Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Závěr

nForce2 logo
nVidia uvedla svůj vůbec první chipset pro základní desky teprve vloni v listopadu. A už nyní se pokouší si dobýt slávu druhou verzí. Stejně jako původní nForce i nForce 2 je určena pouze pro procesory značky AMD, tedy Athlony a Durony. Už jste si u nás mohli přečíst několik informací o nForce 2, ale až nyní jsou úplné a přesné. Pojďte se tedy s námi podívat na čtyřstránkové preview nového řešení od nVidie.

nVidia by ráda s nForce 2 zvýšila svůj podíl na trhu, který momentálně není příliš veliký. Stačí se podívat na následující grafy a je jasné, kdo tu vede. Nejprve na obrázek podílů na celkovém prodeji chipsetů:

Podíl na trhu chipsetů - polovina 2002

A nyní, jak vypadá situace, pokud se omezíme na AMD systémy:

Podíl na trhu AMD chipsetů - polovina 2002

Jestli se to nVidie povede či nikoliv, to velmi záleží na tom, zda-li se povede odstranit problémy, které měla původní nForce. Asi největším handicapem byla cena. nForce prostě byla ve srovnání s konkurencí příliš drahá. Snad na tom nForce 2 bude lépe. Dalším klíčem je výkon. nForce 2 aspiruje na nejvýkonnější chipset pro Socket A platformu. Jenže to vše jen na základě tvrzení nVidie. Budeme si muset počkat, zda-li je to pravda, či jen obyčejný hype.

A samozřejmě klíčem k úspěchu je správné načasování. nVidia měla při uvádění původního nForce problémy, ale zdá se, že nyní s nForce 2 jde zatím vše dobře. Pokud dodrží prozatimní sliby na objevení v obchodech na přelomu srpna a září, pak asi nForce 2 přijde dostatečně brzo na to, aby se ještě stačil uchytit před příchodem Hammer procesorů.

Shuttle Small Form Factor PCnVidia se ovšem snaží na všech frontách seč může a tak nyní velmi těsně spolupracuje i s firmou Shuttle na přípravě takzvaných Small Form Factor PC. Jde vlastně o počítač ve velmi malé krabici. Jak to vypadá můžete vidět na obrázku napravo. Možnosti těchto malých počítačů jsou vzhledem ke své velikosti obrovské. Sice se nehodí na náročné aplikace a to včetně náročných her, ale jako počítač na brouzdání webem, běžnou kancelářskou práci a přehrávání DVD, či komprimované muziky bohatě dostačuje.

nForce 2 nyní tedy rozhodně nevypadá špatně a navíc nVidia tento chipset může využít jako dobrý základ do budoucna. Jakmile přijde s NV31, následníkem GeForce4 MX, může začít připravovat další verzi nForce právě s integrovanou touto grafickou kartou. To ji přináší znatelnou výhodu oproti firmě VIA, jejíž grafická jádra v chipsetech až tak moc dobrá nejsou a budou možná představovat velký problém až přijdou příští Windows, jež už budou využívat 3D funkcí grafických karet.

PS: Pokud byste se chtěli podívat na několik základních desek právě s nForce 2, tak se můžete podívat na náš článek z 5. června, kdy jsem vám nabídl pět základních desek právě s tímto chipsetem, tehdy ještě pod kódovým označením Crush18.

Diskuse ke článku nVidia nForce 2

Žádné komentáře.