Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mobilní Arrow Lake-H nabídne 8+16 jader jako desktopová verze

Zdroj: Intel

Intel nejdříve vydá úsporné mobilní procesory Lunar Lake, poté desktopový Arrow Lake-S a někdy poté dojde na výkonný mobilní Arrow Lake-H. Ten již, na rozdíl od Lunar Lake, nabídne plný počet jader…

Již v loňském roce se proslýchalo, že mobilní Arrow Lake odstavil Intel na třetí kolej a přednost dostaly ultramobilní Lunar Lake a desktopový Arrow Lake. Obzvlášť po zprávách o přesunu těchto produktů na 3nm proces TSMC to začalo dávat smysl - procesorová dlaždice Lunar Lake je (v důsledku jen 4+4 jader) malá a tudíž levnější a vyrobitelná ve velkém množství a při slušné výtěžnosti i na procesu, který nepatří k nejzralejším.

Zatímco o Lunar Lake a desktopovém Arrow Lake máme již dlouho poměrně dobrý přehled, o mobilní variantě se dosud objevovaly jen útržkovité zprávy. Ještě koncem loňského roku se objevovaly zprávy pouze o konfiguraci 6+8 (tedy počet jader jako u Meteor Lake) s tím, že po výkonnějších konfiguracích, které by byly plnohodnotným nástupcem Raptor Lake-H (8+16) nebylo ani vidu, ani slechu. To se konečně mění. Uživatel InstLatX64 našel v dokumentaci Intelu první zmínky o BGA verzi Arrow Lake-S, tzn. de facto Arrow Lake-H(X) s 24, tedy přesněji řečeno 8+16 jádry. Plnohodnotný nástupce procesorů jako Core i9-13980HX (Raptor Lake) nebo Core i9-14900HX (Raptor Lake-refresh) se tedy chystá.

(InstLatX64)

Tyto procesory na tom po stránce integrované grafiky a NPU budou hůř než Lunar Lake, ale procesorový výkon ve vícejádrové zátěži bude několikanásobný. Dokonce i v jednojádrové zátěži by mohl být nezanedbatelně vyšší a to hned ze dvou důvodů. V první řadě se očekává, že Lunar Lake poběží na maximálním taktu ~5 GHz, zatímco od Arrow Lake se očekává ~5,5 GHz. To může být kolem 10 % bonus. Další bonus by mohla přinést lépe vybavená jádra, která budou v případě Arrow Lake doplněna podstatně vyšší kapacitou L3 cache. Uváděný 14% mezigenerační nárůst IPC Intel vztahoval k Lunar Lake s menší cache, takže Arrow Lake s až několikanásobně větší L3 cache by mohl přidat pár jednotek procent navíc.

Vzhledem k tomu, že InstLatX64 považuje daný procesor za prototyp (takty pouze 3 GHz), bude k dostupnosti notebooků vybavených touto řadou poměrně daleko a půjde nejspíš o záležitost prvního kvartálu příštího roku v návaznosti na lednový CES. InstLatX64 dále zmiňuje absenci podpory AVX-512, což se nijak nevymyká očekávání, a také podporu 24 vláken (na 24 jádrech), což rovněž odpovídá očekávanému vypnutí HT.

Snímek Arrow Lake-H ukazuje celkem 6 dlaždic, z toho 2 jsou pouze výplňové (MLID)

Tyto procesory budou určené pro cca 45-55W TDP jak je obvyklé, ovšem nejspíš s nižšími energetickými limity, které byly ve výchozí konfigurace u minulé generace nastaveny na 157 wattů. V praxi bývají u těchto mobilních procesorů obvykle hodnoty TDP (PL1) / PL2 zvýšené oproti specifikacím Intelu a je proto prakticky nemožné seriózně odhadovat, jaké hodnoty v příštím roce Intel stanoví jako oficiální a jaké nastaví výrobci notebooků. S vysokou mírou pravděpodobnosti lze říct snad jen to, že s ohledem na 3nm proces TSMC dojde oproti Raptor Lake(-refresh) k velmi silnému nárůstu energetické efektivity.

Trochu komplikované to Intel bude mít v důsledku vydání až na začátku příštího roku. Na 12jádrový Strix Point od AMD (chystaný na červenec) nebude Lunar Lake (4+4) zdaleka stačit a nic moderního výkonnějšího Intel na současný rok nechystá. I v případě, že se Arrow Lake díky 3nm procesu TSMC povede o něco lépe než čipletovému Zen 5 (4nm proces), bude AMD na Arrow Lake-H schopna reagovat rovnou Zen 5X3D, který v desktopu vydá ještě v letošním roce, takže nasazení v noteboocích nebude nic bránit.

(Intel)

Navzdory tomu se zdá, že souboj čipletového Zen 5 s Arrow Lake bude nejspíš poměrně vyrovnaný a to nejen v mobilním segmentu. Taktovací frekvence budou nejspíš celkem podobné (boost 5,7 GHz pro Zen 5, ~5,5 GHz pro Arrow Lake), Intel bude mít výhodu v podobě 3nm procesu který umožní běh na vyšších taktech při nižší spotřebě (přínosné hlavně v mobilním segmentu) a pro AMD zase bude výhodou podpora SMT, které Intel musel s touto řadou vypnout. Nakonec bude mít na celou situaci nejspíš největší dopad, jak se skutečně povede novým Atomům, u kterých Intel přislíbil opravdu vysoký výkonnostní posun.

Diskuse ke článku Mobilní Arrow Lake-H nabídne 8+16 jader jako desktopová verze

Středa, 3 Červenec 2024 - 11:33 | FrankHorigan | A ty máš dojem že mám kupovat nějaký další? Nebo...
Středa, 3 Červenec 2024 - 10:07 | tombomino | A vis aspon, ur uz podruhe linkujes to same. Jen...
Středa, 3 Červenec 2024 - 03:48 | melkor | Své pekárny testovat na zákaznících. Své produkty...
Středa, 3 Červenec 2024 - 00:54 | Tralalák | Paradigmálna zmena predsa prišla aj na úrovni...
Úterý, 2 Červenec 2024 - 21:27 | Davamir | Na tsmc 3nm nemůžou jít výš jak ~200w protože nad...
Úterý, 2 Červenec 2024 - 21:24 | Davamir | Líbí se mi jak je najednou ve zdejších...
Úterý, 2 Červenec 2024 - 21:01 | tombomino | Vypada to na dalsi zmenu paradigmatu :))
Úterý, 2 Červenec 2024 - 19:10 | Boldis | To by byli moc pěkné hodnoty, doufám že se fakt...
Úterý, 2 Červenec 2024 - 18:43 | melkor | ".. o 23 % vyšší ST výkon než Raptor Lake...
Úterý, 2 Červenec 2024 - 17:49 | Fragouš | Franku kup si Intel a nekvílej tu nad tím, že má...

Zobrazit diskusi