Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Marvell prohrál spor s Carnegie Mellon University, zaplatí 1,17 miliardy dolarů

640GB Samsung HDD s Marvell řadičem
O tom, že univerzity umí na základním i aplikovaném výzkumu generovat nemalé zisky, není sporu. Výsledek jednoho takového nyní kvantifikoval jeden Pennsylvánský soud více než miliardou dolarů...

Carnegie Mellon University (CMU) nepochybně - „navzdory“ tomu, že byla založena v roce 1900 - patří mezi přední světové školy. Seznam těch, kteří prošli jejími branami, čítá mimo jiné 18 nositelů Nobelovy ceny a pro IT se ještě sluší dodat 11 Turingových cen. Zkrátka a dobře, na Carnegie Mellon University umí vymyslet i báječné věci a jednou z nich byla patentovaná technologie umožňující zvýšit přesnost, s jakou obvody pevných disků čtou data z vysokorychlostních magnetických disků (ploten). A tento patent Marvell Technology ve svých řadičích pro HDD porušila (tj. neměla na použití této technologie licenci).

A protože Marvellovy řadiče jsme po řadu let nacházeli na pevných discích všech hlavních výrobců (Western Digital, Seagate či Samsung, jehož 640GB disk HM641JI vidíte na fotografii) a dodnes je zde nacházíme, je škoda dle amerického práva veliká. Porota okresního soudu příslušného obvodu ji vyčíslila na 1,17 miliardy dolarů, a to nemusí být konečná. Finální výše pokuty se může, pokud se soudkyně Nora Barry Fischer ztotožní s rozsudkem poroty, vyšplhat na trojnásobek. Marvell totiž čipů porušujících patent CMU prodal „miliardy“. CMU samozřejmě teoreticky může požádat i o zákaz prodeje produktů její patent porušujících, což by fakticky zastavilo velkou část HDD trhu v USA.

Nicméně jsme ještě neřekli to hlavní: z popisu technologie (a faktu, že žaloba mířila na výrobce řadičů, nikoli výrobce disků či diskových hlaviček/motorků), kterou na CMU vymysleli, je zjevné, že jde v podstatě o softwarový patent. Nejde o patent na specifický výrobek, nýbrž na ovládací logiku pevných disků, která je ve formě firmwaru implementována v řadičích Marvell. Nu což, máme 2. ledna, takže vítejte v dalším roce, který nepochybně bude naplněn spory nad softwarovými patenty, jakkoli jsou triviální a dospěje k nim nezávislým výzkumem tisíc dalších subjektů. Dnes to semlelo Marvell, příště to bude zase někdo jiný.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Marvell prohrál spor s Carnegie Mellon University, zaplatí 1,17 miliardy dolarů

Středa, 2 Leden 2013 - 15:50 | Tomáš Bohuněk | Někdo dává miliardy, aby jeho technologie...
Středa, 2 Leden 2013 - 15:37 | xvasek | Mají smůlu, že mají centrálu v USA. :-/
Středa, 2 Leden 2013 - 12:55 | bager | Uhm, ako moze naky lamersky okresny sud rozhodnut...
Středa, 2 Leden 2013 - 12:22 | maruširi | Super, a jestli to Marvell položí, tak půjdou...

Zobrazit diskusi