Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Na Ethereum útočí konkurence. Mohla by síť ztratit vedoucí pozici?

Ethereum je několik let bráno jako zlatý standard pro decentralizované aplikace. Na síti fungují hry, finanční služby, databáze a mnoho dalšího. Jenže nyní se ukazuje, že síť nápor nezvládá.

Ethereum za posledních několik měsíců nabralo na oblíbenosti. Oblíbenost decentralizovaných financí vystřelila poplatky na síti do rekordních hodnot. Toho se rozhodly využít společnosti, které si na pozici hegemona dlouhodobě brousí zuby. Například Binance, největší burza na světě, která operuje vlastní token Binance Coin (BNB) a protokol Binance Smart Chain.

Binance Smart Chain rychle drtí Ethereum

Binance Smart Chain (BSC) je protokol pro decentralizované aplikace, se kterým přišla největší burza na světě. BSC vznikl před několika dny, přesto má 14 % transakcí Ethereum. Tržní kapitalizace nativního BNB je 10 % Ethereum, nicméně cena za posledních několik dní roste do rekordních hodnot a nyní se obchoduje na 32 amerických dolarů.

V neděli zaznamenal BSC podle prohlížeče blockchainu 140 000 transakcí. Ethereum naproti tomu má za 24 hodin průměrně 1 milion transakcí. Většina transakcí z obou sítí pochází z produktů decentralizovaných financí, v případě BSC jde o nástroj BurgerSwap, který samotný CEO Changpeng Zhao vychvaloval na sociální síti Twitter. Možná i díky tomu bylo do BurgerSwap za 24 hodin uzamknuto více jak 400 milionů amerických dolarů.

Dobroty decentralizovaných financí rychle zaplňují blockchain

Každý den vznikají nové a nové protokoly decentralizovaných financí. Podobné si jsou téměř jako vejce vejci. Kromě toho, že jde většinou o kopie prvotního Uniswap, se podobají dokonce i chutným jménem. Najít tak můžeme BurgerSwap, SushiSwap, BakerySwap a řadu dalších. Poslední jmenovaný je dalším hitem, který plánuje každou chvílí skočit na protokol BSC.

Mnozí kritici se proto ptají, jestli je tak rapidní růst decentralizovaného finančního sektoru zdravý jak pro kryptoměny, tak pro samotné uživatele. Například protokol bZx byl za rok 2020 hacknut již několikrát. Poslední hack znamenal ztrátu 8 milionů dolarů v kryptoměně Ethereum.

Kontroverzi se nevyhnou ani ostatní aplikace. Zakladatel SushiSwap před týdnem prodal všechny své tokeny SUSHI. Cenu tím potopil, vystrašil svoji uživatelskou základnu, a navíc se o něj začaly zajímat i úřady, které mají obavu z manipulace trhu a podvodu zvaného „Exit-Scam“.

CEO Binance problémy ignoruje. Zadělává si na problém?

Changpeng Zhao se nechal v jednom tweetu slyšet, že ani neví, kdo za BurgerSwap stojí. Přesto ho propagoval na svém účtu, který má 575 tisíc sledujících. Je tak na pomyšlenou, jestli své společnosti nezadělává na problém. Na BSC může svoji aplikaci postavit každý, včetně podvodníků. Pokud by je znovu sdílel a dal jim mediální prostor, mohl by jim nechtěně pomoci s jejich nekalými úmysly.

Zhao zatím tvrdě sleduje své cíle a snaží se ukrojit co největší část dortu, který prakticky celý ovládá síť Ethereum. Zapomíná přitom na to, že Binance Coin je s jeho osobou a platformou Binance mnohem provázanější, než je ETH s osobou Vitalika Buterina nebo s Nadací Ethereum.

Tak jako tak bude zajímavé sledovat souboj dvou titánů, kteří vytváří na poli kryptoměn zdravou konkurenci. Možná se tak konečně dočkáme verze Ethereum 2.0, která by snad vyřešila problém s vysokými poplatky na síti.

Jiří "Jiří Makovský" Makovský

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Na Ethereum útočí konkurence. Mohla by síť ztratit vedoucí pozici?

Středa, 16 Září 2020 - 15:54 | Jindřich | Až to dodělají. Každý z mých revolučních článků...
Úterý, 15 Září 2020 - 23:28 | ldx | Fajn, a kdy to bude? Aby to nedopadlo jako s IPv6...
Úterý, 15 Září 2020 - 11:45 | Jindřich | Ethereum 2.0 je ve vývoji (fáze 0) nezávisle na...

Zobrazit diskusi