Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k MSI bundluje 16GB Intel Optane 3D XPoint k vybraným základním deskám

Nesmysl. (Jako ne clanek, ten bundl.)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak umim si predstavit ten Optane jako ZFS L2ARC nebo ZIL, pripadne pro Postgres WAL... jen to ma drobne problemy, 1) mezi BFU asi bude dost malo delat neco takoveho 2) i na tohle je ta kapacita dost mala ...

> Nesmysl.

Nesmyslny *produkt* to je, prave proto ho davaji zdarma v bundli, nejak se Intel musi zbavit tech zasob... hadam ze uz dali stopku tovarnam, ted uz jen ty sklady ;)

EDIT: vlastne ani nevim, jestli se to v linuxu/bsd pristupne pres nektery bezny driver, nebo je potreba specialnich driveru. Pokud moznost 2, pak je to fakt zcela nepouzitelny HW..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo soudný si dnes staví klasický desktopový počítač, zvlášť s nějakou dražší deskou, bez SSD, aby mu toto k něčemu bylo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak je dost lidí co maj SSD + HDD. Na kešování HDD se to hodí, ne ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ak si dobre pamätám, tak je tam podpora cacheovania len jedného hlavného disku (opravte ma ak sa mýlim)
A čo sa týka toho HDD ako druhého disku, tak neviem ako vy, ale ja v ňom pristupujem na rôzne dáta a tak by mi cacheovanie pomohlo možno v zápise, ktorý tam aj tak robím väčšinou vo väčších dávkach, takže ani tam by mi 16GB cache pravdepodobne nestačila

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, neznám, zda je podpora jen jednoho/hlavního disku. Pokud je to tak, je to blbý. :) Já (a lid, kterému pc dělám) to mám tak, že mám malý SSDčko na systém a soft denního použití (browser, office, AV) a na velkým hadru mám hry a věci, co se ne tak často používaj. Tak v tom jsem viděl smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jakákoli aplikace nebo hra patří na SSD, nevím, možná jsou jedinci co hrají desítky her že si nevystačí s kapacitami SSD disků, které jsou pro takové použití naprosto v pohodě.

Ale pokud chce mít lčověk celou videotéku nebo provozuje třeba letecký sim, tak chápu že SSD to nedokážou pokrýt.

Aktuálně řeším data k leteckému simulátoru, tam skutečně plotnový disk je jediné možné řešení pořídt 8TB plotňák stojí to co 1TB SSD a člověk jich potřebuje 8, což už není moc kde v běžném počítači zapojit, nehorší je že ten 8TB disk nemusí stačit jeden. Pro představu 1" šířky a výšky v satelitních fotkách v rozlišení 60cm/px dělá asi 32GB a třeba má oblíbení kalifornie tak sebere na disku 1,25TB, když si představím nutnou kapacitu pro cleý svět... to jsme možná na PB

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samsung dělá 850 EVO 4TB SATA/M.2-SATA SSD. Nemusíte kupovat osm 1TB kousků.

A na Steam knihovnu bych musel pořídit 2TB SSD, což úplně levné není a nevidím v tom ani moc smysl, 512GB na systém a pár her náročných na výkon disku stačí, na zbytek je tu plotna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak hry na SSD je fajn, ovšem dnes, kdy i běžné hry mají 50 GB a více je to dost luxus.
Jinak, když čtu ty informace o tom simulátoru, jestli by už nebylo levnější létat reálným letadlem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zjisti si cenu a změníš názor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konspirátoři, co věří, že země je placatá a plotny v HDD tuto teorii podporují svým tvarem.

Náhoda? Neřekl bych.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako majitel PC bez SSD protože mě zatím ještě nepřesvědčili a nemám rád dva disky stačí mi jeden by se mi tahle věc mohla líbit problém je že sice mám M.2 slot na desce ale jestli to začíná s podporou procesoru 7.Generace tak mám stejně smůlu jedu na 4.Generaci docela sviňárna od Intelu proto sem si pořídil jen klasické SSHD.
Odpovědět

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A v čem je tedy problém u klasického SSD? 500GB by mělo stačit na cokoliv co potřebuje SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v životnosti SSD NAND flash čipů. Velkou nevýhodou téhle novinky je vysoká cena za 1GB, malá rychlost (jen 2 PCIe linky (rychlost 1GB/s), NVME SSD má 4 linky (rychlost 2GB/s) ), nutnost podpory (NVME) v BIOSu a také je třeba nejprve v prostředí pro nastavení RAID pole tuto kartičku nakonfigurovat se stávajícím diskem. Je třeba kompletně reinstalovat PC. Nelze tuto "cache" jednoduše přidat, tak jak to funguje např. se SanDisk Ready Cache, která se jen připojí a nainstaluje ovladač do stávajícího systému. Žádná reinstalace OS.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Není životnost SSD trošku stranou? Je dost velká na to, aby SSD neselhalo ze dne na den a mohl sis pořídit nové SSD, když ti začne stárnout. Přece jen to není určené pro studená data, takže nevadí jednou za 5 let koupit nové. Výhodou je, že budeš mít větší kapacitu, rychlost a výdrž po každé výměně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Není životnost SSD trošku stranou?

Je trosku moc stranou... za prvni, BFU to ma sanci zlikvidovat, jenom kdyz natrafi na idiotske programatory (http://bgr.com/2016/11/13/spotify-has-been-quietly-killing-your-ssds-lif...)

Za druhe, HDD nemaji neomezene prepisy, zvlast ne ty nove - to si jen lidi mysli, protoze nesleduji technicke detaily. Kdyz se podivas poradne trebars tady https://www.theregister.co.uk/2016/05/03/when_did_hard_drives_get_worklo... tak nektere disky toho nezvladnou moc - trebars 4TB disk, 180TB/rok, to je 45 prepisu za rok - pri 3 lete zaruce to je uzasnych 135 prepisu za celou zarucni dobu... zhruba na urovni smejdovych TLC. Ty lepsi disky jsou na urovni MLC, mozna o fous vic... ale rozhodne ne radove lepsi.

Neomezene prepisy meli mozna 160GB disky, dnesni jsou jine kafe. HDD spolehlivejsi nez SSD je dnes jen mytus.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Běžná i TLC SSD mají životnost více než dostačující nejen pro běžné uživatele. Používám v pracovním PC Samsung SSD 840 Pro 128GB jako systémový disk cca od začátku roku 2013 a mám zapsáno sotva 30TB, přičemž Samsung udává 75TB přepisů a reálně vydrží více. PC běží 24/7 a jsou tam WIndows 8.1 a každou chvíli něco šahá na disk.

Spousta operací je totiž čtení, čili Vám to neopotřebuje to SSD tak rychle jak by se zdálo. Záleží dost na use case.

Na idiotské programátory a levná SSD natrefíte všude možně :) Případně na vtipná komba jako SSD v PC, které má řadič v IDE režimu (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle jsem začal pozorovat, že mi roste aktivita na SSD. Nejdříve tu strašili, že nám firefox a obecně browsery provádí příliš častý zápis na disk. Tak jsem ho začal vypínat a ono se nic moc nezměnilo (ale zapisuje často, to jo).

Spíš si říkám, pokud běží nějakej program co vytváří malé ale frekventované zápisy (Logy, zálohy parametrů, ...), tak tohle stejně vykreje cache disku, ny? Čili zápis proběhne až po zaplnění cache a pokud je FW disku dostatečně "chytrej", tak tohle pošéfuje dostatečně inteligentně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevim no. Je to dost o celkové HW konfiguraci.

Když sednu na univerzitní mašinu, kde jsou nějaké i5-4770, 4GB RAM a nějakej plotňák, tak po stisknutí tlačítka si můžu vytáhnout noviny a číst, než se spustí W10, Eset AV a okénka přestanou vykazovat vysokou činnost s diskem.

Mojí matce jsem udělal lehkou mašinu ze zotac sd-id 18 (celer 1007J - 2C/2T 1,5GHz ivy bez turba na 15 W) a je tam 6GB RAM a 2,5" WD Black (500GB 7k2). Ten systém vykazuje jednoznačně rychlejší odezvu.

Sám provozuji i7-5930k s i750 a reakci bych dokázal srovnat i s původní i7-940 a krucinálem M4. Maximálně s tím, jak je OS víc vyhnilej a rozežranej, tak to ten nvme disk neucpe tak rychle.

Kdysi jsem provozoval Antona II X3 s jediným WD-RE3 a bylo to žalostně líné. Jakmile jsem tam přihodil druhý disk, bylo to hned o něčem jiném (2× WD-RE3).

Obecně jak to má malou RAM, tak je peklo všechno, ale doporučil bych buď používat SSD disky (MLC a podívat se, jak moc výrobce "ošudlal" návrh) a nebo alespoň dva magnetické, tedy jeden rychlejší - na OS a nějaké citlivější programy, druhý pomalejší (5k4 - green kupříkladu) na něco, kde to tolik nevadí. Sám teď provozuju kombinaci všeho a lepší řešení asi neexistuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kombinaci všeho? Třeba SSD a HDD v RAID0? (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by bylo už ujeté, ale plánuju to rozšířit.

Ohledně spolehlivosti každý ví, že může se sesypat jak magnetické médium, tak i polovodič. Poruchovost není výrazně vyšší, ba zatím mi neumřelo jedinné SSD (a to jsem tu měl strol s WinXP, co valil na SSD ala "robston cache", hodně levné SSD).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

osobne aktuálne prevádzkujem kombináciu 2x 240GB SSD v RAID0 a k tomu jeden nedávno kúpený 2TB (nahradil starý 1TB).
Táto kombinácia mi úplne postačuje, nakoľko tých cca 450GiB je plne postačujúce ako na programy, hry Assetto Corsa či Battlefield ako aj 2 virtuály a živé dáta
Dáta ako videá, filmy, seriály, fotky, či inštalačky sú na na HDD a nepociťujem zásadnú spomalenie (iba ak sa hdd uspí)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S těmi přepisy to není zase taková sláva. Sice jsou na tom o řád lépe než SSD, jenže zase to má o řád menší kapacitu.

Ve specifikacích garantují zápis asi 180 TB, což zhruba odpovídá SSD kolem 500 GB.
Navíc u cache není počet přepisů tak důležitý, data máte stejně jinde, takže to je zajímavé spíš z pohledu nákladů, jak dlouho to za ty prachy vydrží.

Ale hlavně je škoda, že to funguje jen s poslední generací procesorů.

Když bych chtěl urychlit existující počítač s např. 500GB rotačákem (a potřeboval těch 500 GB), dávalo by to celkem smysl. Oproti výměně disku za ~500GB SSD by to bylo levnější a nevyžadovalo přeinstalaci počítače.

Ale ve chvíli, kdy bych kvůli tomu musel vyměnit minimálně ještě procesor, to už moc smyslu nedává.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten disk i s OS a se vším můžete normálně naklonovat na to SSD, třeba i toolem přímo od výrobce, Samsung Data Migration to umí za chodu. Nebo si to uděláte Clonezillou či za pomoci dd a pak jen fixnete MBR a boot.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.