Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft: K upgradu na Windows 11 vás nebudeme nutit

jedenáctky vypadají zajímavě, z mého pohledu hlavně díky zdokonalené podpoře hw, nejvíc asi konečně přepracování plánovače úloh který víceméně od Vist přešel jen velmi skromným vývojem proti tomu co se událo na hw scéně.
Co se týče dobrovolnosti, W10 prostě má svoji expirační dobu. MS tím zřejmě chce říci že nebude nějak aktivně blokovat starší systém, jen se uživatelé budou muset smířit že aktualizace dál nebudou a část, ne-li většina těch co zůstanou na tom vydrží dobře i další pětiletku.
Podle všeho narozdíl od dřívějšího přístupu kdy se MS snažil překrýt co nejvíc strojů W10 bude spíš snaha o určitou hw unifikaci specifikace jak to jen jde. Přístup s W10 ukázal slabiny pokrytí všech možných hw konfigurací kdy na některých některá aktualizace zlobila a na většině dalších nikoli, ovšem na fórech z toho byla diskusní bouře přitom reálně se problém týkal promile či jednotek procent uživatelů. Proto nyní docela přísné požadavky na W11 a nechtějí k tomu přemlouvat jako posledně - myšlenka stále aktualizovaného systému na x-generací platforem byla sice hezká ale v praxi hodně problémová se spoustou negativní publicity.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problémy jsou dané pouze tím, že MS měmí API a změny ještě pořádně nedokumentuje. A také tím, že velmi omezil testování.
Obecně prakticky není důvod rejt do kernel API/ABI a rozbíjet drivery. Co jsem viděl, tak je to spíš ukmělé/šlendrián v testování. Není pak důvod nemít dlouhou podporu HW, kde driver původně napasaný pro W2K často fungoval i ve V7 x86. To, že něco přestane fungovat mezi vezremi W10 nic jiného než bordel a změna pro změnu není.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Obecně prakticky není důvod rejt do kernel API/ABI a rozbíjet drivery." ... Cožeco? Jako vývojář vám říkám, že nevíte o čem mluvíte. Každé API se musí vyvíjet (nebo upadnout v zapomění jako celek) a žádná verze API nevydrží věčně. Každý pokus o udržení funkčnosti nějaké starší verze API je líheň nekonečných problémů. V konečném důsledku problémů uživatele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě že API se musí časem vyvíjet. Ale je rozumné oddělit vývoj od aktuálního systému a přicházet až s hotovými a hlavně odzkoušenými změnami. Ne API náhodně rozorávat s každým upgradem, jak se děje ve Win10.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

API se dá rozšiřovat a zvláště u toho jaderného není velký problém držet zpětnou kompatibilitu.
Ono nakonec i s MS - od uvedení WDF je API prakticky stejné, maximálně dochází k rozšířením (resp. se přidávají nová). Změny stávající fukcionality se jeví spíš jako neúmyslný side efekt nebo aktivistická idiocie. Zrovna tam stále fungue prastaré WDM a některé věci se ani bez něj nadají udělat.
Dokonce i v Linuxu, který toto výslovně neslibuje, zůstává API víceméně stejný, není problém mít driver napsaný a funkční pro 3.x až 5.x jádra (a to i se složitější funkcionalitou typy ISR, DMA, streaming...).
Obecně u hardware driverů (a zvláště ve windows) je dost jasně dané, jak má z obou stran vypadat (IO control ze strany systému/uživatele) a využití prostředků (sběrnic, DMA, ISR) směrem dolů. Občas se sice něco nového objeví, ale je toho spíš minimum (posledně třeba API pro RDMA).
Naprostá mětšina změn, které mi rozbila v minulosti drivery byla vyloženě idiotská (typu, že když není určitý buffer alokovaný s NX bitem, od verze W10 xxx najednou nad ním některé funkce přestanou fungovat), nebo nekonečný oser s podpisy (opět, do určité verze W10 to bylo v pohodě, a jde jen o datum, kdy byl driver přeložen). A fakt je pak paráda dohadovat se ze zákazníkem, kdo bude platit řešení.

I celé API se dá jednou za čas zahodit, ale musí k tomu být důvod a dokumentace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak do roku 2025 je docela dlouha doba, aby z toho udelali pouzitelnej system, treba steam os bude tou dobou pouzitelny system
hodne lidi zmigrovalo z watsup na signal, ted hodne lidi prechazi z wow na ff14 tak za par let muze spousta lidi prejit na steam os :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávat operační systém s aplikací na posílání zpráv je dost mimo mísu. Pokud pro daný operační systém nebude dostatečná aplikační základna, může bejt zlatej stříbrnej, ale bude k ničemu a lidi na něj nepřejdou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

já neříkám, že steam os by mohl nahradit windows úplně, to ani náhodou, ale pro herní PC komunitu, kde by se všechno primárně dělalo na steam os a windows by to bylo mnohem lepší (jako je dnes android a ios, taky nepřemejšlíš jestli to uděláš na jedno nebo druhé), co se týče programů, já v podstatě svoje herní pc používám na hraní a potřebuju jenom discord a vlc to je všechno co používám na herním pc, ještě teda signal
taky nesmíš zapomenout, že dnes je moderní bořit zaběhnuté věci a změny nedávají smysl za 5 let to bude zase o kus dál tahle demagogie
taky nesmíš zapomenout, že dnešní dvacátnící jsou odkojený ios a androidem ne PC a možná kdyby dneska udělali steam machines, že to bude mít větší úspěch, uvidíme ten steam deck jak si bude stát

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aplikacna zakladna je. Lenze ked kazdy moula, co si kupil DSLR **potrebuje** fotosrot na to, aby upravil krivky, white ballance a podobne trivialnosti, co dokaze uz aj priemerne vybaveny prehliadac obrazkov, a kazdy druhy **potrebuje** Office na to, aby napisal list babke, sa vybera tazko. To nie je o neexistencii aplikacii, to je vo valnej vacsine pripadov o neochote ich pouzivat ;)

O tom, ze Linux je fajn a bude mi fungovat, kym nebudem potrebovat nejaku aplikaciu, co na nom nejde, pocuvam uz nejakych 18 rokov. Takych aplikacii, ktore by navyse boli nenahraditelne a v najhorsom ich neslo spustit cez Wine som nasiel pomalu. Dokonca este aj tvrdo profesionalne aplikacie (take s cenovkou v radoch jednotiek az desiatok tisic za PC a rok) maju uplne bezne dostupne buildy pre Win64 a Linux.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je pre linux nejaký grafický editor s podporou CMYK?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S patricnym pluginom je separacia do CMYK-u a soft proofing s Gimpom doable.

edit: Toto by som ale povazoval za jednu z veci, ktora spada pod to, co som pisal vyssie. Kolko ludi, ktori graficky, potazmo DTP tool pouzivaju ako hobby, toto realne vyuzije? Kym GIMP nemal nativnu podporu pre >8/channel a floating point reprezentacii, bol som ticho, pretoze to su veci, ktore su pre rozumnu nedestruktivnost editacie vo fotografii dnes uz potrebne. Praca s CMYKom mi ale (zvlast v dnesnej dobe, ked sa maloco vobec tlaci) nepride ako nejaka pre amatera zasadna funkcia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dočetl jsem k fotošrotu, to mi úplně stačí. Jste asi ještě moc mladej a máte na to prostě jinej pohled.
Vy posloucháte nějakých 18 let to, co posloucháte, já zase, co je svět světem, ještě nezaznamenal, že by Linux v desktopu překročil tu zanedbatelnou uživatelskou základnu. Kurňa, čím to asi bude, když je tak skvělej?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To bude jako s kočkováním, nutit vás do něj nebudeme, ale bez něj pro vás bude tabu toto, toto, toto, toto a tamto a skoro všechno...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně budou bez jedenáctek jednoho dne tabu bezpečnostní aktualizace :). A časem asi i podpora výrobců aplikací, i když to mívá obvykle podstatně delší časový horizont.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí když podporu OS zařízne dominantní web prohlížeč... a je vymalováno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, tedy skoro přesně, já bych to lehounce upřesnil na zaříznutí podpory všemi použitelnými prohlížeči. Dokud je aspoň jeden (a nemusí to být ten dominantní), tak se to nějak používat dá, ale když není žádný, tak je to konečná. Přesně na tohle umřely XPčka, svého času drtivě nejpoužívanější nepodporovaný OS :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, na XP jsem si vzpomněl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je nad Slnko jasne ze vyvoj napreduje a VECI SA DEJU, gulicky hejbejte se ...

Verdikt je uplne jasny uz dnes: na Win10 sa neda ostat naveky, ked ohlasili nieco nove a ohlasili koniec podpory Win10 za vyse 4 roky. Je uplne jedno ci za vyse 4 roky bude Win11 ci Win 11.5 ci Win12. Proste na Win10 sa neda ostat naveky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Howgh :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dalo by, kdyby Microsoft chtěl. Jenže on nechce a to je klíčové.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na pocitac bez TPM W11 nedostanu. Takze mi zbude bud prechod na linux a nebo šrot.
i7 860 s 16GB RAM je stara, ale stale funkci a ne desktop dostacujici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obecně je dobré začít používat svobodný SW, protože u toho nemůže jeho tvůrce autoritativně rozhodovat o budoucím směřování a "uživateli trhni si". Pokud tak učiní, může vzniknout fork, který bude v souladu s požadavky významné (možná i většinové) částí současných uživatelů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

prevadzkujem nieco podobne obstarozne - c2d E8300. akoze ono pouzivat sa to da, ale je na tom uz dost vyrazne citit, ze je to pomale. vykonnejsi ARM to bez vacsich problemov presti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Provozuju W11 na Llano (AMD A6-3650), a to tak, že na bare metal je Windows Server a v tom v Hyper-V tyhle jedenáctky (zrovna z nich píšu), 4 jádra @2,6 GHz a 8 GB RAM, chodím na to přes RDP z Win8.1. No, není to žádné terno, to musím uznat :-D. Ale na brouzdání v Edge to zatím stačí.

Pak mám W11 na bare metal v Legion 5 Pro (Ryzen 7 5800H, 8/16) a to je jinej hukot :). Tam se stránky v prohlížeči objevují prakticky instantně, neb má systém moře výkonu na jejich přednačítání, a to i v nízkovýkonném Quiet režimu :).

Takže i když souhlasím s tím, že ty „plečky“ typu Core 2 Duo/Quad / Core i-7 „Nehalem“ apod. jsou ještě relativně slušné, tak ten rozdíl mezi nimi a současnou generací už je fakt znát a protože obojí používám denně, tak mám docela dost prostoru na to, abych si ten rozdíl uvědomoval :).

Na druhou stranu: v práci máme klienty s různě (ne)výkonnými více či méně starými servery (v drtivé většině situací ve virtuálkách), takže když si z těchhle pleček udělám lab s vlastníma virtuálkama, nejsem zase tak daleko od jejich reality ;-) (např kdesi běží dva stroje v clusteru, každý má dva SPARC64 VI @2,15 GHz, to už je dneska docela fosilie srovnatelná třeba s Pentiem D ;-) - mezi Sparcy jde v podstatě o první dvoujádro).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak některé staré čipy, teda hlavně ty ve své době co byly TOP dovedou mile překvapit. Vyzdvihnul bych hlavně výměnu P4 za Pentium D 3,4Ghz+WD Black HDD a bylo rázem z vyřazené kancelářské plečky solidní pc kdy se majitel nestačil divit, ale to už je řádka let.
Potom výměna Sempronu singlcore 1,8Ghz za top Athlon X3 na 3,4Ghz+nejlevnější ADATA SSD, tam to bylo nejefektnější a zároveň nejlepší porovnání možností upgradu mezi Intel a AMD.
Specialitkou jsou upgrady vyřazovaných kancelářských desktopů, naposledy jsem vylepšil stroj co byl vyhozen z jistého řetězce kde už byl seznán jako nepoužitelný - C2D 2,5Ghz s 2GB RAM a 160GB HDD. Lemra hrozná, ale když jsem tam dal Q8400, plus další 2GB DDR2 a Radeon 240 1GB s 120GB SSD tak už si to dobře rozumělo s Win10.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já si myslím, že ve finále W11 na počítač bez TPM dostat půjde. Když to jde do virtuálky bez TPM, co by to nešlo na bare metal bez TPM? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi půjde, ale ono nepotěší ani UEFI a Secureboot, pokud chci mít na PC dualboot.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak bude k dispozici nějaký aktuálnější ISO, zkusím, jestli se to dá obechcat ruční instalací (vyrobit boot oddíl a C oddíl, rozbalit install.wim do C: a udělat boot oddíl bcdbootem nebo tak nějak). Aktuální bcdboot zatím o možnosti BIOS bootu stále hovoří, ale nezkoušel jsem to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celý problém není technický, ale jen ten, že někde nějaké ohráblo rozhodlo, že mít TPM povinně bude lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak u takto starého je spíš otázka kdy odejde deska... Pak už je zbytečné do toho cokoli vrážet když už pomalu končí i platforma DDR4. Řešil jsem podobné s FX a zkušenosti s deskama z bazarů byly otřesné, tak jsem člence rodiny přemigroval pc na aktuální Pentium G 6405. Celkem s max. osekanou deskou a RAM 2,66Ghz a toto pouhé dvoujádro s HT dá pohodlně tyto stará čtyřjádra a jako bonus mnohem nižší spotřeba a podpora nových technologií i dalšího OS. Cena pod 4 tisíce, tedy obecně dostupný hw pro masy.
Mimochodem i pokud váš muzeální přístroj bude v kondici i po roce 2025 tak bude nejspíš na úrovni jako dnes nějaké Pentium 4...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, když to chcípne, nemá už resuscitace smysl. Ale do té doby to spoustě lidem stačí. A dokud to žije, nechtějí do PC dávat peníze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale jo ten přístup chápu, jen jsem si trochu rejpnul do optimismu zda daný stroj ten rok 25 ve zdraví přežije. Navíc je to Lynnfield, tedy neupgradovatelná platforma, ikdyž do toho napere nejlepší i7 tak si nepomůže. Proto mě v servisování nejvíc baví AMD kdy se lze z nějakého Sempronu/Athlonu X2 dostat na Phenom o 4-6 jádrech které jsou i dnes dobře použitelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lynfieldí i7 se ti jeví jako nepoužitelná?? No nevim, Cyberpunk na tom frčí v 60fps.
Na rozdíl od Phenomu, který má už opravdu velmi tragické IPC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nepsal jsem nepoužitelná, jsou horší stroje a za neupoužitelné bych je také nepovažoval. Ovšem v době ukončení podpory W10 už ano.
Podle mě je základ se kterým se dá pracovat je Ivy Bridge - má ještě relativně slušný výkon na jádro a také už podporu pci-e 3, použitelné nejen jako základ na grafiku ale i na ssd. Vše starší už je o velkých kompromisech a uskromňování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pentium 4 Extreme Edition "Gallatin" jsem donedávna používal jako OpenWRT router (samozřejmě tam, kde mě netrápila spotřeba ;-). Bohužel jsem podcenil chlazení a ten stroj se během roku upekl ve vlastní šťávě, na krytu skříně se pomálu nedala udržet ruka, všechny kondíky nafouklý (i takový, co moc s CPU nesouvisí), jedna ze dvou onboard síťovek odešla... svou práci to ale zvládalo dobře, internet byl normálně gigabitovej :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já tomu divadlu ohledně Jedenáctek nerozumím. Vždyť to jsou jen přeskinované Desítky s několika málo vylepšeními. MS je musel přejmenovat, aby obhájil změnu tempa vydávání aktualizací (jedna ročně). Přece nemůže veřejně přiznat, že 2 velké verze ročně byly naprosto zbytečné. Příliš často hrozilo, že si uživatelé rozstřelí počítač.

Přestaňte pohlížet na Jedenáctky jako na revoluci, je to prostě jen další velký build v řadě. Posledním velkým buildem je verze 2004, ty další byly/jsou jen enablement packages. Technologie instalace aktualizací je interně opět přes dism a jsou opět kumulativní, takže instalace bude časem zase trvat dlouho (až ty balíky nabydou na objemu). Takže opravdu žádné pořádné změny ani vylepšení. Přeskinovat se daly i Windows XP...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já to tak beru, ale to přeskinování mě zatím bytostně sere.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.