Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MP3, DIVX / MPEG4 / XVID

Technosonic MP-101
V recenzi DVD přehrávači značky Technosonic 119P jsem sliboval se podívat na DIVX přehrávače. Slib plním a tak jsem nafotil a sepsal vše, co jsem stačil o přehrávači Technosonic MP 101 (existuje ještě typ MP 107, který je identický, jen má jiný design) zjistit. Musím říct, že jsem si přečetl všechny příspěvky k poslednímu článku a dělal jsem vše, abych připomínkám vyhověl (takže jsem např. šel do obchodu a koupil film s DTS zvukem - Wasabi, stáhnul jsem ISO soubory testovacích DVD atd.). Dále jsem si přečetl recenze na DIVX přehrávače a to např. zde na KISS DP-1500, nebo ve světě na tento Technosonic MP101 (jen pěkně hledejte :o) ) atd.

Kapitoly článků

4.  DVD
5.  VCD/SVCD
6.  Obrázky
7.  MP3, DIVX / MPEG4 / XVID
8.  Zajímavost
9.  Hodnocení

Stejně jako u fotek i zde vstoupíte do světa hudby přes MENU. Z toho vyplývá, že pokud chcete poslouchat hudbu, musíte zapnout TV, alespoň do doby, než si vyberete a pustíte Play.

Technosonic MP-101 - menu MP3

Technosonic MP-101 - menu MP3 2

Jak z horních obrázků vidíte - rozmístění je stejné, jako na počítači, takže vidíte adresáře (složky) a soubory (skladby). Všimněte si, že se zobrazují soubory i ve formátu WMA, ovšem ty tenhle firmware nepodporuje. Dle mého mínění tam ta podpora měla být, jen dohoda s Microsoftem je někdy obtížná (ovšem to je jen můj odhad). Takže jak už jsem naznačil - přehrává pouze formát MP3 a to ve všech jeho podobách - zkoušel jsem jak nízký datový tok např. 48kbps, tak vysoký 320kbps. Dále CBR (konstantní bitrate) i VBR (Variabilní bitrate). Dále jsem
zkoušel dlouhé skladby, které jsem si "vytvořil" pro účely testování a spousta přehrávačů s něma má problémy. Vše je zde perfektní a žádné lupance, vynechávky neočekávejte. Po zmáčknutí "OSD" uvidíte i jaký má datový tok.

Abych se přiznal, tak mě osobně docela vadí, že nemůžu strčit CD/DVD s MP3 a ono to samo nezačne hrát - autoplay.

DIVX / MPEG4 / XVID

Na podporu tohoto formátu jsem se těšil nejvíce, protože je to první přístroj tohoto druhu, který mám v ruce. Na otestování jsem použil jak převod filmu Wasabi (pomocí Auto Gknot - jestli ho ještě nemáte a nechce se vám nastavovat vše ručně, tak už hledejte na internetu), dále "Sample" z webu a také jsem si popůjčoval různé filmy, filmečky v různých formátech a v různé kvalitě. Hned ze startu musím napsat, že nemá QPEL (takže zapomeňte na nějaký postprocesing - nejspíš by musel být uvnitř nějaký procesor).

Filmy můžete mít uložené jak na CD, tak na DVD - je to úplně jedno. Dokonce jsem vypozoroval, že několik filmů na DVD mediu se načítá rychleji, než jeden na CD. Změřil jsem to a tady je výsledek načítání (měřeno od zmáčknutí Play/Enter - průměrná hodnota měřená z deseti různých titulů)

na CD - 10,2 sec.

na DVD - 3,1 sec.

Vážně nevím, čím to bylo, ale spíš bych si tipnul, že to záleželo dost na formátu komprese.

Jakmile vám naběhne známé menu, stačí si vybrat film a pustit. Toto můžete provést dvojím způsobem

- PLAY - spustí se film a po skončení další z celého rozsahu CD/DVD, nebo playlistu. Mezi filmy se můžete pohybovat rychloposuvem kapitol (nevím, jak nazvat dvojitou šipku s vertikální čárkou). Pozor ! Při této volbě nelze zapnout titulky !

- Enter - spustí se jeden film a můžete použít externí titulky (viz. titulky), ovšem zde se pohybujete pouze v rámci adresáře, takže pokud v něm máte pouze jeden film, po skončení se objeví menu

Technosonic MP-101 - Playlist 1

Technosonic MP-101 - Playlist 2

Na obrázcích vidíte jak se vytváří playlist - prostě se proběhnete po adresářích, označíte Enter a pustíte. Můžete se samozřejmě podívat, co jste si vybrali (obrázek2).

Jakmile máte vybráno a spustíte film, můžete v něm posunovat rychloposuvem (3 rychlosti), nebo krokovat. Zpomalené přehrávání neumí. Zoom je zde o něco volnější, než u DVD, neboť zde při roztahování nedodržuje poměr stran a tak si můžete libovolně obraz natahovat na výšku, nebo na šířku (samozřejmě zde opět nejste omezení a můžete roztahovat jak chcete). Stejně tak můžete obraz zmenšovat - ze začátku jsem nepochopil význam zmenšování, ale pochopil jsem okamžitě, jakmile jsem narazil na tzv. vtipná videa - hodně se jich válí po netu, takže asi víte, že mají obyčejně příšernou kvalitu a je lepší je pouštět v menším okně. posunování obrazu je stejné, jako u DVD. Tlačítko "OSD" vás informuje o formátu, bitrate, délce atd. Bohužel jsem zapomněl nafotit :(

Vrátím se k rychloposuvu, protože ten je zde trochu "nedodělaný". Občas se totiž stane, že jakmile zmáčknete dopředu, nebo dozadu, obraz se zastaví, i když se přehrávač tváří, že posunuje a po spuštění PLAY se najednou objevíte např. na závěrečných titulkách, nebo v menu. Mnohem bezpečnější je posunování v čase, které funguje dobře (najde si nejbližší klíčový snímek).

Technosonic MP-101 - vyhledávání dle času

Technosonic MP-101 - vyhledávání: čekejte

Na prvním obrázku vidíte, že zde se neposunujete po kapitolách, ale v čase (spodní informace je celková čas). Po zadání se objeví, že máte čekat (obr. 2). A tady je jeden malý problém - obecně práce s DIVX je dosti pomalá - chcete posunout, počkejte si, chcete změnit titulky, počkejte si. Obvykle se čekání pohybuje v sekundách, ale i tak.

Podporované formáty

Počítejte s tím, že vše, co je v DIVX, MPEG4, nebo XVID přehrajete. S jedinou výjimkou - MPEG4 V1, což je úplně první formát (nikoli 3.11) a myslím, že nikdo nemá nic v tomto formátu. Ze zvuku podporuje MP3, AC3, OGG. Bohužel si neporadí se zvukem, pokud je 64kbps (myslím, že se tomu kdysi říkalo DIVX audio) a méně. Nepodporuje také formáty např. WMV, CinemaPack a další nerozšířené formáty. No, ale koho by to trápilo. Zkoušel jsem také soubor delší, než 2GB - na DVD se ukládá ve formátu UDF, nikoli ISO - nepodporován.

Kvalita

Kvalita je taková, jak je film udělán. V podstatě by se dalo říct, že je o něco lepší, než při přehrávání na PC, ovšem bez zapnutého postprocesingu (vyhlazování). Pokud je film udělán dobře, je od originálu k nepoznání - ověřeno na Wasabi, kde to porovnávali i kolegové. Žádné pixelování neuvidíte, neuvidíte ani žádné rušivé efekty, prostě přehrávání je výborné. Horší je to u filmů s hodně špatnou kvalitou - někdy byl patrný "šedý závoj". Je to vše jen o tom, jak je film udělaný. V podstatě můžu říct, že jsem měl půjčený film v 3,11 na jednom
CD, který kvalitou předčil i některé patvary na dvou CD v DIVX 5. Vše je to opravdu o tom, jak je ten film převeden a co je "originál" (i kinorip může být pěkný).

Když už jsme u té kvality a kinoripů, nesmím zapomenout na jednu důležitou poznámku - takovéto kopie můžete mít pouze k vlastnímu použití a pouze za předpokladu, že si koupíte originál. A tady jsem narazil na něco, co se mně lidé ptají - "má v dnešní době DVD vypalovaček vůbec DIVX smysl ?". S klidným svědomím musím říct, že má, protože tyto kodeky mají lepší kvalitu, než MPEG2. V podstatě záleží na tom, jaký je zdroj. Pokud budu dělat kopie z DVD, pak na jednu placku dostanu ve vysoké kvalitě (kolem 1GB) např. 4 filmy na jedno DVD medium, což je nemalá úspora placek. Dále můžete DIVX využívat pro archivaci domácího videa, kde dosáhnete lepší kvality, než u MPEG2. Také je nutné si uvědomit příchod nových formátů - např. HDTV, které na klasickou DVD placku nedostanete, ale pokud použijete DIVX, pak ano a v lepší kvalitě, než DVD Video.

Titulky

Většinou mají DIVX přehrávače problémy s češtinou a tak tento odstavec bude asi zajímat nejvíce lidí. Nebudu chodit kolem horké kaše a rovnou musím napsat, že jediný podporovaný formát je SRT. Toto omezení je druhé největší zklamání (hned po absenci 5.1 analogu). Doufám, že výrobce v novém firmware bude myslet aspoň na SUB. Abych se přiznal, zkoušel jsem ho ošálit přejmenováním souboru ze SUB na SRT (podobně jako jsem to udělal na PC, když mi VOBSUB odmítal automaticky načíst TXT), ale jediné čeho jsem dosáhl, bylo zatuhnutí přehrávače. takže pozor na přejmenované titulky! Musí mít opravdu formát SRT, který vypadá takto :

2

00:04:13,580 --> 00:04:15,880

Tam dole vůbec nic není.


3

00:04:16,080 --> 00:04:19,380

Neviděl jsem žádný dům ani nic

podobnýho už 20 minut.


Jediná podmínka pro přehrávání titulků je, že musí být ve stejném adresáři, jinak se může jmenovat jakkoli (např. film xxx.avi a titulky yyyy.srt). Samozřejmě můžete mít v adresáři několik mutací - např. CZ, SK, PL, EN. Zapínání je jednoduché - pustíte film a stejně, jako u DVD filmu zmáčknete na DO "Subtitle". Objeví se pořadové číslo titulků (řadí podle abecedy) a výzva k čekání. Opět zde narážíme na problém pomalosti - to čekání může být klidně i 20sec. Na rovinu musím říct, že mi to nevadilo - je to pohodlné a myslím, že i rychlejší, než kdybych měl vybírat titulky před filmem a pokud bych je chtěl čirou náhodou změnit, nemusím vypínat film. A tady jsou obrázky:

Technosonic MP-101 - Titulky CZ  Technosonic MP-101 - Titulky PL

Když jsem se dotazoval na titulky u distributora, tak mi bylo sděleno, že tento přehrávač přehraje jakékoli mutace, třeba i v azbuce. Protože jsem od přírody nedůvěřivý sháněl jsem i s jinými znaky, než české. Nepodařilo se mi sehnat slovenské, tak jsem vzal zavděk polskými, které mají také svoje specifika (jako např. přeškrtnuté L). Takže tady je to na jedničku a bratři Slováci nemusí mít obavy, že by měl s jejich řečí nějaké problémy.

Určitě jste si všimli velikosti titulků - jsou perfektní. Velké a žluté, takže jsou čitelné z jakékoli vzdálenosti a na jakémkoli podkladu (mohou zasahovat do filmu). Jsou transparentní! To znamená, že i když budou přes film, nebude pod titulky žádný podklad. Opravdu perfektní. Opět zde musím použít otřepanou frázi, že kvalita převládla nad kvantitou.

Ještě nesmím zapomenout na jednu věc - přehrávání titulků u VCD a SVCD - žádný problém. V podstatě i na to jsem se ptal distributora, který mi sdělil, že titulky mohu připlácnou k čemukoli (berte s rezervou - např. u MP3 vám bude přítomnost titulků k ničemu) v jakékoli jazykové mutaci.

Kapitoly článků
4.  DVD
5.  VCD/SVCD
6.  Obrázky
7.  MP3, DIVX / MPEG4 / XVID
8.  Zajímavost
9.  Hodnocení

Diskuse ke článku Technosonic MP-101 - recenze (stolní DVD, CD, MP3, JPEG, DivX přehrávač)

Středa, 26 Leden 2005 - 21:20 | Jaro Matzenauer | Podarilo s auz niekomu upgradnut firmware?? na...
Pondělí, 6 Září 2004 - 12:44 | Anonym | no to je vazne tragedie s timihle SRT a SUB...
Pátek, 13 Srpen 2004 - 16:52 | Anonym | Já jsem celkem spokojen. Mám zapnutý analogový...
Neděle, 11 Červenec 2004 - 15:12 | Anonym | Jakob: Jestli tohle budes jeste nekdy cist(...
Úterý, 29 Červen 2004 - 09:43 | Tygřík1969 | Velmi bych uvítal, pokud by bylo možné pro...
Úterý, 29 Červen 2004 - 09:09 | Martin Bartoň | jc: Já bych řekl, že stačí na dálkovém ovladači...
Úterý, 29 Červen 2004 - 05:29 | Anonym | martin : jedná se mi o to zda musím zapnout TV...
Pondělí, 28 Červen 2004 - 22:15 | Anonym | Slinky: No jo, ale Stin psal, že záloha domácího...
Pondělí, 28 Červen 2004 - 19:44 | Anonym | proc si furt pletete VHS (S-VHS) coz je fotmat...
Pondělí, 28 Červen 2004 - 14:25 | Martin Bartoň | jc: To záleží na tom, jak to máš zapojený. Jestli...

Zobrazit diskusi