Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mobilní Keplerci přijdou na trh dříve než desktop Kepler

Nvidia Kepler logo
Nedávno jsme si přiblížili názor redakce SemiAccurate na chystané grafické čipy z řady Nvidia Kepler a nyní máme možnost porovnat ho s pohledem jiné strany, tentokrát redakce VR-Zone. Srovnání je o to zajímavější, že ačkoli oba zdroje v některých ohledech souhlasí, v jednom se zásadně rozcházejí…

Pokud si vše ve stručnosti shrneme, přišlo SemiAccurate s následujícím scénářem: Nejdříve se objeví malé 28nm čipy postavené na stávající architektuře Fermi (které by byly použité do mobilních zařízení a zároveň posloužily k osahání nového procesu - viz tabulka pod odstavcem) a pár měsíců poté by přišly první 28nm čipy postavené na nové architektuře Kepler.

nvidia 28nm lineup

Nvidia by začala malými Keplerky, které by primárně dodávala výrobcům notebooků a teprve později by se pustila do výroby velkého Kepleru, high-endového čipu, ke kterému se upíná většina pozornosti.

Tolik k názoru SemiAccurate. Taková roadmapa by byla částečně podobná s uvedením Fermi, jen by časově prohodila velké čipy nové architektury s malými. Stále by šlo ale o tři kroky. Server VR-Zone má ale trošku jiný názor. Rozhodně souhlasí s tím, že v případě nové architektury přijdou na trh nejprve malí Keplerci, ale tvrdí, že výše uvedená tabulka se týká právě jich a nikoli 28nm derivátů stávající Fermi - ty VR-Zone nezmiňuje vůbec. Pro snazší představu si to můžeme znázornit graficky:

Fermi (pro srovnání): shrink staré generace high-end Fermi mobilní Fermi
Kepler podle SA: shrink staré generace mobilní Kepler high-end Kepler
Kepler podle VR-Z: mobilní Kepler high-end Kepler

Oba zdroje souhlasí s tím, že je pro Nvidii důležité přijít nejprve s malými mobilními čipy. To je tedy nejen pravděpodobné, ale i logické, protože s klasickým postupem, kdy by se jim výrobce věnoval až po high-endu, by Nvidia prošvihla vydání platformy Intel Ivy Bridge, na které právě úspěch (či spíš prodeje) diskrétních mobilních grafik Nvidia závisí.

VR-Zone tedy tvrdí, že čipy řad NV13 i NV14 patří ke generaci Kepler, přičemž NV13 značí klasické grafické karty (v tomto případě mobilní) a NV14 jsou Quadra (v tomto případě rovněž mobilní). Oboje by prý měly být deriváty čipu GK107.

Mimo to se v ovladačích Nvidie řady 285 objevily následující řádky:

  • NVIDIA_DEV.1058.01 = "NVIDIA GeForce 610M"
  • NVIDIA_DEV.0DE9.01 = "NVIDIA GeForce GT 630M"

Názvy samy o sobě sice nemohou potvrdit příslušnost k určité architektuře, ale seděly by k naší domněnce, tedy že čip, který SemiAccurate nazývá GK117, by mohl být velmi malé GPU (GeForce 610M) určené k párování s integrovanou grafikou Intelu (jakýsi „Ion 3“) a GK107 by byl běžný grafický čip určený pro mobilní (a později i desktop) segment.

Teorie VR-Zone se při aplikaci selského rozumu zdá být pravděpodobnější - proč by Nvidia připravovala 28nm mobilní Fermi, když má na dosah ruky 28nm mobilní Kepler? Nový výrobní proces si může stejně osahat s malými čipy jedné architektury, jako s malými čipy jiné a pokud by měly obě generace produktů následovat jen pár měsíců po sobě, byla by výroba obou poněkud neekonomická. Na druhou stranu ale můžeme připustit, že 28nm Fermi mohla existovat jako záložní plán pro případ zdržení vývoje Kepleru. Vzhledem k tomu, jak je pro Nvidii mobilní verze platformy Ivy Bridge klíčová, by nebylo divu.

Tagy: 
Zdroje: 

VR-Zone (1, 2)

Diskuse ke článku Mobilní Keplerci přijdou na trh dříve než desktop Kepler

Úterý, 4 Říjen 2011 - 19:57 | Razee | Že AMD na své platforně upřednostňuje lliano...
Úterý, 4 Říjen 2011 - 15:46 | Max Power | Souhlas že někdo (většina?) se může cítit že jim...
Úterý, 4 Říjen 2011 - 15:05 | terrorist | sranda je, ze pokud nebude clovek chtit cpu od...
Úterý, 4 Říjen 2011 - 14:45 | HKMaly | Nejvetsi sranda je ze pravdu muzete mit oba -...
Úterý, 4 Říjen 2011 - 14:14 | terrorist | amd si pravdepodobne nevezme nic. podle...
Úterý, 4 Říjen 2011 - 12:43 | JoHnY3 | nVidia vyslovene nutne potrebuje dostat svoje GPU...

Zobrazit diskusi