Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mini-test: USB 3.0 Boost aneb (nejen) UASP na deskách ASUS

ASUS F1A75-V PRO: ASMedia ASM1042
Vypadá to, že se nám konečně blýská na lepší časy, co se týče podpory rychlého UASP. ASUS možná není první, kdo ohlašuje podporu UASP pro (některé) své desky, rozhodně je ale prvním výrobcem základních desek, kdo uvedl funkční UASP ovladač. Třikrát hurá, marketing stranou, realita nastupuje…

Kapitoly článků

1.  Úvod do USB 3.0 Boost

Na USB Attached SCSI protocol neboli UASP se čeká od doby, kdy se na trhu objevily USB 3.0 produkty. Rychlost práce s USB 3.0 nebyla zpočátku kdovíjaká, rozhodně se nekonal „až 10násobný nárůst“ rychlosti, jak slibovaly v době uvádění snad všechny marketingové materiály, přičemž klíčem k dosažení slibované rychlosti měl být právě protokol USB Attached SCSI. Prvním výrobcem, kdo oznámil podporu pro UASP, byl Gigabyte (pokud si dobře vzpomínáme), nicméně abychom řekli úplnou pravdu, nebylo to nic jiného než lež. Ovladač pro Renesas USB 3.0 řadiče, který byl jádrem pudla a předmětem onoho „uvedení UASP“, byla prostě jen verze 2.x.x.x nesoucí popisky typu „Renesas…“ namísto „NEC…“ (neboť krátce před tím se Renesas Technology a NEC Electronics sloučily v Renesas Electronics) a žádný UASP ovladač v něm nebyl.

Doporučujeme k připomenutí: Lesk a bída USB 3.0 a rychlého UAS protokolu

Ve zmíněném článku jsme se rozepisovali o reálné situaci na trhu ohledně UASP, tehdy jsme došli k závěru, že UASP prostě a jednoduše na trhu není, protože prostě nejsou USB 3.0 úložiště s jeho podporou a patřičné ovladače. Komunikovali jsme také s firmou LucidPORT, neboť máme v redakci USB3-SATA bridge LucidPORT USB300-REV2, jen nám pro něj chybí UASP firmware, který nám v LucidPORTu nechtěli dát, protože to prý stojí peníze.

Pokud jde o Windows, obecná podpora přijde až s Windows 8, neboť v tomto operačním systému je UASP podpora již nativně zakomponovaná. Škoda jen, že zatím nejsou ta úložiště, takže to stejně nemůžeme vyzkoušet.

Zrychlení UASP a BOT Boost (ilustrační obrázek by ASUS)
Proklamované zrychlení při použití USB 3.0 Boost

Pojďme se nicméně podívat na to, co nabízí ASUS. Máme štěstí, máme dvě zařízení, která jsou mezi podporovanými. Na straně úložiště je to fleška Kingston DataTraveler Ultimate USB3.0, na straně základní desky je to pak deska ASUS s USB 3.0 řadičem ASMedia. Právě řadič ASMedia je jedním z důležitých prvků v podpoře, deska, kterou máme v redakci, sice není na seznamu podporovaných, ale USB 3.0 Boost, jak se toto řešení od ASUSu nazývá, se na něm ochotně nainstalovalo. Součástí instalace je upgrade firmwaru pro USB 3.0 řadič ASMedia.

ASUS USB 3.0 Boost Installation ASMedia ASM104x USB 3.0 Host Controller Driver Setup ASUS USB 3.0 Boost Installation - krok 1 hotov
Aktualizace firmwaru ASM1042x USB 3.0 řadiče
ASUS USB 3.0 Boost Installation - krok 2 hotov ASUS USB 3.0 Boost - instalace v ASUS AI Suite II ASUS USB 3.0 Boost - instalace v ASUS AI Suite II - hotovo ASUS USB 3.0 Boost - instalace v ASUS AI Suite II - požadavek na restart

Nejprve obecně, oč jde. USB 3.0 Boost je sada „alternativních ovladačů“ pro to, čemu se říká USB Mass Storage Device, v češtině Velkokapacitní paměťové zařízení USB. Jinými slovy nahrazuje výchozí obecné ovladače pro všechna běžná USB úložiště. Když se podíváte do správce zařízení a zobrazíte si je podle připojení, najdete něco na způsob tohoto:

Klasické připojení USB 3.0 zařízení jako USB Mass Storage Device

USB 3.0 Boost nahrazuje v seznamu zařízení právě to Velkokapacitní paměťové zařízení USB, a to zařízením nazvaným ASUS USB 3.0 Boost Storage Driver. Na toto zařízení navěsí virtuální SCSI řadič, a to buďto ASUS BOT Storage Driver, nebo ASUS UAS Storage Driver, podle toho, jaký protokol dané zařízení podporuje. Tušíte správně, USB 3.0 Boost slibuje urychlení i tradičních USB 3.0 zařízení bez podpory UASP.

ASUS AI Suite - USB 3.0 Boost - spuštění
ASUS USB 3.0 Boost - nastavení režimu na Turbo

My jsme to vyzkoušeli se zmíněnou fleškou Kingston DT Ultimate 3.0 (již výběhový model, v současnosti se prodává už druhá generace DT Ultimate flešek).

Připojení USB zařízení přes USB 3.0 Boost ovladač

Jistě vám neuniklo, že se po instalaci ovladače samotná fleška začala tvářit jako SCSI disk. Tak už to bývá, když se nainstaluje patřičný miniport driver (což je onen BOT Storage driver). A jaké jsou výsledky?

Tagy: 
Zdroje: 
Kapitoly článků
1.  Úvod do USB 3.0 Boost

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mini-test: USB 3.0 Boost aneb (nejen) UASP na deskách ASUS

Pondělí, 17 Říjen 2011 - 15:03 | Pjetro de | Tak to hej :-)
Pondělí, 17 Říjen 2011 - 13:18 | mikeczcom | no jo, apple si může dovolit takové vychytávky...
Pondělí, 17 Říjen 2011 - 11:43 | junk mail | Pro mě z toho stále plyne že do USB 3 se...
Pondělí, 17 Říjen 2011 - 11:31 | mikeczcom | tak já mám esatu na bedně a deska má taky 2 porty...
Pondělí, 17 Říjen 2011 - 10:58 | Pety | Na PC mám přidaný vepředu eSATAp vývod (jako...
Pondělí, 17 Říjen 2011 - 09:59 | mikeczcom | taky mám esata rád, jenom ta penetrace počítači...
Pondělí, 17 Říjen 2011 - 09:56 | MACHINA | staré dobré esata (nejlépe verze P s napájením),...
Pondělí, 17 Říjen 2011 - 09:41 | mikeczcom | jéééé tak to se omlouvám, marketing zafungoval a...
Pondělí, 17 Říjen 2011 - 09:30 | mafets | Iba ta doplnim. Nie "takmer nulove" ale...
Pondělí, 17 Říjen 2011 - 09:24 | WIFT | Ad 1 - na marketing nalétávají ofce a se*e pes. S...

Zobrazit diskusi