Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Micron do příštího roku ztratí 50-67 % podílu na trhu s HBM

Zdroj: Micron

HBM jsou dlouhodobě pro výrobce pamětí nejlukrativnějším produktem a s rostoucími cenami HBM3 se tato skutečnost pouze umocňuje. Zdá se však, že Micron z tohoto trhu téměř vypadne…

Společnosti Micron se v posledních letech nedaří tak jako dříve. Vývoj revolučních pamětí HMC zpackal natolik, že když v důsledku jejich odkládaného vydání začala AMD s pomocí Hynixu na vlastní pěst vyvíjet vlastní HBM, stihle je dokončit a dostat do sériové výroby dříve, než Micron své HMC, na kterých již několik let pracovat. Když byla výsledkem HBM vyšší datová propustnost a k tomu ještě nižší spotřeba, nemohl se průmysl rozhodnout jinak. HMC dal přednost pouze Intel se svými Xeony Phi, se kterými to nakonec taky dobře nedopadlo (byť z jiných důvodů).

Hned po debutu HBM se k této technologii přiklonil i Samsung, takže již dodávky druhé generace těchto pamětí zásobovali dva výrobci, což pro zákazníky znamenalo jistotu stabilních dodávek (jinak řečeno, že když vyvinou produkt závislý na HBM, neriskují, že krach nebo požár továrny jednoho výrobce vyřadí jejich produkt z trhu).

HBM, podíl generací na trhu (TrendForce)

Micron to s HMC vzdal a v roce 2020 ohlásil výrobu HBM. Přestože do tohoto segmentu vstoupil podstatně později než Hynix se Samsungem, dokázal výrobu celkem úspěšně rozjet a v loňském roce si ukousl 10% z celkového podílu těchto pamětí. Přestože tato společnost ohlásila i vývoj rychlejších HBM3e, jejichž nasazení nyní potvrdila i Nvidia, už nyní je jisté, že se jeho letošní podíl na trhu s HBM3 výrazně propadne.

HBM3, podíl výrobců na trhu (TrendForce)

Podle analýzy společnosti TrendForce se z 10 % v roce 2022 sníží zhruba na polovinu (4-6 %) a v příštím roce na třetinu až polovinu současného podílu (3-5 %). To pro Micron, který se jen za poslední půlrok potýká se čtyřmiliardovou ztrátou, není příliš dobrý výhled.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Micron do příštího roku ztratí 50-67 % podílu na trhu s HBM

Pondělí, 14 Srpen 2023 - 14:09 | Tohares | Je otázka, zda pokles podílu je doprovázen i...
Pondělí, 14 Srpen 2023 - 13:02 | Ladis | Nebo by je to taky mohlo položit úplně.
Pondělí, 14 Srpen 2023 - 11:18 | Robin Seina | Ta ztráta by je konečně mohla dohnat k prolomení...

Zobrazit diskusi