Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Na čem jsme psali CD-R server

CD-R server logo
O našem hardwaru jsme si již povídali a tak jsme si řekli, že nebude od věci vás také seznámit se softwarem. Ne, nebude to pojednání o instalaci nebo nastavení FreeBSD, chceme vám ukázat redakční systém, na kterém se celá léta tvořily naše texty. Takový jste totiž dozajista nikde neviděli, byl totiž vyroben od počátku pro naše potřeby, nezakládal se na žádném existujícím řešení.

Nejprve se musím vrátit na úplný začátek do roku 1998, to byl náš web opravdu jen a jen ruční práce. Vlevo frame s navigací a vpravo html, které jsme s Petrem střídavě editovali a ukládali na server. Asi se zeptáte, jak jsme měli zařízeno, že jsme si texty vzájemně nepřepisovali - bylo to velmi prosté. Když někdo něco napsal, založil na serveru adresář/složku „edit“, stáhnul si html soubor, vložil tam kus tabulky s newskou a poslal ho na server zpět, pak zase složku „edit“ smazal. První texty pak vypadaly takto:

První texty na CDR.CZ

A čisté, ručně psané html:

První texty na CDR.CZ - zdroják

Jak vidíte, vše se psalo ručně včetně data i času. Po pár měsících nám bylo ale jasné, že bude třeba vytvořit něco, co bude v databázi, ale protože tenkrát ještě nebylo z čeho vybírat (psal se rok 1999), museli jsme se do vývoje pustit sami a nakonec se 1. prosince mohl rozběhnout server už s nový designem, v podstatě shodným s tím, který jsme používali doposud.

CD-R server administrace

Zprvu toho v administraci nebylo tolik, časem jsme přidali média a správu virtuálních účtů našich autorů. Nějaký čas jsme bohužel šli slepou uličkou, když jsme se pustili do programování klienta, který by každému běžel přímo na počítači, po kterém nám v administraci zbyly položky „Import zpráv z PPS“. Pro „Import obrázků“ byla také vytvořena speciální aplikace provozovaná přímo na PC redaktora a sloužila pro rychlou tvorbu obrázků k větším článkům a recenzím a především jejich hromadnému importování do databáze na serveru (WIFT přišel této aplikaci na chuť a používal ji při přípravě recenzí do posledního dne CDR.CZ). Sice už se nám zprávy řadily automaticky, ale stále to byla (celých 10 let!) vlastně ruční práce. Ukážu vám, jak se třeba tvořila tato zpráva:

CD-R server newska

Protože jde o novou vypalovačku, bylo třeba jí nejprve založit list v naší „databázi“.

CD-R server list vypalovačky

I toto je však stále ruční práce, takže jde o editaci HTML kódu, který se pak jako samostatný soubor uloží na server a v seznamu vypalovaček se k této nové ručně založí další řádek s odkazem.

CD-R server list vypalovačky zdroják

Pochopitelně bylo ještě třeba upravit obrázek na patřičnou šířku. Nyní přišla na řadu konečně zpráva samotná. Pro perex se udělal obrázek o šířce 100 a k němu druhý velký, jejž vidíte po kliknutí a tyto se uložily na server (v případě potřeby, třeba v recenzích, se ručně do obrázků vkládá ještě naše logo).

CD-R server administrace - obrázky

Systém vygeneroval html kód, který se pak ručně vložil do samotné newsky. Zpráva se dá psát přímo do administrace, ale my většinou používáme na lokále nějaký html editor, přeci jen je to přehlednější, i když kód je velmi jednoduchý.

CD-R server administrace - zpráva

Jak vidíte, zadávají se ještě rubriky, připravenost (to je základem pro výpočet odměny pro externí autory a popisuje připravenost pro vložení v html do našeho systému), zprávu můžeme označit jako důležitou, to je pak v horním seznamu tučně (jde-li o recenzi, bezpečnost nebo postup, je tučná automaticky) a přesune se později mezi zprávy nadepsané „Nepřehlédněte“. Nakonec přidáváme zdroj a zadáním ID eventuální související newsky.

To byl jen krátký výcuc z naší práce a jak vidíte, žádný komfort to nebyl.

Proto jsme velmi rádi, že konečně můžeme přejít na WYSIWYG psaní a trošku profesionálnější přípravu podkladů pro náš server.

Diit administrace článek

A takto vypadá zpráva, když se na ni díváte vy:

Diit newska

Podobně spartansky bohužel vypadala i správa reklam, která nám často připravovala horké chvilky. S novým profesionálním reklamním systémem budeme schopni reklamu cílit (v rámci možností geografické identifikace IP adres) i do okresů, krajů nebo měst, což nám umožní naši existenci, protože reklama, jak jistě víte, je jediným zdrojem našeho příjmu a proto se bez ní prostě neobejdeme (a směr, kterým se hodlá vydat Rupert Murdoch, je pro nás momentálně utopií).

Diskuse ke článku Na čem jsme psali CD-R server

Středa, 13 Leden 2010 - 14:45 | CrazyHorse | dakujem, uz to funguje :)
Středa, 13 Leden 2010 - 11:05 | Martin Bartoň | Takže je to vyřešené. Problém byl v tom, že se...
Středa, 13 Leden 2010 - 09:17 | Martin Bartoň | Zkusíme najít, v čem je jádro pudla. Problém je v...
Středa, 13 Leden 2010 - 07:17 | CrazyHorse | a mal som? to mam pri kazdom odhlasovani...
Úterý, 12 Leden 2010 - 16:45 | Martin Bartoň | A smazals i cookies?
Úterý, 12 Leden 2010 - 09:31 | WIFT | Tak to byla urážka na zdi.
Úterý, 12 Leden 2010 - 08:57 | CrazyHorse | no, takze som si zrusil "Při zaškrtnutí této...
Úterý, 12 Leden 2010 - 08:31 | gashtaan | A ja celkom nechapem, ze ked uz pisali priamo...
Neděle, 10 Leden 2010 - 20:25 | Martin Bartoň | A nemáš v profilu nastavené Permanentní...
Neděle, 10 Leden 2010 - 19:24 | CrazyHorse | nejak vam nefunguje odhlasovanie chlapi. dal som...

Zobrazit diskusi