Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k MSI začne po noteboocích dávat síťovku Killer E2200 i na základní desky

HW síťovku rozhodně vítám, móda všechno tahat přes procesor se mi moc nelíbí, i když výkonu je dnes na rozdávání, přeci jen se člověk může dostat do situace kdy to drhne.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

co si představujete pod takovým pojmem "HW síťovka", pokud vím, tak dnes snad již většina i těch nejlevnějších podporuje funkce jako IP/TCP offloading...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel byvaji tyhle offload enginy dost zabugovane.
Jedna takova chybka ve firmware sitovky mi rozesirala STP. Na bridge blbe pocitala checksumy BPDU.
Jeste bych pridal citaci z clanku
http://www.abclinuxu.cz/clanky/jaderne-noviny-13.-12.-2012-linux-3.7-a-c...
"V moderním hardwaru se vyrojily všelijaké „offload“ enginy, které jsou v současnosti mnohdy ve výchozím nastavení bohužel povoleny, což obvykle napáchá více škody než užitku, často hlavně na velkých serverových strojí v datacentrech – jen ne u exterémních fanatiků do benchmarků. Vypínejte je. Na toto téma brzy napíšeme více. Autoři tohoto „chytrého“ hardwaru jsou méně „chytří“, než si myslí.
-- Projekt Bufferbloat k doporučeným postupů benchmarkování CoDel"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejak mi unika zmysel na doma pouzivat nejaku "lepsiu" sietovu kartu. Ping multiplayer hier cez internet aj tak urcuje hlavne "vzdialenost" od serveru. Rozdiel par milisekund na "lepsej" sietovke to uz nevytrhne ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Osobne jsem se potykal po vymene pocitace s problemem v jedne online hre. Obcasne mizejici textury, potvory, uplne zaseknuti klienta. Vypadalo to na grafickou kartu, ovladace, nastaveni vseho mozneho a kdovi co jineho, a nakonec to vyresila samostatna sitova karta misto integrovaneho realteku 8111F (fungoval naprosto v pohode pro stahovani, prohlizeni stranek, ale na tu moji online hru byl evidentne k nicemu). Meril jsem si neustale ping, a vzdy kdyz doslo k nejakemu problemu tak jsem videl v ten dany moment ping cca trojnasobny oproti normalu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Moze byt.Sice je to velmi ojedinele sa vyskytujuci specificky problem ale budiz. Mozno bol iba mierne vadny ten konkretny kus .

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ani bych neřekl. s RTL8111x síťovkami mám pod lamoidními OS s closed-source ovladači (typicky Windows) zaznamenáno několik incidentů, kdy tyhle síťovky po určité době uptime (v řádech dní) přestaly komunikovat. Na palubě se tančilo (systém viděl konektivitu, port speed atd.), ale v podpalubí už byly tuny vody (nešel ani ICMP echo request/reply na vlastní adresu). ;-)

Ne že by mě něco s názvem "killer" naplňovalo důvěrou ve spolehlivost. Ostatně ten cirkusový tool jasně naznačuje, že tohle s Intelem a spol. srovnávat určitě nepůjde.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

stejná zkušenost. Stačilo 16h trochu intenzivnějšího stahování a integrovaný Realtek začal zpomalovat, vypadávat, pingy prudce narostly. Dal jsem tam pro ověření nejprve Intel Pro/100 vytažený z krabice s odpadem. Problém zmizel, tak jsem si objednal Intel Pro/1000PT a je klid navždy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja fakt nechapu, co mate za problem s integrovanyma sitovkama .... hold nesmite "kupovat" desky na smetaku:o)
Za zhruba 10 let na kolejich, nespocet desek s integrovanou sitovkou, prakticky neustalym 100mbit uploadem, uptimem v radu mesicu, jsem nemel nikdy zadny, ani vzdaleny problem .... asi bude chyba nekde jinde:o)

Dost me pobavi lidi, co tvrdi, ze by sitovka za 10 litru mela byt v necem lepsi nez ta integrovana. Je to tak primitivni obvod, ze ani z principu nemuze, spis bych se bal, ze nejaka super nabusena sitovka s hromadou cache, bude lagovat. Taham skoro stovkou z torrentu, stovky, mozna tisice pripojeni, pingnu pomaly netbook, ktery vali pres muj nejlacinejsi switch a odpoved se vrati za 0.1ms ...... asi neco delam spatne:o) Ale nedovedu si predstavit, ze by nejaka sitovka mohla byt v nejakem parametru lepsi. I kdyby byla o tu celou 0.1ms rychlejsi, coz nikdy nebude ani zdaleka, tak WTF???? To snad nemuze nikdo ani myslet vazne ne? Ta Killer sitovka mi prijde stejny podvod, jak "kvalitni" metrovy HDMI kabel za 2 litry:o))))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano je to tak, serverova Intel za 10.000 a mam i broadcom od IBM za 28.000 (vse prosim 1Gb) na 64bit PCI 133MHz byla pomalejsi nez nejaky Dlink s modulem sk8 (nazev modulu v linuxu) ... na iSCSI jela ta levna 32bit sitovka na 33 mozna na 66MHz o 10MB/sec rychleji, nez draha Intel ... obe intenzivne zatezovano desitkami GB dat ...

No na PCIe bude situace asi podobna, ale je jedna sitovka, co ma smysl, ma ji na svedomi CEsNET a je to ta, co umi sdruzovat spojeni a tim odlehcit od IO, popr. ma svoji vlastni frontu, ktera fakt funguje ... je to ale delo, ma to vlastni OS a specialni rychly chip, asi i dost zere, ale funguje pry skevele, windows snad ani nepodporuje, je urcena na Linux, mozna nejake BSD* ... je urcena pro vysoce zatizene routery a FW ... na server je ji skoda, tam staci dat vice nodu ;-)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba jsi jen prostý Franta user, co stahuje domácí videa :-) (bez urážky). A desky jsou to běžný průměr, žádný smeťák (navíc je to průřez všemi třemi výrobci)..

Za sebe můžu říct: RTL8111x na Linuxu/BSD šlape jako hodiny, ve Windows je to durchfall. BTW stačí nahradit levnou Broadcom síťovkou za 800Kč do PCIe a problém je vyřešen, není třeba Intelu za těžké prachy.

Síťovky za "těžké prachy" jsou určeny na bonding a podobné prasečiny a hlavně musí na 100% fungovat za všech okolností.

Že si něco nedokážeš představit neznamená, že to neexistuje.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mam tuhle desku http://www.gigabyte.cz/products/page/mb/ga-p55-usb3_10/specs/ s RTL8111D od 3.3.2010, cili uz 3 roky. Bezely mi na tom primarne XP, potom Visty, pred nedavnem W7 a dnes W8. Ta deska si vseho vsudy za ty 3 roky odpocinula tak dva dny, kdyz jsem se stehoval, jinak jela nonstop. Verim, ze ani jednou jsem nezaregistroval pad v souvislosti s timto ovladacem (99% padu byl ovladac nvidie), ani jednou jsem ten ovladac nemusel za behu restartovat, protoze to proste na windows FUNGUJE! Nevim jak na linuxu, nikdy jsem ho tu nemel jako primarni system, jenom ve vmwaru. Ale verim tomu, ze tak bezna zalezitost jako sitovka realtek bude fungovat bez problemu i na linuxu.
Snad neveris tomu, ze nekomu nakecas, ze by s tim byl problem diky windows nebo ve windows:o) To bys me opravdu rozesmal. Nevim jak to mely XP, ale od vist je urcite ovladac soucast sytemu, primo podepsany microsoftem. Pokud jeste pouzivas archaicke XP a ovladace zasadne tahas ze stranek typu finddriver.com, cleanmycomputer.com a podobne marasty, misto primo od vyrobce, tak to te jednak lituju a jednak se nedivim, ze ti to nefunguje:o)
A i kdybych se oprostil od toho, ze presne tuhle kartu mam a funguje bez problemu, tak bych neveril tomu, ze by nikdo nespravil ovladac na minimalne 5 let stary cip .... je to masovka a nikdo, ani MS, ani realtek by za celou dobu nenapadlo ten ovladac spravit? Jo, pro linux by jej udelali, ale na primarni odbytiste by se vyflakli:o) Nebud smesny:) Jestli ti to (v podstate tohle plati o kazdem HW:) funguje v linuxu a ve window ne, tak je problem jinde;)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

No vždyť píšu, používal jsi to jako Franta user. ;-)

BTW drivery instalovat umím, uměl jsem to už před 20 lety..;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Podobny chovani muzu potvrdit, take u vice kusu. Po jistem laborovani jsem se dostal do stavu, kdy se padani opakuje zcela nepravidelne (2-14 dny) a misto kompetniho odpadnuti je postupne narusta packet loss.

Proste zlata rtl8139, tam but sitovka chodila nebo se vyhodila a zapichla do PCI nova.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak jest. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Odkazal bych na diskuzi u clanku
http://www.abclinuxu.cz/zpravicky/objeven-packet-of-death-pro-nektere-in...
"Realtek neni vubec tak spatny jak se traduje. Jejich problem je adaptivni ekvalizacni algoritmus, ktery sleduje zmeny na lince, odhaduje uroven sumu a ruseni a podle toho upravuje nektere prenosove parametry. Aby usetrili, delaji plno veci v SW a faktem je ze nekdy z nejakeho duvodu nejsou kompatibilni s nekterymi starsimi PHY na druhe strane (dokonce i samy se sebou), vysledkem je plno ztracenych paketu, nicmene tohle neni zas tak bezne. Hlavni pricina je napajeni, vyrobci motherboardu setri, filtry jsou drahe a tak napajeci vetev byva nekdy zarusena, a to je pak konecna, adaptivni ekvalizace jde do kytek, bad CRC, bye, bye, ztracene packety."

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé je, že totožná deska běžící na Linuxu/BSD ten problém nemá.. ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Zajímavé je" .... to je hodne odvazne tvrzeni:o)))

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ono to taky muze souviset s nenapadnou polozkou v biosu "spread spectrum", ale to jen hadam. Nicmene pokud se najde clovek s uchylkou taktovat (vetsinou uzivatel AMD, my s Intelem tyhle problemy nemame;-) a zvysi napeti na sbernici a jeji rychlost, pohraje se s ruznyma casovanima a obdobnyma nesmyslama, tak je mozne, ze veci nahazene na sbernici nebudou tak uplne dobre fungovat .... a to jakoze sitovka je vetsinou (spis vzdy) primo na PCI sbernici.
Mozna ma TyDyT(:) problem s tim, ze si do windows natahal bloatware z desky, ktery mu ji pretaktuje nebo neco a v linuxu nic takoveho nema, tak mu to jede. Ja mam u te desky treba v biosu nejake nastaveni turbo, extreme a normal ... no jedu samozrejme na normal, protoze to nema zadny vliv na rychlost ... ale verim, ze neco vevnitr to treba udela (ze by kurvitko?) a neco to zacne dojebavat. V tomhle pripade plati, ze kdyz se neco jebe, tak se to ma dat do defaultu a nikdy, opakuju NIKDY nevytahovat dodane CDcko k HW, at uz je to cokoliv:o) Takove CD patri rovnou do kose, vetsinou je tam i ten znak kose namalovany, aby se clovek nemohl splest:o) http://3.bp.blogspot.com/-JuHwqFFBl9c/TWeI9RsAMzI/AAAAAAAAARI/lWnelt6BZh...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tos mi připomněl příhodu v jedné firmě, kde jsem kdysi dělal. Byl tam jakýsi HP switch a jeden z jeho portů měl zajímavou vlastnost: nešlo skrz něj zkopírovat několik určitých souborů instalačky Office 97. Na těch určitých souborech se to při kopírování z počítače na počítač nejprve silně zpomalilo, pak zaseklo a nakonec to hodilo ve Windows chybu. S jakýmkoli PC na jakýkoli PC, když prostě jeden z těch počítačů byl v tom konkrétním portu ve switchi, tak to dělalo tohle. Vždy s těmi samými soubory.

Samozřejmě stačilo soubory třeba zaRARovat a prošlo to ;). V těch souborech musela být nějaká struktura, která tomu switchi na tom konkrétním portu ani trochu nechutnala. Všechny ostatní porty byly OK a tento konkrétní port až na tuhle anomálii jinak také fungoval v pohodě, aspoň se to tak jevilo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

E2100 mam na G1.Sniper 2.Rozhrani ma uplne stejne jako tady na obrazku,online nehraju,takze nemuzu posoudit jeji vliv na hry,ale po instalaci OS se hlasi jako PowerPC procesor. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

On to ve skutečnosti je PowerPC procesor. Kolem něj je jeho RAMka a také flash, kde je operační systém pohánjící tento procesor. Je to vlastně jednoúčelovka pro tu danou síťovku. Jinými slovy: ona je to vlastně síťovka víc softwarová, než takový Realtek ;). Akorát se o její práci nestará procesor v socketu, ale ten PowerPC procesor :). No, a od jisté doby tam nedávají Freescale, ale Atherosy (nebo teda Qualcommy). Software buď zůstal, nebo byl lehce vylepšen.
Kdyby se to tam vešlo, mohla by takováto síťovka sama o sobě obsahovat třeba podporu bittorrentu ;). Vše je otázkou softwaru a využití daného procesoru.
http://diit.cz/clanek/co-je-bigfoot-networks-killer

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co je v tom zavřený, to nevím, ale třeba na tý gigabytí desce má ta fleška s firmwarem síťovky 8 MB. Dneska bych čekal, že se tam vejde tak bootloader (na co by to pak mělo 1 GB RAM, když OS je v 8 MB? ;), takže se mi tím lehounce vysvětluje, proč má instalačka ovladače pro Win8 zabalená 139 mega. Jinými slovy mám podezření, že OS pro ten procák je ve skutečnosti driverem (část driveru možná funguje jako OS a ve flešce je jen něco jako "BIOS" toho PowerPC počítače, takový "bootstrap loader" toho, co pošle ovladač zvenčí).

Asi by to mělo jít nějak analyzovat, ale nezkoušel jsem to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nedalo mi to, mrknul jsem se do toho driveru. Nejspíš máš pravdu.

Po rozbalení těch 139 MB jen 90 MB zabírá instalátor Qualcomm Atheros Bluetooth Suite (vůbec netuším, k čemu to tam je). Pak jsou tam takový zajímavý věci jako killerflash.exe a kern_fs.img, kterej má 3,2 MB. Klidně to může být image nahratelný do toho 8MB čipu, jinými slovy v tomhle případě je 8 mega dost slušná rezerva. Otázkou je, jestli to tam driver pokaždé při zavádění nahrává, nebo si jen zkontroluje, zda je v čipu nejnovější verze a když ne, tak ji tam šoupne.

Ať tak či onak, drtivá většina toho driveru je nějaký Bluetooth balast, image samotného "OS" pro ten PowerPC procák má těch 3,2 MB (uvnitř jsou takové hezké věci jako "Linux multiboot image", "vmlinux.bin", "mpc8315…" a další. Takže ryze specializovaná malinká záležitost (asi jako firmwary v některých Wi-Finách, routerech a tak ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, tak to zní velice zajímavě, mrknu se, zda to není dostupné i v jiné formě.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

LANky Killer jsem teda v životě neměl v ruce, ale třeba u wifin je to tak, že je to stejná karta jako atheros s tím, že má jiný firmware a ovladače. Ty karty jsou komba s bt (pro macy se prodávají jako airporty). Pokud jsou ovladače zbalené do jednoho obr balíku (stejně jako pro realtek lan nebo intelky) tak mi dává smysl proč je to tak velké. Podobně velké jsou kolikrát i balíky pro widcomm bt. Co se velikosti chipu týče tak to může být klidně z toho důvodu, že může být menší kapacita dražší než větší.

Ohledně Realteků - mno, stačí se podívat co to dělá za bordel v routerech - jak LAN tak WLAN. Opět i u nich je kolikrát vidět kapacitně několikrát větší chip než je samotný image. Mimochodem zrovna dneska jsem opět narazil na jev, kdy se zákazníkův netbook nedostal přes wifi routeru (starý ovislink + lenovo s10 s3) ani když mu dám napevnou ip. Podobně se choval třeba dell xps 1330 (tam byl myslím broadcom), ale tomu stačilo jednou zadat platnou ip, připojit, smazat ip a pak nebyl problém do příštího odpojení nebo uspání. Není to poprvé co jsem se s tím setkal, tenkrát jsem zkoušel připojit se přes jiné ap a přes něj přes ovise (to šlo), vytvořit apčko přes realtek 8187b a taky to šlo. Ten samý problém dělá i starší vaio (intel 5xxx wlan, halfsize). Zajímavé je, že přes Huawei nebo Airport Extreme (Broadcom) nebo Aušus AC66U (Broadcom) to neceklo ani Ň.

Taky mám celkem živě v paměti jak mě blbly některý Realteky (LAN) se Zyxelem v dobách XP kdy se po prvním spojení sama rozhodla, že pojede v half-duplexu takže "kotlila" cpu jako prase. Podobně záhadně se chová i ten RTL8187B pod orig. W8 ovladači jenom s tím rozdílem, že je interval cca hodinový. Pod W7 zase driver od Realteku znemožní používat funkci APčka. Ta samá karta ovšem pod OSX běhá naprosto skvěle včetně AP a přepíná mezi sítěmi okamžitě po kliknutí (jak 10.5 tak 10.6) - tohle jsem viděl pouze na té killerce 1103 (maskovaný atheros 9380 co je právě v dellech a macbooku).

Na druhou stranu nutno říct, že od dob pcie (int. na desce) jsem se s podobným problémem dlouho nesetkal a pokud někomu běží nebo nemá větší nároky tak proč utrácet za něco jiného, kor když na to nemusím stahovat ovladače :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

by me celkem zajimalo takovy porovnani jak s intelem 82579 tak s i350 ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě by spíš zajímalo, jak to smysluplně porovnat, aby to mělo aspoň náznak reality ;).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně, musím spojit dva stroje a o něco se pokoušet. Ale ten druhý, proti kterému budu testovat, ten musí mít síťovku v optimálním případě nejlepší, určitě musí být lepší než ta, kterou testuji, aby se z ní nestalo to úzké hrdlo ;). Tedy otázka by správně měla znít "proti čemu to testovat". O nutnosti vynechat ze hry všechny switche a propojit to napřímo ani nemluvě.

Když si to tak uvědomím - stejně je typické to všechno okolo tak pomalé, že i ten Realtek musí občas počkat :).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tisic threadu, v kazdem bezi ve smycce 1kB ping ... jako je videt, ze se i7ka zacala pomalicku probouzet. Valilo to cca 100mbitu do NB s core2duo a ten byl celkem mrtvy. Vyrazne narostl i klasicky windows ping na ten pocitac (rekneme 10-15ms).
10 threadu v kazdem 65kB ping, tak throughput byl o neco vetsi asi 120mbitu. i7ka se ani nezacala probouzet z idle frekvenci, ten druhy tak na 80% CPU. Klasicky ping cca 0ms:)
Bylo by mozna zajimave, jestli by na tom byla jina karta lip, co do rychlosti a vytizeni CPU (taky je mozne, ze ta moje je OK a v tom NB je nejaka sasoidni sitovka, taky uz ma sve nejlepsi leta za sebou, ale dost pochybuju) ... taky se na tom mohla podepsat ta nova trida z .NET 4.5 pro ping, preci jen obecne ICMP nebylo do nedavna jednoduse pristupne ve windows nebo proste ta karta nepocita s tim, ze nekdo bude valit 100mbps ICMP pakety:o) Verim, ze klasickym TCP/IP bych se na giga v pohode dostal a obe CPU by se tak tak probouzely:)
Nicmene uz tu je jasne, ze o nejakych spesl hernich kartach nemuze byt ani rec a je to jenom smesny marketing. Zvlaste, kdyz typicka hra si vystaci s rychlosti v radu kB/s ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak dnešní síťovka se moc neliší ani od karty před dvaceti lety....jet MAC vrstva + PHY, končí několika buffery. Jediné, čím se mohou lišit, je kolik těch bufferů má a co je nad nimi schopná v HW počítat.
No a samozřejmě další věcí je driver, který je v případě windows a ethernetu velmi jednoduchý, ale i to se dá zkazit :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, jedine dve stejny primo proti sobe.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenom dvě ne, to je zase málo ;) Ideálně bych to viděl proti sobě, proti sobě přes slušný router (Cisca, Vigory apod.) plus kombinace Killer <=> Intel, Intel <=> Intel, nekopírovat jenom z průzkumníka ale i přes ssh, u wifin zkusit vícero notebooků s odlišným umístěním karet kvůli rušení...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.