Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft má svůj Security Essentials na MS Update, bude další „Ballot Screen“?

Microsoft Security Essentials logo
Firma Microsoft se rozhodla, že dá svůj bezplatný antivir Microsoft Security Essentials na Microsoft Update jako další software, který si může uživatel nainstalovat. Začalo to ve Velké Británii a další měsíc bylo možné Security Essentials najít na Microsoft Update v některých částech USA. To už se dle očekávání ozvala konkurence, že se jí to ani trochu nelíbí. Trend Micro to považuje za zneužití dominantního postavení Microsoftu…

Ve vzduchu visí hodně otazníků a jeden z nich vypadá jako „Ballot Screen“. Microsoft nicméně svou novou iniciativu obhajuje tím, že Microsoft Update je něco trošku jiného než Windows Update a ani není ve výchozím nastavení zapnuto, pouze k zapnutí vybízí. Aktualizace na Microsoft Update pak nejsou standardně instalovány, uživatel si to musí sám nastavit, nebo instalovat aktualizace dle vlastního výběru. Navíc se Microsoft Security Essentials nabízí pouze v situaci, kdy systém zjistí, že nemá nainstalovaný žádný antivir (což je logické a podle našeho názoru i rozumné – je každopádně hloupost cpát na počítač více antivirů naráz, je to jako postavit k hlídanému objektu více bezpečnostních agentur a ani jedné neříci o těch ostatních).

Microsoft Security Essentials v češtině

Pokud se na Microsoft bude zlobit více firem zabývajících se tvorbou a prodejem antivirů, pak může mít na krku další problém, ne nepodobný tomu ohledně webových prohlížečů. Zde je však velký rozdíl v tom, že zatímco prohlížeč je v systému od výroby, antivir nikoli. Podobnost je naopak v tom, že Microsoft se snaží protežovat svůj produkt (což je pochopitelné), naproti tomu vynucený „Ballot Screen“ neboli „obrazovka výběru“ webového prohlížeče je (z nařízení Evropské komise) víceméně nestranná. A tak můžeme očekávat, že když se obrazovka výběru podařila prosadit několika tvůrci webových prohlížečů, dojde na něco podobného i u antiviru a Microsoft bude muset nabízet i možnosti konkurence. Vše závisí na tom, jak moc budou výrobci antivirů naštvaní a jak se vyspí lidé z Evropské komise, až budou mít na stole jejich stížnost.

Výběr prohlížeče (ballot screen) v češtině

Neméně důležitou roli zde bude jistě hrát cena. Microsoft totiž nabízí svůj antivir zdarma pro domácí použití a od října umožňuje jeho bezplatnou instalaci i ve firmách na maximálně 10 počítačích. Z vlastních zkušeností můžeme říci, že to vůbec není špatný antivir, v kategorii „zdarma“ jde určitě o jeden z nejlepších. Navíc ono bezplatných antivirů zase až tolik není, takže Microsoft Security Essentials je rozhodně konkurencí, kterou se nemusí vyplatit podcenit.

Virus Další námět na čtení:
Antivir roku 2009

Výrobci komerčních antivirů se však do Microsoftu pouštějí tradiční „marketingovou“ hantýrkou. Trend Micro se spolu se Symantec i McAfee snaží veřejnost přesvědčit, že Security Essentials nabízí jen omezenou ochranu a uživatel tak může žít ve falešném pocitu bezpečí. Všichni tři se pak posmívají myšlence, že by bezplatný antivirus, zvláště takový, jaký je Microsoft Security Essentials, nějak ohrozil jejich byznys. „Antiviry zdarma jsou tu již nějaký ten pátek a nepociťujeme, že by to mělo na naši pozici na trhu nějaký vliv,“ zmínila se Carol Carpenter, šéfka přes prodeje koncovým uživatelům a malým podnikům z Trend Micro. Zvýšená pozornost a humbuk kolem zařazení Security Essentials do Microsoft Update však naznačuje, že se jim jistota neohrožení ze strany tohoto antiviru rozplývá před očima. Carol Carpenter se přímo nevyjádřila ve smyslu, zda Trend Micro chystá proti Microsoftu nějaké právní tažení, zatím jen situaci sledují. Dodává však, že pokud bude Microsoft touto cestou protežovat vlastní řešení na úkor konkurenčních, ublíží to koncovým uživatelům a průmyslu (míněno zřejmě antivirovému – všimněte si však, že Carol používá v obraně zájmů společnosti, pro kterou pracuje, uživatele jako „první štít“).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Microsoft má svůj Security Essentials na MS Update, bude další „Ballot Screen“?

Úterý, 9 Listopad 2010 - 17:16 | JVc | "Presto si nemyslim, ze je to spatne."...
Úterý, 9 Listopad 2010 - 10:28 | WIFT | Windows se nevymyká kategorii OS. Windows je OS....
Úterý, 9 Listopad 2010 - 01:19 | Vejr-71 | HaHaHa :-D No nic....
Pondělí, 8 Listopad 2010 - 20:58 | Lojza Suchánek | COZE? Tomu nerozumim, prosim vysvetlit.. Takze...
Pondělí, 8 Listopad 2010 - 19:57 | mamlasos1 | Ty vole doufám že něco takovýho se nestane,...
Pondělí, 8 Listopad 2010 - 19:02 | Pety | IMHO by nikdy žádná firma neměla mít svůj job...
Pondělí, 8 Listopad 2010 - 18:32 | WIFT | Nevěřil bych, že to někdy napíšu, ale souhlasím s...
Pondělí, 8 Listopad 2010 - 18:31 | WIFT | Vidím zde zásadní rozdíl mezi "nabízet...
Pondělí, 8 Listopad 2010 - 18:25 | WIFT | Kdo to nechce chápat, ten to prostě nepochopí, i...
Pondělí, 8 Listopad 2010 - 16:43 | Lojza Suchánek | Ehm? COZE? Naopak, na mobilni platforme to...

Zobrazit diskusi