big.LITTLE, aj keď tak nebolo zamýšľané a neboli preň malé jadrá vytvorené iba zobrané z predchádzajúcej generácie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak píše Zero, ta jádra jsou prakticky shodná a liší se jen velikostí cache a optimalizacemi pro vysoké takty. Že ta úspora na "bižuterii" udělá z velkého jádra malé, to je právě to kouzlo Zenu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tady je hlavně vidět rozdíl mezi umí (AMD, ) a neumí (doplň si sám).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"A najednou je "x86 big.LITTLE" v pořádku. Šak to říkám furt, že i tahle cesta dává smysl, jen ji holt někdo musel začít prošlapávat první."

Opravdu toto napsal Ježek? No myslel jsem, že je o hodně chytřejší a občas dokáže i přemýšlet, ale asi jsem se spletl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spletl. Prostě sleduj a uč se. Ono někdy věci nejsou vidět na první dobrou. Někdy s nimi ten první přijde příliš brzy a neuspěje, chce to ještě pár let. Třeba jako když Mozilla vydala FirefoxOS. Já ho měl rád, i jsem si zajistil telefon na zápůjčku. I jsem ho nějakou dobu spokojene používal jako primární telefon. Ale byl to propadák, masy ještě neuzrály na webové technologie. Musely instalovat kravina zkompilované pro danou platformu. A kde jsme dnes? u Webassembly, Electronu a aplikací, které pokud jsou aplikace, tak často jen obalují webovou technologii. A FirefoxOS žije dál ve všech těch KaiOS křápech. A že FirefoxOS neuspěl, bylo hlavně kvůli monopolu Googlu. Ze stejného důvodu neuspěl třeba MS Edge (ten původní, ne ta současná zoufalost), ze stejného důvodu skončila původní Opera. No a já někdy prostě mám rád technologie, nad kterými v dané době lidi kroutí hlavou a považují mě za blbce, aby za 5 či víc let ani třeba nezjistili, že najednou na takové technologii běžně jedou. Rád jsem za takového blbce. Stejně jako jsem za něj bycl, když jsem propagoval linuxový desktop. To bylo keců o fotkách (darktable), 3D animaci (blender), videu (kdenlive / ffmpeg / ...) či hrách (Steam Deck / Proton / VKD3D / WSL 2.0 / ...). Tak si klidně ještě užijte do nadávání na Alder Lake, ale za několik let si budete muset přiznat, že to Intel udělal jako první. Jo, možná to mezitím i zmizí z trhu, ale pak se to zase vrátí. Uvidíte.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale tady přece nejde o to, že směs různých typů jader je špatně, ale nesmí se lišit tak, aby to přidávalo víc problémů, než užitku. Pokud totiž budeme u Intelu mluvit o směsce big+little, tak u AMD můžeme maximálně tak mluvit o middle+smaller (Zen opravdu není ten big, jako P jádra GoldenCove u Intelu), kdy implementace se bude značně lišit jak v provedení, tak v architektonické rozdílnosti použitých jader vzájemně vůči sobě. Takže ne, není to to samé ani náhodou. A pokud to někdo nedokáže (možná spíše nechce) pochopit, jeho problém. Ale chápu, že je to aspoň dobrá záminka k tomu, aby teď někteří mohli ukazovat hysterickým prstíčkem a křičet: „podívejte, AMD se opičí po Intelu, já vám to přeci říkal, že to Intelí big.LITTLE je jediná možná cesta, já jsem ale borec, co?“

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já od začátku říkal že big.LITTLE má smysl jen v mobilních zařízeních.
AMD big.BIGGER uvede v <28W NTB.
Nechápu proč to intel cpe do desktopu.

Nechci urážet, ale plácat kraviny a když náhodou se nějaká částečně potvrdí, tak ze sebe dělat hrdinů, to by uměl každý.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protože u Intelu zjistili, že když lidi kupují po 5+ letech nový NTB/PC, tak se řídí základními čísly:
> Koupila jsem nový NTB s 4j a 16 GB RAM, což je o dost výkonnější než původní 2j s 8 GB RAM!
Neřeší rozdíl typu Core i3, i5, i7... natož kombinaci jader.

A teď na desktopu máš možnost koupit 6+8. Jednoduchá matika. Intelí 6+8 musí být oproti 6j AMD naprosté dělo!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel, vidi na krabici "10 jader".. a je vymalovano... ze vetsina tech jader je pomalejsi, ne to co meli treba v predchozim derivatu skylake, uz nevidi.
Co mne na tom desi je fakt, ze AMD na tuhle 'reklamstinu' bude muset najed nejspis taky. Protoze Intel je stale tak dominantni, ze mu mozna nic jineho nezbude..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zde je vidět aplikace jednoho z Murphyho zákonů v realitě všedního dne.

"Suma lidské inteligence je konstanta."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Peklo nudných stojatých vôd konečne zamrzlo v podobe zmeny paradigmy "x86 big.LITTLE" z dielne AMD.
Vítam všetkými desiatimi.

P.S. Jen se toč kurúhvičko, toč pekne podľa vetra :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

LOL.. potrefený blouznící tralalák!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ta jeho korouhvička teď rotuje přímo nadzvukovou rychlostí, aneb jak si přiohnout realitu tak aby pasovala do jeho paradigmatů .-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mne by zajimala jen jedna vec, jestli mu cvaklo az ted nedavno, nebo byl takovy uz driv..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už dřív, ale zvláštnosti typu "taktujeme a hrajeme na ultralowendovém jednojádrovém Sempronu" měly aspoň nějakou informační hodnotu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Paradigma, neparadigma....stačí si porovnať výkon a spotrebu (prípadne pomer oboch) v záťaži.... 4jadrá/4vlákna Gracemont vs 4jadrá/8vlákien Zen4c a bude nám jasno...

Neviem na čom fičíš od doby, čo Intel kúpil Centaur, ale nerobí ti to dobre. Ja mám tiež slabosť na malé jadrá (v NASku mám 4jadrá AMD Jaguár)...ale už sa neviem dočkať na nejaký AMD Mendocino (Zen2 na 6nm), ktorý sa objaví v miniITX prevedení, aby som to vymenil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mini-ITX desky zrovna prohledávám a než platit takový příplatek za blbost oproti microATX, tak to raději dražší, ale výrazně flexibilnější a komplexnější notebook.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tralaláku, a ktrerá jádra jsou ty big a která LITTLE? To by mě zajímalo. Prakticky stejná architektura, jen menší cache a nižší takty.
Kdyby toto udělal Intel a fungovalo to, tak to kritizovat nikdo nebude, zatím je opak pravdou...
U AMD zatím nevíme, takže kritizovat budu, až se ukáže, jak to funguje. To jen chytrolín Ježek a ty už dopředu víte.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tady mas tralalko dukaz toho, jak moc se dari Intlosi s jeho "novym paradigmatem" v momente, kdy si muze zakaznik vybirat (cili ne-OEM)
https://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2023/01/Intel-Core-AMD-Ryzen...
Stary Zen3 valcuje prodeje RTL+AL dohromady. Jedine co trochu stoji za rec, je 12400, ktery ale, svete div se, zadne Eprdky nema :)
Verim, ze pokud by AMD neudelalo tu chybu (nebo zamer), ze nesparovali Zen4 jen s DDR5, coz prodrazuje desky, tak by tyhle grafy vypadali pro Intel, jeste tragicteji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na tom je vidět ta rozdílná kupní síla v Německu a u nás. U nás se v některých obchodech 5800X3D nedostane ani do první desítky, jinde je třeba sedmý a u nich je s velkým náskokem první. To mají i díky našim příspěvkům za plyn.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady mas tralalko dukaz toho, jak moc se dari Intlosi s jeho "novym paradigmatem" v momente, kdy si muze zakaznik vybirat (cili ne-OEM)
https://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2023/01/Intel-Core-AMD-Ryzen...
Stary Zen3 valcuje prodeje RTL+AL dohromady. Jedine co trochu stoji za rec, je 12400, ktery ale, svete div se, zadne Eprdky nema :)
Verim, ze pokud by AMD neudelalo tu chybu (nebo zamer), ze nesparovali Zen4 jen s DDR5, coz prodrazuje desky, tak by tyhle grafy vypadali pro Intel, jeste tragicteji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byt Zen IV na AM4 tak sou ty procesory podobne silne nedostupne jak to bylo se Zen-em III v roce 2020.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

https://diit.cz/clanek/10-nejvetsich-zakazniku-tsmc-snizilo-objednavky-n...

Pánové, kdy si všimnete že čipová krize skončila?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A desktop nic? Vypadá to, že si po dlouhé době koupím notebook...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Budeme rádi, když pro desktop opožděně vydají alespoň 6600G/6700G. Malý Phoenix je jen pro NTB a ten velký se v desktopu objeví - bůh ví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skvele reseni, odeberou dark silicon cili neaktivni kremik slouzici k lepsimu odvodu tepla z die cimz se mohou prave dosahovat vysoke frekvence, k tomu serezou o polovinu L2 cache a je vymalovano, IPC Zen-u IV v plne palbe(instrukce) limitovano jenom polovicni porci L2, mix Zen-u II(takt), III(cache) a IV(IPC-AVX512), takhle se to ma delat, jadra se nesmi nikdy lisit instrukcni sadou(vybavou)!

Core i9 - 13900K neni nic jineho nez prachobycejny drze preceneny 8 jaderny procesor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD zacina nenapadne pripravovat zakaznikov na zmenu paradigmy. Najskor len velkost cache, potom frekvencia, potom... Sak to pozname.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bues asi dost vedle :)
Prvni 5Ghz CPU uvedlo AMD FX9590. Takze pokud nekdo, tak Intel 'kopiroval' AMD. Teda ke skode, protoze to co ma Intel zere jeste vic a je to jeste vic nesmyslne, nez tehdejsi vyhoneny stavebni stroj od AMD, ktery byl vicemene jen okrajova zalezitost.
Veikost cache.. to neutesim, jak jsi na to prisel. Jestli mas na mysli X3D, tak pokud vim, Intel nikdy podobnou technologii nemel.
A to treti..jestli myslis Inteli B-L kockopes..snad bude mit AMD vic rozumu nez Intel, pokud pujde cestou heterogennich jader a neudela stejny paskvil jakym je ADL a RTL ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Největší problém intelího big.LITTLE je propojení jader mezi sebou.
Kdy blok 4 Ecore je připojen jako by to bylo jedno Pcore => Rostou latence.
AVX512 je až podružný problém. Vypnutí pomohlo teplotám. Jednak vznikl dark silicon v Pcores a také implementace intelu je dost nenažraná na rozdíl od AMD.

Nevíme jak bude big.BIGGER propojené v Ryzenu. Takže zatím jen opatrná radost.
Ale skoro jistě budou všechny jádra na stejné úrovni. Je jich jen 6, tak proč to komplikovat.
Na více jader nasadí AMD chiplety i v NTB. Viz článek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tombotroll zostáva len dúfať, že tie masívne zľavy Ryzenov 7000 (Zen 4) padnú na úrodnú pôdu a prejavia sa aj v trhovom podiele Q4/2022 a AMD sa v desktope a notebookoch troška pozviecha, kedy trhový podiel podľa Mercury Research v Q3/2022 v notebookoch:
• 84,3 % pre Intel a
• 15,7 % pro AMD a

v desktope
• 86,1 % pre Intel a
• 13,9 % pre AMD.

zdroj: https://www.3dcenter.org/news/die-marktanteile-fuer-x86-prozessoren-im-d...

Ale počkať veď tu postujete práve Vy tombotroll ten midlfactory (cili ne-OEM), ktorý by Nám vyššie uvedené vedel napovedať (prognózovať) ako by sa tie zľavy mohli premietnuť, tak sa na to pozrime:

11/2022
i5 13600K 1 740
i7 13700K 1 670
i5 13600KF 960
i7 13700KF 760
i9 13900K 420
SPOLU: 5,550

vs

11/2022
R7 7700X 1 310
R5 7600X 820
R9 7900X 480
SPOLU: 2 610 (47,03%)

---

12/2022
i5 13600K 1 390
i7 13700K 1 270
i5 13600KF 1 080
i7 13700KF 600
i9 13900K 550
SPOLU: 4 890

vs

12/2022
R7 7700X 950
R5 7600X 840
R9 7950X 630
R9 7900X 410
SPOLU: 2 420 (49,49%)

---

SPOLU: 11+12/2022
• Intel Raptor Lake (Raptor Cove + Gracemont / 13 000 Series) [jeseň 2022]: 10 440
• AMD Raphael (Zen 4 / Ryzen 7000 Series) [jeseň 2022]: 5 030 (48,18%)

zdroj: https://www.hardwaretimes.com/amd-ryzen-5000-cpus-are-selling-nearly-7x-...
zdroj: https://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2023/01/Intel-Core-AMD-Ryzen...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Prosím tě, vysvětli mi odkud bereš těch 48-50 podílu, když ta uvěná čísla od pohledu dávají 1/3 podílu AMD a 2/3 Intelu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to blby co..porad stejne meles dokola. Kdyz si vezmu, ze nejsi schopen odpovedet na jednoduchy fakt, proc AMD stale prodava vic obstaroznich Zen 3 nez AL a RTL dohromady...
Mel jsi tu dat OEM statistiky i z dob pred ZENem. To byl monopol intelu jeste vetsi, jeho ovladani trhu temer 100% a ta cisla jeste lepsi :)) Sice to nema zadnou spojitost s tim co jsem psal, ale tak u tebe je clovek na to zvykly, ze to moc smysl nedava.
A ze ma RTL lepsi prodeje na mindfactory? Krome toho, ze to mas zase blbe, tak on nekdo tvrdi, ze to tak neni? On nekdo tvrdi, ze Zen4 ma stejne levne desky jako ma RTL a AL?
Kazdy s hlavou na krku chape, ze AMD zazdila Zen4 cenou platformy. Jen ty jses vykuk, ktery si mysli, ze RTL je v necem vyjimecny .. ano vyjimecne zere a je stejne vyjimecny jako tvoje komentare :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vy tu "argumentuje" s midlfactory tak som Vám ukázal Vašu vlastnú medicínu a keď sa Vám nepáči nie je to môj problém a môžem dať aj tuzemské priečky od zeleného však viete koho v novinách platforiem:

• Intel Raptor Lake (Raptor Cove + Gracemont / 13 000 Series) [jeseň 2022]
vs
• AMD Raphael (Zen 4 / Ryzen 7000 Series) [jeseň 2022]:

CZ
1. Intel Core i5-13600KF - Procesor
2. Intel Core i7-13700KF - Procesor
3. Intel Core i7-13700K - Procesor
4. AMD Ryzen 9 7950X - Procesor
5. AMD Ryzen 7 7700X - Procesor
6. AMD Ryzen 5 7600X - Procesor
7. Alder Lake
8. Intel Core i9-13900K - Procesor
9. Intel Core i9-13900KF - Procesor
10. Alder Lake

SK
1. Intel Core i5-13600K - Procesor
2. Intel Core i5-13600KF - Procesor
3. Intel Core i9-13900K - Procesor
4. AMD Ryzen 9 7950X - Procesor
5. Intel Core i7-13700KF - Procesor
6. AMD Ryzen 5 7600X - Procesor
7. Alder Lake
8. Intel Core i9-13900KF - Procesor
9. AMD Ryzen 7 7700X - Procesor
10. Alder Lake

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Vy tu "argumentuje" s midlfactory tak som Vám ukázal Vašu vlastnú medicínu a keď sa Vám nepáči"
.. problem je to v tm tralalko, ze nikdo nema problem 's medicinou'. Jediny kdo ma s tim problem jsi ty sam.
Jeste jednou a pro blbe..
- nikdo nezpochybnuje, ze RTL se prodava lepe jak Zen4. Ncimene pokud nejsi Lama a nebo tralalak, tak si dokazes zjistit, proc to tak je. A duvod je cena desek, potazmo platformy, jako celek. Nema to nic splecneho s tvoji uchylkou jmenem 'zmena paradigmatu'. AMD se jednoduse pro levnejsi ne-hieghendove buildy nevyplati, protoze to hrozne desky prodrazuji. Intel tohle nema. Porovnavej preci AL se Zen3.. desky jsou stejne drahe, a presto se Zen3 prodava nasobne lepe nez AL. Jedine co se z AL prodava je 12400, ktery zadna mala jadra ale nema. Co ty na to? Ze by to bylo tim, ze jaksi o ne v dane kategorii neni zajem?
Jak pise nekdo jiny..porovnanvej, kolik se prodalo RTL+DDR5 proti Zen4+DDR5 a pak by jsi mel cisla, ktera se daji srovnavat. Bohuzel takova k dispozici nejsou.
Zkus chvili pouzivat selsky rozum a nemusis servirovat zadnou medicinu, jedine tak sobe.

Koukam, ze ti opetovne hrablo a zase vytahujes nejake statistiky 'zeleneho skreta'. Skoda, bavit se s tebou rozumne nejde a krome tech vykriku, co tady obcas postujes, stoji tve prispevky fakt za kulove..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jen se toč koruhvičko toč pekne podľa vetra.

Predaje AMD procesorov do socketu AM4 (vrátane upgradov), ktorý je na trhu od 09/2016 vs predaje Intel procesorov do socketu LGA 1700 of 11/2021 predsa nikto nespochybňuje a vďaka AMD za ne lebo by sme sa tu zrejme od Q3/2022 a v 2023 už nemali asi ani o čom baviť...

Ako som písal vyššie - počkajme si na trhové podiely po masívnej zľavovacej akcii procesorov AM5 platformy ako sa to premietlo do trhových podielom resp. ako dokáže ešte AM4 kompenzovať resp. absorbovať tento výpadok.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kapa pri všetkej úcte riešime tu platformy roku jeseň 2022 tj.

AM5 - Raphael - Zen 4 - Ryzen 7000 Series

vs

LGA - 1700 - Raptor Lake (Raptor Cove + Gracemont) - Core 13 000 Series

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud teda vidím dobře, tak Váš první příspěvek byl na Tombomina, kvůli jeho odkazování se na data z prodejů na Mindfactory. Jenže tato data vždy zahrnovala všechna relevantní CPU do stále dostupných patic (u Intelu tam ještě vidím i i5 11400F) Takže ten zásadní problém je, že jediný, kdo tu řeší Zen4 vs. Raptor Lake jste Vy. Ostatní prostě řeší podíl prodejů v retail segmentu v tu dobu dostupných a prodávaných CPU. Čili abych tak nějak řekl, oni o voze, Vy o koze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Porovnávání prodeje RL s Zen 4 na první pohled dává smysl.
Ale je to blbost.
AMD Ryzen 5 7600X má nejsilnější konkurenci v Ryzen 7 5800X3D a 5800X.

Měli bychom porovnávat prodeje DDR5, aby to bylo vypovídající. A tam intel prohraje. Stačí se podívat na prodeje základních desek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.