Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Meteor Lake nyní cílí na notebooky, desktopový dorazí nejdříve po půl roku poté

Zdroj: Intel

Intel se s Meteor Lake podle všeho vrátí ke schématu vydávání produktů, ve kterém nová architektura nastupuje nejdříve v mobilním segmentu a teprve s časovým odstupem vstoupí i do desktopu…

Zatímco na letošní podzim chystaný Raptor Lake je půlgenerační evolucí současného Alder Lake (jehož jednojádrový výkon zvyšuje vyššími takty a doladěním velkých jader a vícejádrový výkon zvyšuje zdvojnásobením počtu Atomů), Meteor Lake bude kombinací nové architektury velkých jader, nové architektury malých jader, nového výrobního procesu a nového dlaždicového konceptu.

Poslední dobou však v souvislosti s desktopem přicházely zprávy o odkladech - navzdory tomu se objevovaly nové informace o mobilních variantách (na popsaném mikrosnímku jádra výše vidíte úspornou mobilní verzi se dvěma velkými jádry Redwood Cove a osmi Atomy Crestmont) Důvodem této informační nerovnováhy je podle všeho upřednostnění mobilní verze před desktopovou.

Navzdory tomu, že Intel s generací Raptor Lake vydá před konce letošního roku i mobilní procesory, to vypadá, že v jejich úspěch nemá velkou důvěru, protože již na prvním pololetí roku příštího (2023) chystá mobilní Meteor Lake. Ono v podstatě není divu.

zdroj: Notebookcheck

Pokud zohledníme nedávné výsledky testů energetické efektivity, které připravil Notebookcheck a podle kterých má stávající Zen 3+ (Ryzen 7) ~50% náskok v energetické efektivitě před Alder Lake (Core i7), pak s další generací produktů musí dojít zákonitě ke zhoršení situace Intelu. Důvody jsou prosté: Raptor Lake zachovává výrobní proces Intel 7, Zen 4 přechází na 5nm výrobu. Velká jádra Raptor Lake jsou spíš půlgenerační optimalizací, Zen 4 jsou novou generací, která má mimo jiné rozšířit rozsah TDP, ve kterém je jádro schopné efektivně fungovat (jak v úsporných zařízeních mobilního segmentu, tak v high-end desktopu).

Zatímco v desktopu není nijak zásadní problém, pokud je pro dosažení podobného výkonu spotřebováno o ~50 % více energie, v noteboocích to úplně bezproblémové není, neboť větší chladiče činí konstrukci těžší, notebooky větší a podobně tak buďto musí být zvětšena baterie (opět větší a těžší notebook), nebo trpí výdrž na baterii. Přestože tento problém Intel v posledních letech řešil především neortodoxním pojetím marketingových slajdů, kde srovnával výkon produktů 15W procesorů AMD s 28W vlastními produkty a podobně, další zvyšování rozdílu v energetické spotřebě je problematické a marketingem čím dál obtížněji maskovatelné.

Meteor Lake U-15 pro 15W segment

Proto je žádoucí dostat na trh co nejdříve Meteor Lake, jehož x86 jádra vzniknou na procesu Intel 4 (dříve značeném jako 7nm proces Intelu) a zbývající dlaždice na pokročilých procesech TSMC. Nový proces v kombinaci s novou architekturou mohou podstatně zlepšit energetickou efektivitu

Zatím nevíme, zda v prvním pololetí 2023 půjde na trh více než 2+8jádrový model (ten patrně míří do ULV ~15W segmentu), nebo se objeví i kombinace 6+8 zacílená na ~35W segment. Rovněž není jasné, zda půjde o plnohodnotné vydání, nebo formalitu, aby se akcionář nažral a CEO zůstal celý (jako u grafik Arc nebo procesorů Cannon Lake, Ice Lake a jiných). Ať už půjde o jeden scénář nebo druhý, má k němu dojít v první polovině roku, snad někdy na jaře. Desktopový Meteor Lake však nebude následovat dříve než s půlročním odstupem, tedy plus mínus na podzim 2023. Na samém konci roku 2023 (nanejvýš v lednu na CES 2024) se pak má objevit Zen 5

Prodleva mezi mobilní a desktopovou verzí téže procesorové generace se už u několika architektur Intelu objevila. Zpravidla znamenala, že výsledky nově nasazeného výrobního procesu nejsou takové, aby si na něm Intel mohl dovolit vyrábět větší desktopové čipy (potíže s výtěžností) nebo proces nedosahuje vysokých taktů potřebných pro zajištění konkurenceschopnosti v desktopu. V případě prvních 10nm generací to bylo obojí zároveň. Lze tedy očekávat, že nástup procesu Intel 4 bude poměrně pozvolný. Rozhodně nepůjde o smršť, která by během pár měsíců nahradila celé 14nm / 10nm / Intel 7 portfolio společnosti novými produkty na Intel 4 procesu.

Zdroje: 

shrnutí z různých zdrojů

Diskuse ke článku Meteor Lake nyní cílí na notebooky, desktopový dorazí nejdříve po půl roku poté

Úterý, 7 Červen 2022 - 01:45 | Amater | Tak z jiného soudku, pokud se srovnává Intel s...
Pondělí, 6 Červen 2022 - 19:16 | XY | To by pak museli vyměnit ukrajinskou vlajku za...
Pondělí, 6 Červen 2022 - 19:15 | XY | RL by možná mohl mít lépe regulované napětí -...
Pondělí, 6 Červen 2022 - 17:37 | Mike123 | RL pro Zen4 určitě nebude příliš velká hrozba,...
Pondělí, 6 Červen 2022 - 15:43 | richie r | ja to skor vidim na nepochopeny pokus o sakrazmus...
Pondělí, 6 Červen 2022 - 13:55 | Peetee | Je otázka, zda spíš než "modelka"...
Pondělí, 6 Červen 2022 - 12:53 | Mat Rio | No tak, člověk nemusí být zase hned tak ošklivej...
Pondělí, 6 Červen 2022 - 12:42 | RedHawk | tak papier toho znesie. ale mali by si zohnat...
Pondělí, 6 Červen 2022 - 12:20 | Kert | A některé nakonec ani nevyšly :-D Měl by ses nad...
Pondělí, 6 Červen 2022 - 11:17 | Mat Rio | Omlouvám se za chybu, v těch Lejkách aby se prase...

Zobrazit diskusi