Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Těžaři Ethereum odmítli přísné požadavky investorů a vyvolali rozpor

Návrh EIP-2878 měl snížit odměnu za vytěžení bloků o 75 % a tím výrazně ponížit přirozenou nabídku na trhu. Možný růst ceny zarazili těžaři, kterým byla naštěstí bezpečnost sítě milejší než zisky. V komunitě opět zavládl rozpor.

Blockchain se (stejně jako kterýkoliv jiný program) dá aktualizovat. Na síti Ethereum se tak děje s pomocí protokolu EIP. O každé změně se na decentralizované síti hlasuje tím, že se řetězec rozdělí na dvě verze. Přežije ta, ke které se připojí více těžařů. V tomto případě vyhrála verze, která návrh 2878 neobsahovala.

Protokol EIP-2878 a změna, která rozdělila komunitu

Na ekosystému kryptoměn nepracují pouze počítačoví technici. Nemalou část tvoří i ekonomové a finančníci. Kryptoměna si kromě škálovatelnosti a nízkých poplatků musí udržet také kupní sílu a poptávku. A protože inflace tokenu Ethereum je výrazně vyšší než BTC, ekonomové se rozhodli ji rázně ponížit. A technici byli proti.

Inflace se ve světě kryptoměn snižuje tím, že se zredukuje odměna za vytěžený blok. To ale může odradit některé těžaře od jejich podnikání a tím ponížit bezpečnost sítě a zvýšit náchylnost na 51% útok.

Komunita se rozdělila na dvojici táborů. V jednom jsou ekonomové, kteří požadují zvýšení kupní síly. V druhém technici, kteří chtějí zachovat stoprocentní bezpečnost a nechtějí nic riskovat.

Zastánci bezpečnosti a decentralizace

Kvůli velkým odměnám se Ethereum honosí oproti Bitcoinu vysokou decentralizací. Dokonce se vyplatí v některých případech těžit „old-school“ s pomocí grafických karet.

Produktový manažer z PegaSys Time Beiko prohlásil, že „jde až o moc výraznou změnu.“ Dle známého hlasu komunity by na prvním místě měla být bezpečnost a až poté zbytek.

„Podle mě by nejvyšší prioritou měla být bezpečnost. To, abychom zajistili malou pravděpodobnost 51% útoku a abychom si udrželi široký okruh těžařů.“

Jimmy Thommes z Bit Capital se obává, že by změna poškodila i samotné vztahy mezi komunitou. Kritizuje to, že je těžaři v posledních dnech systému POW pohrdáno. Jsou bráni jako nutné zlo na cestě k lepší budoucnosti.

„Neměli bychom se k nim chovat, jako by byli zlo nutné k hladkému přechodu na verzi 2.0.“

Jiní členové komunity se domnívají, že v roce 2017 a 2018 byli těžaři přepláceni. Teď už je ale pozdě na to přijít se změnou. Ekonomické křídlo má počkat na to, až bude fungovat verze 2.0 operující se systémem Proof of Stake.

Unikátní situace na síti

Většina nejznámějších tokenů, které využívají systém těžby, jsou kopie kryptoměny Bitcoin. Díky tomu mají snižování inflace za účelem podpory kupní ceny vyřešeno rovnou v kódu. To pro Ethereum neplatí a komunita si musí inflaci řídit sama. To může být problém, protože odměna pro těžaře je přirozeně třecí plochou, na které se jen těžko hledá konsensus.

Veškeré své naděje vložila komunita do druhé verze sítě, která má být spuštěna ke konci tohoto roku. Nejdůležitější změnou bude přechod na konsensus POS, ve kterém těžba již nebude hrát žádnou roli. Rozhodovací práva a práva na odměnu z bloků budou rozděleny mezi veškeré uživatele podle toho, kolik vlastní tokenů ETH. Ethereum se stane první sítí tak velkého rozsahu, která významnou změnu celého algoritmu prodělá.

Jiří "Jiří Makovský" Makovský

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Těžaři Ethereum odmítli přísné požadavky investorů a vyvolali rozpor

Žádné komentáře.