Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k MSI stahuje vodníky CoreLiquid 360R a 240R, ucpávají se sraženinou

ja vim co tomu thermaltaku je.. to je zkrystalizovanej med.. staci vypnout cerpadlo, pustit burn-in-test a on se zas rozpusti.. jen teda nevim, proc thermaltake dava do chladice med..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten "med" je pájecí pasta, která se používá při letování hliníkových chladičů. Zjevně jí nedokázali (vykašlali se na to) odstranit při výrobě a teď dělá problémy (šetření za každou cenu). Říkám to pořád, hliník do vodního chlazení nepatří. A lemplovské (čti "co nejlevnější") provedení výroby radiátorů tomu navíc napomáhá. A je úplně jedno, kolik antikorozivních sajrajtů se naleje do kapaliny. Muselo by se tam nalít rozpouštědlo hliníkových solí, to by pomohlo, ale to nejde, protože by se rozpustil i radiátor, že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Galahad od Lian-li to "samy", voda proste prestane proudit
2 ze 2 v me socialni bubline sli na reklamaci, jeden po mesici a druhej po pul roce

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tohle čeká všechny all-in-one pseudovodníky. Každý vodní okruh se musí cca 1x ročně preventivně vyčistit a to i v případě, že je všechno měděné. Prostě se nedá zabránit tvorbě usazenin, protože ideálně čistá kapalina neexistuje + zbytky od výroby, tudíž nějaká špína v okruhu bude vždy. Je možné ho provozovat bez čištění cca 2 roky, ale pak už ztrácí účinnost a rozebrání se člověk prostě neubrání. Pokud tohle někdo neví, měl by se vrátit do školy a při hodinách fyziky dávat větší pozor.
Jednoduše, jak pravil už kdysi Richard Feynman: "přírodu neoj*beš" ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Niekde na forach a velmi davno som cital, ze radiator, eventuelne aj bloky, je pred zapojenim dobre preplachnut. Dotycny to robil tak, ze na stole zapojil docasny okruh (napr. radiator+pumpa+expanzka) a nechal tam par hodin kruzit cistu destilovanu vodu, vzdy po hodinke cely obsah kvapaliny vymenil.
Az takto preplachnute komponenty zapojil do ostrej prevadzky.

Co dnes kukam na jútuberov, tak to nikto nerobi a iba rovno poskladaju velky okruh do skrinky, naleju coolant a pozapinaju RGB a vyhlasia projekt za sukces.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Každý vodní okruh se musí cca 1x ročně preventivně vyčistit a to i v případě, že je všechno měděné.“

Tak jak to, že třeba v autě to funguje oproti počítači v extrémních podmínkách klidně 10+ let bez údržby?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možno je to tým, že má voda v aute priemernú vyššiu teplotu a ten "med" ostáva v tekutom stave po dlhšiu dobu. Taktiež by ho bolo asi treba silnejšia vrstva, kvôli tlaku(?). Myslím, že tí čo navrhujú chladiace systémy nie len v autách počítajú aj s takýmito vecami. Na druhú stranu, už som videl výmenu termostatu ktorý bol zanesený ktovieakým sajrajtom. Tu však platí, že 1. netuším čo vlastne bolo v tej "zmesi", ktorá okolo neho prúdila a za 2. neviem cez aké materiály to tieklo. Snáď niekto vzdelanejší to objasní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chladící kapalina do auta není čistá destilka ani glykol, ale směs různých chemických sajrajtů (alkalická rezerva, inhibitory koroze, pravděpodobně i nějaký detergenty a disperzanty...), aby to celý nezrezlo.
Ale hlavně, 10 let v autě nevydrží, po takové době dávno ztratila všechny ty pozitivní vlastnosti a v dnešních motorech (vyšší měrnej výkon, vyšší tlaky a teploty, silikáty v G13) se běžně stává, že se po 3 letech přepálí na nechutnej hnědej sajrajt, jehož vyčištění ze systému stojí 10k a víc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Četl jsem nějaká moudra o vodním chlazení. Teď vlastně nevím, jestli je "vodník" lepší, pokud mi jde o tichý stroj. Nebo je to jenom v o něco lepším odvodu tepla, ale "svist šumu" spíše hlučnější (k tomu ještě hučení a chlazení pumpy)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vec se ma tak ze kdyz vodnik tak poradny a rovnou na vsechno, to znamena koupit si osobne kvalitni medene bloky na procesor, grafickou kartu, cipset, nekto k tomu jeste chladi pevne disky a operacni pameti, nasledne k tomu hadicky, cerpadlo a zasobnik tekutiny, cele to pote sestavit s vyvedenim externiho radiatoru mimo skrin, pak je to skutecne cele tiche, ucinne i efektivni tak ja ma vodnik byt, osobne nesnasim ty AllinOne vodni reseni jenom na procesor s nutnosti integrace radiatoru/vymennika tepla do vnitra skrine, samozrejme ma to RGB cili je Cool!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Načo chladiť RAM a pevné disky? A skôr než chipset sa má chladiť nap. kaskáda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AIO na CPU je nema moc smysl, jedine ze by clovek potreboval extremni pretaktovani a uchladit 300W. Bezne vzduchove chladice 150W CPU uchladi a navic je lze bez problemu udelat tak ze nenarusi "airflow" skrine.

Co me ale stve jsou GPU. S temi 250+watty by AIO mel mnohem vetsi smysl nez u CPU.... Nicmene, zadne AIO nejsou protoze neni jednotny socket, a pak existujici vzduchove chladice maji naprosto blbej design (z hlediska airflow), proste to toci vzduch uvnitr skrine. Existuje "blower" ale ten huci a temer nikdo ho uz nevyrabi (ok, vyrabi se v "profi" sfere za dvounasobnou cenu...). Jedine pouzitelne reseni je "udelej si sam" komplet vodni okruh, a do toho se mi fakt nechce...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vodní chlazení je už z principu efektivnější při odvodu tepla, než klasické vzduchové. Aby bylo ale tiché, tak se musí splnit několik podmínek.

1) Tiché a účinné čerpadlo položené na silentblocích
2) Radiátor umístit mimo místo, kde se nachází zdroj tepla a kde je podmínka ticha, nebo použít takový rozměr radiátoru, aby stihl vychladit kapalinu, než odejde z výměníku a stačil mu k tomu pomaloběžný a tichý větrák
3) Odhlučněná bedna, ve které se nachází čerpadlo

Takže odpověď je: ano, tiché a výkonné vodní chlazení lze udělat celkem bez problémů, pokud nemáte hluboko do kapsy. Pro většinu lidí ale bohatě stačí vzduchové chlazení, které je v podstatě bezúdržbové (občasné vyfoukání od prachu je otázka pár minut) a také je cenově mnohem výhodnější. Vodník je něco, co lze považovat za luxusní zboží - výrazně vyšší cena při užitné hodnotě, která převyšuje levné řešení pouze o pár %. Přičemž za levné řešení lze v tomto případě považovat i chladiče Noctua :-)

Jinými slovy - vodní chlazení je lepší, než vzduch (pokud je dobře navrženo a postaveno), ale vyplatí se jen ve specifických případech, jako je třeba chlazení serverů. V domácím užití je to spíše pro fandy, kteří ho prostě chtějí a nemají problém s penězi.

Nebo si můžete okruh sestavit i z nestandartních součástek. Viděl jsem třeba okruh, kde bylo použito čerpadlo z ostřikovačů z Avie, hadičky "co dům dal" a chladič ze Škoda MB 100 byl pod oknem venku (včetně čerpadla). CPU a GPU blok si dotyčný osobně navrhl a vyfrézoval. Fungovalo to velmi dobře :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

IceGiant ProSiphon Elite dává záruku 10let, tak uvidíme. Zatím tedy leží cca rok na skříni, nebylo ho na co dát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna MSI CoreLiquid 240R mám na svém i7-11700F. Při max. zátěži si bez power limitů bere cca 220W, po mírném udervoltingu to pak klesne na 180W. Chladič ho uchladí krásně i s omezenými otáčkami. Navíc podporuje aRGB a pěkně šlape s Asus Aura. No je to škoda, tak budu čekat na sraženinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.