Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Měření a testy

PC Power&Cooling Silencer 750W
Před čtvrt rokem jsme vám představili novou testovací mašinu postavenou na Core i7 a GeForce poslední generace, je právě nejvyšší čas doplnit si poslední díl této skládačky. Jediné, co nám skutečně chybělo, byl kvalitní výkonný zdroj. Byla naše volba dva roky starého PC Power&Cooling Silenceru 750W dobrý nápad?

Testovací sestava

Naši testovací sestavu jsme vám představili v nedávném článku, takže jen bodově.

Testovací sestava:
MSI X58 Eclipse SLI

Intel Core i7 920, 2,66 GHz

Asus Triton 88

6GB Kingston DDR3-1800

MSI GeForce GTX 260-216 OC

Hewlett-Packard LP2475w

Ubuntu Linux 9.04

Windows Vista x64 SP1



PC Power&Cooling Silencer 750W: testovací PC PC Power&Cooling Silencer 750W: Ubuntu+Vista

Čistě pro zábavu jsme tentokrát použili nejen Windows Vista, ale i poslední Ubuntu (které mimochodem na naší sestavě běží zcela v pořádku). Ze seznamu komponent je jasné, že nebylo v našich silách prověřit plné zatížení zdrojů 750W odběrem. S touto sestavou se umíme dostat na téměř 400W odběr ze sítě (v závislosti na zdroji), což pro oba zdroje představuje optimální pásmo zatížení kolem 50% výkonu a tedy nejvyšší bod křivky efektivity, kdy zdroj má běžet v absolutně nejlepší kondici.

Nepřijde nám zajímavé prověřovat zdroj při 100% výkonu, toho nedosáhnete ani v SLI/CrossFire přetaktovaných počítačích, museli bychom do PC vrazit alespoň tři, lépe čtyři GPU, což provozují jen skuteční masochisti. Stejně jako prakticky nikdy nejasíte monitor na 100%, tak přestože to zdroje umožňují, jejich optimální provozní pásmo rozhodně neleží na 100% výkonu.

Spotřeba sestavy

PC Power&Cooling Silencer 750W: spotřeba

Vypnuté PC, jak dobře víte, konzumuje ze sítě něco málo energie. V případě Corsairu je to dle Energy Monitoru 3000 o celý watt více než u Silenceru. Pokud máte PC připojené do zásuvky celý rok, pak řekněme, že nějakých 18 hodin denně tráví v tomto stavu. Rozdíl jednoho wattu tak za rok dělá ~6,5kW, což je víceméně zanedbatelné.

Provoz při běžném surfování s poslechem hudby atd. zvládá lépe Silencer, byť opět jen o pár wattů. Totéž platí pro přehrávání FullHD H.264 videa s velice vysokým datovým tokem pomocí CPU, výraznější odstup pak zaznamenává plně zatížená sestava (na to, abychom se s vytížením osmi jader CPU přiblížili ke 100% co nejvíce, bylo nutné použít hned dva běžící Avidemuxy :-).

Celkově tak umí Silencer oproti Corsairu ušetřit ročně jistě několik desítek kilowatt, což se sice stále může zdát zanedbatelné, ale již to během pár let užívání minimálně z velké části smaže 300Kč cenový rozdíl mezi zdroji.

Teploty

PC Power&Cooling Silencer 750W: teploty

Teploty vzduchu vycházejícího ze zdroje představují první dva sloupky grafu, zbytek jsme přidali v rámci přehlednosti, abyste měli vše na jednom místě.

V klidu leze z Corsairu o něco teplejší vzduch, svůj podíl na tom může mít to, že Corsair, narozdíl od Silenceru, odebírá trochu tepla z chladiče procesoru (ale je to jen naprosté minimum, nezapomeňme, že větrák Corsairu je z půlky příslušející právě k odběru z chladiče CPU zalepen!). Pod plnou zátěží je tento rozdíl výrazně vyšší a již padá na bedra vnitřností zdroje jako takových. Uvidíme, jak se to projevilo na hlučnosti.

Jinak teploty CPU a GPU jsou prakticky stejné, v pásmu tolerance, což potvrzuje, že zdroj se v uspořádání naší skříně nijak na odběru tepla od oblasti kolem CPU neprojevuje.

Hlučnost

Hlučnost už je zcela jiná dávka kávy, skoro si s odstupem času dovolím přirovnat Corsair k „sockoidnímu sesypu“ za 19,90Kč/kg a Silencer, když ne přímo ke Kopi Luwak, tak k výběru toho nejlepšího pod názvem Colombia Excelso.

AGEN
nejTišší+
Běžný provoz

 dBA

Corsair
TX750W
v klidu

 dBA

100% zátěž
CPU+GPU

 dBA

PC P&C
Silencer 750W
Úsporný režim,
v klidu

 dBA

100% zátěž
CPU+GPU

 dBA

V klidu to ještě jde, zde není rozdíl necelých 2 dBA tak markantní (přestože cvičené ucho jej pozná), ale pod plnou zátěží se z Corsairu stává nefalšovaná turbína.

Jeho z poloviny zahlušený ventilátor se snaží výrazným vzrůstem otáček rvát do zdroje co nejvíce vzduchu, který ale za jednou polovinou vrtule hned narazí, vrací se zpět a všelijak se tam mele, aby za druhou polovinou zdroje sice pronikl dovnitř, ale hned to musel otočit o 90° a pokusit se dostat ven otvorem, kterým to konstruktéři v CWT zamýšleli. Zkrátka a dobře kraválu, který 120mm ventilátor Corsair produkuje při pouze poloviční zátěží zdroje (!) zdaleka neodpovídá ani horko ze zdroje, ani malý proud vzduchu z něj odcházející. Většina efektivního tahu vrtule se prostě uvnitř pomlátí a to je špatné. Ani nechci tento zdroj vidět pod 100% zátěží.

Silencer naproti tomu je v pohodě. Přesně to, co PC Power&Cooling propagují ve svých osmi mýtech, jsme viděli v praxi. Zdroj při ~370W odběru jen nepatrně zvýšil otáčky a hlučnost se ani moc nehnula. Zevnitř odcházel trochu teplejší vzduch, nijak markantně však teplota nevzrostla a nerostla ani po desítkách minut (samozřejmě jsme testovali zavřenou skříň).

Vůbec nejzábavnější částí recenze ale bylo právě měření hlučnosti Silenceru pod plnou zátěží. Ona se totiž během svého trápení 100% zátěží značně ohřeje grafika (GeForce GTX 260-216) a její chladič se rychle vyhoupne nad 3000 otáček za minutu.

Sestava v takovou chvílí zvučí silou 52,2dBA, což znemožňuje měřit hlučnost zdroje, který je v tu chvílí druhou nejtišší komponentou ve skříni (Asus Triton 88 není ani pod 100% zátěží 125W procesorem vůbec slyšet), takže musel nastoupit šotek a svým prstíkem zablokovat během testu vrtuli v grafice. Po zastavení krvácení (lopatky vrtule jsou poměrně ostré) a utišení řvoucího šotka (85 dBA :-) jsme se konečně dobrali hodnotě hlučnosti Silenceru pod zátěží.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: zdroj PC Power Cooling Silencer 750W CrossFire

Sobota, 22 Srpen 2009 - 21:22 | WIFT | >> pYro: Tak to jsi akorát pod...
Sobota, 22 Srpen 2009 - 19:18 | Nemusim Zadavat | WIFT: Ja som len chcel povedat ze pre beznu...
Pátek, 21 Srpen 2009 - 15:11 | WIFT | >> pYro: Pořád ti to ale nejspíš...
Pátek, 21 Srpen 2009 - 12:54 | Nemusim Zadavat | Oprava, fakticky tam ten plast je ale jak uz...
Pátek, 21 Srpen 2009 - 12:32 | Nemusim Zadavat | Mno ja teda nevim, mne sa zda ze tam zadnu foliu...
Čtvrtek, 20 Srpen 2009 - 08:31 | Vlastimil Měšťan | Zdroj Corsair HX 750W je o kategorii lepší než...
Středa, 19 Srpen 2009 - 13:41 | Anonym | Určitě je to tak, tento: http://www.jscomputers....
Úterý, 11 Srpen 2009 - 11:48 | David Ježek | Maxi viz. http://cdr.cz/a/21442 - je to přesně...
Čtvrtek, 6 Srpen 2009 - 12:51 | Mad MaxII | >>redakce: Mam dotaz prosim, neni...
Čtvrtek, 16 Červenec 2009 - 09:09 | joelll | Mám doma srovnávaný zdroj Corsair 750 a věřte, že...

Zobrazit diskusi