Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft přidává další jména na náhrobek mrtvých projektů

Daleko lepší než ten průšvih s IBM čipy. Gratuluji autore a dávám like.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No já docela rád vzpomínám na systém Windows 2000. V podstatě NT + directX. Poprvý šlo na firemním počítači hrát (některé) hry a taky to byl poslední systém, který si nemyslel, že je chytřejší než uživatel.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Oni pohřbí i ty Widle… Nebýt úřadů a škol, tak už se to nejspíš dávno stalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A her?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Veď to napísal, predsa Solitaire je jedna z najpoužívanejších aplikácii v menovaných sektoroch :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsem psal nedávno v diskusi pod jiným článkem (o bugu v defenderu) jak je to s hrami, ale klidně to ocituju:

"Když už i třináctiletý kluk - hráč rezignuje a sám od sebe si nainstaluje Ubuntu LTS, tak to mluví samo za sebe. Steam, a kupodivu i všechny hry, co hraje, na tom jedou bez problémů. Hleděl jsem."

Když si projedeš statistiky steamu, zjistíš, že zastoupení linuxu v různých verzích je okolo 40 %, jen samotné Ubuntu LTS má 20 %, a profi gamescéna nejede v podstatě na ničem jiném. Šok? Popravdě ano, i pro mě byl, "pár let" (asi deset) co člověk nehraje a nezajímá se, a jak se to všechno otočilo. Doma jsme nepotkali hru, kterou bychom na tom nerozjeli, a že jich zkusil.

edit: Koukám, že franzzz níže o tom píše dost podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já teda vidím na Steamu z 04/2021 Windows 10 94,8% a Linux je někde schovaný v Other s podílem 0,01%

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to teda nevim na co koukas, protoze ja vidim Linux na 0.85% - a Phoronix to dlouhodobe sleduje, osciluje to kolem 1%. Teoreticky. Mam jiste pochybnosti o validite tech dat, Valve uz je nejednou "opravoval". Navic se to dost silne lisi podle regionu - treba Linux v Cine je temer na nule, kdezto v Evrope daleko vic nez zbytek sveta. Netusim ale kde vzal reader tech 40%, to je celkem nerealne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byl to (nějaký) graf ze statistik steamu, který mi ukazoval na svém monitoru mladej i s patřičným komentářem, tudíž nemůžu ověřit jestli mi to mladej podal nějak blbě atd, protože nejenže nevím co přesně to bylo za graf, ale i proto, že je mi to tak nějak dost šumák (aby si někdo nemyslel, že tu kdovíjak horuju za hraní na linuxu, obzvlášť když už dost let nehraju, že…). Jen jsem tu nadhodil, že MS si to nakonec podělá stejně, což si myslím dlouhodobě, vzhledem k tomu, co produkují, a jestli - nic osobního - si tu na tom názoru (a ne/funkčnosti linuxu pro hry) chce někdo honit ego, rozpoutat flamewar či cokoliv dalšího, nikdo mu v tom bránit nemůže, budiž takovým přáno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám na statistiku kolik lidí používající Steam používá Linux (tj není to celková penetrace Linuxu na PC)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám teda zkušenost jinou. 3 roky jen Linux a jelo na tom pár titulů. Jestli se za poslední 24 měsíců něco výrazně změnilo, o tom pochybuju. Ale klidně se nechám poučit, kolik AAA titulů za poslední rok bylo portováno na Linux.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dostupnost her pod Linuxem dnes není o míře portování titulů pro nativní běh, ale o míře jejich podpory v rámci DXVK (Proton .. implementace DXVK&WINE z dílny Steamu a jiných). Asi se zjednodušeně dá napsat, že pod Linuxem se dnes dá rozběhnout zhruba 50% Windows her (s ratingy Gold/Platinum/Native).
https://www.protondb.com

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokial sa jedna o kancel balik, staci Libre Office - ZARADMO
Pokial sa jedna o OS, staci nejake distro Linuxu - ZADARMO
ak vyriesime problem podpory (komunita, dodavatel, interne IT kapacity)
tak problem je ze dnes sa nepisu 90. roky a nemame izolovane PC len tak hodene pod stolom a okolity svet neexistuje, dnes "mame tie internety a tu kolaboraci" ... inak povedane: pocitace su v sieti (aj lokalnej LAN)

problem je, kam sa tito PC klienti budu pripajat a aku infrastrukturu potrebuju v pozadi, pretoze ak je v podniku raz nastahovany Misrosoft, do konca vesmiru ho odtial uz nikto tak lahko nedostane (Active Directory, Sharepoint, Exchange, WAP, AFDS, Teams ... vsetko on premise na Win Serveroch alebo v 365 azurovom oblaku)

pokusy dostat prec z podniku/firmy/uradu/institucie MS za poslednu dekadu boli (hlavne v samosprave v niektorych nemeckych mestach s par tisic PC) ... nakoniec po rokoch usilia BEZ USPECHU, idu naspat na Miscrosoft, pripadne to stopli .... Microsoft v podnikovej sfere je jak elektrina: potrebujes ju? potrebujes. tak musis platit ...

preco to potrebujes? pretoze ak dlhe roky budes budovat alternativu a hoci sa ti to aj nakoniec naaaahodou podari, budes tvorit 0,1% pra-podivnej minority co nema Active Directory ale nieco ine a postu nie na Exchange ale niecom inom ... atd atd atd a 99,9% sveta bude stale na MS produktoch a budes mat problemy, budes mat nekompatibilitu ... a kto to potrebuje?

Ono sa to uz pomaly zacalo, MS on-premise produkty aj v podnikovej sfere zotrvacnostou ostane este min. dekadu kym nepridu konce predlzenej podpory ... ale chysta sa on premise Sharepoint Server 2022, on premise Exchange Server 2022, Win Server 2022, Office 2022, takze 2019-tky zrejme neboli posledne ... mozno 2022-jky budu posledne on premise zalezistosti od MS, potom uz len 365 Azurove oblaky, doma a hlavne aj v podniku (proste roku pane 2030 uz nikto nebude mat vlastne Exchange servre ... jo teda moze ale nebudu tam zaplaty) ...

takze co sa zmeni? odide MS z podnikovej sfery? isteze nie, iba sa za dekadu posledne zvysky on-premise rieseni presunu do woblaku, ale MS to bude proste furt a stale ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Office v podnicích tak snadno nehradíte, když většina ostatního softwaru počítá s tím, že je nainstalovaný a generuje přes něj výstupní dokumenty. Ve veřejné správě je tohle rakovina, ale viděl jsem i hotelnictví, kde to fakt nechápu.

O tom MS cloudu máte pravdu, jmenuje se to PowerApps a PowerAutomate a stěhuje to kompletně backoffice do prostředí m365, včetně vazeb a automatizace a běží to na Azure službách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co mě drží u Windows? Emmm, hry a eeeeeeee, mmmmmm..... Pokud by se Windows zařízly, začali by výrobci soustředit síly na ovladače HW a pak by to bylo hodně rychlý.
V ENT segmentu by to bylo složitější. Umím si představit jak dlouho by trvalo Siemensu vytvořit software na programování Sinumeriku. Asi milion let? Trvalo mu 4 roky než začal oficiálně podporovat W10 pro vizualizaci. Nemluvě o dalších. Jejich současné řídící systémy vypadají jako z roku 2000. Často řeším že se ani neobtěžují instalovat knihovny které potřebují, přestože již není rok 2008.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> Co mě drží u Windows? Emmm, hry a eeeeeeee, mmmmmm.....

To platilo i pro me... zhruba do 2019. Pak jsem zjistil ze na Steam + Ubuntu LTS mi funguji vsechny moje hry bud primo nebo pres Wine / Proton, totez hry z GOG, a sance ze updaty rozbijou Ubuntu LTS je tak 100x nizsi nez u updatu Win 10. Neni co resit.

Tedka uz pouzivam Win 10 prakticky jen na praci - obcasnej Office... jinak vubec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No na práci je právě lin/macoš daleko vhodnější, než win :) Na pařbu jsou zas win lepší. Zvlášť když do toho člověk mimo her neinstaluje vůbec nic jinýho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jeden z problému je i cena HW ..pokud se oprostím od Apple ekosystému, tak získám za méně více a k tomu Apple ekosystém nepodporuje plno běžných věcí, takže stejně musím zůstat u kombinace WIN + android + linux ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je docela sporné. Aktální Apple počítače nepatří k ničemu extra drahému. Macbook Air s M1 patří mezi nejprodávanější laptopy vůbec, má pro drtivou většinu uživatelů více výkonu než dokáží použít a je levný vzhledem ke celkopvé kvalitě provedení.

MacMini je v podstatě to samé. Malý tichý a úsporný desktop. V jeho ceně 699 a v případě refubrished dokoce nějakých 579 dolarů v tom form factoru a tak úsporné a zároveň výkonné postavit nejde. Opět, MacMini s M1 patří k jedněm z nejprodávanějších počítačů. Nové iMacy, opět. levné AllInOne řešení. Stejně kvalitní řešení z MacMini tak levně neudělám, pokud budu chtít stejně kvalitní display, webku, repro, myš a klávesnici tak jsem možná na větších penězích než u iMacu, škoda že zatím Magic Keyboard s Touch ID nejde koupit samostatně. Biometrická autentifikace mi na MacMini chybí, stejně u Macbooku, který typicky provozuji v zavřeném stavu.

A "plno běžných věcí" Apple ekosystém nepodporuje. Co přesně myslíš ekosystémem, ten totiž Applu závidí kdeko, nejblíže je mu Samsung, ale ten zkomírá primáně na počítačích, laptopy Samsungu nejsou nijak extra a nespoléhají na vlastí OS ve kterém by bylo možné integrovat tolik.

A běžné věci? Pomineme hry, i když ani to není nemožné a u starších titulů nebo specifických Apple titulů problém není, tak co přesně Apple neumí? To byla má obava, když jsem se v únoru rozhodl jít do MacOS a taky důvod proč jsem si Macbook nekoupil ale pronajal.

Během dvou měsíců jsem nenarazil na žádnou překážku v používání toho systému a necítím se omezený, právě naopak. Všechen SW který jsem používal na Win mám na MacOS (prohlížeče, MS Office, Gimp, OBS, Davinci, Spotify, Discord, Slack, Citrix, RDP..), změnil se jen prohlížeč a rychlý editor fotek - z FastStonu na PhotoScape X, KeePass nahradil MacPass a Total Commander nahradil ForkLift, ten sice nefunguje jako dokonalá náhrada, ale TC jsem stejně už dlouho používal jen kvůli FTP, Finder v MacOS bohužel umí z FTP jen číst, ne zapisovat, kdyby zapisoval, vystačím si s Finderem.
Takže jsem v dubnu kupoval vlastní MacMini který stojí v koutě stolu nepřekáží a fakticky o něm nevím, ani to nevypínám.

Co mě naopak pomohlo je právě Apple ekosystém. Spolupráce s iPadem je výborná. Koukám na web/yt na tabletu na gauči, posadím se ke stolu k počítači, jednou kliknu a pokračuju tam kde jsem přestal v počítači a stejně tak naopak. Aby to fungovalo ještě ve větší souhře tak jsem po dlouholetém odmítání přistoupil k pořízení iPhonu a opět se zvedl komfort používání, krom toho předávání práce mezi zařízeními i taková volovina jako napsat SMS z počítače/iPadu nebo na nich vyřídit hovor, když mám právě připojené sluchátka k počítači. Tady zrovna trošku lituji že jsem si koupil levnější BT sluchátka které mě proti AirPodům dost limitují v tom že musím pokaždé párovat se zařízením se kterým je potřebuji/chci používat, AirPody se dokáží s Apple zařízením snadno spárovat a hlavně umí přepínat mezi zařízeními podle potřeby automaticky. Nebo jen obyčejné kopírování mezi počítači, na jednom dám CTRL+C a na druhém CTRL+V. A nejen text ale i soubory.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na OSX třeba neběží plnohodnotný MS Office. MS portoval jen ořezané verze. Markantní třeba v Excelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano pár věci, hlavně co se týká maker a power pivotu což nebude zcela běžné workflow každého uživatele.

Navíc v kontextu výše - Linux místo Win, ten MacOS umí z MS Office vše ostatní, což není případ Linuxu, který pro jistotu nemá MS Office vůbec. Osobně mám Office zadarmo . buď to můžu mít v rámci firemní licence na domácím počítači nebo a to je můj případ, platím si 1TB OneDrive a k tomu jsou ty officy přibundlované... takže osobně nemám důvod používat alternativní kancelářské balíky a to ani na Apple s iWorks zdarma.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se mýlíte, součástí Teams pro Linux je i Office 365, tedy Word, Excel atd, vše, na co jse zvyklí, vč. např ukládání na OneDrive a podobně. Ale proč…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těch věcí je víc, třeba velké dokumenty ve Wordu taky nic moc.
Je samozřejmě pravda, že 80% uživatelů to nepotřebuje.

Také je pravda, že řada agendových systémů na úřadech, případně ERP v průmyslu, používají Office jako report klienta a tam se používá zrovna všechno to, co obvykle není portováno, tedy programovatelnost, COM/DCOM apod. Reporting SQL Report services je další věc, která často dokáže levně vyřešit potřebu BI.

V neposlední řadě je tam podpora elektronického podpisu, v Outlooku, ale hlavně v MSIE zásadní skoro 20 let. Jsem zvědav, co teď bude, když Microsoft preferuje Edge Chromium. Nejspíš se ledy pohnou (nemám čas ani potřebu to testovat). Tohle bylo gamebreaking pro jakékoliv alternativy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vpodstate jakejkoliv pracovni soft na MacOS neni, jakejkoliv CAD/CAM je vse Win obcas Unix. Zatim sem nikde nevidel prumyslovej pocitac kterej by byl japko. V nejjednodusich pripadech to je Arduino (ma pro Arduino MacOS naklou podporu?) pak Win CE nebo embeled, pripadne dalsi okna a nebo unix. Kolik serveru bezi na japku?
To ze MacOS neumi FTP je fakt mazec (mozna kvuli bezpecnosti) protoze ftp umi jakykoliv minimalisticky distro Linuxu (kdyz pujdeme do krajnosti tak to umi vpodstate kazda zakladni deska, ktera je schopna nabootovat ze site).On je MacOS s podporou souborovejch systemu na tom dost podobne jako Win (uz umi precist FATku?) Nevim proc pouzivat TC, kdyz ftp umi pruzkumnik snad od Win XP?
To co ty rikas ze umi Apple tak to same umi i Chromebook za polovic. Jako pro konzumenty obsahu a vytvareni multimedii asi docela dobry, ale na praci kde vystupem neni jen zabava je to docela spatny.
K tomu BT, nevim co pouzivas za sunty, ale ja jakmile zapnu BT sluchatka nebo reprak a mam aktivni BT na Androidu tak se to automaticky pripoji a myslim ze takto funguje 99% BT veci v Androidu.
U tech souboru to taky neni asi nic jinyho nez GUI nad nfs, to linux umi tusim od jadra 2.x

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Většina FTP fíčur byla z MacOS odtraněna před několika lety kvůli bezpečnosti. FATku ten systém přečte bez problémů.

Macy jsou obecně dražší než PC, a tak jako podnikový počítač mají šanci jen pokud ten podnik chce vypadat vyjímečně. (Třeba nějaké grafické studio.) Jako notebooky pro kancelářskou práci, prezentace, tvorbu videa, ... jsou MacBooky výborné. Pro tyto účely je používám. Rozsáhlejší výpočty pouštím na PC s Linuxem. Odpovídající HW (víc než 100 GB RAM, desítky TB diskové kapacity) by u Apple byl dábelsky drahý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jsem neviděl počítač od jabka jako pokladnu v restauraci, neviděl jsem jabko ani jako účetní počítač, neviděl jsem jabko ani u lidí co mají na starosti řídící systémy budov. Nejčastěji jabko vídám jako zařízení sloužící k přijímání a odesílání pošty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mají ho třeba zubaři, hodí se jim tím sterilním vzhledem :)
A jejich aplikace je webová. Na načítání rtg snímků mají ale Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řešit by nebylo co pokud by byl uživatelský komfort a výkon her (potažmo dalších aplikací) +- stejný, ale to není. Těch pár nativních her to nezachrání a i ty jsou na druhý koleji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uzivatelsky komfort ? Mozna, pro me je to dostatecne komfortni, nepotrebuji vubec terminal abych poustel hry nebo Steam. Problem je spis ze plebs na to porad neni zvyklej - to je ten chybejici "komfort".

Co se tyce vykonu, je to takovej mix - neco lepsi, neco horsi, osobne ale bezim na podtaktovane tiche GPU a 10 FPS nahoru dolu je mi u zadnice. Vykon je sice argument ale ne moc dobry - hracu co se zenou za kazdym FPS neni nijak vysoke procento.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Méně FPS se přežít dá, ale latence, zabržděný UI, když to běží přes Wine to je vopruz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Siemens je kapitola sama pro sebe, slušný HW, SW z roku nula, ale jsou to Němci, to bez befehlu nehnou prstem, dokud jejich SW divizi nevezme někdo s vizí a nedají mu trochu těch pravomocí, tak se nehne. Zažil jsem to v minulé firmě oprava řádku kódu - cena cca 3k€, asi 100 papírů a 20 různých porad, a to to před tím asi 3× zamítli, raději nemyslet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepším produktem Microsoftu, co si tak vybavuju, byl joystick SideWinder Precision Pro. 4 osy snímané jednou jedinou optikou, kotel tlačítek vč. kloboučku a uvnitř na dně joysticku vylisované podpisy tvůrců tohoto produktu. Z toho šlo vyčíst, že to vlastně nebyl produkt Microsoftu, ale Mitsumi. Takže nejlepší produkt Microsoftu ani neudělal Microsoft :).
Ten joystick mám dodnes doma.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já si vždycky vzpomenu na Microsoftí myši. Ty byly svého času dokonalé.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Až na Wireless Intellimouse Explorer, to byla shitka nevídaná, jedna z prvních optických bezdrátových myší od MS (ne-li první). Zpoždění kurzoru za pohybem myši jak prase a dvě alkalický baterky vyžrala během tejdne. To se fakt nedalo používat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak Vašemu, tomu mému se po cca 10+ letech nevyhl syndrom degradace (pogumovaného?) kniplu. Přesto stále základní periférie pro MS FS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dělávali třeba dobré klávesnice, někde se mi ještě povaluje.
Dělají třeba špičkové gamepady, včetně Elite2.
Surface už taky konečně doiteroval do použitelného stavu :)
Mám od nich výborný bezdrátový sluchátka pro XBox.
No a vlastně poslední konzole se jim dost povedly

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem jejich Fingerprint reader (bohužel ho podporovali jen do XP, už si přesně nepamatuju), a byl jsem s ním vrcholně spokojený (provázanost s IE byla skvělá).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Na druhé koleji je tento prohlížeč už od roku 2015, kdy si tento softwarový gigant vybral na Chromiu postavený Edge jako hlavní nástroj na brouzdání po internetu."

Faktická poznámka: Edge byl od roku 2015 vybaven vlastním novým HTML enginem zvaným EdgeHTML. Jeho náhrada za chromium proběhla až v roce 2019.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Prvá OS/2 bola konkurenciou Windows 3.1 a OS/2 Warp zase Windows 95ke. Po všetkých stránkach bola OS/2 lepšia. Ponúkala napríklad pravý multitasking a to aj pri kombinácii spustenia 16 a 32 bitových aplikácii o čom sa Windowsom ani nesnilo. Bohužiaľ marketing MS ich prevalcoval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Preemptivní mulltitasking je hezká věc, ale kooperativní byl na tehdejších slabých PC podstatně výkonnější. Tohle MS udělal dobře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co si vzpomínám tak nedostatkem OS/2 Warp byla jednotná fronta událostí, takže pokud jedna z preemptivních aplikací přestala odebírat své události mohlo dojít k zablokování celé fronty.

Tak jako byly Windows 3.1 z hlediska multitaskingu lepším DOSem (preemptivním), tak byl OS/2 lepšími Windows 3.1 (preeptivními). Jediná smůla OS/2 (kromě ceny licence) byla, že v době jejího nástupu 1994-5 se na pár let zastavil pokles cen pamětí a tehdy typické 4MB zvládaly Win3.1 lépe než OS/2 3.0.
https://aiimpacts.org/trends-in-dram-price-per-gigabyte/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co si pamatuji, tak 3.1 win mi padali cca co 2 hodiny. Win95 tak ob den. Kdyz jsme mu pridali pamet, tusim 8 (mozna16MB), tak to pomohlo. Nicmene kolega mel tenkrat os2 (asi warp) a furt se nam smal, protoze mu vidle pod os2 jeli stabilneji nez nam...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak teda tu kadiboudu, tu jsem fakt neznal :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

MS Edge na Chromiu vyšlo poprvé až 2018, od 2015 se MS snažil o vlastní jádro (project Spartan).

Age of Empires MS koupil od Ensemble Studios. Dvojku ve verzi HD doma hrajeme dodnes.

Podle těchto dvou nepravd soudím, že jich v článku asi bude povícero...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Software od Microsoftu stál vždycky za houby, ale jejich hardware občas stál za hřích, třeba myši bývaly docela fajn.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem 2x sidewindera a u obou po necelým roce odešly tlačítka. Myš byla super, měl bych jí asi dodneška, ale HW stála za hovno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já mám třeba od MS už léta nějakou podsvícenou klávesnici (s nějakými makry, co jsem v životě nepoužil). Ale nefunguje špatně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jist zda je správné napsat, že OS/2 odešel do důchodu. Společnost Arca Noae získala od IBM právo jej dále uržovat (binárně patchovat .. zdrojové kódy nebylo možné zajistit) a prodávat licence, včetně Win3.1/PC-DOS subsystému. Mezi hlavní cíle AN patří zajištění běhu na moderním HW. Obchodní orientace míří na Fortune 500 společnosti.
https://www.arcanoae.com

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stroje, na kterých pracuju mají obslužný software pouze pro Windows. Existuje sice i firma, která
má software pro linux, ale samotný stroj nic moc, takže v práci jedině Windows a doma jedu hry, takže taky jedině Windows.

MS Edge je boží, v práci jsem jim zrušil Chrome, chvilku brbrali, protože jako byli kdysi zvyklí na ikonu Internet Exploreru, dnes jsou zvyklí na ikonu Chrome, ale mají smůlu, nesnáším Google, takže jsem je donutil používat Edge a hotovo. :-)
P.S. Firefox nelze, máme tam nějakou webovou aplikaci a firma, která ji dělá řekla, že podporované je pouze Chromium, rozuměj věchny ty prohlížeče založené na chromackém jádře. (Nejsem tam takový pán, abych firmu vyhodil a manažerům je to jedno.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když už se tady tak vášnivě rozběhla konverzace o Win vs Linux vs Mac tak přispěju do vlákna. Onehdá (cca půl roku zpátky) jsem přešel na platformu Macu, primárně z důvodu zbavit se PC her, což se ve finále podařilo páč na ten Mac prakticky nic dobrého není. Přesněji na MacBook Pro M1 s 16GB RAM a 512GB SSD.

Naopak musím říct, že co se týče veškeré produktivity tak až na Siemens Mentor PADS mám vše na co jsem zvyklý. Co není pro M1 ARM tak běží poměrně slušně na Rosettě a nemluvě ani o kvalitě softu a optimalizaci pro Mac, jmenovitě například použitelný iMovie na střih videa nativně v systému, hromada dalších funkčních appek, které netřeba externě doinstalovat proti Widlím, žádný bloatware, ale funkční a užitečné programy. Co se týče stability tak nemůžu taky říct ani slovo.

Na druhém laptopu mám nahozené vždycky nějaké Linux distro, kromě pár experimentálních kousků jsem se docela sžil s Linux Mint, Elementary OS a v neposlední řadě taky Ubuntu. Spolehlivé, rychlé, funkční .. Hlavně mě neskutečně překvapila funkčnost ,,AppStore" kdy už opravdu ten store funguje a nemusím už hledat po celém webu. Čili z uživatelského hlediska (protože na Linuxu nic víc než dutý uživatel nejsem) naprosto použitelné systémy.

A co se týče Win je to kapitola sama o sobě, zasekává se, pořád něco nefunguje, veškeré nastavení je přes sálodlouhé menu, problém dostat se k obyčejným taskům, nestabilita programů, problémy s ovladači a nekompatibilitou některých HW. No .. potěš pánbůh .. Mám Win 10 for ARM na Parallels v Macu a je to paradoxně spolehlivější než nativní Win 10 Pro na desktopech co spravuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.