Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Budoucnost SSD je tu: Micron dodává vzorky 16nm NAND flash čipů

a take podstatne info ze: Garantovany pocet prepisov?
Buducnost SSD je uplne niekde inde a nie v NAND!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A nevite nahodou, ktere akcie nebo komodity budou v budoucnu rust? Ja jenom, ze kdyz uz do te budoucnosti vidite, skoda toho nevyuzit ;-)

Kde je teda ta budoucnost? Zatim jsme se dozvedeli, kde neni.

Jinak, jestli je to stejne blizka budoucnost jako OLED, na jejichz vseobecne rozsireni na vetsich uhloprickach cekame uz dekadu, muzeme byt klidni a nez ta budoucnost prijde, dal vytesavat informace do kamene.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, NAND je slepa kolej, pri mensi litografii je zivotnost prechodu tranzistoru jeste mensi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a ze ji většina uzivatelu vyuzije co :)) za 3 roky pouzivani SSD v nasu, nettopu, tabletu a workstationu jsem porad na 98-99%, safra, as pujdu do hrobu tak mozna semnou pujdou i ty SSD :))

normalni beznej uživatel nemá sanci odrovnat bezne SSD prepisama, drive to SSD skonci svoji drahu moralni zastaralosti nebo uplne jinou zavadou, tak jako plotnove HDD ;) no schvalne kdo znas ještě dnes pouziva ve svém PC neco jako 20-80GB ATA HDD? přitom takovému HDD nemusi dnes bejt vic nez 10 let, par takových v supliku mam a ikdyz funguji, stezi je dnes pripojim (desky jaksi zacali nedavno postradat) a ani kdybych je mohl pripojit, tak to neudelam, proc kdys za par supu mam SSD s dvojnásobnou kapacitou co je mensi, nehlucne a ma zivotnost takovou, ze to s nim skonci obdobne jako s tim plotnakem?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To byste nemel dlouhy zivot :-)) V mem okoli obcas nekomu SSD proste odejde, citliva data kazdemu doporucuji zalohovat jeste na jiny a malo vyuzivany disk.

Pohybuji se v oblasti velkoobchodu, reklamovanych SSD je o rad vice nez HDD, takze asi tak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Som si istý, že 99% tých pokazených SSD nie je z dôvodu opotrebovania NAND flash buniek ale skôr odpáleného radiča resp. firmwaru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to neodchází kvůli životnosti NAND čipů. Často příčinou jsou například nekvalitní řadiče SandForce. Schválně, kolik vám třeba reklamují SSD od intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by musely odcházet i ty od intelu, když taky používají SandForce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel používá pouze chip Sandforce, firmware má vlastní.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

v mich PC je prozatím sestice SSD (a to i do PCIe), do skladacek jsem prozatím dal cca 100 kusu většinou levnych SSD a prozatím ani jedna reklamace, nemam tedy důvod si stěžovat ohledne SSD, a us vůbec ne kvůli zivotnosti media jako takového, spis ocekavam ze pokud nekdy nejaky problém u SSD která me prosla rukama nastane, tak to bude něco ohledne okolni elektroniky, urcite ne proto, ze by se dostalo na konec zivotnosti samotného media :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mimochodem, pokud nezjisti výrobce daného SSD opravdu nejakou chybu a varovne nedoporuci kupříkladu update firmware, tak zadny takovi kroky nedelam, to bude podle me docela velka spousta reklamovanych disku, ze někdo proste updatuje firmware na kazdou novou berzi, ac to třeba v jeho pripade vůbec není potřeba :) spousta lidi taky SSD ublížuje tim, ze je nasazuje tam, kde je to nesmysl a nasazuje třeba i spatnou radu, bohužel IT kteří třeba do serveru hodne závislých na HDD cpou levna SSD a pak se divej ze jim do pul roku kolabujou je docela dost, stejne jako znam lidi co si do Nasu a raid pole poridili Green disky a pak se divej ze jim po par mesicich zacinaj postupne odchazet

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Skusim hadat: OCZ 97,9% ? :D tiez som jednym uz prispel (Vertex 3 240GB)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

aha a kvůli tomu ma czc u ssd poruchovost pod 0,5% a u klasiky se to pohybuje nad 1% :) v praci mam ssd intel320 160GB, work time 2600hodin (pc mam tedka rok a neco), zapsano 2TB (a to zapisuju hodne) a udajne mi ma vydrzet jeste dalsich 8 let, za tu dobu bbude moralne zestarlej.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A co když někdo přijde na to, jak tu životnost řádově zvednout? No vlastně, on už na to někdo přišel. http://www.extremetech.com/computing/142096-self-healing-self-heating-fl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akurat, že komerčne táto metóda zrejme neprejde. Implementovať kúrenie do čipu by zvačšilo jeho rozmery a náklady na výrobu a to je v nezmieriteľnom protiklade so snahou výrobcov o čo najmenšie rozmery a čo najvyšší počet buniek na jednotku plochy za čo najnižšie náklady.
Prachy sú až na prvom mieste. Počet prepisov alebo trvanlivosť záznamu sú druhoradé, možno až treťoradé, alebo dokonca ešte menej podstatné... To je realita súčasnej doby. :-(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Uvidime. I kdyby se cena _vysledneho_produktu_ zvedla 5x, v business segmentu by to uvitali s radosti, porad levnejsi nez SLC :) A to nevime, jestli tato technologie nejde implementovat do soucasnych 2xnm a 16nm procesu - to by bylo zradlo. Pokud by nemuselo dojit ke zmene vyrobniho postupu flash, a jen se pridaji dalsi vrstvy, mohla by s nami flash technologie vydrzet jeste dlouha leta a po case i pri nizsi cene...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Celá tahle údajná technologie je totální kravina, která byla patentována pro patent ne proto, že by to někdo chtěl vyrábět. Nechám stranou fakt, že ji nelze použít pro Flash s vysokou hustotou a skutečnost, že chip prodražují řádově, soustřeďme se na technologickou podstatu.
Podstatou je dostat izolované hradlo do stavu, kdy jsou volnější vazby v izolační vrstvě, ohrát jí, ano toto sice snižuje opotřebení vrstvy při přepisu, ale
- zároveň to snižuje energii nutnou k uniku informace z izolované vrstvy, jinak řečeno k ztrátě informace stačí i průlet částice nižší energie než při nezahřáté vrstvě. Množství takových částic je o cca 3 rády vyšší, jinak řečeno pravděpodobnost náhodné změny informace je 3x vyšší.
- zahřívání zvyšuje životnost izolační vrstvy, ale zároveň razantně snižuje schopnost flash buňky udržet informaci. Pokud flash buňka při +20C udrží informaci 20let tak při +250C již jen hodiny

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bojím se SSD. Myslím si, že oproti osvědčeným magnetickým diskům zkrátka a dobře časem kolabují díky omezenosti zapisovat, což u magnetických disků nehrozí. Mé obavy jen potvrzují recenze na Alza.cz u SSD, kde uživatelé píší, že jim to za 2 roky odešlo apod. Navíc já používám Windows XP, a ten na SSD není vůbec stavěný a dovedu si celkem reálně představit že bych taky skončil mezi těmi, co jim to za rok za dva odejde a všechna data v koši. Kdepak. SSD není technologicky vyzrálé a buďme rádi za osvědčené pevné disky a že jsou!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud odejde elektronika, tak mas problém tak jako tak, u plotnaku je jen vyhoda ze firmy co se zivej zachranou dat, tak plotny prendaj a nactou data, ale ze by nesli zapsana data precist z bunek to jsem fakt neste neslisel a necet, takze to co popisuješ se muze stat každému HDD at je na jakemkoliv principu ;)

fakt nevim a necet jsem o jedinem pripadu kdy by SSD zkolabovalo tim ze nanej jiz nejde zapisovat, pokud nastane konec zapisu, tak se ctenim by nemel bejt problém

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, ke vsemu SSD nikdy nevyzraje- technologicky je to proste nemozne.
Jakekoliv vylepsovaky jsou spise marketingovym nez technologickym resenim.
SSD vidim velmi vyhodne jako rychle uloziste pro WORM (write once, read manytimes).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spi dal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pan má pravdu, to že vy o technologii Flash tranzistoru víte prdlajs na tom nic nezmění.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

olol, hustotu nosicu v jednotlivych vrstvach plovouciho hradla uz z hlavy fakt nedam, preci jen tu fyziku polovodicu jsem mel uz pred radkou let, ale muzu se podivat do svych starych poznamek, je-li libo :)
Ne, pan nema pravdu a jste to vy dva, co vi prdlajs :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že to je zbytečně zaslepený názor. Konsumer vybavení počítačů obecně nemá obrovskou životnost (bohužel) a takový SSD odejde spíše kvůli bezolovnaté pájce nebo jiné výrobní vadě než pro opotřebení paměťových buněk. HDD má sice neomezeně zápisů, ale zase se nejčastěji porouchá kvůli mechanické závadě. To si člověk nevybere. Zálohovat se musí tak jako tak, tak proč si neužít tu neporovnatelnou rychlost běhu systému.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2Tom> "Myslím si, že oproti osvědčeným magnetickým diskům zkrátka a dobře časem kolabují díky omezenosti zapisova"

Ano, to je pravda. V soucasne dobe ten cas rozpadu dela v praxi desitky az stovky let.
Mam Intel 320 300GB, zapsano 11TB za necele dva roky, opotrebeni pod pul procenta. Nula vadnych bunek.
Spravuju desitky kompu v business segmentu s ssd. Zadne poruchy, opotrebeni se limitne blizi nule.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Anandtech se tomu docela venuje:
http://www.anandtech.com/show/6459/samsung-ssd-840-testing-the-endurance...
Je tam mnoho clanku, ktere uvadi nektere pavedecke povery o nizke zivotnosti flash ssd na pravou miru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

vsem co mají pochybnosti o zivotnosti SSD co se nand cipu tyce, staci vpodstate odkazat na zdejsi testy "Přepisujeme SSD až do skonání" a hlavne aby si precetli jaka jsou finalni cisla zapsanych dat a jak to zamávalo s zivotnosti, třeba by jim pak docvaklo, ze ani chronickej stahovac internetu nemá vpodstate sanci bezne SSD za svůj život dostat na uroven kdy jiz nepujde zapisovat, natoz někdo kdo denne sotva prepise par GB dat :)

http://diit.cz/clanek/ssd-deep-in-hell-4

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.