Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Meteor Lake nyní cílí na notebooky, desktopový dorazí nejdříve po půl roku poté

No s těmi jejich neustálými odklady, toto zas teda dopadne... Meteor Lake byl dělaný tak, aby konkuroval Zen4, nikoliv Zen5, dopadne to úplně stejně blbě jako s Raptor Lake, který určitě nebude tak dobrý jako Zen4, možná v desktopu ještě bude jakž takž držet krok, ale třeba ten zmíněný mobile bude s tou jeho efektivitou bída.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proč myslíte, že s tím jde nejdřív do notebooků? Protože z toho nedokáže dostat potřebný výkon pro desktop. Teď bude horlivě ladit výrobní proces a do roka tu máme i desktopovou verzi...

V AMD si mohou zase oddychnout.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně že už jdou zapnout, i to se totiž počítá:)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD nejvíc poškozuje právě takový hyperhype, který automaticky očekává to nejlepší od AMD a zároveň to nejhorší od konkurence. Trošku soudnosti by neškodilo. Intel byl sice nějakou dobu jako spící princezna, ale už je vzhůru a rozhodně nelze brát na lehkou váhu, tak jak to spousta zaslepených AMD fanoušků bohužel dělá. AL je velice silná architktura, i když ne ta nejefektivnější. V tom má AMD stále výhodu (naštěstí). Myslím si, že Intel si s Metreorem tu pozici top výkonu v desktopu pohlídá, i kdyby měl ještě dál zvedat příkon (víme, že to mu problém nedělá). Rád bych se pletl, ale tohle bude pro Zen4 dost tvrdej oříšek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Rád bych se pletl, ale tohle bude pro Zen4 dost tvrdej oříšek.“

Nj, proti Zen4... jenže von je právě problém v tom, že s tímto odkladem bude stát už spíš až rovnou proti Zen5, to už asi moc nestihne o tak moc dřív přijít, jak se předpokládalo... pokud se to zas celé posune, tak na Arrow Lake pak zas už bude čekat možná i Zen6, pokud nedojde k nějakému skluzu, takže to vypadá, že jsou fut o něco pozadu... RL přijde s Zen4 a vypadá na stejnou úroveň, jenže trochu později pak bude ještě V-Cache a pak už si RL ve hrách moc neškrtne a do ML bude daleko, dál už tam nic nemá, ML by to sice asi trochu překonal (hlavně mimo hry o dost), avšak opět pozdě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se za chybu, v těch Lejkách aby se prase vyznalo. Myslel jsem teď ten co bude za Alderem ještě do soc.1700, takže to je Raptor, ne Meteor, ten půjde až do soc.1851 (dle nejnovějších informací). Takže myšleno tak, že Zen4 vs Raptor to nebude vůbec lehké pro AMD. Jak říkám, rád bych se pletl, ale nemyslím si.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RL pro Zen4 určitě nebude příliš velká hrozba, výkon bude stejný a s vyšší spotřebou, žádná výhra to nebude, vlastně stejné jako s AL, akorát už přijdou teď ještě i o ten ST náskok, které nějaké věci trochu zrychluje, takže toto bude pro ně spíš ještě horší, navíc se pak ještě chystá na to zas ještě ta V-Cache na hry. Díky tomu, že Zen4 jádro bude stejně výkonné jako Raptorovo, který jich má ale jen 8 a zbytek Atomy s výkonem sotva na úrovni Skylaku, tak jim na to Intel 24C (8C+16c) bude stačit i to 16C.

Zen4 už ze 7 nm přechází jen na 5 a i IO chiplet už mají taky lepší s nižší spotřebou, do toho se zvyšuje power limit, takže power budget má každé jádro o dost větší než u Zen3 a žádná jádra navíc, co by ti z toho užíraly tam nepřidávají, v kombinaci s těmi optimalizacemi na vysoké takty a toho, že 5 nm zvládá vysoké takty, vytěží z toho hodně výkonu navíc a do toho si přidej ještě tu 2x větší L2 a o něco zvýšené IPC.

RL oproti AL furt zůstává jen na 7 nm, takty už se moc nezlepší, IPC nárůst bude taky docela malý, má to jen trochu větší L3 a přidané Atomy a do toho ještě ty jejich otřesné latence, toto bude muset mít aspoň tak 300W a bude to i tak rádo, že to výkonově aspoň dorovná, v desktopu ten příkon možná není zas tak vážný problém, pokud si to postavíš podle toho do nějakého big toweru, jen nevím, kdo to má akceptovat, pokud ten výkon stejně nebude vyšší... no a pro tenké laptopy je toto doslova pohroma, protože v nich to prostě neuchladíš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RL by možná mohl mít lépe regulované napětí - https://www.tomshardware.com/news/intel-raptor-lake-cpus-25-percent-less..., třeba to se spotřebou nebude tak hrozné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Termíny zveřejněné intelem je třeba vynasobit dvěma.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ste si istý tým násobením dvoma, nie je to väčšie číslo

IDF13: Intel To Ship 10nm Chips in 2015, 7nm Chips in 2017
Sep 11, 2013 07:58 EDT
https://wccftech.com/idf13-intel-ship-10nm-chips-2015-7nm-chips-2017/

Intel přejmenoval 10nm proces na „Intel 7“ a 7nm proces na „Intel 4“
27. 7. 2021
Mená
2019: 7[nm] 7nm 1. gen
2021: Intel 4
vydanie: H1 2023
https://diit.cz/clanek/intel-prejmenoval-10nm-proces-na-intel-7-7nm-proc...

V roku 2013 písali o roku 2017 = o 4 roky a ono to bude v roku 2023 teda o 10 rokov od oznámenia..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, když dojde ke komplikacím tak to je ještě déle. Ale když jde vše hladce, tak to je jen dvojnásobek.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že tady no-X už několik let píše pouze lži o budoucích procesorech Intel. Netvrdím že on je jejich strůjcem ale stále nám předkládá bludy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, několikrát jsem napsal, že procesor Intelu bude zpožděný o rok a nakonec z toho vyšly dva roky nebo víc. Přiznávám.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A některé nakonec ani nevyšly :-D Měl by ses nad sebou zamyslet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Problém je v tom, že tady no-X už několik let píše pouze lži o budoucích procesorech Intel."
.. pri takove formulaci vety, by se to chtelo zamyslet nad tim, jestli neni problem taky tak trochu nekde mezi klavesnici a zidli..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja to skor vidim na nepochopeny pokus o sakrazmus ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel by měl rovnou vydávat termíny i s předpokládaným počtem odkladů. Už jsou na stejné úrovni jako jejich grafy - nevěří jim je už nikdo.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

https://www.hardwaretimes.com/14th-gen-intel-meteor-lake-cpus-may-levera...

Intel will be leveraging TSMC’s 5nm instead of the earlier promised 3nm node for its 14th Gen Meteor Lake graphics die. This info comes from Raichu on Twitter who has proved to be an extremely reliable source over the last couple of years.

According to him, the 14th Gen compute dies already taped out in the third quarter of 2021 with the launch slated for the first half of 2023. This makes the use of TSMC’s 3nm process highly unlikely as the said process is yet to enter mass production (planned for the latter half of this year).

https://twitter.com/OneRaichu/status/1530085962042470400

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak Intelu k leaderstvu uz pomoze len Cinsko/Cinska vojna :/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To by pak museli vyměnit ukrajinskou vlajku za čajvanskou a nebo EU a nebo naší. Každý asi uhodne, která by šla dolů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keď pozerám na ten graf s energetickou efektivitou v multicore, tak my plne dáva zmysel výrok predstaviteľa AMD: "AMD is only team, that can deliver a performance core and effecient core in the same core."

Zen 4 + 5nm TSMC, to bude asi silná káva aj na Meteor Lake + "Intel 4" čo sa týka efektivity.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak papier toho znesie.
ale mali by si zohnat krajsiu modelku :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No tak, člověk nemusí být zase hned tak ošklivej. Prostě vzali z těch cca 120 000 zaměstnanců to nejlepší, co měli :-P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je otázka, zda spíš než "modelka" nepoužít genderově neutrální "presentation person" :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak z jiného soudku, pokud se srovnává Intel s AMD tak je to asi tak, že když máš pekárnu, a děláš rohlíky, tak je prodáváš, trh máš třeba pro jednoduchost milijón rohlíků za den. Všechny pekárny dohromady daj 800 tisíc. Pak když ty uděláš 500 tisíc rohlíků za stejnej časovej úsek, jako tvůj hlavní konkurent 300 tisíc, tak ti je jedno že ty tvoje sou gumový, a u konkurence křupou a ještě sou levnější o padík. Tvoje jediná starost je, aby se ty tvoje rohlíky daly žrát, a snažíš se dělat i housky z vlastně toho samého a prodávat je 2x dráž. Pořád je tu 200 tisíc prostor do mega. Rohlíky prodám všechny a když se některý housky vyhodí, tak je mi to jedno, už sou dávno zaplacený. Hlavní je to, aby si někdo nenechal tu housku do druhýho dne, pak už by si nekoupil rohlík. No a pak je vždy riziko, že konkurenční pekárna začne dělat koláče, ty sou sice lepší, dražší (víc ze zisku, i když náklady na výrobu jsou vyšší, na 10 ti rohlikách vydělám míň než na jednom koláči), ale rohlíku přímo nekonkurují. A když vím že v případě toho menšího pekaře musím ještě obětovat na výrobu koláčů kapacity z rohlíků tak je to těžký, proto vlastně AMD zmizelo z nového lowendu, soustředí se na koláče. Až budou dělat dostatek koláčů že je budou radši vyhazovat, viz stejný důvod jako u konkurence, firma jako firma. Pak teprve budou moci rozšířit výrobu dalších rohlíku. A světu je jedno jaký rohlíky jedí, hlavní je že se najedí, rozhoduje jen ten, kdo je lidem přinese z pekárny do krámu. Běžnej člověk nekouká na dodavatele pečiva v krámu. Bere z nabídky, a holt někdy tam maj lepší, jindy horší, ale stejně si ho koupí, protože je to furt lepší než nic. Ufff ani nevím co sem tím chtěl říct, takový práce a přitom taková blbost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.