Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mobilní Core i9-12900HX: O třetinu rychlejší než Apple M1 Max?

Apple, NVIDIA i AMD to můžou zabalit, Intel je všechny rozdrtí, nová CPU, nová GPU, vše navíc s božím požehnáním skrze Pata.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

..a subvencema na tovarny ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nezabudaj na tych 2000 marketakov, ktore sa chyta Softbank prepustiti z ARM ltd.
V Inteli uz urcite googlia ich LinkedIn profily.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kde je toto vyráběno a na jaké technologii?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnesne CPU vascinou vyuzivaju polovodicovu technologiu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Protože si hlupáci nepočkali na celovodiče :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už v příští generaci ale nasadí zcela novou technologii celovodičů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle mého VIP DIIT je to na "4. generaci 10nm procesu společnosti Intel nazývanou nově Intel 7".
:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ať hledám, jak hledám, nikde tu není nic o nějakém "VIP" a jak ho člověk získá... A nebo si musím koupit nové brýle :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V arku je u 12900HK uveden Intel 7 proces, 12900HX patrně bude nejspíš z lepšího binu.
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/132215/intel-core-i...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dole pod článkem je proklik (tag) "Golden cove". A momentálně hned první článek úplně v posledním odstavci: https://diit.cz/clanek/alder-lake-predobjednavky-27-rijna-recenze-prodej...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

BUt muh ALU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Inak, robite peknu reklamu Applu a jeho chipom ked ich spominate v kazdom druhom titulku a clanku, ako nejaky etalon, ku ktoremu vsetci vzhliadaju ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to ale pravděpodobně stejně nepomůže. Základní Mac Studio s M1 Ultra s plnými 64c GPU si za 147 000Kc stejne asi koupi jen ten co musi, nebo ten co si mysli ze musi. Tj. cilovka kde reklamy neni zapotrebi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale zas netreba kazdy produkt cpu/gpu porovnavat stale s Applom. Je fajn, ze je v tabulke s benchmarkom, ale to by mozno stacilo. Aj ked, ano, no-x sa snazil poukazat na nepresny marketing Applu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, pokud se mají uživatelům Apple produktů rozšířit obzory jsou taková srovnání nutná. Od recenzetů (z řad Apple apologetiků) se toho dočkat nejde, ti tak maximálně provedou srovnání se starými Apple produkty postavených na letitých technologiích.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

evidentne apple uzivatele vubec nechapes, lidi co si kupujou apple produkty k tomu maj vetsinou nejakej duvod, napr prace, uprava foket, videi atd a tomu se proste konkurence vyrovnat nemuze, dalsi cemu se konkurence nevyrovna je podpora sw a ani kvalitou zpracovani

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak ten byl dobrej :D a pak skončí u Adobe produktů a někdy na ten Apple stroj nainstalují Windows, ale za ten příplatek to stojí a jen to dokazuje, že mnoho "Applistů" jsou jen pozéři a fanatici (čest vyjímkám, kteří ten HW/SW umí opravdu využít a živí je to) :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kterej PC je se stejným výkonem pro fotky a videa levnější než Mac? Pro informaci: Apple dal do svého SoC akcelerátory na tyto činnosti, takže obecný CPU těžko může konkurovat výkonem a spotřebou ASIC obvodům (nějaké obvody mají procesory v PC, ale ne v takové míře).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Trochu nechápu tvou reakci, protože jsem psal úplně o něčem jiném, ale budiž i tak budu reagovat :D

Nemohu soudit, protože jsem ještě neviděl relevantní testy a hodně záleží jestli pracuji a budu pracovat s formáty, které ty ASIC obvody akcelerují (nemluvě o dalších možných omezeních vycházejících z dané platformy na které naražím)

věřím, že v dané cenové relaci postavím mnohem schopnější/univerzálnější sestavu s rozumnějším úložištěm v základu (nezaměňovat výkonější v některých specifických úlohách).. = pokud budu chtít všestraný nástroj tak půjdu do x86 a pokud dopředu vím, že budu dělat jen konkrétní činnost s konkrétním SW, tak si pořídím stroj s vhodnými ASIC obvody a tak to funguje mnoho let ..např. v TV taky nemám x86 CPU + GPU, ale 4k HEVC to přehraje lépe jak samotné CPU v PC ;)

Ohánět se spotřebeou u ASIC obvodů generačním náskokem výrobního procesu je padlé na hlavu a ukazuje se, že to zas taková sláva není .. asi stejná číčovina jako srovnávat těžbu kryptoměny na herní GPU vs. ASIC miner .. prostě jiné světy a to platí i o M1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zákazníka zajímá výsledný produkt. Jestli nějaká firma nedokázala zaplatit nejnovější proces, její chyba - její procesory to shazuje. Koneckonců na téhle vlně jel desítky let Intel a lidem, jako ty, to nevadilo, že v přímém srovnání např. na frekvenci nebo počet tranzistorů byly některé CPU architektury výrazně lepší. Testů máš stovky hodin na Youtube - najdeš tam i profesionály z oborů, včetně přímého srovnání s předchozím Macem s Intelem a nepřímého se zhruba odpovídajícím PC. Jestli chceš stejně výkonný univerzální CPU, tak si kup Threadripper - ale zapomeň, že bys ušetřil.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

pořád se nahony vzaluješ od původního příspěvku, abys obsáhle napsal něco, co se mi vešlo do "jedné" větičky a nechápu proč ;) Žere tě něco a nebo se jen potřebuješ nějak vymáčknout?

Koukám, že i celkem starý(4 roky) TR 32C překonává(v něčem) výkonem nejmodernější "Ultru" a v roce 2018 se prodával za 40-45 tisíc (teď se dá sehnat za polovinu "jetý") ..takže si troufnu tvrdit, že za menší obnos postavím obdobně výkonný a hlavně univerzálnější stroj .. jako bonus si tam mohu nacpat rozumnější úložiště a osazovat periferiemi i akcelerátory dle potřeby(NPU, GPU,..)

a) "Ultru" nepotřebuji, protože stávající výkon u mého stroje je dostačující a potřebuji hlavně univerzálnost, kterou Apple nenabízí u žádného svého OS
b) u velmi náročných projektů moje "PC" funguje v podstatě jen jako terminál a "počítají" to stroje s výkonem o kterém si Ultra může nechat jen zdát!
c) profi studia si nechávají stavět "custom" řešení a ano pro "pár" solitérů je Ultra vhodná, ale to jsem psal hned na začátku ..teď už jen řešit jestli za to stojí i ten cenový rozdíl ..

Jelikož Apple platforma nenabízí vše, co potřebuji, tak bych moc neušetřil, protože bych to musel řešit obklikou = stojí to čas/peníze ..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V Blenderu prohrává M1 Ultra 64c i s RTX3070M o 30%. BMW27_gpu zvládne M1 Ultra 64c za 34s, 5800H/RTX3070M(cena ntb 41kKč) za 24s a RTX 3090 za 11s. Pro stroj za 146kKč (minimum v ČR za Mac Studio s M1 64c GPU) asi nejde o nejlepší use case.

Změřil jsem výkon "stanice" s Epyc 7343 což je 16c s base 3,2GHz a max boost 3,9GHz a v "oblíbeném" Geekbenchmarku pod Linuxem dosahl score ST:1461 MT:21300. Takže si myslím, že takový 24c 5965WX asi dá M1 Ultra (s jeho MT ~24000).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Etalon neznamená nutně nejlepší, ať už z toho nebo onoho pohledu. Je to něco, co každý zná, a tedy porozumí parametrům srovnávaného produktu. Macy jsou tak běžné, že spousta profesionálů má okolo sebe kolegy, kteří na nich pracují. Nebo alespoň znají aplikace, na kterých prezentují vlastnosti recenzenti na Youtube.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

smazat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

125W v notesu... se nedivím, že mužům klesá hemživost. :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Aj keď je taký laptop na stole? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na stole je to desk-top ;-)

EDIT: Jak vydno diskuze tady, je spousta lidí, co v notebooku nepoužívá baterku, a ten je pro ně jen snadno přenosný desktop.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, protože když se nepoužívá baterka a drží se nabitá na 60 procent max, tak vydrží dlouhé roky, kdyby náhodou se s bookem někam i šlo ven, nebo při prodeji, tyhle laptop desktopy sou po 2 letech jako nový, vrchol je mít klávesnici neustále zakrytou tou papírovou folií, aby se nezaprášila a nezašpinila. Taky mám book, co byl zatím nejdál na stole vedle v místnosti. Povinná výbava jako u desktopa - vysokofrekvenční monitor, mechanická klávesnice, g pro x wireless superlight myš, kvalitní mikrofon, kvalitní headset.
Ono ty ceny notebooků v poslední době k tomu přímo sváděly, kdy za cenu mainstream grafiky do desktopu byl k mání prakticky celý book s tou samou grafikou v mobilní verzi (hlavně u NV3060 to vycházelo až absurdně přesně), a nyní i ceny energií, byť u těch gaming monster ta úspora není zase bůhvíjaká, žerou taky slušně. Ale pořád je rozdíl kilo až kilo pade v zátěži u booku a 2 kila u desktopu, když budeme brát nějaký se srovnatelným výkonem a přihlédneme k faktu, že běží +- nonstop a započítáme i periferie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„za cenu mainstream grafiky do desktopu byl k mání prakticky celý book s tou samou grafikou v mobilní verzi“

Akorát notebook s mobilní verzí grafiky nebude mít výkon té desktopové, navíc u notebooku je potřeba dát pozor na chlazení.

Na Alze jsem desktop s GeForce 3060 (Ryzen 5600G, 16 GB RAM) naklikal zhruba za 28 000.
Když budu doufat, že se podobnému výkonu přiblíží notebook s mobilní 3070 (plus jsem měl filtr na 16 GB RAM), ty jsou cca od 35 000 nahoru.
Tak to je o čtvrtinu víc, navíc desktop má výhodu, že za pár let se může vyměnit grafika a bude dostačující dalších pár let, zatímco notebook leda koupit nový.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Desktop je samozřejmě lepší. Ale bylo tu deformované období, kdy notebook mohl mít člověk hned a desktop buď výrazně dražší (např. jen v bundlu s odpadem Intel) nebo by musel čekat týdny až měsíce. A to jsou $$$, pokud to má na práci. Jinak ty moderní herní notebooky maj účinné a tiché chlazení. Můj 2jádrový office notebook je při nesmyslných údržbových úlohách Windows 10 hlasitější než herní s RTX 3070 během hraní her na interním hi-framerate displeji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K čemu ty výsledky testů vůbec jsou, když nesrovnávají srovnatelné? Tedy mašiny s alespoň přibližně stejným TDP / žravostí ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby ten M1 Max NTB měl po deset hodin denně spotřebu o 100W nižší, úspory za energii za pět let (~10000 Kč) jsou podstatně menší než rozdíl pořizovacích cen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jak tlustej a těžkej by ten notebook s Intelem musel být, aby těch 10 hodin v zátěži vydržel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hry (GPU+CPU zátěž) se také hrajou řadu hodin v kuse, chlazení s tím musí počítat.

Například MS GS66 Stealh s 12900H a RTX 3080 8GB 105W má 2,1kg, což je shodně jako MacBook Pro 16.
https://www.alza.cz/msi-gs66-stealth-12uh-056cz-d6968554.htm

ASUS Strix Scar 15 12900H a RTX 3080Ti 16GB 150W má 2,3kg
https://www.alza.cz/asus-rog-strix-scar17-g733?dq=6973555

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chlazení je jedna věc. Ale bavím-li se o výdrži na baterii, tak 1) pokud je pro stejný výkon větší spotřeba, musí být pro stejnou výdrž i větší baterie (větší a těžší notebook), a 2) CPU a (hlavně) GPU si musí zachovat výkon i po odpojení napájecího kabelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jaký je důvod nemít zapojeno zrovna napájení, když bude MacBook Pro stejně typicky ověšen ext. disky jako vánoční stromeček z důvodu nemožnosti dovolit si dostatečnou interní storage?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme-li se o výdrži na baterii, tak je myšlen stav s odpojeným napájením ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to pochopil, ale netuším důvod proč by tak někdo činil už jen kvůli z opotřebení akumulátoru jeho zbytečným nabíjením/vybíjením, nemluvě o energetické neefektivnosti (samotné nabíjení/vybíjení akumulátoru se neděje beze ztrát) a souvisejích ekologických dopadech. Já u svého ntb mám sníženu míru max. nabití (50-60%) což šetří akumulátor, peněženku a přírodu. Po cca roce používání můj akumulátor v ntb absolvoval z dostupných statistik pouhých 13 nabíjecích cyklů.

Testování ntb v náročných úlohách s odpojením napájením mi přijde jako damage control limitovaného výkonu první generace M1 MacBooků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako mně je to jedno, klidně si baterku vyndej a dej do lednice. Ale je dost lidí, co pracují na notebooku i mimo zásuvku. Apple na tyhle lidi cílí, a proto je možná tak prodávaný. Pokud ti jde o ekologický dopad, tak to by se to asi nelíbilo, že v rodině máme už 2 elektroauta ;-)

EDIT: Baterie odchází i stářím. Takže je jedno, jak ji šetříš (stačí nenabíjet přes 80 %, některé notebooky to maj přímo v nastavení).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.