Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mozilla odmítla odstranit rozšíření obcházející zabavení domény

MAFIAAfire.com
Chce se nám říci „došlo na naše slova“, ale neřekneme to, protože se jedná o logické vyústění. Zabavování domén americkými úřady už vyvolalo efekt na straně uživatelů, vznikla doména MAFIAAfire.com, která udržuje seznam zabavených domén a jejich nových adres, kam se stránky ze zabavených domén přestěhovaly. Vzniklo také rozšíření do prohlížeče Firefox, které si pro tyto údaje k MAFIAAfire.com sahá, takže zabavení nezabavení, uživatelé tohoto řešení se zkrátka dostanou na server, jehož doména byla zabavena, pouhým napsáním původní domény do adresního řádku, jakoby se vůbec nic nestalo. Rozšíření uživatele přesměruje na novou adresu, uživatel se tak nemusí pídit po tom, kam se vlastně jeho oblíbený portál po zabavení domény přestěhoval. A tak je jasné, že se americké úřady rozčílily a kontaktovaly Mozillu, aby použila pro svůj prohlížeč možnost odstranění a vzdáleného zakázání doplňku. Ta je ale s jejich požadavky poslala k šípku…

Doplněk nazvaný „Mafiaa-redirector“ je možné dokonce stáhnout přímo z oficiální stránky Mozilly, kde jsou i další rozšíření. To zřejmě americké úřady naštvalo nejvíce a podle našeho názoru je jen otázkou času, než bude Mozilla popotahována po soudech za podporování pirátství a jiných činností, které jsou trnem v oku určitým lidem. Stačí se mrknout na filtr, který si doplněk stahuje. Čas od času, aby uživatelé nezapomněli, že jsou přesměrováváni, dojde k přesměrování na server MAFIAAfire.com (pravděpodobně sem, to odhadujeme z analýzy doplňku). Autoři takto zároveň sbírají statistiky o reálné používanosti tohoto řešení.

Americké úřady tedy chtěly po Mozille, aby doplněk odstranila a zablokovala. Co na to Mozilla? Odstranění doplňku odmítla a předala úřadům několik zajímavých otázek:

  1. Vydal soud rozhodnutí o tom, že by stránka MAFIAAfire.com byla ilegální? Pokud ano, na jakém základě?
  2. Vydal nějaký soud rozhodnutí o tom, že by nějaká doména, která souvisí s MAFIAAfire.com, byla ilegální, nebo se podílela na porušování práv? Dodejte relevantní rozhodnutí.
  3. Je Mozilla podle zákona povinna zakázat tento doplněk, nebo byl tento požadavek vznesen na jiném základě? Případně specifikujte, na jakém.
  4. Podnikly úřady, nebo nějaký vlastník práv kroky přímo proti MAFIAAfire.com, nebo proti zabaveným doménám?
  5. Jakým způsobem jsou chráněny zabavené domény a samotná MAFIAAfire.com pro případ, že by soud rozhodl, že nejednají protiprávně?
  6. Můžete nám poskytnout kopie dokumentů, na jejichž základě byly domény zabaveny?
  7. Můžete nám poskytnout kopii relevantního dokumentu o zabavení domén, na jehož základě má Mozilla doplněk MAFIAAfire.com odstranit?
  8. …a další (celý seznam v angličtině zde)

Mozilla se zkrátka úřadů nezalekla a nezačala jednat jen tak, jak si pískly. Úřady budou zřejmě muset dodat nějaké soudní rozhodnutí, podle něhož by byl provoz stránky MAFIAAfire.com ilegální. Zatím jen tvrdí, že provoz této domény „obchází jejich nařízení“, což se jim nelíbí, to je ale přeci jen jaksi málo. Sami provozovatelé MAFIAAfire.com tvrdí, že jejich činnost nemůže být ilegální, protože v ten moment by bylo ilegální i použití souboru hostsv systému Windows, který něco podobného po patřičné úpravě umožňuje také (stejně jakoby bylo ilegální tlačítko Shiftna klávesnici, kterým šla u určitých druhů disků obejít ochrana proti kopírování). Provozovatelé MAFIAAfire.com se zabavení své vlastní domény nebojí, tvrdí, že už by šlo o nefalšovanou cenzuru, protože MAFIAAfire.com ani nehostuje, ani neodkazuje na žádný autorsky chráněný materiál. Kromě toho mají v záloze několik řešení, doplněk pochopitelně nepočítá jen s jedním místem, kde by seznam přesměrování byl k nalezení.

Nakonec dlužno dodat, že kromě Firefoxu se již připravuje i podobný doplněk pro Google Chrome. Ten je zatím v „rozdělaném stádiu“, takže ještě ani není ke stažení. Autoři se rozhodli pro Firefox ze dvou důvodů, jednak jde o druhý nejpoužívanější prohlížeč a jednak mají s tvorbou doplňků pro něj zkušenosti, takže vytvoření MAFIAAfire-redirectoru byla otázka chvilky. Doplněk pro Chrome bude používat stejné seznamy přesměrování.

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mozilla odmítla odstranit rozšíření obcházející zabavení domény

Středa, 11 Květen 2011 - 12:42 | sumix | Hezky s nima ten školník vydrbal :)
Úterý, 10 Květen 2011 - 00:04 | ZOLLINO | Ten filter list je zaujimavy, sa mi rozsirily...
Pondělí, 9 Květen 2011 - 20:33 | Lojza Suchánek | Muzu se jen zeptat, kdy k vam na VS prisla BSA? A...
Pondělí, 9 Květen 2011 - 09:58 | Izak | jj u nas prijde police, nebo urad, dozaduje se...
Sobota, 7 Květen 2011 - 22:40 | Jan | Jenže oni zabavují domény často bez soudní...
Sobota, 7 Květen 2011 - 05:26 | borowitz | Hm, jako bych rekl,zakon a Roland Freisler, taky...
Pátek, 6 Květen 2011 - 22:56 | Lojza Suchánek | tohle je casty argument, priznam se, ze nejsem...
Pátek, 6 Květen 2011 - 21:30 | maruširi | To nebude potřeba. První dodatek už obešli, na...
Pátek, 6 Květen 2011 - 15:52 | JSK | Spíš: We, the Gods themselves, the highest...
Pátek, 6 Květen 2011 - 15:50 | JSK | Mozilla +1, smekám. Logické, legální, morální a...

Zobrazit diskusi