Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Na HBM v PC definitivně zapomeňte, jsou řádově levnější alternativy

Nejsem si jistý jestli autor zná význam slova řádově tj. minimálně 10x levnější. Jsou to takové pohádky ovčí babičky. HBM řešení by za takových podmínek nebylo vůbec nikde, protože by pro to nebyl důvod. Odvozovat z ceny akcelerátoru Nvidia A800 cenu méně hightech HBM řešení pro ostatní aplikace není možné. Proč by Nvidia dávala na RTX 4090 24 GB HBM, když tam může dát třeba 2x levnější GDDR6X které budou stačit? To ovšem nedokazuje nemožnost vyrobit životaschopné APU s 4-8 GB HBM.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„Proč by Nvidia dávala na RTX 4090 24 GB HBM“

Kde si mohu koupit GeForce RTX 4090 s HBM?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nikde, protože stačí jiné řešení, na kterém vydělá víc. To ovšem nedokazuje, že by RTX 4090 24 GB HBM stála přes 100 tisíc. Těch 24 GB GDDR6X stojí cca 9-10 tisíc Kč a stejné množství by při přechodu na HBM řešení prodražilo kartu o 90-100 tisíc? No tak to by zmíněná A800 s 80 GB HBM stála určitě víc jak 15 tisíc dolarů.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Použití HBM nezvyšuje náklady pouze o rozdíl ceny mezi GDDR a HBM, ale je dále potřeba křemíková podložka (interposer) nebo můstky a k tomu použití odlišného (dražšího) pouzdření. No a nakonec pro GeForce RTX 4090 není prostě možné osadit 24 GB HBM (tzn. jeden HBM3 čip), protože výsledná datová propustnost s jedním čipem by byla menší než s širokou GDDR6X sběrnicí. Takže by ty čipy musely být přinejmenším dva, aby bylo dosaženo stejné datové propustnosti. Čímž by vznikla karta s 48 GB paměti a stejným výkonem jako má stávající GeForce RTX 4090. No a jelikož samotné(!) HBM 3 stojí 5× více než nejdražší DRAM o stejné kapacitě…

„The price of HBM3 increased up to five times compared to the highest performance DRAM.“ BusinessKorea

…tak by čistě v nákladech paměti na GeForce RTX 4090 HBM vyšly 10× - tedy o řád více - než stojí klasická GDDR6X verze. A to jsme ještě nezapočetli cenu za interposer a dražší pouzdření. Cena je tak naprosto jinde a vliv na výkon = nula. HBM se dnes vyplácejí skutečně jen tam, kde nestačí GDDR.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Co to je za šílenost? Řešíme jen cenu za GB u celého řešení, takže žádných paměťovou propustností vynucených 48 GB HBM vs 24 GB GDDR na konkrétní RTX 4090, ale víc univerzálně i pro menší či větší velikosti VRAM. Kromě toho úprava počtu vrstev HBM na nižší počet s jistotou povede ke zlevnění a je to lehce proveditelné.

Psal jsem o přechodu na HBM řešení, tudíž od začátku počítám náklady celého řešení a ne jen samotných čipů. Cena HBM3 dočasně vystřelila kvůli poptávce (5x - k 10x je to i se započítáním dalších nákladů daleko) a jsou zde nižší HBM a lze pomalu omezovat výrobu GDDR na úkor HBM. Definitivní zapomenutí je nepravděpodobné, protože takový kartel co by skutečně uměle nacenil HBM řešení jako o řád dražší nevydrží navěky - RDRAM pozdravuje.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Žádné 8GB nebo 12GB HBM3 čipy nikdo nevyrábí a ani nenabízí jako vzorky, aby vůbec byla naděje, že kdy něco takového vznikne. Takže počítám s tím, co reálně existuje. Není možné vymýšlet hypotézy a snažit se je dokazovat dalšími hypotézami postavenými na hypotézách. Že je něco technicky možné vyrobit, ještě neznamená, že by to bylo rentabilní (což je obvyklý důvod, proč se takové produkty nevyrábějí).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky používáš hypotézy, ale dobrá, odteď už bez hypotéz a jen fakta.

24 GB GDDR6X stojí cca 9-10 tisíc Kč (fakt-lež?) a pokud je HBM3 řešení (celé technologické řešení - ne jen čipy) 10x dražší, tak aplikovaných 24 GB HBM3 by stálo kolem 100 tisíc. To jest 4 166 Kč na jeden GB HBM3 a tudíž 333 280 Kč za 80 GB VRAM na kartě A800, která úplně celá stála (stojí?) 320 tisíc Kč. Tisíc sem, tisíc tam, inflace blablabla, ale k řádově vyšší ceně HBM řešení se nelze dopočítat ani omylem (nebo spíš jen omylem). A to úplně pomíjím mega příplatek za profi-vyjímečnou A800...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mirdo, nic ve zlym, ale mas trochu nerealisticke predstavy o bussinesu. Proste tvoje vysnene APU se AMD nevyplati delat. Vem si, ze i kdyby nakrasne na to nacpali te h 8GB HBM, tak uz ted to bude limitujici faktor u vykonostni tridy 4060-4070.
Kdyby si AMD myslelo ze na tom vydela, misto neceho jineho, co dela, tak bude delat. Tvoje jedina sance je aktualni Phoenix, potazmo jeho naslednik a Strix Point v pristi generaci (pokud se podiva do notebooku).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tohle přeci není jen o APU. Já osobně už si hodně výkonné APU asi stejně nekoupím, protože ho nepotřebuju. Nevěřím tvrzení v nadpisu, protože je to těžko představitelné. HBM nemá zas takové přínosy, aby mohly být (zejména dlouhodobě-ne jen výkyv) 10x dražší, 9x dražší, 8x dražší.

Dnešní obchod v tomto odvětví už není o zisku, ale o maximalizaci zisku, takže se běžně škrtají ziskové projekty, protože jsou na obzoru ještě ziskovější projekty a omezená konkurence myslí stejně, tak proč tlačit na pilu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže nakonec souhlasíš s tím, že "Na HBM v PC definitivně zapomeňte, jsou řádově levnější alternativy", "... protože jsou na obzoru ještě ziskovější projekty". Tak o čem se tady dohaduješ? A hlavně PROČ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne nevěřím a z mého vyjádření to ani nevyplývá. Mnou uvedená čísla ceny týkající se A800 jsou jen těžko vyvratitelná, protože dávají smysl a řádově vyšší cenu HBM vyvrací.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Použití HBM nezvyšuje náklady pouze o rozdíl ceny mezi GDDR a HBM, ale je dále potřeba křemíková podložka (interposer) nebo můstky a k tomu použití odlišného (dražšího) pouzdření.“

Hergot, tak už si vyberte. Buď je něco takového tak levné, že je to výhodnější než monolit a AMD díky tomu ušetří na Radeonech RX 7900 XTX s 6 MCD a 300mm GCD hafo peněz oproti 374mm monolitu v RTX 4080, nebo je to děsně drahý na interposer a pouzdření a ušetří prd.

Obojí najednou není možný. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Obojí najednou není možný.“

Samozřejmě, že je. Úspora na čipletech (díky výtěžnosti a možnosti použití levnějšího procesu na částech, kde menší nanometry nic nepřinášejí) ušetří podstatně více nákladů, než o kolik cenu navýší dražší pouzdření. Jenže u APU, které je monolitické, by k žádné úspoře nedošlo a jen by se projevila vyšší cena HBM + vyšší náklady na pouzdření.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě ale musejí být náklady na pouzdření naprosto zanedbatelné, jestliže je podstatně levnější vyrobit 300mm GPU s čiplety než 400mm monolit. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak výtěžnost mezi 300 a 400mm čip(let)em bude dost rozdílná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A já bych i Dusíkatému věřil, Apple také nepoužil HBM.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A jak si vysvětluješ nízkou cenu A800, která stojí méně než samotných 80 GB HBM? Nvidia takovou kartu dotuje? Lol.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono hlavně 24GB DDR6X nestojí 10000 - jestli se nemýlím, cena se pohybovala někde kolem 13USD za 1GB. + fixní náklady na HBM nerostou lineárně s kapacitou - ať tam máš jeden HBM čip nebo 4 nebo 6, tak interposer je pořád jenom jeden (sice větší, ale to až tak velký rozdíl v nákladech neudělá)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neví se to přesně. Vezmu tedy i tak cenu přibližně 11 000 USD za 80 GB HBM na předražené profi kartě za 14 500 USD a těžko takové ceně uvěřím. Hodně drahé GPU (výroba, R&D) a mega marže nvidie se do 3.5 tisíce USD nevejdou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mirdo, prostě jsou HBM dražší, stačí trochu aby to v objemech hrálo roli. Někdo dostane zaplaceno za to, aby to spočítal a optimalizoval. Navíc kdo by chtěl osazovat komponenty u kterých je jen minimum výrobců a potenciální riziko že nebudou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako Mirda jsem před lety snil o nasazení HBM pamětí v APU a ono pořád nic nepřicházelo, až tento článek přidal poslední hřebík do rakve. V podstatě tu technologii zabili tím, že ji nechtěli vyrábět ve velkém, aby ceny mohly jít dolů. Evoluce stávajících levnějších technologií tento sen dokonale pohřbila. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně je celkem jedno jaké paměti připájí pod heatspreader společně s CPU a iGPU, ale už by je tam narvat mohli.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám Radeon VII s 16GB HBM2 a dal jsem za ni 15k. To byla dobrá cena.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.