Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Media Communication Processor

nForce2 logo
nVidia uvedla svůj vůbec první chipset pro základní desky teprve vloni v listopadu. A už nyní se pokouší si dobýt slávu druhou verzí. Stejně jako původní nForce i nForce 2 je určena pouze pro procesory značky AMD, tedy Athlony a Durony. Už jste si u nás mohli přečíst několik informací o nForce 2, ale až nyní jsou úplné a přesné. Pojďte se tedy s námi podívat na čtyřstránkové preview nového řešení od nVidie.

Kapitoly článků

2.  DualDDR
3.  Media & Communication Processor
4.  Závěr

Media & Communication Processor

nForce 2 MCP chipnForce 2 MCP-T chip

Tady jsem neodhalil ihned na začátku, že MCP jsou vlastně dva. Jeden se opravdu jmenuje MCP a druhý MCP-T. Písmeno "T" u druhého znamená Turbo a ukazuje, že je zde něco navíc. Ale pojďme pěkně popořadě, nejprve vlastnosti MCP:

  • Síťová karta standardu Ethernet 10/100 Mb z dílny nVidie
  • Šest USB 2.0 portů
  • UltraATA/133 řadič
  • AC'97 zvuková karta

Turbo verze Media & Communication Processoru nabízí navíc ještě:

  • Audio Processin Unit (APU) je prakticky stejná jako u původní nForce (tedy i zde je podpora pro Dolby Digital), ale nVidia se chce více zaměřit na doladění a vylepšení software k němu.
  • FireWire řadič
  • Síťová karta 3com, také standardu Ethernet 10/100 Mb

Možná vás také zaujala dvojí síťová karta u MCP-T. nVidia toto nazývá DualNet a opravdu umožňuje současný běh obou síťových karet. Základní desky s MCP-T by se tedy mohly stát dobrým základem pro routery zpřístupňující Internet menší počítačové síti.

Stejně jako u původní nForce i nové MCP u nForce 2 jsou připojeny k severním můstkům (tedy SPP a IGP) za pomoci 800 MHz HyperTransportu. Navíc je MCP pinově kompatibilní s těmi z nForce, takže je teoreticky možné použít severní můstek z nForce 420/415/220 s MCP z nForce 2. Sice to nepřináší žádná drastická zlepšení, jelikož APU jednotka je stejná, takže kvalita zvuku a DSP efekty jsou naprosto identické, ale i tak jde o zajímavou možnost.

Kapitoly článků
2.  DualDDR
3.  Media & Communication Processor
4.  Závěr

Diskuse ke článku nVidia nForce 2

Žádné komentáře.