Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mohou mít dvě malá jádra v centrální dlaždici Meteor Lake dopad na výkon?

"Otázkou samozřejmě zůstávají latence mezi jádry v jednotlivých dlaždicích, které přibývají nad rámec latencí mezi velkými a malými jádry."

a scheduling ... ve skutečnosti takové uspořádání bude fungovat jako cluster tří různě výkoných jader.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>bude fungovat jako cluster tří různě výkoných jader.

To neplatí vždy, ale iba pri niektorých typoch záťaže. Väčšinou tá nižšia latencia RAM len vykompenzuje nižšiu frekvenciou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hehehe, 22 vláken a ještě k tomu ve 3 různých clusterech?! To už by mohli začít vyrábět nativní atom 24jádro pro notebook i desktop. Zmetky s 20, 16, 12 a 8 jádry by stále našly využití. Cena nižší, spotřeba nižší, výkon stále OK, žádné jebání s dlaždicema (mohli to vydat už před lety) a hlavně krásně homogenně jednoduché.
Ovšem proč dělat věci jednoduše, když to jde složitě - Intel Corp.

Ta dvě podtaktovaná jádra navíc budou mít výkon jako dnešní nádhery v noteboocích za 4 tisíce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten výkon dvou jader je irelevantní když to na nich samotných to poběží jen v idle

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze jak to zajistit? "Bezne aplikace" funguji nic nic nic, seskupeni operace treba na 5s, nic nic nic ... .Jsem zvedavej jak se s tim popere scheduler.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Scheduler do tohodle vůbec vidět nemusí, mohl by si to čip řídit sám podle zátěže

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Musí totiž nižšími takty kompenzovat horší proces (patrně TSMC 6nm oproti Intel 4) - při stejných taktech by totiž měla kvůli horšímu procesu vyšší spotřebu než malá jádra v procesorové dlaždici"

<= (Intel 4) For all practical purposes, it is the proper 10-nanometer successor. In other words, had it been released in 2020, it would have properly been called “7nm”. Today, it is called ‘Intel 4’ and is the successor to ‘Intel 7′ (formerly known as ’10nm Enhanced SuperFin’, formerly ’10nm++’).

Je proces TSMC 6nm je opravdu (o tolik) horší než Intelův 7nm ? Z toho co jsem si hledal očekávám, že to bude spíš na podobné úrovni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Je proces TSMC 6nm je opravdu (o tolik) horší než Intelův 7nm?“

Ano, je. Intel 4 (původně 7nm) je konkurence pro TSMC 4nm, proto to nazvali, jak to nazvali.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Však jasně, Intelu se daří s procesem ~ 10nm, který jen tak mimochodem povýšil na 7nm a z něj pak snadno přeskočil rovnou na 4nm ... Přeju jim to, ale krom slibů se o nic dalšího opřít nemůžu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem je niekde uplne inde. Problemom je ze sa za posledne roky zmenil cela paradigma vyvoju sw. U bezneho domaceho pouzivatela su nativne aplikacie akurat tak Office (aj to je otazne do akej miery) a hry. Vsetko ostatne su browser aplikacie, kadejake gebuziny postavene nad Electronom co je zasa js a podobne.A v business svete je to podobne. V "lepsom" pripade je to java a v horsom kadejake scripty, js, python a boh vie co dalsie. System rozosrany na 300 microservisov lebo to je in a podobne.
Celkom pekne to ukazal Apple v iphonoch a ipadoch. Ten ich desktopovy arm nie je az taka bomba, ale staci sa pozriet na parametre iphone a top androidoveho telefonu a ako funguje ios a aplikacie v nom. Google robi vsemozne cviky s android api ale stale je to hnus. Ked raz sa rozhodli pre blby zaklad tak to tazko vylepsia. A to iste je aj pri desktope, mame brutalny vykon ale nedokazeme ho vyuzit, a intel s amd mozu cvicit ako chcu ked na tom bude bezat nejaky hnusny js.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

JIT kompilace dela pokroky, nikdy to nebude tak rychle jako rucne optimalizovana aplikace v cecku, ale je to budoucnost. Python 3.11 zrychlil cca o 14% a to neni konec zrychlovani

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano vzdy je to o zdrojoch.Co je cennejsie, cas vyvojara a vyvoj aplikacie, pripadne jej maitenance a rozsirovanie alebo nakup nejakeho kusu zeleza. Zatial sme sa riadili tym druhym ale mozno zaciname narazat na rozne ekonomicke, spolocenske ale aj fyzikalne limity. Pekne to popisal John Carmack ked riesil offline ratanie radiosity pri Rage, kde to bolo pomale tak proste poziadal nech nakupia dalse servery ale zistili ze to nie je mozne pretoze narazili na energeticky strop budovy kde sedeli. Vtedy ostal prekvapeny pretoze ho nic take nenapadlo ze to moze byt problem.

JIT kompilacia a podobne napady sa stale opakuju ale niesom si isty ci to je dlhodobo udrzatelna a idealna cesta.

Ano to percentualne zrychlovanie jazykov, kompilerov, SoC, Cpu je celkom funny. Sa mi paci ako kazdy rok nam vsetko % zrychluje, takze dnes by som mal mat pomaly zaporny cas, len to nejak nevychadza...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"cca o 14%"
Rovnou jste mel napsat 13,768%, nac byt zbytecne nepresny :-D

To je tak neuveritelne umele cislo... takhle to doapda, kdyz tomu jeden nerozumi, ale chce vedet, o kolik je to vic. Kdyby kazde to procentualni zrychleni bylo pravdive, pak by Python davno prekonal vsechno, co existuje.
Je to jako Ceske Drahy. Neustala zpozdeni, ale kazdy rok se chlubi, o kolik procent to bylo mene nez minuly rok. Kdyby to byla pravda, tak pred dvaceti lety mely vlaky bezne nekolikadenni zpozdeni, aby to vychazelo.

Fakt je, ze ta rezie je tak mala, a vypocetni vykon tak levny, ze dava smysl plytvat vypocetnim vykonem a setrit tim vyvojaruv cas. To tak proste je. Treba se neco zmeni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nie, to ze vypoctovy vykon bol lacny a exponencionalne rastol bola predstava ktora vytvorila tento pristup ze je lacnejsie kupit viac zelezat ako platit draheho vyvojara. Lenze vcera sme uz narazali na strop - frekvencia na jadro uz nemohla ist moc vyssie iba za cenu vysokych nakladov. Nahradilo sa to vyssim poctom jadier. Tu uz dnes narazame na urcite hw limity a sposobilo to komplikacie aj pri sw. Skalovanie sw na takomto hw nie je jednoduche. Pararelne spracovanie, thready, asynchronne volania su stale docela problem. Nemame nejaky rozsireny mainstremovy jazyk ktory by toto dobre a bezpecne osetroval. Vecsinou je pristup ze sa pouzije nieco high level kde je to nejak osetrene aj za cenu vyrazneho vykonnostneho hitu alebo sa to da "cloudu" kde skaluje par klikmi a uctom plnym penazi. A dnes to vyzera, vdaka osialu okolo AI ze tam pekne zasa skaluju GPU a na nich postavne akceleratory. Ale aj tam sa narazi na limit.

Ako velmi jednoduchy test stretu roznych teoretikov vyvoju sw s realitou je jednoducha otazka - chcu soferovat auto kde bude firmware pisany v pythone ? Alebo nieco ine, nemusi to byt ani super kriticka infrastruktura, ale chcheme to mat postavene na podobnych technologiach ? Jasne kazde ma svoje miesto, problemom je len ze dnes sa vsetko strasne ohyba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Pararelne spracovanie, thready, asynchronne volania su stale docela problem. Nemame nejaky rozsireny mainstremovy jazyk ktory by toto dobre a bezpecne osetroval.

Máme spoustu jazyků, některé se zaměřují i na toto. Co se týče mainstreamovosti, řekl bych, že Rust už tím začíná být.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ano Rust sa zacina presadzovat, po 8 rokoch. GO ktore je ale primarne server side, na gui ot moc nie je, a co ine.Scriptovacie, interpretovane jazyky maju kopec inych svojich problemov.Java sa sice tvari ze je ok ale fejkuje to cez VM a ten vykon tiez nie je vzdy optimalny. Potom uz len rucne si to splacat v c/c++.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak i C se dlouho prosazovalo a v dnešní době C++ má co dělat, aby se udrželo v top. K té Javě v tvém seznamu bych přihodil ještě C# a Python se taky začíná docela prosazovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po C++ dopyt je. Predstava aa bb, ze okrem Officu sa uz nativne nic nepise tak trocha nekoreluje s realitou. V C/C++ sa toho pise dost. Aj stare aj nove veci. Momentalny problem C++ je skor v tom, ze to vdaka Jave, .notu a 20tim rokom, kedy sa na ten jazyk v podstate sralo po roku 2000 dost stratilo trakciu. Prestalo sa to ucit a teraz by tych programatorov aj chceli, ale nie su. A ked uz su, tak su drahi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jsou vnější vlivy, které na jazyce jako takovém nezávisí. Může být jazyk super (na daný problém), ale když je problém najít nové lidi a stojí dvojnásobek? Nebo třeba když pro jeden high-level jazyk jsou aktuální balíčky a po C# jsem rád, když na GitHub vidím poslední update před 2 lety?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

C# je Java v blede modrom, ostatne to bol povdne truc projekt Microsoftu prave proti Sunu a jeho Jave. Osobne sa mi C# daleko viac paci ako Java a hlavne jeho ekosystem a nastroje, ale MS to tiez pokakal. WinForms ostali na pol ceste k nejakemu novemu gui, v zasade je to MFC v C# a WPF bol divny telocvik od MS ktory, mam pocit, ze nakoniec nepriniesol nikomu nic dobreho. No a dnes MS uz na Gui kasle a C# ostal de facto backend jazykom. Python je pre mna jedna velka zahada, preco zrovna vyhral sutaz v AI, ML a celkovo u "vedatorov". Technicky uz asi nemohla byt horsia a pomalsia volba. Ono sa to casom podda, ale predsa len...
Python sa hlavne presadi prave ekosystemom a obrovskemu kvantu uz existujuceho kodu ktory sa da rovno pouzit.

Prave tomu nejakemu divnemu udrzaivaniu c++ v top, z hladiska vydavania novych standardov uplne nerozumiem.Hej dnes sa da v c++ vlastne napisat hocico (v zmysle syntaxu) a programovat snad hocijakym paradigmom a posobom, akurat ze je potom z toho necitatelny maglajz. A ked si clovek pozrie par prednasok ludi z vacsich teamov a celkovo odporucani, tak to skonci tak ze pri projekte sa pouzije iba nejaky obmedzeny subset c++ aby to bolo pouzitelne. Radsej keby prestali vymyslat nove konstrukcie v jazyku a skor sa sustredili na nastroje, ekosystem, buildovanie (tych x build systemov pre c/c++ je uz mraky a stale sa objavuje koleso)

A este k desktop aplikaciam, v mainstreme sa co vytvara nativne okrem Officu? Nativne byvaju hry koli vykonu, multimedialne prehravace, tak isto koli vykonu aj ked dnes to uz nie je take zaujimave vdaka akceleracii. A este rozne graficke a vyvojarske nastroje ale to nie je bezny desktop. Zvysok su rozne utility a aplikacie kde je to vseho chut, casto krat je to Delphi lebo sa tam da relativne rychlo vyklikat appka, ale gro co pouziva bezny pouzivatel denne bude mat na konci nejaky javascript. To je realita dnesnych dni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aa bb
Zajímavé názory.
Ale s tím že jsme včera narazili na limit a pokrok skončil NEsouhlasím.
To se říkalo už když jsem s IT začínal. Před 25 lety. Ale vždy se našla cesta. A vidím jí tam i dnes. Stačí se zamyslet. A s myšlením nám pomůže AI.
A hlavně AI nám pomůže s programováním. Takže se odstraní jedno omezení. Drahá práce vývojářů. Díky AI výrazně zlevní. Jejich plat zůstane stejný. Ale budou produkovat mnohem rychleji a kvalitnější programy. A díky AI se vylepší i programovací jazyky.

S návrhem CPU pomáhá AI už pár let. AMD je schopná každý rok zlepšit IPC o 20%.

Píšeš "Včera jsme už narazili na strop"
Právě naopak. Včera jsme ten strop prorazili díky AI.

Singularita je na dosah. Hurá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takto, na limity narazame stale. Ja netrvrdim ze sa ich nepodari prekonat, ono aj prave zvysenie poctu jadier bol/je jeden zo sposobov ako sa to prekonalo. Momentalne by to chcelo ale zmenit sw a pristup k tvorbe sw.
Ake AI? Bavime sa o LLVM modeloch ? To je tragedia. Ano moze to byt , hmm, lepsia nahrada StackOverflowu. Mam Copilota aj GPT4 a pokial od toho chce clovek standadne riesenia a postupy, tak +/- je to ok. Nie vzdy najoptimalnejsie alebo bez chyby ale da sa to. Ak ale clovek riesi nieco nove, alebo potrebujem pristup ktory ten LLVM model nevidel/nenaucil sa, tak on nic rozumne nevymysli a to co vypoti je nepouzitelne.
To ze sa casto opakuju rovnake ulohy, implementacie, to je skor dosledok zleho vyberu platformy/framewroku a celkovo stavu nastrojov a sw developmentu. Prave tu nudnu rutinnu a opakujucu sa pracu by mali riesit IDE a nastroje. Bohuzial dnes mame na jednej strane trend Visual Studio Code - de facto notepad s highlightom a pluginmy (rozsirene lebo je to rychle, ehm, Electron...) alebo potom JetBrains alebo Visual Studio, co su nenazrane IDE, ktore maju aj vychytane moznosti ale dnes by sme uz mohli byt niekde inde.
Nechcem to brat zrovna ako upny vzor, ale staci sa poziret ako fungovalo ako RAD take Delphi - na tvorbu aplikacii , ta myslienka bola vyborna.

Netreba nejake nove kvantum jazykov, skor upratat to co je a zmenit pristup. Dnes vecsina jazykov aj tak vychadza z paradigiem starych 30-50 rokov. A AI alebo LLVM si nemyslim ze bude nejaky zasadny zlom vo vyvoji sw. Pomoze to parcialne ale nebude to revolucia. Aspon nie nejak extra skoro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

90 % práce programátorů není nic objevného, spíš rutina. Tam AI pomáhá hodně (tahle dokonce uvádí zdroje: https://www.perplexity.ai/ ). Jak už bylo řečeno, žádní programátoři nepřijdou o práci, jen ji udělají za stejný čas více. Té (nudné) práce je tolik, že se stejně nestíhalo.

Spíš je problém pro nové programátory, že spousta firem z nadšení z toho, jak moc jim pomáhá AI, zastavila nábor. Dokud nezíská víc zkušeností, aby věděli, kolik jich v budoucnu brát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jak už bylo řečeno, žádní programátoři nepřijdou o práci, jen ji udělají za stejný čas více."
.. mne by zajimalo, jak vyvozujes ze nikdo neprijde o praci. Pokud mam zalozeny bussines model na tom, aby firma vydelala co nejvic, tak jedine logicky vysledek, pokud bude AI pokryt XX% prace to, ze XX% programatoru o tu praci prijde. Jestli o ni prijdou tak, ze je vyhodi a nbeo tak, ze ji ani nedostanou, je z toho pohledu celkem jedno. Ono dobry vyvojar se jaksi nerodi z nebe, ale diky rutine, kterou prochazi a uci se. Pokud tahle ucici se krivka nebude, tak postupne vymrou i ti "dobri" vyvojari, jelikoz spousta veci se rodi z praxe. AI bude mit ve vysledku ten efekt, ze od urciteho stupne zacne stagnace, mozna i degenerace.
Jeste by bylo dobre pochopit, ze AI nikdy nic nevymyslela. Je to v podstate nejvetsi kradez duchovniho vlastnictvi, jaka existuje za bileho dne, a vsichni, se tak nejak tvari, ze to tak neni :)
Myslim, ze nejlepsi by bylo AI nahradit akcionare, pak by najednou o ni nebyl ani zajem ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Jeste by bylo dobre pochopit, ze AI nikdy nic nevymyslela

Polovina programátorů taky ne. Máš spoustu lopat, co jen lepí kódy, co je naučili senioři a Google/StackOverflow.

> Je to v podstate nejvetsi kradez duchovniho vlastnictvi

Takhle tenhle typ AI nefunguje, minimálně ne pokud problém řešilo více lidí. Je krádež, když zkopíruju kód ze StackOverflow nebo fóra Microsoftu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik let mas praxe v programovani?
To ze se 'pujcuje' kod nebo se clovek 'inspiruje' jinym kodem neni totez, jako kdyz AI vysaje tuny ciziho kodu, ze ktereho pak sklada lip nebo hur nejaky vysledek. Proste nic nevymysli, co uz tu nebylo.
AI je mega pruser. At uz co se bude tykat prac mist, tak to jak bude zneuzivana. A muze to dopadnout na kazdeho, kdo 'sedi' u pocitace. Nastesti je zatim uplne blba, ale tim jak se alg zlepsuji a krade to vic a vic informaci, kdo vi..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Kolik let mas praxe v programovani?

Dost na to, abych věděl, že plácáš nesmysly. Kradení by to bylo jen tehdy, pokud je kód stejný jako původní (problém např pro Copilot, který bere zdrojáky z GitHubu a někdy se stane, že danou věc implementoval jen jeden projekt, tj. vrácený kód z AI je identický, ne kombinace více projektů - a ten může mít pro tvůj projekt nevhodnou licenci, např. GPL). ChatGPT ale myslím neumí dát identický kus kódu, ani kdyby to řešil jen jeden člověk na internetu (funguje jinak než Copilot).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze kdyz vezmes kod z 5 programu a smichas to, tak tt9 neni kradez, kdyz ho vezme jen z jednoho tak je?
:))
Jinymi slovy kdyz ukradnu v jednom obchode levou botu a v druhem pravou, vymenim na nich tkanicky, a pujdu to prodat, tak jsem vlastne nic neukradl, ale vytvoril jsem novy typ bot...
Mne by zajimalo, jako si predstavujes, ze ta AI ten kod 'sklada' a z ceho?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viz třeba soud Oracle vs Google. Celý ty funkce byly identický. Ale obráceně, pokud bych se podíval na 5 projektů na GitHubu a napsal kód z hlavy po svém, inspirovaný postupem, který se mi líbil nejvíc (byl třeba použit ve víc jak jednom z těch projektů) - podle tvé logiky bych se na internetu nesměl nikdy podívat na cizí kód, jinak bych musel job programátora opustit?

EDIT: Ten tvůj příklad s botou - ta bota je furt ta původní celá bota.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"podle tvé logiky bych se na internetu nesměl nikdy podívat na cizí kód, jinak bych musel job programátora opustit?"
.. sorry, ale nechapes, co se ti snazim rict.
Tak jnak..pokud nekdo prodava svoje fotky, treba krajinky. Ty jeho jednu fotku zkopirujes, primalujes do toho strom navic a prodas to jako svoje dilo..je to kradez nebo ne?
Nevim co delas (programovani to moc nebude), ale az ti treba jednoho dne reknou..ze na tebe nezustal budget, protoze tvoji praci umi zastat tupy AI algorytmus, ktery vyzobal praci a namahu tisice lidi pred tim..tak ti mozna dojde, jaky je potencial zneuziti AI.
Chapes, ze AI nedela nic jineho..akorat to 'krade' z X ruznych projektu, ale ve skutecnosti nechape co dela. To je uplne neco jineho, nez pochopit algorytmus nekoho jineho a pak jej treba vylepsit, upravit, atd..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim co děláš (programování to moc nebude). Zatímco ty o AI jen mluvíš, já s ním už pracuju. Jinak v USA teď udělali zákon, že výstupy AI bez human intervention nejdou copyrightovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sveho casu jsem mel AI jeste na fakulte. Je to sice uz hodne omsele, ale on se princip nemeni.
Ty nemusis mit copyright na to, co AI 'vytvori'. Staci ze to budes prodavat. Krome toho se tezce dokazuje, ze to pokradlo AI...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když je problém dokázat, že to AI kradlo, v čem je problém? Link na AI ode mě dokonce ukazuje zdroje, takže je vidět, jakým směrem se můžou ubírat ta známější. Ty firmy neustále reagují na nahlášené problémy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to pravda. Včera jsem měl spuštěnou nějakou kravinu, na nějaký upgrade driverů nebo co, už nevím. Bylo to příšerně pomalé, říkal jsem si proč a tak jsem zjistil po spuštění taskmgr že je spuštěných 14 instancí Edge který na i5 a 16GB RAM bral 27% CPU a něco přes 2,5GB paměti. Sestřelil jsem celou skupinu a ejhle, dotyčná aplikace se vypnula taky. Hnus velebnosti :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Do skupiny se to radi podle toho, kdo to spustil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

27% CPU z i5 je jedno jádro.
Ano. Mizerně optimalizovaná úloha na CPU s mizerným ST výkonem.
Denně se s tím potýkám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro mne dalsi zmetek intel-u protoze AMD vubec nepotrebuje zadna extra malinka malinkata jadra na to aby dosahla ukazkove krasnych nizko energetickych stavu, od Zen III to maji chlapci krasne promakane, 15W mobilni Zen III-U to dokazuje...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže podle tebe je špatně že zkouší jiné věci než to co tu je už 20 let?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si nemyslím, že to je špatně. Nejspíš to tak nemyslel ani Waffer47. Mám z toho jen dojem, že Intel se stále snaží uplést z hovna bič. Pořád staví na tom co měl v minulosti, což je na jednu stranu pochopitelné, ale příklad stavebních strojů a Ryzenu ukazuje, že to tak nemusí být vždy a jak to může být i jinak. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Je třeba ty špatné věci (Atomy) zahodit.
A udělat to úplně jinak.
Strčit dvě úsporná jádra do IO chipletu?
Za mě dobrý nápad. Dnes v energetické krizi.
Třeba to AMD okopiruje. Ale nebudou to atomy. A hlavně to nebude mít šílený latence. Takže to bude fungovat dobře.
Ale jestli se jim to nepodaří vyladit. Tak to nezačnou prodávat. Na rozdíl od intelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Raptor lake ty latence opravil.

Nevím proč tu má taková spousta lidí představu že tyhle big.little Intel procesory jsou na hranici funkčnosti když realita je že i5 13600K je celkově výkonem kousek nad Ryzen 7700x, byť se spotřebou o 50W vyšší při plném zatížení.

https://www.tomshardware.com/news/intel-core-i5-13600k-vs-amd-ryzen-7-77...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A neni to spis tak, ze ty male mrdky nemaji vliv na herni vykon, protoze vetsinu casu nic nedelaji...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://wccftech.com/amd-epyc-bergamo-cpu-die-detailed-16-zen-4c-vindhya...

AMD EPYC Bergamo CPU Die Detailed: 16 Zen 4C “Vindhya” Cores Per CCD & 35% Smaller Core Area

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

len tá L2 Cache sa zle škáluje
Také Bergamo-X

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, skor by som povedal, ze migrovat procesy z procesorovej dlazdice do centralnej dlazdice tak, aby sa o tom operacny system nedozvedel by bol strasny vopruz.

Operacny system to v pohode urobit moze, robi sa to napr. bezne na ARMoch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.