Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MediaTek má licenci na PowerVR SGX

PowerVR SGX diagram

Společnost Imagination Technologies oznámila, že s taiwanským MediaTekem uzavřela multilicenční dohodu, která mu umožní v produktech nasadit grafické technologie rodiny PowerVR SGX. MediaTek plánuje takto vylepšit schopnosti příštích generací SoC (system on chip) zařízení. V rámci dohody se Imagination může těšit na obligátní přísun licenčních poplatků a výnosů z prodeje zařízení obsahujících firemní intelektuální vlastnictví.

Připomeňme, že MediaTek se řadí mezi dvacítku největších IT firem a vedle nám notoricky známých čipsetů pro vypalovačky vyrábí třeba také čipy pro bezdrátovou komunikaci, digitální TV a DVD produkty. Mezi firmami bez vlastních výrobních kapacit se pak řadí dokonce na čtvrté místo.

Grafické (přesněji multimediální) jádro PowerVR SGX se řadí v daném segmentu trhu mezi špičku, jeho specifikace přesahují OpenGL 2.0, podporuje Shader Model 4.1/DirectX 10.1, umí dekódovat video včetně deblockingu MPEG4 a H.264, využívá 5. generaci shadery počítaného Tile Based Renderingu, Parallax Bump Mapping a až 4bitovou PVR-TC texturovou kompresi. Běžet může pod OS Linux (na Linuxu běží velká škála prodávaných HDTV), Symbian, WinCE a Windows Mobile. Jeho varianty nalezneme třeba v čerstvém iPhone 3Gs, integrované grafice Intel GMA500, mobilech Palm Pre, Samsung i8910 či Nokia N900 a mnoha dalších.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku MediaTek má licenci na PowerVR SGX

Úterý, 23 Červen 2009 - 10:41 | no-X | V souvislosi s SGX stojí za to zmínit, že se o...

Zobrazit diskusi