Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Na čem a kde běží CD-R server

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Možná vás bude zajímat, na jakém hardware a software běží CD-R server a u jakého providera jsme připojeni. Mezi hardwarem byste našli takové značky jako ASUS a HP, připojuje nás firma Teleglobe. Chcete-li podrobnosti, přečtěte si celý článek.

Základní deska

Základem každého počítače je základní deska, aneb mainboard. Náš server běží na základní desce od firmy ASUS, která je přímo určena pro servery a její jméno zní: ASUS CUR-DLS. Její chipset je ServerWorks LE 3.0 od stejnojmené firmy, která velmi úzce spolupracuje s Intelem. Ale co bych povídal, podívejte se na její úctyhodné vlastnosti sami:

  • Duální PIII - podporuje Pentium III se sběrnicí 100MHz i 133MHz
  • Max 4 GB RAM - podpora PC133 pamětí s ECC, maximálně 4 GB
  • Onboard VGA - integrovaná grafická karta ATI RAGE-XL s 4MB pamětí
  • Onboard LAN - integrovaná 100 Mbit síťová karta Intel 82559
  • Onboard SCSI - integrovaná SCSI karta LSI 1010-66 - dvoukanálový 66MHz Ultra160 SCSI řadič
  • 7 PCI slotů - 7 PCI slotů, z toho 2 64 bitové a navíc s podporou práce na 66MHz, navíc jsou PCI sloty rozděleny do dvou rovnocených sběrnic!
  • 4 USB porty - USB 1.1

Možná budou někteří z vás ohrnovat nos nad onboard VGA, LAN a SCSI. Já bych také nechtěl mít domácí počítač, který by měl téměř vše onboard, ale u serveru je to něco jiného. 4MB VGA karta bude pro server dostačovat až až - přece byste nechtěli na serverovém mainboardu hrát 3D hry. 100 Mbit síťovka je také zcela standardní záležitost a 99% těch, kteří by stavěli server s tímto mainboardem, tak právě takovou budou potřebovat. A co se týče SCSI, tak zde snad není co dodávat - na většině serverových mainboardů je k dispozici. A pokud by vám náhodou jedna z těchto integrovaných komponent nestačila, můžete vždy použít jeden ze 7 PCI slotů, které jsou k dipozici. Navíc pro RAID řadiče jsou k dispozici 64 bitové 66MHz PCI sloty, které jsou schopny až čtyřnásobného datového toku oproti klasickým PCI slotům.

Asi jste to už poznali, ale nedá mi to. Já jsem tímto mainboardem nadšen a budete-li si stavět vlastní server, zauvažujte o něm, vřele ho doporučuji. Chtěl bych také poděkovat firmě VT System, od které ho máme.

Další výbava

Do základní desky ASUS jsme dali dvě Pentia III 800MHz s 133MHz sběrnicí. Paměť máme PC133 SDRAM s ECC, zatím o kapacitě 386 MiB. Až bude zapotřebí další paměť, není problém, protože jsou stále 2 pozice volné. Pak už k provozu schází jen disky. Ty jsme si mohli vybrat mezi IDE a SCSI a připojit je na základní desku, ale neučinili jsme tak, protože jsme chtěli mít disky zrcadlené. Domnívali jsme se, že výkoností budou stačit 7 200 otáčkové IDE disky a jak se zdá, zatím opravdu stačí. Připojili jsme je přes jedinou PCI kartu - IDE RAID řadič od Promise. Na něm jsou dva zrcadlené disky IBM 45 GB s 7 200 otáčkami.

Páska pro spolehlivé zálohování

Po předchozích zkušenostech nám nestačily ani zrcadlené disky a tak jsme schnáněli nějaké zálohovací zařízení. Velmi nám vyšla vstříct firma HP a nabídla nám svůj top model mezi zálohovacími páskami. Jedná se o externí mechaniku HP SureStore Ultrium 230, která dokáže na jednu pásku pojmout až 200 GB dat! Je velmi svižná, protože takovéto množství dat dokáže zapsat za necelé dvě hodiny. Při nečitelnosti jedné stopy či až 32 mm pásky lze data stále obnovit. Na podporovaných operačních systémech umožňuje zazálohovat tak, že máte možnost obnovit celý systém z pásky. A na oficiálně nepodporovaných operačních systémech s ní téměř určitě nebudete mít žádný problém. My takový OS máme a mechanika funguje, protože korektně dodržuje standardy. Velmi příjemná je také tříletá záruka s expresní výměnou. Pokud si přejete nějaké spolehlivé zálohovací zařízení, které pojme opravdu velké množství dat, víte kde hledat.

Software

Operační systém jsme zvolili FreeBSD a také si na něj nemůžeme stěžovat. Je "free" podobně jako Linux, ale jsou mezi ním a Linuxem jisté odlišnosti, díky kterým se mi více zamlouvá. Web server používáme klasický Apache. Celý redakční systém běží na PHP a o databázi se stará MySQL. Jde o celkem typickou konfiguraci webovského serveru, kdy za software nemusíte dát ani floka.

Diskuse ke článku Na čem a kde běží CD-R server

Pátek, 8 Červenec 2011 - 08:58 | HEC | He he - nostalgicky jsem dneska ráno zatlačil...
Středa, 6 Červenec 2011 - 00:03 | KingJack | Jo jo, třeba dnes už si cenu komponent nenajdu. A...
Středa, 8 Září 2004 - 12:49 | Martin Bartoň | tichocz: Koho to zajímá, ten si to přece najde v...
Středa, 8 Září 2004 - 12:49 | Petr Murmak | tichocz: Cenu komponent si může každý najít sám,...
Neděle, 6 Červen 2004 - 19:13 | Lukáš Helebrandt | Měnili už jste od té doby něco?

Zobrazit diskusi